Aszpirin írta: ↑2023.09.11., hétf. 17:23
sutemenyx írta: ↑2023.09.11., hétf. 16:53
Keveredés van.
Szóval van az egyeres madzag. Aztán van a sodort, sokeres madzag. És aztán van az, mint a Vz is, hogy ugyan sok ér van, de mind külön szigetelt. Lényegi különbség van a sima sodort és a szálanként szigetelt között, mert az előbbiben mindenhol egymáshoz érnek elektromosan a szálak, utóbbinál nem. A Vz olyan, mintha sok kis vékony egyeres, szigetelt vezetéket párhuzamosan kötnél.
És melyik a jobb (ha lehet ilyent kérdezni)?
(nekem van egy ilyen sok-sok szálas, szálanként szigetelt (a hírhedt "amp-killer" Polk Cobra), annyira nem szörnyű hangilag (sőt), bár én hülye vagyok a kábelekhez...
Hát most ezt így nem tudom megmondani frankóba’, de utalni tudok rá. Tehát az van, hogy alapvetően egy vékonyka tömör szál vezetéken nagyon szépen áthalad az elektromosság, szépen is szokott szólni, de elég jellemzően említett hátrány, hogy a hang is vékony, tehát nem elég testes, nem elég basszusos, stb. Ha elkezdjük vastagítani, akkor jellemzően ez a hátrány csökken, elkezd testesedni a hang, viszont lesz helyette más gond, mert elkezd fátyolosodni, kásásodni, veszít a definiáltságából, a kontúrokból, lényegében romlani hallatszik a felbontás.
Egyes gyártók szerint ez a tömör, túl nagy keresztmetszetű vezetőben fellépő örvényáramok hatása. Hogyha nem megvastagítjuk, hanem szigeteletlen vékony szálakat sodrunk össze, akkor kicsit jobb a helyzet ebből a szempontból, viszont ennek meg tud olyan hatása lenni, hogy hallható torzítást generál a vezeték. Egyes teóriák szerint azért, mert ahogy mindenhol egymáshoz érnek a vezetők, ott az elektronáramlás ugrál a vezetőszálak között, és jelentkezik a hangban, mint hallható torzítás. Elméletileg a legjobb megoldás arra, hogy elég testes is legyen a hang, meg is maradjon a felbontás, és ne is torzítson az az, ha sok vékony vezető van párhuzamosan, amik csak a kábel elején és végén érintkeznek, de útközben háborítatlan a bennük/rajtuk zajló elektronáramlás, tehát igazából szálanként szigeteltek.
Azt nem állítanám, hogy biztosan nincs kivétel, de amikkel eddig próbálkoztam, azoknál ezek a szabályok nagyjából működtek.
Persze ettől függetlenül meg még számít maga a vezetőanyag, a szigetelés, és a geometria is, ahogy az erek egymáshoz képest elhelyezkednek.