Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

st81 írta:
2025.05.28., szer. 16:50
Juliush hozzászólására reagálva: én sem gondoltam mostanáig, hogy a tápkábel sokat számítana, de a tapasztalatom mást mutat - nekem. Évek óta hallgatom a Fapaci-féle tápkábelt (talán t1 néven futott, sonarquest csatlakozóval) a fejhallgató erősítőhöz csatlakoztatva. Nemrég cseréltem hálózati lejátszót és hirtelen felindulásból a gyári tápkábele helyett beraktam a Luxor Audio-sat, az ő kábelét pedig a fejhallgató erősítőbe. Eddig minden szép és jó. Na, egyik nap fejhallgatóztam, és az első jól ismert számnál csóváltam a fejem, hogy valami nem jó. Kissé egysíkú, basszusban szegényebb, egészében véve összenyomott hangzást kaptam. Egyszerűen hiányzott valami. Másra nem tudtam gondolni, mint hogy talán a kábel a ludas. Nosza, visszacseréltem, és egyből helyreállt a régi "rend".
És még akkor igazán jó drótot nem is említettél, csak belépő kat felett kicsivel....

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 957

Hozzászólás Szerző: chord_ »

MrCollector írta:
2025.05.28., szer. 08:01
Mint kábelkészítőt érdekelnek a következő dolgok a vásárlók részéről.
Ha vásárolni akartok valamit akkor az alábbiak mennyit nyomnak a latba?
- kábel (vezető) anyaga
- a szerelt kábelen lévő csatlakozók
- a szerelt kábel kivitelezési, esztétikai minősége
Mi alapján döntötök? Vannak-e alapvető elvárások, igények?
Esztétika szerintem jóval fontosabb, mint ahogyan gondolnánk.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.05.28., szer. 18:58
Rock60 írta:
2025.05.28., szer. 14:49
SoundMania írta:
2025.05.28., szer. 11:36

Mert miért érdekelne mi van benne? Egy dolog érdekel. A hangminősége.
Na, igen.
Már azt hittem, hogy csak nekem tűnt fel, hogy ez a " lényegtelen " szempont nem szerepelt a fontossági sorrendet érintő kérdéskörben...
Gondoltam, talán nem is olyan fontos... gondolkodik.gif
A hangminőség. :party:
Te és SM egy kicsit el vagytok tévedve. Vagy nem olvastátok el figyelmesen amit írtam. Vagy csak egyszerűen nem bírjátok ki, hogy ne kössetek bele mindenbe.
Feltettem egy egyszerű kérdést, ami nem arra vonatkozott, hogy milyen fontossági sorrend alapján választotok kábelt.
Fel sem tételezem senkiről, hogy nem a hangminőség az első számú szempont. Én arra voltam kíváncsi, hogy azok a jellemzők amikre rákérdeztem számíthatnak-e valakinek a döntéshozatalban. És elhiheted nem ok nélkül.
Nem belekötés volt. Na lássuk mit szeretnél majd kihozni belőle, de legyen, fenntartom, hogy engem nem érdekel miből van csak elégítse ki a hangja az igényeimet.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2475

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
2025.05.28., szer. 19:14
chord_ írta:
2025.05.28., szer. 19:05
revox írta:
2025.05.28., szer. 18:49

Értem a gondolatmenetet, de ennyire nem nyúlunk mellé :smile53: Nagyképű mondatnak tűnhet, de nem annak szánom: mi nem ebben a ligában játszunk. Rég megtanultuk a torzításokat megkülönböztetni a hasznos "jeltől". ...
Ez így van.
Nagyképűség, és én konkrétan nem is hiszem el.

Juliush-nál a pont: közelebb jár az igazsághoz, hogy inkább valami babiloni keveredése a miniatűr, de létező színezéseknek / torzításoknak / sávszűrésnek / impedancia-simogatásnak / zavarjel-szűrésnek / EQ-zásnak / meg mindenféle mérhetetlen dolognak, - a személyes preferenciákkal, ízlésekkel, meg magával a komponensekkel.
Aztaqu... :)
Neked télleg meg kellene mutatni már egy jó rendszert!
Pld. a Tiédet?? :kapdelm:
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.05.28., szer. 19:05
revox írta:

Értem a gondolatmenetet, de ennyire nem nyúlunk mellé :smile53: Nagyképű mondatnak tűnhet, de nem annak szánom: mi nem ebben a ligában játszunk. Rég megtanultuk a torzításokat megkülönböztetni a hasznos "jeltől". ...
Ez így van.

Juliush-nál a pont: közelebb jár az igazsághoz, hogy inkább valami babiloni keveredése a miniatűr, de létező színezéseknek / torzításoknak / sávszűrésnek / impedancia-simogatásnak / zavarjel-szűrésnek / EQ-zásnak / meg mindenféle mérhetetlen dolognak, - a személyes preferenciákkal, ízlésekkel, meg magával a komponensekkel.
Aztaqu... :)
Neked télleg meg kellene mutatni már egy jó rendszert!

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2025.05.28., szer. 18:35
revox írta:
2025.05.28., szer. 18:06
De, hogy ON legyen, a stúdiókábelek ugyanúgy kompresszálnak és torzítanak egy home audio rendszerben. Lehet így vették fel, már ott volt egy minőségesés, ezt ne fokozzuk még otthon is tovább...
Már ez is csak félig igaz, mikor otthon jó eséllyel nem olyan szabványosított interfészekkel, csatlakozásokkal találkozhat, mint a stúdió környezetében. Ugyanakkor arra is jó esély van, hogy azok a csodakábeleitek akár még jobban is "kompresszálhatnak és torzíthatnak" otthoni környezetben, de lehet, hogy pont ezt az "egyedi fűszert" szerettétek meg bennük.
Az egy alapvető félreértés, hogy ami jobban tetszik, az szükségszerúen műszakilag jobb is, kevésbé torzít például.
Meg kellene próbálkozni meghallgatni jó kábeleket is..... A Ww-dnél is feljebb kezdődnek, meg a Kimber 4/8tc+k felett "valamivel". Akkor talán megjallod, hogy ott fent kevesebb a "fűszer"....

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 957

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:

Ez így van.

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Rock60 írta:
2025.05.28., szer. 14:49
SoundMania írta:
MrCollector írta:
2025.05.28., szer. 11:20

Mi lenne ezen beugratós?
Na, igen.
Már azt hittem, hogy csak nekem tűnt fel, hogy ez a " lényegtelen " szempont nem szerepelt a fontossági sorrendet érintő kérdéskörben...
Te és SM egy kicsit el vagytok tévedve. Vagy nem olvastátok el figyelmesen amit írtam. Vagy csak egyszerűen nem bírjátok ki, hogy ne kössetek bele mindenbe.
Feltettem egy egyszerű kérdést, ami nem arra vonatkozott, hogy milyen fontossági sorrend alapján választotok kábelt.
Fel sem tételezem senkiről, hogy nem a hangminőség az első számú szempont. Én arra voltam kíváncsi, hogy azok a jellemzők amikre rákérdeztem számíthatnak-e valakinek a döntéshozatalban. És elhiheted nem ok nélkül.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4295
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

juliush írta:
2025.05.28., szer. 18:35
revox írta:
De, hogy ON legyen, a stúdiókábelek ugyanúgy kompresszálnak és torzítanak egy home audio rendszerben. Lehet így vették fel, már ott volt egy minőségesés, ezt ne fokozzuk még otthon is tovább...
Már ez is csak félig igaz, mikor otthon jó eséllyel nem olyan szabványosított interfészekkel, csatlakozásokkal találkozhat, mint a stúdió környezetében. Ugyanakkor arra is jó esély van, hogy azok a csodakábeleitek akár még jobban is "kompresszálhatnak és torzíthatnak" otthoni környezetben, de lehet, hogy pont ezt az "egyedi fűszert" szerettétek meg bennük.
Az egy alapvető félreértés, hogy ami jobban tetszik, az szükségszerúen műszakilag jobb is, kevésbé torzít például.
Értem a gondolatmenetet, de ennyire nem nyúlunk mellé :smile53: Nagyképű mondatnak tűnhet, de nem annak szánom: mi nem ebben a ligában játszunk. Rég megtanultuk a torzításokat megkülönböztetni a hasznos "jeltől". Vannak drágán is torz drótok, de azért sok esrtben az árcédula tényleg rendben van (de bevallom, nekem is van olyan drót, amire azt mondom, már kicsit túltolták az árát, de ha így is piacképes, akinek az kell, perkál. Isteni áldás, hogy én megelégszem egy mára szerényebben árazónak mondható gyártó drótjaival.
De nem, ezeknél valós, hogy minden paraméterben jobban teljesít, persze, a pozitívakban, ha lehet ilyen egyszerűsítve beszélni drótokról, hifiről.
De, persze, van ez alatt is élet, de orbitális hiba keverni a két témát,föleg hiba lenne filléres stúdiódrótokat valahova ide pozícionálni, de az előfordulhat, hogy HAudio ártársait elpofozza. Itt kevésbé trszik rá a magic árrést, meg szok-ócó (jellemzően nem méterekben veszik)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3996

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4295
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

kaef2 írta:
2025.05.28., szer. 08:29

Azt írtad, hogy "A kompressziót mondtad, hogy punk és rockbandák kérik".

A klippelésnek semmi köze a kompresszióhoz.... így továbbra is kérem, hagyd abba a személyeskedést és valamiféle kulturált formában tedd fel a stúdióban használt technológiákkal kapcsolatos kérdéseidet. Ha lehetséges.
Nem tudod, mikor kell kiszállni :D

De megint csúsztatsz. Azt mondtam, a zenész és a hangmérnök összehoz valamit és ezt nehezményezted. Az ominózus beszélgetésben volt kompesszió is, de ebben a két mondatban nem ezt írtad (de máskor ezt is említetted, de nem fogok hetekig guglizni, főleg, esetlegesen, 20 évvel ezelőtti mondataid után). Bár ezek a beavatkozások a dinamikát is ölik szerintem, de nem érdekes,megkapod a montenbájkot és vélhetőleg kiengesztelődsz. :smile46:
És azt gondolom, akkor csak belátod, hogy azért csak benne van egy kiadványban a muzsikus is, másnem feljátsza.

De, hogy ON legyen, a stúdiókábelek ugyanúgy kompresszálnak és torzítanak egy home audio rendszerben. Lehet így vették fel, már ott volt egy minőségesés, ezt ne fokozzuk még otthon is tovább. Ennyi a nagy kérdés megfejtése. Már ne rontsuk tovább, ami megvan és olyan, amilyen. Persze, ez igaz készülékekre is, de ez drótos topic.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 273

Hozzászólás Szerző: st81 »

Juliush hozzászólására reagálva: én sem gondoltam mostanáig, hogy a tápkábel sokat számítana, de a tapasztalatom mást mutat - nekem. Évek óta hallgatom a Fapaci-féle tápkábelt (talán t1 néven futott, sonarquest csatlakozóval) a fejhallgató erősítőhöz csatlakoztatva. Nemrég cseréltem hálózati lejátszót és hirtelen felindulásból a gyári tápkábele helyett beraktam a Luxor Audio-sat, az ő kábelét pedig a fejhallgató erősítőbe. Eddig minden szép és jó. Na, egyik nap fejhallgatóztam, és az első jól ismert számnál csóváltam a fejem, hogy valami nem jó. Kissé egysíkú, basszusban szegényebb, egészében véve összenyomott hangzást kaptam. Egyszerűen hiányzott valami. Másra nem tudtam gondolni, mint hogy talán a kábel a ludas. Nosza, visszacseréltem, és egyből helyreállt a régi "rend".
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 665

Hozzászólás Szerző: GTomi »

chord_ írta:
2025.05.27., kedd 17:46
'a vonó, a lemezen, az egyszerűen fantasztikus volt... ha neki egyszer ilyen vonója lehetne...'

A vonó.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Ha erre volt válasza: az érdekelne, hogy miért volt számára a hallott vonó a különleges, mi az amit kihallott a "vonóból" (jaj de hülyén hangzik :) )
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3252

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Számomra a kábel esetében a hang a fontos, más nem számít (meg ne essen szét, ha kettőnél többször ki kell húzni).
Persze még az, hogy ki tudjam fizetni. :D
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

SoundMania írta:
MrCollector írta:

Mi lenne ezen beugratós?
Na, igen.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 270

Hozzászólás Szerző: pjm »

juliush írta:
2025.05.28., szer. 11:59

Összekötőkben a másik biztos pont számomra a szénszálakból építkező Van den Hul The First Ultimate.
...
az XLO és a Kimber is rendszeresen visszakerül, és még mindig nagyon tudnak tetszeni.
Tapasztalataim alapján ezt mind meg tudom érteni.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3996

Hozzászólás Szerző: juliush »

MrCollector írta:
- kábel (vezető) anyaga
Coming out:
Szégyenszemre a kábelekre vonatkozó döntéseim közel sem ennyire következetesen műszakilag megalapozottak!
Nagyjából 93 körül kezdett a kábelkérdés igazán teret nyerni a rendszereim építgetésében, és be kell vallanom, a túltengő kínálat miatt legtöbbször csak ajánlások, tesztek, néha bolti meghallgatások alapján ugrottam bele valamibe. Ami aztán meg is maradt nálam, mert praktikusan azóta nem is adtam el szinte semmilyen kábelt. Szóval az egyes darabok közötti minőségi sorrendet a rendszerben aktívan eltöltött idejükben lehet mérni. Viszont rendszeresen rácsodálkozok olyan darabok teljesítményére, melyek akkoriban "upgrade"-nek tűnő csere folytán eltöltött hosszabb pihenő után visszakerültek, és némiképp értetlenül állok az akkori minőségi "ugrás" iránti nagy lelkesedésem előtt. Ezt mindig is fontosnak éreztem kihangsúlyozni, mert ezek az élmények teszik igazán helyre a rendszereinken végrehajtott, pillanatnyi lelkesedésünkben egekig magasztalt fejlesztéseink valódi hatását.
Vegyük például az analóg összekötők kérdését! Kategóriában az Audioquest Waterig, meg a Fapaci szerelte Wireworld Micro Platinum Eclipse-ig (? - itt nem vagyok biztos a pontos modellben, majd kijavítotok!) merészkedtem felfelé, de egészen megdöbbentően pozitív élmény volt visszaraknom a Chord Solid kábelét 95-ből. Ez utóbbi egy viszonylag rövid ideig gyártott sorozat volt, sokszáz Mhz-es mikrohullámú felhasználásra tervezett koax kábelre épült, egy vékony, tömör (azt hiszem talán ezüstözött) rézszálat teljesen tömör rézcső (!) árnyékol. Számomra egy "titkos tipp", ritkán fordul elő, egy rémálom a kezelése a merevsége miatt, de nagyon transzparens, minden egyensúlyban van pincétől a plafonig, és azon is túl. Ezért aztán picit könyörtelen is tud lenni a gyengébb felvételekkel. Összekötőkben a másik biztos pont számomra a szénszálakból építkező Van den Hul The First Ultimate.
Hasonlóképp a hangfalkábelek terén a bikábeles Mission Quartettel kezdődött minden, aztán jött a Cable Talk 3.1, XLO Pro Type 625 és a Kimber 4TC, majd a Naim korszakomban a NACA5, amit aztán a vele nagyjából kompatibilis műszaki tulajdonságokkal bíró, de sokkal jobb hangú Tellurium Q Black II követett. Most ez a mindennapi kábelem, de az XLO és a Kimber is rendszeresen visszakerül, és még mindig nagyon tudnak tetszeni.
Döntéseimet a hangminőségen túl a financiálisan kiegyensúlyozott rendszerekre való törekvés is jellemzi, személy szerint értelmetlennek találom az aktív eszközök árával vetekedő kábelezést.
Az sem véletlen, hogy csak a fenti kábelkategóriákra tértem ki. Tapasztalataim, amelyek összhangban vannak a műszaki meggyőződésemmel azt mutatják, hogy elsődleges hatásuk a kódolatlan analóg jel útjában levő vezetőknek van, ezért aztán nagymértében Ethernet, USB és tápkábel agnosztikus vagyok. Nem állítom, hogy nem lehetnek különbségek, de a hatásukat inkább egyéb indirekt módon befolyásoló tényezők, zajok felvételével, továbbításával fejthetik ki, semmit a hasznos zenei jel minőségének jobb megőrzésével. USB tekintetében számtalan oda-vissza próbálkozás után pontosan ugyanolyannak találom a Chord SilverPlus kábeleimet, mint a többszörös árú Audioquest Diamondot. Különböző digitális források (Bricasti M5, saját építésű audio PC, különböző ThinkPad laptopok, iPad OTG-vel) és DAC-ok (Resonessence Labs Invicta, Concero HD, Herus, Exogal Comet, Micromega MyDac) között is.
Tápkábel területén meg az IsoTek Optimum és Premier kábeleivel nyugtattam meg audiofil lelkemet.
A fentiek kizárólag a saját tapasztalataimat tükrözik, melyek sok pontban eltérnek az általánosan hangoztatott kábel-katekizmustól.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
SoundMania írta:
2025.05.28., szer. 10:06
MrCollector írta:
- kábel (vezető) anyaga
Ez beugratós kérdés... Mint a "hanganyag minősége". :)
Mi lenne ezen beugratós?
Mert miért érdekelne mi van benne? Egy dolog érdekel. A hangminősége. Mi közöm, hogy milyen a vezető anyag, a szigetelés, vagy bármi, ha nem jó, vagy ha jó is.
Ugyanígy a hangfelvételeknél... Nem érdekel hogyan készült, ha elég jól szól.
Elég ha a gyártó tudja hogy mitől fog jól szólni. Szerintem....
Kábeleknél is hallottam sodrottat is jól szólni meg tömöret is. Mint ahogyan rosszul is.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

SoundMania írta:
2025.05.28., szer. 10:06
MrCollector írta:
- kábel (vezető) anyaga
Mi lenne ezen beugratós?

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 270

Hozzászólás Szerző: pjm »

revox írta:
2025.05.27., kedd 21:16

De elmesélem, miröl kellene szólnia a drótos topicnak. Akár a drótok szereléséröl is. Konkrét drótokról.
......
De ami itt történik, sokat nem ad a drótokról senkinek. Ha egy idegen bedob egy kérdést, ami túlmutat a kácsás drótokon, nagy a csend.
Ha már ez így alakult, legalább, figyeljen a csapat, ha pl olyanok beszélnek,mint ELEX.
Ez a három dolog annyiszor eszembe jutott már. Sokszor gondolkodtam azon, hogy mi hozza ide azokat akik szerint kb fölösleges komolyan foglalkozni a drótokkal.

Erre van agy egyszerű elméletem, de ez is off itt.
A közepe is igaz,bár hozzá kell tenni mindig van egy divathullám, ami után egy csomó kábel köt ki az apróban. Bezzeg a régi nagyokat alig, vagy egyáltalán nem ismerik (még ha hallották is). Gondolj bele, hány embert fogna meg egy Kimber, Straiht wire, Monster, vagy Van den Hul az apróban, hogy illene-e a rendszerébe és mit csinálna?

A harmadik része az, amikor kevés tapasztalás után nem tudjuk mi a tisztelet. Annak a munkának és tapaszalatnak a tisztelete, amit itt néhányan birtokolnak.

Ami a kábelszerelést és tapasztalatokat illeti ne csodálkozzon senki, ha (szerintem) józan paraszti ésszel mérve senki sem kábelezik itt, vagy csak nem mer megszólalni, mert jobb csendben maradni. Mert sokkal jobb kell, vagy hülye vagy mert átvágtak, vagy mert 3 ezernél megáll az élet a hifiben, méterenként.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pjm 2025.05.28., szer. 11:22-kor.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
- kábel (vezető) anyaga

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3444

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

MrCollector írta:
- kábel (vezető) anyaga
sorrendben ez:
1a/ vezető anyag
1b/ vezető anyag tisztasága
1c/ vezető anyag kristály szerkezet
1d/ vezető ötvöző anyaga
1e/ vezető tömör-sodrott kivitele

2/ vezetők egymáshoz képesti elrendezése, távolsága, sodrása stb

3a/ elsődleges, vezetővel érintkező szigetelő anyag
3b/ másodlagos kábel kitöltő és szigetelő anyag
3c/külső kábel köpeny anyaga, vastagsága, puha-keménysége, hajlíthatóság

4a/ árnyékolás felhasználás szerinti szükségessége
4b/ árnyékolás kivitele, fólia-fonott
4c/ árnyékolás távolsága a vezetőtől
4d/ árnyékolás vezető erenként vagy vezetők együtt árnyékolása, vagy mindkettő
4e/ árnyékolás vezető anyaga

5a/ kábel csatlakozó minőség kvalitása arányos a kábellel
5b/ csatlakozó szerelése csavaros-forrasztott-hegesztett
5c/ csatlakozó vezető anyaga, keménysége
5d/ csatlakozó vezető felület bevonata, oxid ellenállása
5e/ csatlakozó vezető anyaga és felület bevonat kompatibilitása a fogadó csatlakozó anyag és felület minőségével
5f/ csatlakozó csatlakozási állapot mechanikus és elektromos stabilitása és bontási praktikussága
5g/ csatlakozó kopásállósága

6/ esztétika számomra érdektelen

7/ kábel tovább értékesíthetősége nekem érdektelen

Mindezek felett hangzás minősége egy adott rendszerben
Korrigáló/torzító tényező, mit ír róla a sajtó és hifis fórum világ

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2508

Hozzászólás Szerző: mishow »

MrCollector írta:
Jé, egy kábeles kérdés a kábeles topicban :D

A saját tapasztalataimat és a saját preferenciáimat szívesen megírom neked, ami persze nem biztos, hogy mindenki véleményével egyezni fog, de egy véleménynek talán jó lesz ;)
Elég régen hifizek, és egy ideig teszteltem is, így ma már nagyjából tudom, hogy mi nem jön be nekem:
- általában nem szoktam szeretni a vastag kábeleket, nálam gyakran belassította, "mackóssá" tette a zenét; igen, tapasztaltam ennek ellenkezőjét is, de nálam inkább az előbbi volt jellemző;
- általában jobban bejön nekem a nagy tisztaságú réz, az ezüstözött rézkábelekkel sokszor volt olyan tapasztalatom, hogy felfelé húznak, fényesek, vagy "izgága" hangúak, ezeket kerülöm ma már; igazán finom, tiszta ezüstkábel nem jutott el hozzám, az már nem az én kategóriám;
- kedvelem a tömör kábelek hangját, számomra általában simaságot adnak a zenének, de tudom, sokan unalmasnak tartják; sokáig voltam DNM használó, gondolom, ez sokat elárul az ízlésemről;
- a külső legyen egyszerű, engem ma már nem lehet a harisnyákkal, látványos dugókkal és egyéb külsőséggekkel megvenni; persze ha ezeknek funkciója van, az más;
- a felépítésnél inkább a praktikumot figyelem, a kezelhetetlen locsolócsövek az öklömnyi dugókkal nálam nem játszanak; a látványuk nem szédít meg, és ha nem férnek el a készülékek/szekrény mögött, akkor nincs miről beszélni.

Amit még hozzátennék, hogy a már említett DNM korszak óta hiszek a kevés fém, kevés pvc elgondolásban, IC kábeleknél szerettem a könnyű Bullet Plug dugókat, és szerettem azt a hangot is; de hogy ebben mennyi szerepe volt ezeknek a tényezőknek, azt nem tudom megítélni.

Ja, végül de fontos sorban, az ár-érték arány: van ami nálam abszolút értékben kivül esik a pénztárcámon, de a megfizethető kábelek esetében is igyekszem tartani az ésszerű arányokat. Régen volt a hallgatólagos 15%-os arányszám, ami ma már nem teljesen igaz, sőt pl a streamereknél kezdem tapasztalni az 1:1 arányt - de ezzel nem szeretnék vitát gerjeszteni, saját tapasztalat, saját rendszerben (ha vita lesz belőle, most szólok, nem fogok beszállni).

Röviden ennyi jutott eszembe, remélem segítettem valamennyit, és örülök, hogy végre egy on-topic téma!

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3533

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

revox írta:
2025.05.28., szer. 01:33
kaef2 írta:
2025.05.27., kedd 23:54
revox írta:
2025.05.27., kedd 23:41

A kompressziót mondtad, hogy punk és rockbandák kérik, igaz, nem tőled. Elég sokszor elhangzott, amikor a kompresszált felvételekért a nagyérdemű a hangmérnököket hibàztatta. Vagy akkor beszèltèl badarságot, vagy most hazudsz.

Egyébként, az a zenész, aki nem szól bele a késztermékbe, annyit is ér.
Nem beszéltem punkokról, meg rockzenéről mostanában, sőt lehet, hogy ezen a fórumon egyáltalán általában sem.

Arra kérnélek, hogy kérd meg az adminokat, hogy a hazugozást és a badarságozást töröljék a szövegedből.
A figyelmetlenséged ne rajtam kérd számon.
Kiegyezek egy "nememlékszem"-ben, mert jó fej vagyok

Screenshot_20250528_013054_Firefox.jpg
Azt írtad, hogy "A kompressziót mondtad, hogy punk és rockbandák kérik".

A klippelésnek semmi köze a kompresszióhoz.... így továbbra is kérem, hagyd abba a személyeskedést és valamiféle kulturált formában tedd fel a stúdióban használt technológiákkal kapcsolatos kérdéseidet. Ha lehetséges.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

- kábel (vezető) anyaga

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”