Néhány gondolatom támadt Bruce Willis és a demencia kapcsán eme cikk olvasása után:
https://index.hu/fomo/2024/09/10/bruce- ... emi-moore/
... amit szeretnék itt megosztani.
Őszintén sajnálom az ürgét. Kívülről nem látszik ugyan, de szörnyű ez a betegség. SENKI nem érdemel meg ilyen sorsot.
Minden második cikkben "küzdelemről" írnak "demenciával küzdő Bruce Willis" stb... Nincs itt kérem semmiféle küzdelem. Első kézből, saját magam is egy demenciás családtaggal (édesanyámmal) egy fedél alatt élve (bár édesanyámé talán ég nem annyira súlyos, mint a Bruce Willis-é), állítom, hogy már fel sem fogja, mi történik vele, nemhogy küzdjön ellene. Az embernek lassan de biztosan szétesik a teljes személyisége, szertefoszlanak az emlékei (amik minél régebbiek, érdekes módon annál tovább tartanak, ezért visszasüllyed a gyerekkorba) elfelejti akár élete legfontosabb résztvevőit is, lassan megszűnik a kapcsolata a valósággal, és közben ebből semmit nem vesz észre. Édesanyám még csak nem is hajlandó elfogadni a betegsége következményeinek létezését, a tények sem hatják meg, ő NEM VESZI ÉSZRE, ha pedig elmagyarázom neki, akkor meg semmilyen módon nem hiszi el, hogy mi történik vele valójában. Márpedig hogy tudna valaki olyasmi ellen "közdeni", amiről nem is tud?
Az a Bruce Willis sajnos már egy ideje nem az a Bruce Willis, aki volt. Csak a teste az, és talán az emlékei egy igen piciny töredéke, nagyrészt a gyerekkorából. A jóbarátok, ha találkoznak vele, lehet, hogy kedélyesen el tudnak beszélgetni vele, miközben nem érzékelik, hogy neki fogalma sincs, kivel és miről beszél, és az negyedik mondatánál már nem emlékszik az elsőre, vagy akár furákat is mond, mert a mondat végénél már nem emlékszik a mondat elejére).
Michael J. Fox, na az igen, ő valóban KÜZD a Parkinson kór ellen, ami szintén egy szörnyű, idegrendeszeri leépüléssel járó betegség. Érdemes megnézni a róla szóló dokumentumfilmet, hogy érzékelhessük, mit is jelent az a küzdelem (azt hiszem a Netflixen láttam)
De Bruce Willis esetében szerintem a körülötte lévők, a szerettei küzdenek. Saját tapasztalat alapján valószínűsítem, hogy ne kicsit. Egy csládtag/barát/ismerős stb elvesztése ellen, reménytelenül sajnos, mert már megtörtént. Sajnos. Nagyon sajnálom őt, és együttérzek a szeretteivel, akik bármelyik nap azzal szembesülhetnek, hogy fel sem ismeri már őket.