Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cd játszók

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 4947

Re: Cd játszók

Hozzászólás Szerző: pärt »

Vagy egy éve beszereztem egy mindent egybe készüléket - streamer/dac/erősítő/phono/kenyérpirító - és a fizikai hordozók eléggé háttérbe szorultak, de azért meghagyom a lemezjátszót, cd-t, de amennyire lehetséges, méretben redukálnám ez utóbbit, így elférhetne a sztatikus fejhallgatóm erősítője mellet, így mínusz egy polc lenne a nyereség. A kérdésem: milyen minőségűek azok a mostanában kapható, mütyür méretű cd játszók, amiket pl. a FiiO, S.M.S.L., Shanling meg még egy csomó kínai gyártó kínál? Csak transzportként működnének, szóval a dac minősége nem releváns. Ja, és természetesen nem a végső szót keresem a cd játszás műfajában, tényleg csak egy jó minőségű, megbízható eszközre vágynék, ami jópár évig teszi a dolgát, amúgy valószínűsíthetően minimális használat mellett.

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

sutemenyx írta:
2025.02.19., szer. 15:01
egedzs írta:
2025.02.13., csüt. 00:28
Budapesten vagy környékén van bolt vagy szakember, aki árul felújított, esetleg tuningolt olcsóbb (max. 50 eFt) CD lejátszókat? Köszönöm!
Van, Philips CD640 és 582.
DAC: TDA1541, klasszikus és jó hangú cuccok ;peace;
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2869
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

egedzs írta:
2025.02.13., csüt. 00:28
Budapesten vagy környékén van bolt vagy szakember, aki árul felújított, esetleg tuningolt olcsóbb (max. 50 eFt) CD lejátszókat? Köszönöm!
Van, Philips CD640 és 582.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5097

Hozzászólás Szerző: fülelek »

csöbörből vödörbe...
inkább valamelyik REGA Apollo vagy Saturn, vagy Rotel RCD 1520 vagy 1570, vagy Pioneer PD D9

szabo_pitty
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 93

Hozzászólás Szerző: szabo_pitty »

Sziasztok!

Kérdezném, hogy mekkora előrelépés lenne, ha jelenlegi, Marantz CD5000-emet, CD6007-re cserélném?
Erősítő: Marantz SR7005, hangsugárzó: MonitorSilver-200.
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D

egedzs
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: egedzs »

egedzs
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: egedzs »

Philips AK630 CD lejátszó vállalható? Van valakinek tapasztalata hang és tartósság terén. CD630-hoz mennyi köze van? Esetleg TEAC CD-P3400 vagy Philip CD690 tapasztalat? Köszönöm!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5097

Hozzászólás Szerző: fülelek »

chord_ írta:
2025.02.07., pén. 14:28
Voyager írta:
2025.02.07., pén. 11:35

Nem tudom, mitől függ az észlelés. Talán érzékenyebb rendszerre, jobb hallásra vagy minőségibb adathordozóra van szükség, de az is lehet, hogy egyszerűen csak pszichés tényező.
És akkor még fokozható a dolog,
hogy a festett élű CD-ről készített másolaton (CDR vagy szg) ott lesz a jobb hang?
Nem, nem lesz attól jobb, viszont cd írásnál előre célszerű lakkfilccel bekenni a lemez élét. Fekete írható lemezeknél természetesen nem kell :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

teddysnow írta:
2025.02.07., pén. 13:38
Voyager írta:

Nem tudom, mitől függ az észlelés. Talán érzékenyebb rendszerre, jobb hallásra vagy minőségibb adathordozóra van szükség, de az is lehet, hogy egyszerűen csak pszichés tényező.
Nem minden működik mindenkinél minden eszközzel. Olyat tudok elképzelni, hogy mondjuk annál a CD lejátszónál a kijelző megvilágítása belül pont a lemez élére vetődik és ezért folyamatosan hibát kell javítania. Vagy. A tálca előlapjának a belső oldal szegélyén szokott lenni valamilyen vékony szalag. Ez a szalag rosszul zár és az ott beeső fény pont a lemez élére esik. Emiatt eltudom képzelni, hogy a falról levett Szent Antal képet, ha ráteszi a lejátszóra megváltozik a hangja.
De még azt is eltudom képzelni, hogy élénk a fantáziám.
Ennek semmi köze más fényforráshoz, mert ha így volna, akkor pl. a 47Lab, vagy a Human Audio cd játszója igen csak bajban volna.
Ez a kiolvasást végző lézer más irányú tükröződéseit, visszaverődéseit csökkenti, így javitja a kiolvasás pontosságát, minőségét.
Ha lesz egy kis időm, akkor előkeresem azt a Hifi Piac cikket, amiben ezt bemutatják, elmagyarázzák.
Ahogy írtam is már, én simán elfogadom, ha valaki nem hallja a hatását, elvégre nem vagyunk egyformák, de azt ne gondolja senki, hogy ha én nem hallanám, akkor is pepecseltem volna a cd gyújteményem(kb. 1300db) festegetésével.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 941

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Voyager írta:

És akkor még fokozható a dolog,
hogy a festett élű CD-ről készített másolaton (CDR vagy szg) ott lesz a jobb hang?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Voyager írta:

Nem minden működik mindenkinél minden eszközzel. Olyat tudok elképzelni, hogy mondjuk annál a CD lejátszónál a kijelző megvilágítása belül pont a lemez élére vetődik és ezért folyamatosan hibát kell javítania. Vagy. A tálca előlapjának a belső oldal szegélyén szokott lenni valamilyen vékony szalag. Ez a szalag rosszul zár és az ott beeső fény pont a lemez élére esik. Emiatt eltudom képzelni, hogy a falról levett Szent Antal képet, ha ráteszi a lejátszóra megváltozik a hangja.
De még azt is eltudom képzelni, hogy élénk a fantáziám.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2025.02.07., pén. 10:46
Voyager írta:
2025.02.07., pén. 07:37
Robici írta:
2025.02.06., csüt. 23:13

Simán lehet. Ahogy az is, hogy esetleg rosszabbul szólna. Vagy ugyanúgy. Vagy sehogy. Vagy az ellenkezője.
Szabad akarat van. Mindenki eldöntheti, hogy bíbelődik ilyen megoldásokkal vagy nem. Én soha nem hallottam különbséget semelyik lemeznél, minden CD-m kiválóan zenél a lemezjátszómban.
Bevallom 3 cd-m van filcezve, van egy duplikát, abból az egyik.

Gondolatom az, hogy minden cd lejátszónál hallható lehet-e ez a különbség, vagy azért kell egy komolyabb cuccos hozzá?
Mióta alkalmazom, már volt vagy 6 cd játszóm, és mindegyiknél hallható volt a különbség.
Azt nem tudom megmondani, hogy mennyire kifínomúlt hallás kell hozzá, hogy meghalljuk, mert az enyém már egész biztosan nem az, de mégis hallom.
A feleségem bár szereti a zenét, de az én audiofil beállítottságom Őrá nem ragadt át, viszont mikor elmagyaráztam neki, hogy mire figyeljen a hallgatás közben, ha kiváncsi miért csinálom, meghallotta a különbséget a festett, és festetlen élű lemez között.
Szerintem megérthető, hogy ez a beavatkozás hogyan "működik", miként támogatja a kiolvasást, tehát nem ezoterikus manipuláció, így nem a pszihére hat.
Ha valaki nem hallja, hát nem hallja, legalább nem kell foglalkozzon vele. Van több olyan, mások által hallott változtatás, amit meg én nem hallok, de e miatt nem fogok a kardomba dőlni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

GTomi írta:
2025.02.07., pén. 10:46
Voyager írta:
Robici írta:
Simán lehet. Ahogy az is, hogy esetleg rosszabbul szólna. Vagy ugyanúgy. Vagy sehogy. Vagy az ellenkezője.
Szabad akarat van. Mindenki eldöntheti, hogy bíbelődik ilyen megoldásokkal vagy nem. Én soha nem hallottam különbséget semelyik lemeznél, minden CD-m kiválóan zenél a lemezjátszómban.
Gondolatom az, hogy minden cd lejátszónál hallható lehet-e ez a különbség, vagy azért kell egy komolyabb cuccos hozzá?
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 665

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Voyager írta:
Robici írta:
GTomi írta:
2025.02.06., csüt. 15:34
Az lehet, de ha be lenne festve lehet még jobban szólna :D :D

Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Robici írta:
2025.02.05., szer. 10:01
Azért aki esetleg majd használtpiaci értékesítésben gondolkodik, érdemes ezt a filcezést átgondolni. Én például nem szívesen vennék olyan használt CD-t ami össze van filcezve. Az én lejátszóm szerencsére mindent lejátszik ami nem durván sérült.
Igen, ezt azért mindenképpen fontolóra kell venni, mielőtt a lakkfilc után nyúlnánk! Egy ügyetlenűl/gyakorlatlanúl kivitelezett élfestés, összeficlált lemez, nem éppen vonzó, ha értékesíteni szeretnénk.
Ahogy írtam lentebb, nekem már sikerült olyan gyakorlatot szereznem benne, hogy eféle balesetek már nem fordulnak elő. Volt olyan fórumtárs nálam, akinek fel sem tűnt az élfestés, mikor a hallgatni valót válogatta a lemezeim közűl, csak amikor felhívtam rá a figyelmét.
Ezzel együtt senkit sem szeretnék rábeszélni, mindenki döntsön saját belátása szerint.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Robici írta:
GTomi írta:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

GTomi írta:

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 665

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Robici írta:
2025.02.05., szer. 10:01
Azért aki esetleg majd használtpiaci értékesítésben gondolkodik, érdemes ezt a filcezést átgondolni. Én például nem szívesen vennék olyan használt CD-t ami össze van filcezve. Az én lejátszóm szerencsére mindent lejátszik ami nem durván sérült.
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2688

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Akit érdekel a Philips CD100 tuningolás újabb fejezete, itt talál információt:

https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f= ... &start=200

TJ.
Csatolmányok
Philips CD100 V MOSPOWER FET power supply.jpg
Philips CD100 LH0033CJ no NFB I-V converter foto.jpeg
Philips CD100 LH0033CJ no NFB I-V converter foto.jpeg (108.27 KiB) Megtekintve 1457 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2486

Hozzászólás Szerző: mishow »

frenki485 írta:
2025.02.04., kedd 22:09
Hát elfüggönyöztem a hifit és időnként megcseréltem a dugót a konnektorban, elől meg hallgatták az ismerőseim a zenét.
No és, kérdeztem, mi az eredmény, hallották a különbséget?
Persze, mondta ő halál komolyan, hogyne még akkor is, amikor nem nyúltam a dugóhoz!
Remek történet, de nem fázishelyes bekötés hangra gyakorolt hatásával kapcsolatban, mert azt még egy nem hardcore hifista is nagy biztonsággal meghallja.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A történet azt a pszichés jelenséget szemlélteti, ami az A-B vaktesztek igazi gyenge pontja: a tesztelők tudják, hogy azért vannak ott, hogy bizonyos változásokat meghalljanak, ez a dolguk, és akár tudatosan, akár tudat alatt meg akarnak felelni ennek az elvárásnak. Ezért amikor a teszt vezetője bejelenti, hogy változtatott valamit, akkor az agyuk azonnal keresni kezdi az elvárásnak megfelelően hallani vélt választ. Na EZ valóban placebo hatás!
Tudjátok, mi az igazi vakteszt? Amikor bindzsiztél a rendszeren, a párod bejön a konyhából, és rádszól, hogy mit csináltál már megint, mert most sokkal jobban/rosszabbul szól a zene!
Bocs az OFFért, azért tettem keretbe, mert nem gumicsontnak szántam és nem is szeretném tovább rágni! :smile53:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

frenki485 írta:
2025.02.04., kedd 22:09
Voyager írta:
2025.02.04., kedd 20:54
zoli73 írta:
2025.02.04., kedd 20:45
Megvan a trükkje. ;)
Egyébként a hatás viszonylag könnyen igazolható. Először rögzíteni kell egy számot a CD-ről egy capture eszközzel az audio kimeneten keresztül, még a festés előtt. Ezután ugyanígy fel kell venni ugyanazt a számot a festés után is, majd összehasonlítani a két felvételt.
Kíváncsi lennék, hogy ki melyik felvételt hallaná jobbnak. :D
Elmesélek egy történetet, remélem senkit nem untatok majd.
Van egy idős, nyugdíjas egyetemi tanár barátom (fizikus és matematikus).
Közel 20 éve ismerem személyesen, azelőtt csak hallomásból, de nem ez a lényeg.
Egy véletlenszerű ismerkedés után sokat segített nekem hifivel/erősítőkkel/csövekkel kapcsolatban, annál is inkább, mivel anno fél életét hangfrekvenciás mérésekkel töltötte. Cserébe informatikusként próbáltam viszonozni a segítségét.
Mondjuk hifisták között előbb utóbb felmerül a kérdés, a villásdugót hogy dugjuk a konnektorba, így, vagy fordítva?
Ez engem már régóta izgatott, meg is kérdeztem tőle mi a véleménye erről (mint fizikusnak és mint olyannak aki a hangkeltő eszközökről is meglehetősen sokat tud).
Nos, mondta én ezt a kísérletet megcsináltam. Micsoda, kérdeztem, hogyan?
Hát elfüggönyöztem a hifit és időnként megcseréltem a dugót a konnektorban, elől meg hallgatták az ismerőseim a zenét.
Persze, mondta ő halál komolyan, hogyne még akkor is, amikor nem nyúltam a dugóhoz!
Na ez nem PLACEBO!

Professzionális fültisztítás fültoilette gyorsan, fájdalommentesen, kedvező áron!
+36 30 577 0771
Screenshot 2025-02-04 221541.png
Screenshot 2025-02-04 221541.png (616.31 KiB) Megtekintve 1556 alkalommal

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Voyager írta:
2025.02.04., kedd 20:54
zoli73 írta:
2025.02.04., kedd 20:45
Megvan a trükkje. ;)
Egyébként a hatás viszonylag könnyen igazolható. Először rögzíteni kell egy számot a CD-ről egy capture eszközzel az audio kimeneten keresztül, még a festés előtt. Ezután ugyanígy fel kell venni ugyanazt a számot a festés után is, majd összehasonlítani a két felvételt.

Kíváncsi lennék, hogy ki melyik felvételt hallaná jobbnak. :D
Elmesélek egy történetet, remélem senkit nem untatok majd.
Van egy idős, nyugdíjas egyetemi tanár barátom (fizikus és matematikus).
Közel 20 éve ismerem személyesen, azelőtt csak hallomásból, de nem ez a lényeg.
Egy véletlenszerű ismerkedés után sokat segített nekem hifivel/erősítőkkel/csövekkel kapcsolatban, annál is inkább, mivel anno fél életét hangfrekvenciás mérésekkel töltötte. Cserébe informatikusként próbáltam viszonozni a segítségét.
Mondjuk hifisták között előbb utóbb felmerül a kérdés, a villásdugót hogy dugjuk a konnektorba, így, vagy fordítva?
Ez engem már régóta izgatott, meg is kérdeztem tőle mi a véleménye erről (mint fizikusnak és mint olyannak aki a hangkeltő eszközökről is meglehetősen sokat tud).
Nos, mondta én ezt a kísérletet megcsináltam. Micsoda, kérdeztem, hogyan?
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Ez a cikk is a zöld színű jelölésről szól. Gondolom később rájöttek, hogy feketével működik. :D

Zöld CD-k
Javítható-e a CD hangminősége zöld jelölőtollal?
Fordítás David Mikkelson cikkéből
Megjelent: 1996. december 1.

Állítás:
A kompaktlemez széleinek zöld jelölőtollal való bevonása észrevehetően javítja a hangminőséget.

Állapot:
Hamis.

Eredet:
Bár sok állítás szól a CD-k "zöldítésének" hatékonyságáról, nincs tudományosan megalapozott indok arra, miért kellene zölddel jelölni a CD-ket.
A zöld filctollal történő jelölésnek elvileg az lenne a célja, hogy csökkentse a CD szélein visszaverődő fénysugarakat, amelyek zavarhatják a leolvasási folyamatot. Ennek ellenére még soha senki sem tudott következetesen hangminőségbeli különbséget kimutatni a jelölt és a jelöletlen lemezek között kétszeresen vak tesztben.

A jelenség magyarázata:
A leggyakoribb elgondolás szerint a CD-lejátszó lézere visszaverődhet a CD belső és külső pereméről, ami zavarhatja az adatolvasást, és torzítja a hangot. A zöld színt azért választják, mert állítólag hatékonyabban nyeli el a lézer infravörös fényét. David Ranada, a *Stereo Review* és a *High Fidelity* korábbi szerkesztője digitális hibaszámlálóval vizsgálta a különböző CD-ket. Nem talált semmilyen hibakülönbséget a színes és a színtelen lemezek között. Akár az oszcilloszkópos elemzés sem mutatott eltérést.

A módszer terjedése:
Ez az állítás 1989-ben jelent meg, és az 1990-es Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n vált széles körben ismertté. Kezdetben az Eberhard Faber Design Art Marker No. 255-ös színű tollat javasolták, de idővel más színeket is használtak, mint a lila.

Miért hittek benne sokan?
1. Pszichológiai hatás: Az emberek hajlamosak elhinni, amit sokszor hallanak, még akkor is, ha nincs tudományos alapja.
2. Igyekezet a technológia befolyásolására: Az emberek szeretik azt hinni, hogy apró trükkökkel javíthatnak egy tökéletesnek tűnő rendszeren.
3. "Valamit semmiért" szindróma: Egy olcsó trükk, ami nagy nyereséggel kecsegtet.
4. Sznobizmus: Egyes audiofilek szeretnek olyan módszereket találni, amelyekkel megkérdőjelezhetik a digitális technológia tökéletességét.
5. Kapzsiság: Bizonyos emberek pénzt kereshettek azzal, hogy speciális jelölőket vagy tartozékokat árultak.

Utolsó frissítés: 2007. április 26.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2025.02.04., kedd 20:32
Bevallom, én még más javasolt színről nem hallottam, csak a feketéről, az egykori Hifi Piac egyik korai számában mutatták be a cd festést, cd köszörüléssel kombinálva, de Ők is a fekete lakkfilcet javasolták. Sőt, van valami Japán cég, aki kimondottan erre a célra gyárt egy stiftet(az is fekete), a közelmúltban árult itt is valaki ilyet.
Ebben a Hifi Piacos cikkben avval magyarázták a "működését" hogy ettől sokkal pontosabb, stabilabb lesz a kiolvasás, ezáltal a hibajavító rendszernek sokkal könnyebb dolga lesz, és a hangminőség is javul.
Negatív tapasztalattal én még nem találkoztam, pedig már eléggé beleástam magam ebbe a témába.
Ellenben a cd belső élének, a belső gyűrűnek a befestését semmiképpen nem ajálom!
Ugyanis ezt a cd játszók jelentős része nem tolerálja.
Megvan a zöld színről szóló weboldal is.

https://audiophilestyle.com/forums/topi ... -cd-green/

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”