Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1041

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: BLX »

Szerintetek megfelelő lehet 4 ohmos dobozokhoz a Belden 9497 (tigris csíkos), ami 16AWG=1,31mm2 keresztmetszetű, 3 méteres hosszban, vagy meg kéne próbálni ilyen kicsi keresztmetszet mellett rövidebb hosszban megoldani? :rolleyes:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

fülelek írta:
2023.11.28., kedd 10:01
zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 18:01
fülelek írta:
2023.11.27., hétf. 16:47

Mind a két hivatkozásban olvasható, hogy 3 rétegű a szigetelés. teflon, polietilén és a külső pvc. Azaz a teflon a hártyavékony réteg, ezért nyúlós (lásd teflonos tömítő szalag) https://www.audiophonics.fr/en/cables-h ... 11410.html
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/neotec ... NwQAvD_BwE
Valamiért jóval drágább a Kácsánál, aki tudomásom szerint direkt importőr...
Közben már én is megnéztem, csak nem volt időm leírni ide.
Szerintem a jelmagyarázat téves, az a vékony réteg, és a fekete-piros szigetelés feliratozásait felcserélték. A fekete és piros réteg a teflon, és az a vékony réteg a polietilén. A blankolásnál a teflon csalhatatlanúl felismerhető volt.
Hogy idehaza miért drágább? Jó kérdés. Legtöbbször a világbajnok áfánkat szokták emlegetni, mint ok, de ez a különbség annál jóval több. Mindenesetre gyanús.
Ebből tudnak jelentős kedvezményeket adni "blekfájdéjkor", hifi shown, Advent hétvégéin, és még így is bőven megéri nekik.
Hát nem jól gondolod.
A gyártó oldalán egyértelmű a réteg magyarázat. https://wp.neotechcable.com/nemos/
picit off, de a Neotech tajvani cég, nem nagy kínai...
Rendben, meggyőztél! leborulok.gif
Kínai, Tajvani, nem mindegy? Majdnem ugyanaz! Különböztess meg egy Kínai és egy Tajvani embert. :D
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5262

Hozzászólás Szerző: fülelek »

zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 18:01
fülelek írta:
zoli73 írta:
2023.11.27., hétf. 12:44

És ha ez a logika mentén haladunk, akkor a nemos 3080-at hová kell sorolni?
Ennék a vezető erek teflon szigetelésűek, legalábbis első ránézésre, aztán blankolva kiderül, hogy a teflon réteg alatt, van egy hajszál vékony, atlátszó réteg pluszban. Ami számomra nem beazonosítható, puha, nyúlós műanyag, ami akár PVC is lehet, vagy valami más, nem tudom. Mivel a teflont, ahogy írod is, magas hőfokon viszik fel a kábelre, akkor ez az alatta lévő, hártya vékony réteg miért nem sérül, marad ép? A külső, fekete köpeny viszont, vállaltan PVC.
Mind a két hivatkozásban olvasható, hogy 3 rétegű a szigetelés. teflon, polietilén és a külső pvc. Azaz a teflon a hártyavékony réteg, ezért nyúlós (lásd teflonos tömítő szalag) https://www.audiophonics.fr/en/cables-h ... 11410.html
Szerintem a jelmagyarázat téves, az a vékony réteg, és a fekete-piros szigetelés feliratozásait felcserélték. A fekete és piros réteg a teflon, és az a vékony réteg a polietilén. A blankolásnál a teflon csalhatatlanúl felismerhető volt.
Hogy idehaza miért drágább? Jó kérdés. Legtöbbször a világbajnok áfánkat szokták emlegetni, mint ok, de ez a különbség annál jóval több. Mindenesetre gyanús.
Ebből tudnak jelentős kedvezményeket adni "blekfájdéjkor", hifi shown, Advent hétvégéin, és még így is bőven megéri nekik.
Hát nem jól gondolod.
A gyártó oldalán egyértelmű a réteg magyarázat. https://wp.neotechcable.com/nemos/
picit off, de a Neotech tajvani cég, nem nagy kínai...

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 340

Hozzászólás Szerző: pjm »

fülelek írta:
2023.11.26., vas. 22:07
Az említett Mogami kívül-belül pvc szigetelésű, ez komoly hendikep sajnos, még ha jó réz anyagból is van.
Ilyen mélyen nem foglalkoztam vele, simán csak meghallgattam.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

gomolalaci írta:
2023.11.27., hétf. 20:56
Szigetelés? Minek? Na jó, legyen szövet!!! Pl. cipőfűző....
Kérdezd meg a kábelgyártókat, hogyhogy nem cipőfűzőt használnak szigetelésnek, mikor az a legjobb...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Szigetelés? Minek? Na jó, legyen szövet!!! Pl. cipőfűző....
A gondolkodás nem megerőltető...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2023.11.27., hétf. 19:02
sutemenyx írta:
2023.11.27., hétf. 08:21
Én mondtam, hogy a pvc-s jobb a teflonosnál, de nem így, hanem volt szövegkörnyezet is. Azt mondtam, hogy a pvc-s neotech jobb a teflonosnál. De nem azért, mert a pvc önmagában jobb lenne, egyáltalán nem jobb, sőt rosszabb, sőt nagyonhosszútávon valóban át is ereszti levegőt, emiatt az alatta lévő réz korrodál.
De ami miatt jobb specifikusan a neotech kábeleken, az az, hogy a pvc alacsony hőmérsékleten olvad, szemben a teflonnal, ami csak 4-500fokosan, és a neotechnél lévő nem megfelelő gyártástechnológia miatt túlmelegítik a vezető anyagot is miközben rákerül a szigetelés. Ezzel az amúgy remek OCC vezető felkeményedik, kvázi edződik, ami a hangra negatív hatást gyakorol. Más kábelgyártók meg tudják oldani a teflonnal szigetelést is jól, a neotech viszont inkább elkezdett PE szigetelést alkalmazni. Szóval valószínűleg rájöttek ők is.
Egy megjegyzés: a réz 400-500 fokon nem keményedik, edződik hanem lágyul. Nem ismerem a Neotech gyártástechnológiáját - és nem is értek hozzá - de nekem a fentiek bátor találgatásnak tűnnek.
A réz pont fordítva viselkedik, mint az acél. Ha melegítés után hirtelen lehűtik, akkor lágyul, ha lassan hagyják kihülni, akkor keményedik.
Hajtogatásra is keményedik, rideggé válik és könnyen törik.
Éppen ma lágyítottam vörösréz tömítéseket...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2023.11.27., hétf. 18:43
Konkrét kábelt nem ismerem, de egy másik típusom hasonló: a "puha nyúlós" leírás egyértelműen teflonra utal. Mint a legjobb dielektrikum - már legalábbis ennél a kábelnél - kerül a fémmel közvetlen kapcsolatba, szerintem nem is lenne logikus, hogy egy réteggel kijjebb kerüljön.
Igen, a logika mindenképpen ezt diktálja, hogy a teflon réteg legyen belül.
Viszont szereltem már jópár teflon szigetelésű kábelt(összekötő, hózati) amik ugyanígy viselkedtek, mint ennek a piros-fekete rétege, hagyományos módon nem is lehet blankolni, csak úgy faragni le a vezető érről.
Amúgy sokan alul értékelik ezt a kábelt, mert Neotech, kínai, bevallom előítéletes voltam vele kapcsolatban én is, de Süti bíztatott, hogy tegyek vele egy próbát, meglátom(hallom) tetszeni fog. Bizony így lett, igen nagy meglepetést okozott. Szerintem a Neotech is olyan, mint más nagynevű gyártók, hogy az alsóbb szegmensben elég feledhető kábelekt készít, de feljebb már már más a helyzet.
Nos igen, volt már 1-2 jó kábelem, az elődje pl. Kimber Monocle X, az előtt
Audience Au24, de ezek bizony csak jelenthetnek a nemos 3080-nak!
Most is van az apróban eladó, látszólag senkit sem érdekel, mert az előítéletek diktálnak, pedig ha tudnák...

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 412

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

fülelek írta:
2023.11.26., vas. 16:54
Lehet használni a Canare 4S10F-et is, ha jól tudom, az most van raktáron, kb. ugyanannyiért. Egy 2,5m szett 13500Ft-ba kerül, plusz egy kis utánajárásba (messzi vidékieknek + postaköltség), ami ennél jobb, az minimum 2,5-3-szorosába kerül, és akkor óvatosan fogalmaztam. Akinek ezt ajánlottam, nem bánta meg.
Köszönöm a tippet!
Tegnap rendeltem is 2*2,5 métert. Jön hozzá jóféle banándugó is aliexpressről...
Különösen tetszik, hogy sokat kell majd járatni (remélem évtizedekig), mert nagyon meguntam az állandó kábeles f*ngfűrészelgetést.
Lindemann Limetree Network + Kenwood KT-5020L + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Beyerdynamic DT-990 250/600.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5172

Hozzászólás Szerző: pärt »

sutemenyx írta:
Én mondtam, hogy a pvc-s jobb a teflonosnál, de nem így, hanem volt szövegkörnyezet is. Azt mondtam, hogy a pvc-s neotech jobb a teflonosnál. De nem azért, mert a pvc önmagában jobb lenne, egyáltalán nem jobb, sőt rosszabb, sőt nagyonhosszútávon valóban át is ereszti levegőt, emiatt az alatta lévő réz korrodál.
De ami miatt jobb specifikusan a neotech kábeleken, az az, hogy a pvc alacsony hőmérsékleten olvad, szemben a teflonnal, ami csak 4-500fokosan, és a neotechnél lévő nem megfelelő gyártástechnológia miatt túlmelegítik a vezető anyagot is miközben rákerül a szigetelés. Ezzel az amúgy remek OCC vezető felkeményedik, kvázi edződik, ami a hangra negatív hatást gyakorol. Más kábelgyártók meg tudják oldani a teflonnal szigetelést is jól, a neotech viszont inkább elkezdett PE szigetelést alkalmazni. Szóval valószínűleg rájöttek ők is.
Egy megjegyzés: a réz 400-500 fokon nem keményedik, edződik hanem lágyul. Nem ismerem a Neotech gyártástechnológiáját - és nem is értek hozzá - de nekem a fentiek bátor találgatásnak tűnnek.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5172

Hozzászólás Szerző: pärt »

Konkrét kábelt nem ismerem, de egy másik típusom hasonló: a "puha nyúlós" leírás egyértelműen teflonra utal. Mint a legjobb dielektrikum - már legalábbis ennél a kábelnél - kerül a fémmel közvetlen kapcsolatba, szerintem nem is lenne logikus, hogy egy réteggel kijjebb kerüljön.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
zoli73 írta:

Ennék a vezető erek teflon szigetelésűek, legalábbis első ránézésre, aztán blankolva kiderül, hogy a teflon réteg alatt, van egy hajszál vékony, atlátszó réteg pluszban. Ami számomra nem beazonosítható, puha, nyúlós műanyag, ami akár PVC is lehet, vagy valami más, nem tudom. Mivel a teflont, ahogy írod is, magas hőfokon viszik fel a kábelre, akkor ez az alatta lévő, hártya vékony réteg miért nem sérül, marad ép? A külső, fekete köpeny viszont, vállaltan PVC.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:

Baryll
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 59

Hozzászólás Szerző: Baryll »

Sziasztok!
Kérdezni szeretném, hogy a furutech tápkábeleket idehaza csak a KáCsa forgalmazza, vagy másoknál is elérhetőek?

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
Az nekem is megvan, hogy mikor a Neotech hangfalkábel megoldásokról beszélgettünk, akkor jegyezted ezt meg, de az nem rémlik, hogy ezt csak a Neotech kábelekre értetted volna.
Akkor ajánlottad figyelmembe a nemos 3080 kábelt, és beszéltél az általad készített, szintén Neotech kábelből, hármas fonattal készült hangfalkábeledről, amit még jobbnak érzel, de nekem az akkori mondandódból az jött le, hogy ezt a PVC vs. teflon gondolatot általános érvényűnek tartod. Akkor én ezt félreértettem, ezért elnézésed kérem.
Amúgy ilyen gyártási titkokat, hibákat honnan lehet tudni?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2909
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2023.11.26., vas. 22:41
Hát persze, ha valaki úgy gondolja, minden vélemény ugyanannyit számít, akkor lehet példálózni, nem tudjuk, ki van mögötte.
Mindenkinek lehet saját ízlése, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az példamutató is. Ez is egy ok, amiért a hifiben sokan pörögnek az erdőben, mert azt hiszik el, amit el szeretnének hinni. "Olyan jókat írnak róla" -ugye ismerős szöveg?
Az én immáron 40 éves tapasztalatom az, hogy az összes esetben, amikor a külső pvc héjat lebontottuk egy kábelről, mindig jobb/részletesebb/izgalmasabb/tisztább hangzást kaptunk, mint az eredeti kábellel. És vajon miért van az, hogy az igazán elismert kábel gyártó márkák egyáltalán nem használnak pvc-t sehol? Kimber, Nordost, Crystal, Cardas, VdH, Schnerzinger, AudioQuest hogy csak néhányat említsek.
Nem szeretném megnevezni az illetőt, ha erre "jár", és magára ismer, akkor biztosan elmondja a tapasztalatait, magyarázatát.
Bevallom, nem tanulmányoztam a kábelgyártók kínálatát, és a gyártási filozófiájukat, anyagválasztásukat, de pl. a VDH-ról tudható, hogy fantázianevekkel(pl. Huliflex) látja el a szigetelésre használt anyagait, amiket így nem nagyon lehet tudni, hogy mi is valójában. Néhán VDH kábelhez volt szerencsém, de maradandót élményem egyikről sincs. Ahogy hallom, a felső kategóriásak elég jók, viszont az olcsóbbak elég vélelmesek, szerintem unalmasak. Aztán hogy ez mennyire köszönhető a szigetelésnek, azt nem tudom. Ahogy azt sem, hogy a PVC szigetelés mennyire "ellensége" a jó hangnak.
Az ilyen olcsó kábelekkel, mint ez a szóban forgó Canare, viszonylag büntetlenűl lehet kisérletezni, "megnyúzni" őket, de drágább kábeleknél, pláne gyári szerelésűnél, már erősen meggondolandó egy ilyen beavatkozás.
Még ha valóban hallható előnye is van, a későbbi, esetleges eladás szempontjából eléggé elértékteleníti azt.
Az én hangfalkábelem erenként teflon szigetelésű, de a külső köpenye, ha jól tudom PVC. Lehet, hogy érdemes volna megnyúzni, de nem vagyok benne biztos, hogy erre van szükségem. Aztán ki tudja, lehet sokat veszítek vele...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Hát persze, ha valaki úgy gondolja, minden vélemény ugyanannyit számít, akkor lehet példálózni, nem tudjuk, ki van mögötte.
Mindenkinek lehet saját ízlése, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az példamutató is. Ez is egy ok, amiért a hifiben sokan pörögnek az erdőben, mert azt hiszik el, amit el szeretnének hinni. "Olyan jókat írnak róla" -ugye ismerős szöveg?
Az én immáron 40 éves tapasztalatom az, hogy az összes esetben, amikor a külső pvc héjat lebontottuk egy kábelről, mindig jobb/részletesebb/izgalmasabb/tisztább hangzást kaptunk, mint az eredeti kábellel. És vajon miért van az, hogy az igazán elismert kábel gyártó márkák egyáltalán nem használnak pvc-t sehol? Kimber, Nordost, Crystal, Cardas, VdH, Schnerzinger, AudioQuest hogy csak néhányat említsek.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2023.11.26., vas. 22:07
Az említett Mogami kívül-belül pvc szigetelésű, ez komoly hendikep sajnos, még ha jó réz anyagból is van.
A PVC szigeteléssel mi a probléma? Olvastam itt valakitől olyan véleményt(tapasztalati), hogy Ő egyértelműen a PVC szigetelést részesíti előnyben, hallja jobbnak, mint például a teflont.
Most akkor hogy is van ez, melyik az ideális szigetelés audio kábelek esetén? Vagy ideális nincs is? gondolkodik.gif

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

zoli73 írta:
2023.11.26., vas. 21:16
pjm írta:
2023.11.26., vas. 20:48
Én valóban nem sodortam, semmit nem csináltam vele, viszont 3082-es Mogami minden módosítás nélkül nekem sokkal jobban tetszett. Nekem, az én rendszeremben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Canare nem lehet jó, a hifi kábeleket én ebben a kategóriában hanyagolnám.
Bölcs hozzáállás, hogy azt írod, hogy a "szerinted", és a "Te rendszeredben", mert ez így korrekt.
Viszont ez a másik állítás? Én is úgy tapasztaltam, hogy ez a kategória sajnos még langyos víz, de azért hanyagolni nem kell. Javaslom, kezeljük helyén a kérdést, és ne kotorásszunk senki zsebében, ne akarjuk rábeszélni olyan dolgokra, amiket nem engedhet meg magának.
Felteszem, azért jelölte meg ezt a két kábelt, mert ez fér bele neki.
A Mogami 3082 hasonló árkategória. Persze lehet, hogy csőből kihúzva megcsavarva stb szintet lép a Canare, plusz az is mellette szól, hogy elérhető belföldön. Míg az általam javasoltat rendelni kell. Könnyű úgy, hogy anno mind meghallgattam ami érdekelt, saját rendszerben. Az a jó ezekben a kábelekben, hogy sokat bukni nem tud rajtuk az ember, ha eladja.

Ami a másik kijelentést illeti, én is azt gondolom, hogy a hifi gyártók kis kábeleinek jelentős részére jellemző, hogy valahogy szerintem is jobban rányomják a bélyegüket a hangra, így simán el tudom képzelni, hogy 2* 3* ennyiért sem tetszik jobban az eredmény. Míg egy jobb pro kábel kiegyensúlyozottabb, csak mindenben lehetne jobb.
Persze ehhez olyan elvárás, rendszer stb kell.
És nem minden pro kábel megváltás, csak azokból is vannak jobbak - mint pl a Canare.
Na ez így talán hosszú is meg bonyolult is lett. gondolkodik.gif

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pjm írta:
2023.11.26., vas. 20:48
Én valóban nem sodortam, semmit nem csináltam vele, viszont 3082-es Mogami minden módosítás nélkül nekem sokkal jobban tetszett. Nekem, az én rendszeremben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Canare nem lehet jó, a hifi kábeleket én ebben a kategóriában hanyagolnám.
Bölcs hozzáállás, hogy azt írod, hogy a "szerinted", és a "Te rendszeredben", mert ez így korrekt.
Viszont ez a másik állítás? Én is úgy tapasztaltam, hogy ez a kategória sajnos még langyos víz, de azért hanyagolni nem kell. Javaslom, kezeljük helyén a kérdést, és ne kotorásszunk senki zsebében, ne akarjuk rábeszélni olyan dolgokra, amiket nem engedhet meg magának.
Felteszem, azért jelölte meg ezt a két kábelt, mert ez fér bele neki.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2186

Hozzászólás Szerző: Shimano »

pjm írta:
2023.11.26., vas. 10:45
Rosehill írta:
2023.11.25., szomb. 20:03
Sziasztok. Kábelvásárlás előtt állok, tudna valaki valami infot vagy tanácsot adni a Canare 2s11f és a Kácsa Kce-T40 kábelről? Köszi...
A Canare nyílt precízebb hang, amolyan stúdiós volt nálam. Hiányzott nekem a finomság belőle, lehetne simább. De amúgy sokan kedvelik. Nekem olcsóbb kategóriában a Mogami jobban tetszett összekötőben is, meg hangfalkábelben is. A Kácsát nem ismerem.
Én inkább hihetőnek és életszerűnek jellemezném.Azt sem mondanám hogy nem tud finom is lenni,sőt,és ha kell bele tud csapni a lecsóba is rendesen,tehát lendületes és energikus is.Én így hallom,de más rendszerben lehet másként viselkedik,ezt nem vonom kétségbe.
Épp mostanában hallgattam mellette a viablue sc4-et,ami már 10000ft/m,és az ortofon spk 200-at,ami 12000ft/m,de nekem lényegesen jobban tetszik a canare 2s11.
Én úgy csináltam meg ahogyan fülelek javasolta,és így ugyan hosszabb idő is még megjön a hangja,mert meglett dolgozva a csavarásnál rendesen,de megérte,mert nekem bejön ez a hang.
Fülelek által javasolt spirál szinte minden villanyász boltban van,ebből a 8mm-est kell kérni,de hosszabbat mint a kábel,különben úgy jár az aki erre adná a fejét mint én,hogy akkor menjünk még egy kört, :D mert az rövid lesz.Kb úgy kell számolni,mint a kígyóbőröknél.De ezt a melót csak akkor érdemes végig vinni,ha érezzük benne a hangot gyári állapotában is.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A Canare hangszórókábel akkor lesz igazán jó, ha a külső fekete pvc burkot leszeded (nem annyira egyszerű, de fél óra alatt megvan) rendesen összecsavarod, amennyit enged a kábel, ráforrasztasz (vagy megkérsz valakit) egy bfz aranyozott vagy ezüstözött banándugókat, (https://sonopart.hu/bp-303-banan-hegy-15274), majd némi zsugorcső lehetőleg két színben, és pont az i-re a kábelkötegelő spirál (https://kabeltrend.com/spiral-kotegelo-8), amit ráfonsz a kábelre. Anélkül is jó, de avval még egy kis plusz hangélmény -aprópénzért.
Lehet használni a Canare 4S10F-et is, ha jól tudom, az most van raktáron, kb. ugyanannyiért. Egy 2,5m szett 13500Ft-ba kerül, plusz egy kis utánajárásba (messzi vidékieknek + postaköltség), ami ennél jobb, az minimum 2,5-3-szorosába kerül, és akkor óvatosan fogalmaztam. Akinek ezt ajánlottam, nem bánta meg.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”