Jester írta: ↑2019.10.09., szer. 19:32
cables írta: ↑2019.10.09., szer. 12:18
És milyen volt a szinuszjel, nyugodt, természetes...? Mélyek, magasak rendben voltak benne? Tere OK volt?
Lehet poénkodni, de annak azért kifejezetten örültem, hogy a MÜPA stábja nem unikumosüveggel akarja behangolni (finomhangolni) a hangversenytermet, hanem mérnöki szemlélettel.
Jól van, na! Miért ne poénkodnék? Velem is poénkodnak eleget. Viszont, amit utána írtál ahhoz fűznék kommentet.
Nem érdemes azt a látszatot kelteni, hogy az audió tisztán mérnöki szemlélettel kezelhető területe a technikának. Minden kimérhető, minden világos benne. Hát egy túrót. Ez nem így van, meg akkor se ha az itteni okosok halálra cikizik azokat, akik ezotérikus, hihetetlennek tűnő dolgokról írtak vagy írnak. Mindenkiben van egy határ, hogy ezt elhiszem, ezt már nem. De ezt a határt érdemes időnként tologatni. Én is kipróbáltam otthon az a japán fekete betüs tuningot. Én semmi hatást nem éreztem. Viszont pár hónapja voltam egy szín szeánszon, ahol meggyőződhettem arról, hogy kis szines biszbaszok elhelyezése a hallgató térben egyértelmű, skálázható javulást okoz a hangzásban, akkorát, hogy azt kábelekkel se könnyű elérni. És eltéve a színes cuccokat szépen vissza romlott a hang.
Az is többszöri tapasztalatom, hogy, ha olyan jön el hallgatni a rendszerünket, aki nem akarja, hogy jól szóljon, akkor nem fog jól szólni. Pár éve zenét hallgatunk valakivel nálam és csodálkozott a mélyeken: Hogy lehet ilyen jó mély hang egy monitorból. Pár napra rá másvalakivel hallgattuk ugyanazt. Szólt, hogy itt nincsenek mélyek. Akkor kezdtem figyelni, tényleg nem volt mély hang. Elment a tag, meghallgattam megint ugyanazt a lemezt: voltak mélyek.
A hálózati feszültség szűrése komoly terület lett. Mindenki használ valamilyen szűrőt. Sokan gyártanak sokféle szűrőket. Mérnöki szemlélettel, okosan megtervezve, aztán legtöbbször rontanak a hangon. Miért? Mert a zaj nem járt egyetemre, és nem ott megy be a rendszerbe, ahol az okos mérnök azt gondolja.
Sokan - talán épp te is - kijelentették, hogy USB kábelnek nincs befolyása a hangzásra. Van, nem is kicsi.
Szóval hagyjuk ezt a mérnöki dumát. Mondom ezt mérnökként.