Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

SoundMania írta:
2025.01.25., szomb. 17:38
tonya írta:
2025.01.25., szomb. 17:20
SoundMania írta:
2025.01.25., szomb. 16:45
Az a baj, hogy ilyen szintű kábelekkel, vajmi keveset mutatnak meg a készülékeid a hangminőségükből! De nyugodtan vacakolhatsz bejáratóeszközzel.... :)
Mindenkinél, mindent jobban tudó fikázó mester köszönjük ezt az ismét lekicsinylő jellegű hozzászólást, leborulok.gif
Akkor légyszíves fejtsd ki a véleményed részletesebben, hogy miért nem értesz egyet az állításommal, ami tapasztalatokon alapul! Talán már kipróbáltad azokat a készülékeket jó kábelezéssel? És szerinted nem sokkal jobb vele mint a kanárikkal? Mert ha igen, akkor nem tudok egyéb magyarázatot, hogy nagy baj van a hallásoddal!
Kép
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

tonya írta:
SoundMania írta:
Az a baj, hogy ilyen szintű kábelekkel, vajmi keveset mutatnak meg a készülékeid a hangminőségükből! De nyugodtan vacakolhatsz bejáratóeszközzel.... :)
Mindenkinél, mindent jobban tudó fikázó mester köszönjük ezt az ismét lekicsinylő jellegű hozzászólást, leborulok.gif
Akkor légyszíves fejtsd ki a véleményed részletesebben, hogy miért nem értesz egyet az állításommal, ami tapasztalatokon alapul! Talán már kipróbáltad azokat a készülékeket jó kábelezéssel? És szerinted nem sokkal jobb vele mint a kanárikkal? Mert ha igen, akkor nem tudok egyéb magyarázatot, hogy nagy baj van a hallásoddal!

frankie
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 83

Hozzászólás Szerző: frankie »

Rock60 írta:
2025.01.25., szomb. 05:27
frankie írta:
2025.01.24., pén. 22:36

Tehát, ha nekiállunk tápkábelt fonni 2,5-es vezetékből és a fázist duplázzuk, akkor az előbb leírt szabály már nem teljesül.
Vagy egy Hifi ösvénynek húzunk egy 5x4-es kábelt és a P+N-t duplázzuk a PE pedig marad az 5.szál, a leírt szabály ez esetben sem teljesül.
Akkor valószínűleg nagyon sok helyen nem teljesül, mert hogy a védőföldet nem duplázza szinte senki, az zicher. gondolkodik.gif
Ok, tudok 3x3 - as Neotech fonatról - 3 P, 3 PE, 3 N - de az a megoldás nem nevezhető nagyon elterjedtnek...

Ez a szabály nemzetközi, vagy csak a magyar leírás követeli meg ?
Az elméleten túl milyen gyakorlati jelentősége van, hogy a védőföld "csak" 2.5 m2, míg a fázis 5 m2 ?
Nemzetközileg elfogadott előírás és szabvány is.
Lássuk csak az ide vonatkozó szabványokat:

MSZ HD 60364-4-41 Biztonságtechnika – Áramütés elleni védelem
MSZ HD 60364-5-54 Villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése – Földelő berendezések, védővezetők és védő egyenpotenciálra hozó vezetők.
Az első szabvány az EPH rendszer kialakításával kapcsolatban adja meg a műszaki instrukciókat, a második szabványban a kialakításhoz alkalmazott vezetékek típusát és megfelelő keresztmetszetét lehet megtalálni.

A védővezetőket olyan keresztmetszettel kell létesíteni, hogy meg tudjanak felelni az MSZ HD 60364-4-41-ben leírt követelményeknek. A szabvány lekapcsolási időket ad meg – például elosztó áramkörök esetében ez 5 másodperc. Ez azt jelenti, hogy a védővezetőknek a lekapcsolásig ellen kell tudniuk állni a rajtuk folyó áram mechanikus és termikus igénybevételeinek.
Ezért is fontos az azonos keresztmetszet.
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

tonya írta:
SoundMania írta:
Hagyd fiam, csak éhesebbek jönnek!

Ismerjük a viccet ugye?

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1036

Hozzászólás Szerző: tonya »

SoundMania írta:
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Shimano írta:
2025.01.25., szomb. 16:34
Rock60 írta:
2025.01.25., szomb. 14:11
Miért nem érdekel a hang változása a bejáratás folyamán ?
Nálam a gyári hsz, és a diy tápkábel is napi 4 - 5 óra üzemben kb 2 hét alatt tökéletesen bejáródott.
Utána már kevesebbet változtak, de 0 kilométeresen sem volt kibírhatatlan egyik sem.
Mert szeretem ha nyugi van,és most már végre az van.Volt mit járatni eddig is,mert jött az integrált helyett egy előfok + a monoblokkok hozzá,ezekhez kellett egy új ic pár,plusz egy szintén új tápdrót is,szóval most pihenek, :D és élvezem azt ami már összeállódni érződik.
Egy hirtelen ötlettől vezérelve jöttek ezek a drótok most,majd kivesézem őket.A 4s11 már egy ideje képben volt,de eddig csak tolódott a meghallgatása a minek is ez ha a jelenlegi is jó jelige miatt,de most hogy bejött a képbe a G verzió,eljött az ideje ennek is.Kíváncsi vagyok rá,de most tényleg pihenek egy kicsit mielött befognám,és jól kifaggatnám.
Trollmájszter megérkezett! :D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

PgSpa írta:
2025.01.25., szomb. 10:54
Egy határterület (mert ez a kérdés akár mehetett volna a lemezjátszós topicba is) kérdést szeretnék feltenni:
Lemezjátszó tápkábelt szeretnék cserélni. Belenézve látom, hogy a szokásos fázi/nulla/földelés kábelek mennek ki.
Ami bonyolítja a dolgot, hogy nekem ez a kábel Heed Orbitba megy, ahol a kimeneti oldalon már csak két ér van, azaz a földelés nem megy át.
Értelme van így a lemezjátszó oldalon bekötni a földelést a kébelbe, hiszen a végét úgyis el kell csípnem, mert nem tudom hova bekötni?
Ne változtass a gyári bekötéshez képest!
A kábelen is csak akkor, ha már minden más helyre tettél valami igazán jót a rendszeredbe! Viszont akkor az Orbit elé és utána is jót tegyél.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2025.01.25., szomb. 16:34
Rock60 írta:
Shimano írta:
2025.01.25., szomb. 13:45

De ha valaki kíváncsi a bejáratás folyamatára,azaz kb arra hogy miként is változik a hangja,szívesen kölcsön adom.
Nálam a gyári hsz, és a diy tápkábel is napi 4 - 5 óra üzemben kb 2 hét alatt tökéletesen bejáródott.
Utána már kevesebbet változtak, de 0 kilométeresen sem volt kibírhatatlan egyik sem.
Mert szeretem ha nyugi van,és most már végre az van.Volt mit járatni eddig is,mert jött az integrált helyett egy előfok + a monoblokkok hozzá,ezekhez kellett egy új ic pár,plusz egy szintén új tápdrót is,szóval most pihenek, :D és élvezem azt ami már összeállódni érződik.
Egy hirtelen ötlettől vezérelve jöttek ezek a drótok most,majd kivesézem őket.A 4s11 már egy ideje képben volt,de eddig csak tolódott a meghallgatása a minek is ez ha a jelenlegi is jó jelige miatt,de most hogy bejött a képbe a G verzió,eljött az ideje ennek is.Kíváncsi vagyok rá,de most tényleg pihenek egy kicsit mielött befognám,és jól kifaggatnám.

frankie
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 83

Hozzászólás Szerző: frankie »

Voyager írta:
2025.01.25., szomb. 14:20
Rock60 írta:
2025.01.25., szomb. 14:13
Voyager írta:
2025.01.25., szomb. 12:49
... Most is éppen néhány IC- és hangsugárzókábelt járatok, valamint a 20 méteres, ösvényre szánt kábel is jelenleg a háztartási (nem hifi) hálózaton "dolgozik".
Milyen kábel lesz az ösvény ?
Jó kábel. :smile29:
NHxMH-J 3x2,5mm2 RM
https://elektroprofishop.hu/NHXMHJ-3X2- ... bel-0-61kV
Ez egy jó kábel!
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Rock60 írta:
Shimano írta:

De ha valaki kíváncsi a bejáratás folyamatára,azaz kb arra hogy miként is változik a hangja,szívesen kölcsön adom.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.25., szomb. 14:13
Voyager írta:
... Most is éppen néhány IC- és hangsugárzókábelt járatok, valamint a 20 méteres, ösvényre szánt kábel is jelenleg a háztartási (nem hifi) hálózaton "dolgozik".
Jó kábel. :smile29:
NHxMH-J 3x2,5mm2 RM
https://elektroprofishop.hu/NHXMHJ-3X2- ... bel-0-61kV

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Voyager írta:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Shimano írta:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
Shimano írta:
2025.01.25., szomb. 11:46
Nah,készen vagyok a most már szinte "gyári" szerelt canare 4s11g-vel,plusz jött pár ic drót is ha már... :D Fülelés jön,de nem azonnal,mert nincs kedvem most járatóst játszani,majd,egyszer,valamikor.
20250125_113836.jpg20250125_113909.jpg
Szép munka! Gratulálok!

Én ilyenkor egy kevésbé "fontos" rendszerbe szoktam bekötni a kábelt, vagy műterheléssel a műhelyben járatom egy hétig. Most is éppen néhány IC- és hangsugárzókábelt járatok, valamint a 20 méteres, ösvényre szánt kábel is jelenleg a háztartási (nem hifi) hálózaton "dolgozik".
Köszönöm.A profi forrasztásért tonya Urat illeti a dicséret,köszönet is érte, :smile32: én csak a többi részért,mondhatni a csinosításért voltam a felelős szerkesztő. :D
Jó lenne egy bajárató kütyüre rátenni a drótokat,mert tényleg nincs kedvem a rendszerben vadi újként bejáratni őket,de utána nézek ennek is,hátha van a közelemben ilyen lehetőség is valahol.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2025.01.25., szomb. 11:46
Nah,készen vagyok a most már szinte "gyári" szerelt canare 4s11g-vel,plusz jött pár ic drót is ha már... :D Fülelés jön,de nem azonnal,mert nincs kedvem most járatóst játszani,majd,egyszer,valamikor.
20250125_113836.jpg20250125_113909.jpg
Szép munka! Gratulálok!

Én ilyenkor egy kevésbé "fontos" rendszerbe szoktam bekötni a kábelt, vagy műterheléssel a műhelyben járatom egy hétig. Most is éppen néhány IC- és hangsugárzókábelt járatok, valamint a 20 méteres, ösvényre szánt kábel is jelenleg a háztartási (nem hifi) hálózaton "dolgozik".

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

20250125_113836.jpg
20250125_113909.jpg

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Egy határterület (mert ez a kérdés akár mehetett volna a lemezjátszós topicba is) kérdést szeretnék feltenni:
Lemezjátszó tápkábelt szeretnék cserélni. Belenézve látom, hogy a szokásos fázi/nulla/földelés kábelek mennek ki.
Ami bonyolítja a dolgot, hogy nekem ez a kábel Heed Orbitba megy, ahol a kimeneti oldalon már csak két ér van, azaz a földelés nem megy át.
Értelme van így a lemezjátszó oldalon bekötni a földelést a kébelbe, hiszen a végét úgyis el kell csípnem, mert nem tudom hova bekötni?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.25., szomb. 10:45
cables írta:
2025.01.25., szomb. 10:15
SoundMania írta:
2025.01.24., pén. 17:53
Tapasztaltabbaknak bőségesen elég ha másnál meghallgatnak valamit a saját rendszerükből!
Jó kis mondat
Ez igaz.
Előfordult már, hogy kíváncsiságból átvittem egy - két komponenst cimbihez, hogy meghallgassuk, hogyan szerepel Nála. Tanulságos kirándulások ezek...
Igen. Már önmagukban a tapasztalatcserék is aranyat érnek!

Én is vittem már át néhány eszközt barátokhoz, és mindig érdekes volt megtapasztalni hogyan teljesítenek más rendszerekben, más akusztikai környezetben. Ráadásul néha olyan dolgokra derül fény, amit a saját rendszerben sosem vettem volna észre.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.25., szomb. 10:54-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

cables írta:
2025.01.25., szomb. 10:15
SoundMania írta:

Tapasztaltabbaknak bőségesen elég ha másnál meghallgatnak valamit a saját rendszerükből!
Jó kis mondat
Ez igaz.
Előfordult már, hogy kíváncsiságból átvittem egy - két komponenst cimbihez, hogy meghallgassuk, hogyan szerepel Nála. Tanulságos kirándulások ezek...

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

ELEX írta:
2025.01.25., szomb. 09:55
Sajnos a hifisták a létező összes gaztettet képesek elkövetni a vélt hangminőség javulás érdekében.
Sokan szeretnek veszélyesen élni.

:kapdelm:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2273

Hozzászólás Szerző: cables »

SoundMania írta:

Jó kis mondat

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 724

Hozzászólás Szerző: ELEX »

istvan01 írta:
2025.01.24., pén. 14:44
csak neked:
Nagy hiba lenne a túlterhelés és zárlat védelmi megoldásokat elbagatellizálni. Ez alapvetően a táplált készülékek sérülés enyhítését, érintéses baleset védelmet és égés-tűz kockázat csökkentését szolgálja. Mivel biztonsági kérdés, ezért soha sem szabad egyetlen védelmi módszerre hagyatkozni, többszintű és redundánsnak kell lenni.
Sajnos a hifisták a létező összes gaztettet képesek elkövetni a vélt hangminőség javulás érdekében.

Elrettentő példaként álljon itt ez a három kép, ami egy "jobb" biztosíték cserének a következménye.
Az 1A-es és 3A-es biztosíték helyére 20A-esek lettek berakva egy készülékbe. Mikor egy alkatrés meghibásodott, a biztosíték köszönte szépen, meg se rezzent, ellenben a a NYÁK igen széles vezetői elpárologtak, alatta az üvegszálas hordozó szénné égett. Egy helyen át is égett teljesen. Az összes alkatrész szinte felrobbant.
Csatolmányok
20250106_152128.jpg
20250105_133803.jpg
20250105_133632.jpg

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.01.25., szomb. 08:56
SoundMania írta:

Ne haragudj, de ilyeneket még itt magyarázni kell?!
Tapasztaltabbaknak bőségesen elég ha másnál meghallgatnak valamit a saját rendszerükből! A tapasztalatlanoknak szükséges az otthoni meghallgatás. És annyira mész vele ha meghallgatsz valami sokkal jobb dolgot mint amit valaha is meg tudsz venni, hogy mutatja a jó irányt!!!!!
De gondolom ezekkel az információkkal is sokan nem tudnak mit kezdeni!
Azért nem tudnak mit kezdeni, mert ez az információ hamis.
Azért, mert pont a tapasztaltabbak rájönnek egyszer csak, hogy az idegenben végzett meghallgatásoknak kb. egyetlen értelme az, hogy egyáltalán hasonló vonalon vagyunk-é vagy sem. A vezetékekre különösen igaz, hogy szeretnek másképp viselkedni más-más helyszíneken.
Itt, ahol azon meg a vita, hogy milyen alátét / csatlakozó / tápvonal / biztosíték / készülék / csip / diódahíd / trafó / fázis / zene / stb... stb... / stb... mit és merre változtat, groteszkül hat kissé az, hogy idegenben, ahol ezek mind-mind mások, valamit is ki lehessen hámozni pl. egy vezeték hangjából.
Sőt, az is nyilvánvaló lesz, hogy az otthoni gyorstesztek végtelenül becsapósak tudnak lenni. A hosszú távú zenehallgatáshoz vajmi kevés közük van.

Ezt belátni, ide bizony tapasztalat kell.
Ezt nem belátva is lehet természetesen haladni. Valamerre.
Tévedsz! Ez nem hamis. Csak nincs hozzá elég tapasztalatod! És nagyon népszerű is leszel ezzel (meg sok más okoskodásoddal) beállni a tömegsorba! :)

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 960

Hozzászólás Szerző: chord_ »

SoundMania írta:

Ne haragudj, de ilyeneket még itt magyarázni kell?!
Tapasztaltabbaknak bőségesen elég ha másnál meghallgatnak valamit a saját rendszerükből! A tapasztalatlanoknak szükséges az otthoni meghallgatás. És annyira mész vele ha meghallgatsz valami sokkal jobb dolgot mint amit valaha is meg tudsz venni, hogy mutatja a jó irányt!!!!!
De gondolom ezekkel az információkkal is sokan nem tudnak mit kezdeni!
Azért nem tudnak mit kezdeni, mert ez az információ hamis.
Azért, mert pont a tapasztaltabbak rájönnek egyszer csak, hogy az idegenben végzett meghallgatásoknak kb. egyetlen értelme az, hogy egyáltalán hasonló vonalon vagyunk-é vagy sem. A vezetékekre különösen igaz, hogy szeretnek másképp viselkedni más-más helyszíneken.
Itt, ahol azon meg a vita, hogy milyen alátét / csatlakozó / tápvonal / biztosíték / készülék / csip / diódahíd / trafó / fázis / zene / stb... stb... / stb... mit és merre változtat, groteszkül hat kissé az, hogy idegenben, ahol ezek mind-mind mások, valamit is ki lehessen hámozni pl. egy vezeték hangjából.
Sőt, az is nyilvánvaló lesz, hogy az otthoni gyorstesztek végtelenül becsapósak tudnak lenni. A hosszú távú zenehallgatáshoz vajmi kevés közük van.

Ezt belátni, ide bizony tapasztalat kell.
Ezt nem belátva is lehet természetesen haladni. Valamerre.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos

frankie írta:
2025.01.24., pén. 22:36

Tehát, ha nekiállunk tápkábelt fonni 2,5-es vezetékből és a fázist duplázzuk, akkor az előbb leírt szabály már nem teljesül.
Vagy egy Hifi ösvénynek húzunk egy 5x4-es kábelt és a P+N-t duplázzuk a PE pedig marad az 5.szál, a leírt szabály ez esetben sem teljesül.
Akkor valószínűleg nagyon sok helyen nem teljesül, mert hogy a védőföldet nem duplázza szinte senki, az zicher. gondolkodik.gif
Ok, tudok 3x3 - as Neotech fonatról - 3 P, 3 PE, 3 N - de az a megoldás nem nevezhető nagyon elterjedtnek...

Ez a szabály nemzetközi, vagy csak a magyar leírás követeli meg ?
Az elméleten túl milyen gyakorlati jelentősége van, hogy a védőföld "csak" 2.5 m2, míg a fázis 5 m2 ?

Lezárt

Vissza: “Hifi”