SoundMania írta: ↑2023.11.29., szer. 22:30
zoli73 írta: ↑2023.11.29., szer. 22:06
SoundMania írta: ↑2023.11.29., szer. 21:42
Elsősorban nem a hangminőségre értettem én sem, hanem a konstrukciókra. És igen, a kábelpiac nagyrésze tévúton jár a hangminőség tekintetében. De ezt kevesen látják be mert nem költenek túl sokat kábelekre. A valóban jók drágák. Persze irreálisan, de legalább nyújtanak valamit. A diyerek meg megelégednek ha 20 ezerért csinálnak olyan jót mint a gyári 60-ért. Ami lássuk be még nagyon alapszint. Csináljon valaki olyat, amit oda lehet tenni bármilyen rendszerben 1milliós mellé. Ez azért még nem nagyon megy... Nemhogy még drágább mellé.
Aki kábel diy-erkedésre adja a fejét, az elsősorban anyagi megfontolásból teszi, rendszerint nem is úgy ál neki, hogy ebből termék legyen, eladásra készítse. Az ilyen kábel faragók rend szerint a megfizethető kategóriában ténykednek, bár azért vannak kivételek, például ValhallA.
Ákos kábelei nagyon más kávéház, azok bizony eléggé felső polcosak.
A jó kábelezés sajnos, vagy nem, de megkerülhetetlen, bár ezügyben láttam már érdekes túlkapásokat.
Jártam például egy fórumtársnál, aki annyira a kábelekben látta a megoldás kulcsát, hogy a rendszere arányai szerintem teljesen fel voltak borulva.
Az 1-1 készülékhez tartozó hálózati kábel, többszörös árú volt, mint maga a készülék. A hanfalkábel is több, mint kétszeresébe került, mint a hangsugárzók. Mikor kérdeztem tőle, hogy ez így rendben van-e, határozottan rávágta, hogy "természetesen, mert a készülékek csak így tudják kifutni magukat."
Ez akár igaz is lehet, de a rendszer egészének az értékét nézve, arányosabban elkölve lehetséges, hogy jobb hangú rendszert is össze lehetett volna állítani. Persze a másik véglet sem jobb megoldás, ha készülékekre sokat költünk, a kábelezést meg elspóroljuk. Valami egészséges, arányos középutat kell találni.
Szerintem.
Szerintem teljesen igaza volt az illetőnek. Kellenek a jó kábelek, hogy a készülékek ki tudják futni magukat. Hogy kinek mi a jó arány maga döntse el. De van olyan történetem, amikor Arcam készülékek kaptak komoly kábelt. Nagyon sokat javult a hangja. Amikor kapott félmilliós erősítőcserét a kábel helyett kicsit még javult.A kábel olcsóbb volt..... Legtöbb embernél ez a szerencsén múlik csak. És 99%-uk nem hajlandó megpróbálni sem sokkal drágább kábeleket sem, amivel pedig meghallhatnák mire képes a rendszerük. Mindenesetre szerintem drága rendszereknél, nyugodtan el lehet menni 50 - 60 % árarányig. Olcsó rendszereknél meg még feljebb. Mivel az olcsó kábelek legnagyobb része bántó hangú, a maradék meg hiányokban hemzseg.
Tudod, annál 99%-nál nem a hajlandósággal van a baj, nem azon múlik, hanem a pénztárcán első sorban. Mert hiába szeretne az emberünk meghallgatni több százezres, netám milliós kábeleket, ha neki csak maximum 50 ezresre telik. Persze lehet olyan szerencséje(ha ez szerencse), hogy kölcsönad valaki neki egy ilyet, hallja is a rendszerében a potenciált, de mire megy vele? A kölcsön kábelt vissza kell adni, utána visszakerül a régi, és savanyúan megállapítja, hogy bár baromi jó volt, de önerőből ezt Ő nem tudja meglépni. Egy ilyen próba/meghallgatás, ha nincs mögötte vásárlóerő, akkor csak keserítésre jó, másra nem. Sajnos sok esetben ez a valóság.
Felteszem, a legtöbben azért használnak olyan kábeleket(meg készülékeket is), mert az anyagi lehetőségeik ezeket teszik lehetővé. Szándék biztosan van sokakban, csak az a lehetőségekkel legtöbbször nem találkozik.
Ha lehet, most ne hozakodj elő, a "kis pénz, kis foci" szállóigével, mert ez csak egy hobbi, itt semmi sem muszály, vannak az életnek más, fontos területei, ahová el lehet és kell is költeni a pénzt, mintsem a hobbi élvezzen elsőbbséget.
Nem kérdés, jó kábelezés nélkül nincs jó rendszer, hang, de az, hogy a kábelezés többszörös árú, mint a készülékek, azt én kicsit túlzónak, aránytalannak tartom.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech