2-3 évvel ezelőtt ez a projektor volt az álmom. 2021-ben nagy izgalommal olvastam a hkv fórumon egy német fórumos beszámolóit, hogy hova is lehet eljutni egy ilyen készülékkel. Hasonló eredményeket ért el natív kontrasztban, mint Krisztián. Ő egy kicsit agresszívabban használja a dinamikus lézervezérlést és 20.000:1 kontrasztnál állt meg. (ami akár közel 40.000:1-re is feltornázható a szoftverben. Igen, ez egy nagyon okos készülék. Professzionális felhasználásra lett tervezve és minden jóval fel van vértezve nem csak hardveresen, hanem szoftveresen is...) Egy színszűrőt beépítve a fény útjába 97% DCI P3 lefedettséget ért el. 4,5 méter széles vásznon, még mindig számunkra bődületes fényerővel, amit el sem tudunk nagyon képzelni... történetesen ez a srác a nálam levő JVC Z1-et cserélte le erre a készülékre... Egy madvr-rel, vagy ahogy ő használja, egy madvr ENVY-vel a projektor minden tudása kiaknázható.
A fix elhelyezéshez komolyan át kellett volna alakítanom a jelenlegi megoldásomat, ami persze megvalósítható lenne, de csak akkor szánnám rá magam, ha hosszú távra terveznék egy ilyen készülékkel. Emiatt sajnos csak egy hétvégés (1 napos) tesztet tudtam felajánlani Krisztiánnak. Kicsit attól is féltem, hogy a teszt után megindulna a bogár és megint előtörne a "nekem kell egy ilyen" érzés...
Viccet félretéve, ez a DLP tényleg nagyon ott van a "szeren". Krisztián írta, hogy meg lehet nézni, hol tart most a DLP csúcsa. Az a durva, hogy ez egy 2015-ben debütált technológia... közel sem a mai csúcs, hasonló, mint egy barco njord (hogy maradjunk a 3 chipnél és dupla lézernél), de nem egy freya, nem egy nerthus, ami a jelenlegi csúcs... nem ideszámolva az eclipse-t, mert az a 6 chip-pel egy külön állatfaj...
Viszont ez a gép már egyszerű halandók számára is elérhető. 8-10.000€-ért megvásárolható objektívvel együtt, ami már bődületesen jó ár érte szerintem.
Amikor nekem számításba jött/jöhetett volna, akkor még 15-20.000€ között mérték az árát...
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *