Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

chord_ írta:
2023.11.29., szer. 17:45
zoli73 írta:
2023.11.29., szer. 14:03
cables írta:
2023.11.29., szer. 13:11

Pedig a jelkábeleken, az IC, Digit IC, USB, hangfal kábeleken sokkal többet ront a műanyag borítás mint a hálózati kábeleken. Ez az oxidáció egy baromság, zománcozott huzalt kell használni, ott ez nem téma. De nemcsak a műanyagokkal van baj, tovább ront a jelkábelek hangján, hogy totál rossz huzal átmérők vannak a gyári kábelekben.
Tudjuk, hogy Te a nagy kábelgyártókkal ellentétben, akik tetemes összegeket költenek K+F-re, megtaláltad a szent grált a konyhaasztal sarkán, de akkor sem kellene idekeverni a saját drótjaidat. Nincs szükségünk a bújtatott marketingedre, mert a Te koncepciód sem igazabb, jobb, mint más kábelgyártóké, faragóké.
Teljesen fölösleges b@szogatni.
Mégis, melyik elméletet nyomja?, vagy mit keverjen ide?, azt amelyikben te hiszel?, vagy amit egy Neotech kábel anyaghasználatából ki lehet silabizálni?, vagy mondja azt, hogy deq..vajó a vastag műanyag, amikor 100-ból 100× az jött ki neki, hogy ront a hangon?
Nem. Ő egy kábelgyártó, és van egy saját elképzelése, hogy mi a jó anyagválasztás, meg mi a nem.
Nem kevés rendszerben milliós kábeleket ütött ki a sufni-drótjaival.
Melyik Neotech drót tudta ezt megtenni? Melyik Kácsás drót tudta ezt megtenni? Melyik Canare 4S10F üldözte a szekrény tetejére a 3000E kábelcsodát?
Sok rendszerben meg biztosan nem jól szerepelnek. A hifi, az bizony ilyen.

Nyilván ő is téved. Pl. abban, hogy pl. egy nagyon drága drót, ami vastag pvc-t használ, meg nagy keresztmetszetet, az szükségszerűen rossz drót. Én meg azt mondom, 'lehet, hogy mégis nagyon jó'. Valószínűleg ti is. De én max Cat5 szálakat fonogattam egy időben, az nem lett komoly ellenfele egyetlen rendszerben sem egyetlen komoly kábelnek sem. A ti drót-munkásságotok lehet, eredményesebb az enyémnél... de vajon mennyivel? Nem tudhatom.

Szóval, hagyjátok, mondja, amit akar; inkább hozzatok ellenpéldákat, hogy pl. az xy nagyvad, az bizony 3mm műanyagba bújtatja a cuccát, aztán mégis mindenki leolvad a hangtól, akkor mi lehet ott a titok? Miért nem csupaszítja le a nép azokat vajon? Vagy hogy én kipróbáltam, hogy félkilós cingolyóval forrasztottam, és, láss csodát, jobb lett a hang, mint amikor csak épp' hogy befutotta: mi lehet akkor itt a trükk?, Stb...
Ezeken agyalni, az szerintem sokkal érdekesebb.
Ha figyelmesen elolvastad volna az Ő hozzászólását, akkor abból könnyen kiszűrhetted volna, hogy ez egy bújtatott marketing, ami az Ő kábeleire irányítja a figyelmet, azokat állítja be jó színben. A műanyagokkal is baj van, a keresztmetszettel is, meg azzal is, hogy nem zománcozott kábelt gyártanak. Ezek a kijelentések kb. azt jelentik, hogy egyik kábelgyártó sem ért a szakmájához, mind sz@rt csinál, bezzeg az övé!
Még véletlenűl sem érzem b@szogatásnak, hogy szembesítjük azzal, hogy az Ő elmélete, kábelkészítési technikája sem tökéletes, és semmivel sem jobb, vagy rosszabb, mint más kábelgyártóké, még akkor sem, ha Ő erről meg van győződve.
Apropó gyártás! Nem, Ő nem gyártó, hanem egy diy kábel készítő. Jelentős a különbség!
Az, hogy az Ő kábelei egyes rendszerekben jól teljesítenek, másokban meg nem, ez mit jelent? Semmit, ezt a kijelentést kb. bármelyik kábelre rá lehet húzni.
Ha már megemlítetted a én próbálkozásaimat, tudod a kettő között óriási különbségek vannak! Én csak saját magamnak készítek/készítettem hálózati kábeleket, és ezekből soha nem lesz termék! Alig valaki tud róla, hogy úgy 10 éve vannak ilyen próbálkozásaim, senkinek nem ajálgatom, nem adom kölcsön meghallgatásra, véleményezésre, még csak nem is beszélek róluk, vagy dicsekednék velük, nem állítom be gyári kábeleknél jobbnak, nem győzködök senkit a technikám, és a használt anyagok helyességéről.
Alapjában véve, nem is értem ezt a kirohanásodat? gondolkodik.gif
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1063

Hozzászólás Szerző: chord_ »

zoli73 írta:
2023.11.29., szer. 14:03
cables írta:
zoli73 írta:
2023.11.29., szer. 12:46

Rudi Bácsi, ezzel a témával nálam nyitott kapukat döngetsz, én már jó ideje pamutszövet(ami nem 100% pamut valójában) külső köpenyt használok, a saját készítésű hálózati kábeleimen.
Bár találkoztam már olyan összekötő kábellel, amiben közvetlenül a vezető érre volt húzva a "cipőfűző", de én ilyen megoldást nem csinálnék, az oxidáció miatt, ahogy ezt már mások is leírták.
Pedig a jelkábeleken, az IC, Digit IC, USB, hangfal kábeleken sokkal többet ront a műanyag borítás mint a hálózati kábeleken. Ez az oxidáció egy baromság, zománcozott huzalt kell használni, ott ez nem téma. De nemcsak a műanyagokkal van baj, tovább ront a jelkábelek hangján, hogy totál rossz huzal átmérők vannak a gyári kábelekben.
Tudjuk, hogy Te a nagy kábelgyártókkal ellentétben, akik tetemes összegeket költenek K+F-re, megtaláltad a szent grált a konyhaasztal sarkán, de akkor sem kellene idekeverni a saját drótjaidat. Nincs szükségünk a bújtatott marketingedre, mert a Te koncepciód sem igazabb, jobb, mint más kábelgyártóké, faragóké.
Teljesen fölösleges b@szogatni.
Mégis, melyik elméletet nyomja?, vagy mit keverjen ide?, azt amelyikben te hiszel?, vagy amit egy Neotech kábel anyaghasználatából ki lehet silabizálni?, vagy mondja azt, hogy deq..vajó a vastag műanyag, amikor 100-ból 100× az jött ki neki, hogy ront a hangon?
Nem. Ő egy kábelgyártó, és van egy saját elképzelése, hogy mi a jó anyagválasztás, meg mi a nem.
Nem kevés rendszerben milliós kábeleket ütött ki a sufni-drótjaival.
Melyik Neotech drót tudta ezt megtenni? Melyik Kácsás drót tudta ezt megtenni? Melyik Canare 4S10F üldözte a szekrény tetejére a 3000E kábelcsodát?
Sok rendszerben meg biztosan nem jól szerepelnek. A hifi, az bizony ilyen.

Nyilván ő is téved. Pl. abban, hogy pl. egy nagyon drága drót, ami vastag pvc-t használ, meg nagy keresztmetszetet, az szükségszerűen rossz drót. Én meg azt mondom, 'lehet, hogy mégis nagyon jó'. Valószínűleg ti is. De én max Cat5 szálakat fonogattam egy időben, az nem lett komoly ellenfele egyetlen rendszerben sem egyetlen komoly kábelnek sem. A ti drót-munkásságotok lehet, eredményesebb az enyémnél... de vajon mennyivel? Nem tudhatom.

Szóval, hagyjátok, mondja, amit akar; inkább hozzatok ellenpéldákat, hogy pl. az xy nagyvad, az bizony 3mm műanyagba bújtatja a cuccát, aztán mégis mindenki leolvad a hangtól, akkor mi lehet ott a titok? Miért nem csupaszítja le a nép azokat vajon? Vagy hogy én kipróbáltam, hogy félkilós cingolyóval forrasztottam, és, láss csodát, jobb lett a hang, mint amikor csak épp' hogy befutotta: mi lehet akkor itt a trükk?, Stb...
Ezeken agyalni, az szerintem sokkal érdekesebb.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11090
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

BLX írta:
2023.11.29., szer. 14:06
Milyenek a rossz gyári átmérők? Mi az ami ideális? Írnál kérlek néhány példát.
Az okkultizmus határán táncolsz, mikor megidézed ezt a szellemet.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1041

Hozzászólás Szerző: BLX »

cables írta:
zoli73 írta:

Rudi Bácsi, ezzel a témával nálam nyitott kapukat döngetsz, én már jó ideje pamutszövet(ami nem 100% pamut valójában) külső köpenyt használok, a saját készítésű hálózati kábeleimen.
Bár találkoztam már olyan összekötő kábellel, amiben közvetlenül a vezető érre volt húzva a "cipőfűző", de én ilyen megoldást nem csinálnék, az oxidáció miatt, ahogy ezt már mások is leírták.
Milyenek a rossz gyári átmérők? Mi az ami ideális? Írnál kérlek néhány példát.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
zoli73 írta:

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7757

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
Az oxidáció attól baromság, hogy a zománcozott huzalt nem érinti? gondolkodik.gif
Akkor emlékezzünk:
- A hálózati tápkábeled csatlakozóit megbontva rettenetes korrodálódás volt látható.
- 5-ből 2 USB kábeleddel konkrétan nem működött az adatátvitel 2 eszköz között. Amivel még működött, azzal is pattogott a hang, az idő múlásával egyre jobban. Egy 300Ft-os műanyag filléres USB kábel, mindig és bármeddig működött. És itt csak 1m-es USB kábelről beszélünk.
A nagyon hozzá nem értő gyártó, pl Supra meg tud 15m-es USB kábelt csinálni, ami működik jelerősítés nélkül, stabilan.

A DIY szegmensnek úgy általában elkélne némi szerénység.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2362

Hozzászólás Szerző: cables »

zoli73 írta:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2023.11.29., szer. 08:59
gomolalaci írta:
2023.11.28., kedd 20:24
zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 21:10

Kérdezd meg a kábelgyártókat, hogyhogy nem cipőfűzőt használnak szigetelésnek, mikor az a legjobb...
Nem kérdezem! Másról szól a reklámjuk, mint a valóság....
Jogos a Laci felvetése. A szövet anyag tele van levegővel, sokkal jobb külső köpenynek, mint a vastag műanyag borítás. Az viszont elbírja az állandó cserélgetéseket, eladom/megveszem ciklusokat. Viszont rosszabb a hangjuk. A gyártók kénytelenek mindent kibíró kábeleket készíteni. Hasonló a helyzet a forrasztásokkal.
Egyszer a Kácsában voltam csatlakozóért és várnom kellett, mert az eladó épp egy IC kábelre forrasztott RCA dugót. Csak néztem, hogy mennyi ónt rak rá. Mondtam neki, hogy én igyekszek minimális ónnal forrasztani. Persze, úgy jobban szól, de nekem ne hozzák vissza, hogy elengedett a forrasztás- mondta.
Mivel ez elsősorban, nekem szól, mintsem Lacinak, így én reagálnék rá.
Bár találkoztam már olyan összekötő kábellel, amiben közvetlenűl a vezető érre volt húzva a "cipőfűző", de én ilyen megoldást nem csinálnék, az oxidáció miatt, ahogy ezt már mások is leírták.
Azzal együtt, hogy én is jónak tartom, nem látom magam előtt azt a kábelgyártót, aki kilóméterszám húzná a kábeleit pamutborításba.
Sőt, még ha olyannyira kecsektető eredménnyel is jár, én nem ajánlom senkinek, hogy az akár több százezres kábelét(pláne gyári szerelésűt) "megkopasszon", és pamutharisnyába húzzon.
Ismerve magunkat hifistákat, előbb-utóbb "kinőjük", feljebb szeretnénk lépni, viszont az így "modifikált" kábelt, a beavatkozással sikerült rendesen elértékteleníteni. A vevő inkább annak hisz, hogy egy felismerhetetlen márkájú, mókolt kábelt lát, és nem az ismert terméket.
Persze, mondhatjuk, hogy a hangminőség mindenek felett, abban az esetben, ha ez a végleges(van ilyen?) kábel a rendszerben, vagy ha benyeljük a jelentős veszteséget az eladásnál.
Mert ez olyan, mint például egy modifikált, tuningolt hangsugárzó, aminek az eladási árában sohasem realizálódik a ráköltött összeg, sőt, mivel hogy nem belenyúlás mentes, igy jelentősen veszít is az értékével.
Persze felőlem mindenki azt csinál a dolgaival, amit akar, egyéni felelősség.

p.zoli 73
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 99

Hozzászólás Szerző: p.zoli 73 »

zoli73 írta:
gomolalaci írta:
2023.11.27., hétf. 20:56
Szigetelés? Minek? Na jó, legyen szövet!!! Pl. cipőfűző....
Kérdezd meg a kábelgyártókat, hogyhogy nem cipőfűzőt használnak szigetelésnek, mikor az a legjobb...
Nem strapabíró a pamutborítás és jobban oxidálódik a vezeték alatta , nem úgy mint a műanyag köpeny alatt . Ez is lehet az egyik ok . Egyébként valóban a pamut az egyik legjobb külső héj egy vezetéknek hifis célokra véleményem szerint . Én a saját TMP ribbon ( Mundorf rézből készült ) tápkábelem műanyag burkolatát cseréltem le pamutra . Nem kicsit javult a hang minden paraméterben . :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5262

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A cipőfűzők anyaga kevert szálú mind (pamut és műszál). Mechanikai csillapítást biztosít a kábelnek, ebből inkább a vastagabb szálú vezetékek profitálnak. Csupasz vezetékre nem ajánlatos használni az oxidáció miatt még ezüstözött drót esetén sem.
Nem a forrasztóanyag mennyisége a fontos, hanem a csatlakozó és a vezető mechanikus érintkezése a forrasztás alatt, a forrasztási hőmérséklet, a vezeték feszülése, meg még néhány dolog...
Hogy hallatszik-e a kétszer annyi forrasztóanyag használat statisztikailag értékelhetően, elég erős kétségeim vannak, a te értékítéleted - tiszteletben tartva-, számomra nem mérvadó.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2362

Hozzászólás Szerző: cables »

gomolalaci írta:
2023.11.28., kedd 20:24
zoli73 írta:
gomolalaci írta:
Nem kérdezem! Másról szól a reklámjuk, mint a valóság....
Jogos a Laci felvetése. A szövet anyag tele van levegővel, sokkal jobb külső köpenynek, mint a vastag műanyag borítás. Az viszont elbírja az állandó cserélgetéseket, eladom/megveszem ciklusokat. Viszont rosszabb a hangjuk. A gyártók kénytelenek mindent kibíró kábeleket készíteni. Hasonló a helyzet a forrasztásokkal.
Egyszer a Kácsában voltam csatlakozóért és várnom kellett, mert az eladó épp egy IC kábelre forrasztott RCA dugót. Csak néztem, hogy mennyi ónt rak rá. Mondtam neki, hogy én igyekszek minimális ónnal forrasztani. Persze, úgy jobban szól, de nekem ne hozzák vissza, hogy elengedett a forrasztás- mondta.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

zoli73 írta:
gomolalaci írta:
Nem kérdezem! Másról szól a reklámjuk, mint a valóság.... :angry:
A gondolkodás nem megerőltető...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Ami a kábel ellenállását illeti, 0,09 Ohm, ez elegendően kicsi, ehhez még hozzájön 4x5mOhm csatlakozási ellenállás, az összesen 0,11Ohm, ez elenyésző módon változtatja meg a hangsugárzó átvitelét. Más kérdés, hogy a nagyobb terhelő áram sűrűség (A/mm²) miatt várható valamivel nagyobb torzítás mennyit számít. Feltehetően kevesebbet, mit a kábel alapminősége.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1041

Hozzászólás Szerző: BLX »

Szerintetek megfelelő lehet 4 ohmos dobozokhoz a Belden 9497 (tigris csíkos), ami 16AWG=1,31mm2 keresztmetszetű, 3 méteres hosszban, vagy meg kéne próbálni ilyen kicsi keresztmetszet mellett rövidebb hosszban megoldani? :rolleyes:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2023.11.28., kedd 10:01
zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 18:01
fülelek írta:
2023.11.27., hétf. 16:47

Mind a két hivatkozásban olvasható, hogy 3 rétegű a szigetelés. teflon, polietilén és a külső pvc. Azaz a teflon a hártyavékony réteg, ezért nyúlós (lásd teflonos tömítő szalag) https://www.audiophonics.fr/en/cables-h ... 11410.html
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/neotec ... NwQAvD_BwE
Valamiért jóval drágább a Kácsánál, aki tudomásom szerint direkt importőr...
Közben már én is megnéztem, csak nem volt időm leírni ide.
Szerintem a jelmagyarázat téves, az a vékony réteg, és a fekete-piros szigetelés feliratozásait felcserélték. A fekete és piros réteg a teflon, és az a vékony réteg a polietilén. A blankolásnál a teflon csalhatatlanúl felismerhető volt.
Hogy idehaza miért drágább? Jó kérdés. Legtöbbször a világbajnok áfánkat szokták emlegetni, mint ok, de ez a különbség annál jóval több. Mindenesetre gyanús.
Ebből tudnak jelentős kedvezményeket adni "blekfájdéjkor", hifi shown, Advent hétvégéin, és még így is bőven megéri nekik.
Hát nem jól gondolod.
A gyártó oldalán egyértelmű a réteg magyarázat. https://wp.neotechcable.com/nemos/
picit off, de a Neotech tajvani cég, nem nagy kínai...
Rendben, meggyőztél! leborulok.gif
Kínai, Tajvani, nem mindegy? Majdnem ugyanaz! Különböztess meg egy Kínai és egy Tajvani embert. :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 18:01
fülelek írta:
zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 12:44

És ha ez a logika mentén haladunk, akkor a nemos 3080-at hová kell sorolni?
Ennék a vezető erek teflon szigetelésűek, legalábbis első ránézésre, aztán blankolva kiderül, hogy a teflon réteg alatt, van egy hajszál vékony, atlátszó réteg pluszban. Ami számomra nem beazonosítható, puha, nyúlós műanyag, ami akár PVC is lehet, vagy valami más, nem tudom. Mivel a teflont, ahogy írod is, magas hőfokon viszik fel a kábelre, akkor ez az alatta lévő, hártya vékony réteg miért nem sérül, marad ép? A külső, fekete köpeny viszont, vállaltan PVC.
Mind a két hivatkozásban olvasható, hogy 3 rétegű a szigetelés. teflon, polietilén és a külső pvc. Azaz a teflon a hártyavékony réteg, ezért nyúlós (lásd teflonos tömítő szalag) https://www.audiophonics.fr/en/cables-h ... 11410.html
Szerintem a jelmagyarázat téves, az a vékony réteg, és a fekete-piros szigetelés feliratozásait felcserélték. A fekete és piros réteg a teflon, és az a vékony réteg a polietilén. A blankolásnál a teflon csalhatatlanúl felismerhető volt.
Hogy idehaza miért drágább? Jó kérdés. Legtöbbször a világbajnok áfánkat szokták emlegetni, mint ok, de ez a különbség annál jóval több. Mindenesetre gyanús.
Ebből tudnak jelentős kedvezményeket adni "blekfájdéjkor", hifi shown, Advent hétvégéin, és még így is bőven megéri nekik.
Hát nem jól gondolod.
A gyártó oldalán egyértelmű a réteg magyarázat. https://wp.neotechcable.com/nemos/
picit off, de a Neotech tajvani cég, nem nagy kínai...

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 340

Hozzászólás Szerző: pjm »

fülelek írta:
2023.11.26., vas. 22:07
Az említett Mogami kívül-belül pvc szigetelésű, ez komoly hendikep sajnos, még ha jó réz anyagból is van.
Ilyen mélyen nem foglalkoztam vele, simán csak meghallgattam.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

gomolalaci írta:

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

A gondolkodás nem megerőltető...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2023.11.27., hétf. 19:02
sutemenyx írta:
2023.11.27., hétf. 08:21
Én mondtam, hogy a pvc-s jobb a teflonosnál, de nem így, hanem volt szövegkörnyezet is. Azt mondtam, hogy a pvc-s neotech jobb a teflonosnál. De nem azért, mert a pvc önmagában jobb lenne, egyáltalán nem jobb, sőt rosszabb, sőt nagyonhosszútávon valóban át is ereszti levegőt, emiatt az alatta lévő réz korrodál.
De ami miatt jobb specifikusan a neotech kábeleken, az az, hogy a pvc alacsony hőmérsékleten olvad, szemben a teflonnal, ami csak 4-500fokosan, és a neotechnél lévő nem megfelelő gyártástechnológia miatt túlmelegítik a vezető anyagot is miközben rákerül a szigetelés. Ezzel az amúgy remek OCC vezető felkeményedik, kvázi edződik, ami a hangra negatív hatást gyakorol. Más kábelgyártók meg tudják oldani a teflonnal szigetelést is jól, a neotech viszont inkább elkezdett PE szigetelést alkalmazni. Szóval valószínűleg rájöttek ők is.
Egy megjegyzés: a réz 400-500 fokon nem keményedik, edződik hanem lágyul. Nem ismerem a Neotech gyártástechnológiáját - és nem is értek hozzá - de nekem a fentiek bátor találgatásnak tűnnek.
A réz pont fordítva viselkedik, mint az acél. Ha melegítés után hirtelen lehűtik, akkor lágyul, ha lassan hagyják kihülni, akkor keményedik.
Hajtogatásra is keményedik, rideggé válik és könnyen törik.
Éppen ma lágyítottam vörösréz tömítéseket...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2023.11.27., hétf. 18:43
Konkrét kábelt nem ismerem, de egy másik típusom hasonló: a "puha nyúlós" leírás egyértelműen teflonra utal. Mint a legjobb dielektrikum - már legalábbis ennél a kábelnél - kerül a fémmel közvetlen kapcsolatba, szerintem nem is lenne logikus, hogy egy réteggel kijjebb kerüljön.
Igen, a logika mindenképpen ezt diktálja, hogy a teflon réteg legyen belül.
Viszont szereltem már jópár teflon szigetelésű kábelt(összekötő, hózati) amik ugyanígy viselkedtek, mint ennek a piros-fekete rétege, hagyományos módon nem is lehet blankolni, csak úgy faragni le a vezető érről.
Amúgy sokan alul értékelik ezt a kábelt, mert Neotech, kínai, bevallom előítéletes voltam vele kapcsolatban én is, de Süti bíztatott, hogy tegyek vele egy próbát, meglátom(hallom) tetszeni fog. Bizony így lett, igen nagy meglepetést okozott. Szerintem a Neotech is olyan, mint más nagynevű gyártók, hogy az alsóbb szegmensben elég feledhető kábelekt készít, de feljebb már már más a helyzet.
Nos igen, volt már 1-2 jó kábelem, az elődje pl. Kimber Monocle X, az előtt
Audience Au24, de ezek bizony csak jelenthetnek a nemos 3080-nak!
Most is van az apróban eladó, látszólag senkit sem érdekel, mert az előítéletek diktálnak, pedig ha tudnák...

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 412

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

fülelek írta:
2023.11.26., vas. 16:54
Lehet használni a Canare 4S10F-et is, ha jól tudom, az most van raktáron, kb. ugyanannyiért. Egy 2,5m szett 13500Ft-ba kerül, plusz egy kis utánajárásba (messzi vidékieknek + postaköltség), ami ennél jobb, az minimum 2,5-3-szorosába kerül, és akkor óvatosan fogalmaztam. Akinek ezt ajánlottam, nem bánta meg.
Köszönöm a tippet!
Tegnap rendeltem is 2*2,5 métert. Jön hozzá jóféle banándugó is aliexpressről...
Különösen tetszik, hogy sokat kell majd járatni (remélem évtizedekig), mert nagyon meguntam az állandó kábeles f*ngfűrészelgetést.
Lindemann Limetree Network + Kenwood KT-5020L + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Beyerdynamic DT-990 250/600.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5169

Hozzászólás Szerző: pärt »

sutemenyx írta:
2023.11.27., hétf. 08:21
Én mondtam, hogy a pvc-s jobb a teflonosnál, de nem így, hanem volt szövegkörnyezet is. Azt mondtam, hogy a pvc-s neotech jobb a teflonosnál. De nem azért, mert a pvc önmagában jobb lenne, egyáltalán nem jobb, sőt rosszabb, sőt nagyonhosszútávon valóban át is ereszti levegőt, emiatt az alatta lévő réz korrodál.
De ami miatt jobb specifikusan a neotech kábeleken, az az, hogy a pvc alacsony hőmérsékleten olvad, szemben a teflonnal, ami csak 4-500fokosan, és a neotechnél lévő nem megfelelő gyártástechnológia miatt túlmelegítik a vezető anyagot is miközben rákerül a szigetelés. Ezzel az amúgy remek OCC vezető felkeményedik, kvázi edződik, ami a hangra negatív hatást gyakorol. Más kábelgyártók meg tudják oldani a teflonnal szigetelést is jól, a neotech viszont inkább elkezdett PE szigetelést alkalmazni. Szóval valószínűleg rájöttek ők is.
Egy megjegyzés: a réz 400-500 fokon nem keményedik, edződik hanem lágyul. Nem ismerem a Neotech gyártástechnológiáját - és nem is értek hozzá - de nekem a fentiek bátor találgatásnak tűnnek.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5169

Hozzászólás Szerző: pärt »

Konkrét kábelt nem ismerem, de egy másik típusom hasonló: a "puha nyúlós" leírás egyértelműen teflonra utal. Mint a legjobb dielektrikum - már legalábbis ennél a kábelnél - kerül a fémmel közvetlen kapcsolatba, szerintem nem is lenne logikus, hogy egy réteggel kijjebb kerüljön.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 12:44

És ha ez a logika mentén haladunk, akkor a nemos 3080-at hová kell sorolni?
Ennék a vezető erek teflon szigetelésűek, legalábbis első ránézésre, aztán blankolva kiderül, hogy a teflon réteg alatt, van egy hajszál vékony, atlátszó réteg pluszban. Ami számomra nem beazonosítható, puha, nyúlós műanyag, ami akár PVC is lehet, vagy valami más, nem tudom. Mivel a teflont, ahogy írod is, magas hőfokon viszik fel a kábelre, akkor ez az alatta lévő, hártya vékony réteg miért nem sérül, marad ép? A külső, fekete köpeny viszont, vállaltan PVC.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”