Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Amúgy ez minden más kábelre is igaz! A bekötés után hallott hangminőség a döntő, nem mindenféle előzetes okoskodás, meg hangzatos reklám.
ja, persze .. és ebből lesznek például CAT kábelből 230V-os hálózati DIY produktumok. /meg a felmágnesező-lemágnesezők/

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Akkor számolgassunk.
A 16b/44kHz SPDIF jelátvitel kb 2,8MHz bitrátájú, ez ugye négyszög átvitelt jelent. Ahhoz, hogy a négyszög fel és lefutó éle elegendően meredek legyen, és időben, feszültségben pontosan lehessen komparálni a fogadó oldalon, akkor bizony illene az átviteli közegnek 280MHz-ig reflexió mentesen viselkedni. Reflexiók keletkezésének határa meg az átviendő jel legrövidebb hullámhossz 1/4-e. Kevés számolgatás után reális vezető-dielektrikumban, mert a jel nagyobbik része nem is a fémes vezetőben közlekedik, 176mm. Túlzás eddig felvinni a sávszélességet? Az igényes SPDIF átvitelnél, meg egyáltalán az akármilyen elvű D/A konverziónál a jittert szeretnénk pár piko-secundum tartományban tartani, ami persze csak a 5ezer$ feletti készülékek tulajdonsága. Ez ugye nem csupán a kábel, és annak illesztési tulajdonsága, hanem az egész jelfeldolgozásé, de a 280MHz sávszélességű illesztett kábel nsec tartományban képes úgy ahogy a jittert tartani  a kábel szakaszban kis értéken.
És akkor beszélhetünk az SPDIF 24b/192kHz alkalmazásáról, az minimum 6-szor magasabb felső hatráfrekvenciát igényel minimális kábel reflexiókkal. Nem véletlen, több kábel gyártó hirdeti a digit kábele 10GHz tartományig lineáris, persze csak szabályos lezárásokkal. A lezárás egyik, de nem legkritikusabb eleme a csatlakozó, BNC és F csatival szinte tökéletesen megoldható, de létezik RCA formájú csati is 75ohm tulajdonsággal.

Az meg másik történet, miért ilyen gyatra ez a Philips által kitalált digit átvitel, pár méter hosszúságú kábelen is ennyit tud romlani, szemben azóta kitalált sokkal "intelligensebb" digitális stream-ekkel.

Ezt, mivel en gros az én posztomra írtad, köszönöm szépen, jó, hogy az érdeklődők számára nyoma van.

Mindazonáltal szerintem is egyszerűbb betenni egy analóg RCA-t, és hallgatni, ha meg nem tetszik, akkor keresni egy nekünk jobbat.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nem, mintha megint ördögködni kéne a Kábelezzünk-ben, de honnan lősz 75 Ohmos RCA-aljazatot, ha esetleg dugó adódik is? Mert az, h a kábelnek mennyi a hullámimpedanciája, megfelelő garnírung nélkül, sztem majdnem mindegy.

Az árnyékolás színpadösszehúzó és levegőtlenítő hatását és is aláírom, uppoltam is Yoda mestert.   

Akkor számolgassunk.
A 16b/44kHz SPDIF jelátvitel kb 2,8MHz bitrátájú, ez ugye négyszög átvitelt jelent. Ahhoz, hogy a négyszög fel és lefutó éle elegendően meredek legyen, és időben, feszültségben pontosan lehessen komparálni a fogadó oldalon, akkor bizony illene az átviteli közegnek 280MHz-ig reflexió mentesen viselkedni. Reflexiók keletkezésének határa meg az átviendő jel legrövidebb hullámhossz 1/4-e. Kevés számolgatás után reális vezető-dielektrikumban, mert a jel nagyobbik része nem is a fémes vezetőben közlekedik, 176mm. Túlzás eddig felvinni a sávszélességet? Az igényes SPDIF átvitelnél, meg egyáltalán az akármilyen elvű D/A konverziónál a jittert szeretnénk pár piko-secundum tartományban tartani, ami persze csak a 5ezer$ feletti készülékek tulajdonsága. Ez ugye nem csupán a kábel, és annak illesztési tulajdonsága, hanem az egész jelfeldolgozásé, de a 280MHz sávszélességű illesztett kábel nsec tartományban képes úgy ahogy a jittert tartani  a kábel szakaszban kis értéken.
És akkor beszélhetünk az SPDIF 24b/192kHz alkalmazásáról, az minimum 6-szor magasabb felső hatráfrekvenciát igényel minimális kábel reflexiókkal. Nem véletlen, több kábel gyártó hirdeti a digit kábele 10GHz tartományig lineáris, persze csak szabályos lezárásokkal. A lezárás egyik, de nem legkritikusabb eleme a csatlakozó, BNC és F csatival szinte tökéletesen megoldható, de létezik RCA formájú csati is 75ohm tulajdonsággal.

Az meg másik történet, miért ilyen gyatra ez a Philips által kitalált digit átvitel, pár méter hosszúságú kábelen is ennyit tud romlani, szemben azóta kitalált sokkal "intelligensebb" digitális stream-ekkel.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

75ohm hullámimpedanciájú is kell legyen..,
Az mivel magyarázható, hogy többünk használ mezei IC huzalt kommersz csatikkal digit kábelként, és bizony jobbak is esetenként, mint egy "mérlegen" belőtt szabvány vezeték. Sokáig vdh digi coopert használtam (nem rossz szerintem) de aztán egy barkács diy IC (biztos nem 75ohm...semmi árnyék, csak egy kis teflon buri) csunyán elgyepálta... Milyen tudományos magyarázat létezik erre...?
.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2301

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Köszönöm a válaszokat.
Ezek szerint, ha van egy ismeretlen bekötésű/forrasztású bármilyen kábel, csak kipróbálni lehet és majd kiderül, tetszik-e vagy sem..

Amúgy ez minden más kábelre is igaz! A bekötés után hallott hangminőség a döntő, nem mindenféle előzetes okoskodás, meg hangzatos reklám.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11014
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mert az, h a kábelnek mennyi a hullámimpedanciája, megfelelő garnírung nélkül, sztem majdnem mindegy...
... legalábbis olyan kábelhosszak és frekvenciák esetén, amiket a HiFi-ben használunk. Videotechnikában már egy néhány méter hosszú kábelnél is jól látható a hatása.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6215

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Nem, mintha megint ördögködni kéne a Kábelezzünk-ben, de honnan lősz 75 Ohmos RCA-aljazatot, ha esetleg dugó adódik is? 
Leho, a digit koax kimenetek szerintem eleve ehhez vannak illesztve (nem az aljzat, hanem az elektronika által).Ha tévednék nyugodtan javítson valaki.
Dugót ha jól emlékszem a Canare gyárt:
http://www.canare.com/ProductItemDispla ... tItemID=40

Itt pedig van egy ángliusul íródott cikk a "real 75 ohm plug"-ról:
 http://www.bluejeanscable.com/articles/75ohmrca.htm

Aljzatot nem tudom hogy lehet-e egyáltalán kapni.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

micsoda hifiurban legendák születnek vagy inkább gerjednek még magasabb fokozatra?
A SPDIF digit átvitel coax illesztést jelöl és nem véletlenül coax kábelnek, coax csatlakozásnak nevezik, ami aszimmetrikus felépítésű, egy db meleg belső eret, és egy külső hideg köpenyt tartalmaz, ami egyúttal árnyékolást is ellát. 75ohm hullámimpedanciájú is kell legyen, hasonlóan mint az antenna kábelek. Minden más felépítésű kábel, nem coax kábel, nem alkalmas illesztett csatlakozásra. Ha csak egy meleg ér van csatlakoztatva, na az tényleg levegős hangzást fog okozni.

Az audió másik két digit kábele a TOSLINK optikai, és az AS/EBU szimmetrikus, ami 110ohm két belső eret kell minimum tartalmazzon, a hideg és árnyékoló vezeték ennél lehet opcionális, de mindkettő hatással lehet a 110ohmos illesztésre.

Nem, mintha megint ördögködni kéne a Kábelezzünk-ben, de honnan lősz 75 Ohmos RCA-aljazatot, ha esetleg dugó adódik is? Mert az, h a kábelnek mennyi a hullámimpedanciája, megfelelő garnírung nélkül, sztem majdnem mindegy.

Az árnyékolás színpadösszehúzó és levegőtlenítő hatását és is aláírom, uppoltam is Yoda mestert.   

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 544

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: meridián »

Ha a kábelben van árnyékolás, az mindenképpen bele fog szólni a hangzásba, akárhogy is kötöd be. Aszimmetrikus, egyetlen belső eret + árnyékolást tartalmazó kábelnél amúgy sem célszerű kikötni, mert nagy valószínűséggel nem fog működni a jelátvitel.
3 eres a kábel,pont Veled beszéltük meg egyszer a helyes bekötést.
Egy ér a melegpont,kettő a test(RCA-nál).A forrás oldalon pedig bekötni az árnyékolást-ha jól emlékszem-.
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

micsoda hifiurban legendák születnek vagy inkább gerjednek még magasabb fokozatra?
A SPDIF digit átvitel coax illesztést jelöl és nem véletlenül coax kábelnek, coax csatlakozásnak nevezik, ami aszimmetrikus felépítésű, egy db meleg belső eret, és egy külső hideg köpenyt tartalmaz, ami egyúttal árnyékolást is ellát. 75ohm hullámimpedanciájú is kell legyen, hasonlóan mint az antenna kábelek. Minden más felépítésű kábel, nem coax kábel, nem alkalmas illesztett csatlakozásra. Ha csak egy meleg ér van csatlakoztatva, na az tényleg levegős hangzást fog okozni.

Az audió másik két digit kábele a TOSLINK optikai, és az AS/EBU szimmetrikus, ami 110ohm két belső eret kell minimum tartalmazzon, a hideg és árnyékoló vezeték ennél lehet opcionális, de mindkettő hatással lehet a 110ohmos illesztésre.

Denonáné
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Denonáné »

Köszönöm a válaszokat.
Ezek szerint, ha van egy ismeretlen bekötésű/forrasztású bármilyen kábel, csak kipróbálni lehet és majd kiderül, tetszik-e vagy sem..

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11014
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Akkor újra forrasztom az IC-ket,köszönöm az infót!
Ha a kábelben van árnyékolás, az mindenképpen bele fog szólni a hangzásba, akárhogy is kötöd be. Aszimmetrikus, egyetlen belső eret + árnyékolást tartalmazó kábelnél amúgy sem célszerű kikötni, mert nagy valószínűséggel nem fog működni a jelátvitel.

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Nekem egyértelműen ez a tapasztalatom. Több  árnyékolt és árnyékolatlan digit kábelt összehasonlítva, az árnyékolatlanok előnye volt  egységesen a levegősebb, szeparáltabb színpadkép.
Akkor újra forrasztom az IC-ket,köszönöm az infót!

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Eddig úgy tudtam,hogy a forrásponton kell csak bekötni az árnyékolást.
Ezek szerint ott sem jó? Beleszól a hangképbe?

Nekem egyértelműen ez a tapasztalatom. Több  árnyékolt és árnyékolatlan digit kábelt összehasonlítva, az árnyékolatlanok előnye volt  egységesen a levegősebb, szeparáltabb színpadkép.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Pontosan így van. Nálam is egy analóg IC egyik fele működik digit kábelként, mellesleg sokkal jobb minőséget nyújt, mint sok más, jóval drágább kábel.
Árnyékolni viszont csak akkor érdemes, ha tényleg van valami zavar az erőben, mert az árnyékolatlan kábelek színpadképe egyértelműen jóval levegősebb.

Eddig úgy tudtam,hogy a forrásponton kell csak bekötni az árnyékolást.
Ezek szerint ott sem jó? Beleszól a hangképbe?

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

ELVILEG a digitkoaxok rendelkeznek bizonyos (asszem 75 Ohm, de már rég volt, h ez érdekelt, simán elfelejtettem) műszaki sajátosságokkal, de mivel sem az RCA-aljzatok, sem az RCA-dugók nem "szabványosak" ebben a tekintetben, szerintem tökmindegy. Érdemes árnyékolni a digit-IC-ket, de nem létszükséglet, ha nincs a környéken iszonyatos zavarás. Nálam pl. egy "sima" analóg IC egyik szálja a digit IC és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Meg kell hallgatni, ennyi a trükk.

Pontosan így van. Nálam is egy analóg IC egyik fele működik digit kábelként, mellesleg sokkal jobb minőséget nyújt, mint sok más, jóval drágább kábel.
Árnyékolni viszont csak akkor érdemes, ha tényleg van valami zavar az erőben, mert az árnyékolatlan kábelek színpadképe egyértelműen jóval levegősebb.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Tudnátok segíteni abban, hogy egy kábel mitől digit IC, vagy analóg és fordítva?
Láttam már hogy többen -eredetileg- analógot használtak koax-nak, na de ez mitől függ hogy lehet-e vagy sem? A próba eldönti, vagy van valami akadálya ennek egyébként? Köszi

ELVILEG a digitkoaxok rendelkeznek bizonyos (asszem 75 Ohm, de már rég volt, h ez érdekelt, simán elfelejtettem) műszaki sajátosságokkal, de mivel sem az RCA-aljzatok, sem az RCA-dugók nem "szabványosak" ebben a tekintetben, szerintem tökmindegy. Érdemes árnyékolni a digit-IC-ket, de nem létszükséglet, ha nincs a környéken iszonyatos zavarás. Nálam pl. egy "sima" analóg IC egyik szálja a digit IC és nagyon meg vagyok vele elégedve.

Meg kell hallgatni, ennyi a trükk. 

Denonáné
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Denonáné »

Tudnátok segíteni abban, hogy egy kábel mitől digit IC, vagy analóg és fordítva?
Láttam már hogy többen -eredetileg- analógot használtak koax-nak, na de ez mitől függ hogy lehet-e vagy sem? A próba eldönti, vagy van valami akadálya ennek egyébként? Köszi

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Valamelyik hifisón (vagy mindegyiken?  ) nem volt olyan szoba, ahol ne szólt volna Allan Taylornak ugyanaz a dala. Már csak összenéztünk, és nevettünk.

Ha hiszed, ha nem, itt is előkerült Allan Taylor :-))). Sokan néztek össze és nevettek :-))).

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Valamelyik hifisón (vagy mindegyiken? ) nem volt olyan szoba, ahol ne szólt volna Allan Taylornak ugyanaz a dala. Már csak összenéztünk, és nevettünk.
A halacska records népszerű, Sara K, Chris Jones és a többiek...de Taylor tényleg dobogós!
.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1212

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: pali923 »

A demózenék arra valók, hogy ELADJÁK a hangfalat/kábelt/erősítőt stb.
Valamelyik hifisón (vagy mindegyiken?  ) nem volt olyan szoba, ahol ne szólt volna Allan Taylornak ugyanaz a dala. Már csak összenéztünk, és nevettünk.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

A helyszínen remélhetőleg azért jobban szólt... Jó kis muzsikák egyébként - kellemes hatásvadász motívumokkal. A Demók legtöbbje hasonló...nagyon nincs min csodálkozni.

A demózenék arra valók, hogy ELADJÁK a hangfalat/kábelt/erősítőt stb. ott, a boltban, max 15 percet eltöltő, a téma iránt max. érdeklődő, pénzzel rendelkező, esetenként halláskárosodott ügyfeleknek. Szvsz. Otthon nem kell nyomatni, magunkat ne propagandával, demózenével győzzük meg :-))))

„Elvtársak, ne essünk abba a hibába, hogy elhisszük a saját propagandánkat!”

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Jó kis hifi zenével....

A helyszínen remélhetőleg azért jobban szólt... Jó kis muzsikák egyébként - kellemes hatásvadász motívumokkal. A Demók legtöbbje hasonló...nagyon nincs min csodálkozni.
.

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 705

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tollact »

Nézd meg, hogy itt mivel kergetik:

Jó kis hifi zenével....
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

SZL0926
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SZL0926 »

Ne kábelt vegyél még plusz ötvenezerért, hanem add el azt a Yamahát és vegyél egy normális erősítőt, mert ez csak játékszer.
Csak a saját fülednek higgy és csak otthoni sajáton való kipróbálás után dönts.Az ár sokszor sajna semmit nem momd.Minden mindennel összefügg.Ha csak alapszintű eszközökben gondolkodsz aránytalanul sok pénzt kell kábelre költeni hogy hallj valami különbséget.feljebb sajnos igaz,hogy minden ami  a láncban van külön egységnek kezelendő és itt már a kábel ára nagyon magas első nekifutásra is.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”