szepi0808 írta: ↑2024.11.30., szomb. 12:12
Ha már kalibrálási halálpontos értékekről beszélünk és nem mindegy, hogy Delta e 0.4 vagy 0.8, akkor itt egy példa, ha csak bekapcsoljuk a Dinamikus lézert és a színeket végig sem mértem, de a luminanciájuk biztos hogy elmászik, ha más nem is. (direkt hagytam hidegebbre a felsőtartományt)
sdr.png
SDR din lézer.png
Akkor, akinek van gyakorlata és tapasztalata az tudja, hogy az sem mindegy milyen lézerbeállításon kalibrálunk. Ugyanis változik a RGB egyensúly a gamma és a színek is, ha csak gondolunk egyet és mondjuk 50-ről fel vagy le vesszük a fényerőt 10-el fel vagy le.
Akkor csak, hogy a Sonynál maradjak a Dinamic enhancer, Live color enhancer, Tone mapping képjavítók bekapcsolásával is változnak azok a halálpontos Delta e értékek. (RC és Motion flow nem befolyásolja).
Természetesen ettől függetlenül kell kalibrálni és ajánlott is, de a hibaértékek már teljesen mindegy, ha utána képjavítót használunk és fogunk, mert a HDR-hez kell és szerintem a kontraszt növelő dinamikus lézervezérlést sem hiszem, hogy sokan nem használnák.
Csak nem hagyott nyugodni a dolog, hogyha használjuk a dinamikus lézerszabályzást, akkor az alsó százalékokban túl meleg a kép. Pl. már akkor szemet szúr a dolog, ha a fekete háttérben csak file nézetben a filmek, mappák vannak és a fekete háttérben meleg, barnás a betű, mikor annak hófehérnek kellene lennie! De minden alacsony megvilágítottságú jelenetnél a beidézett mértékben elmászik, de nagyon az RGB egyensúly és színhőmérséklet. Ilyenkor a kontraszt érzet is romlik.
Próbáltam kicsit hidegebbre kalibrálni a képet 6700-6800K, de nem segített sokat.
Na, most szentség törést követtem el :) és a dinamikus lézerrel illetve képjavítókkal kalibráltam be az XW5000 és 6100-et is.
Két teljes napon át csináltam kint a moziszobában. Bevallom párszor újra kellett kezdeni, mire kikísérleteztem, hogy mit hogyan és mit és mit nem szabad bekapcsolni, a gammát hozzá igazítani és egy két trükköt bevetni, mert tényleg nem mindegy, hogy lesz jó a vége. Főleg, hogy a XW6100-nél még a HDR-hez most már lehet gammát is kalibrálni, aminek kifejezetten örülök.
Nem sajnálom az időt rá, mert k. jó lett a végeredmény és most már tényleg azt látja az ember, amit kell a képjavító dolgokkal is. Valljuk be őszintén, hogy kevesen nem kapcsolják be a din. lézert, vagy a hdr enh. vagy a tone mappingot, mint ahogy a kalibrálás megtörténik, így muszáj volt kitalálni valamit rá.
A lámpánál, ahol mechanikus Írisz dolgozik, ott nem változik olyan mértékben a színspektrum, mint a lézerfény csökkentésével (a példa is mutatja) ott állandó teljesítményen megy a lámpa vagy high, vagy mid vagy eco módban.
Eddig ragaszkodtam én is a szabványhoz és addig nem is mertem erről szólni, amíg itthon ki nem kísérleteztem a dolgot, de ismétlem jó lett a végeredmény.
Akinek van otthon műszere és kedve és ideje, annak ajánlom próbálja ki, ezért is írtam róla.