Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11011
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ear írta:
2022.09.20., kedd 09:18
Milyen jól elvannak ezek szerint egymás között a kábelgyártók meg a hangmérnökök! Mindent tudnak, sőt, jobban tudnak. Hát ez megnyugtató.
Szerintem viszont ezek az esetek inkább azt példázzák, hogy messze nem "tudnak" annyit (valójában egészen más paraméterekkel foglalkoznak), mint Süti gondolja és a kábelek fejlesztése nem úgy zajlik, hogy végy 2 gramm tiszta rezet (mert az a jó), tegyél rá PVC szigetelést (mert az a jó) és kész is van a szuper audio kábel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2022.09.20., kedd 09:36-kor.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

fapaci írta:
2022.09.20., kedd 09:07
sutemenyx írta:
2022.09.20., kedd 08:18
Való igaz, a gyártóknál előfordul más szempont is, nem csak a hang, de azt nem gondolom, hogy ne tudnák mit csinálnak.
Az egyik legnagyobb kábelgyártó, a Belden két mérnöke részt vett pár évvel ezelőtt egy nemzetközi technológiai konferencia kerekasztal beszélgetésén, ahol a pár száz fős (szakmai?) közönség is feltehetett kérdéseket. Láss csodát, oda tévedt egy vélhetően hifizéssel is foglalkozó emberke, aki feltette a keresztkérdést, hogy a szakemberek mit gondolnak az audio kábelek közötti hallható különbségekről. A két szaki egymásra nézett, majd fejüket alig észrevehetően ingatva a moderátor felé fordultak, aki így reagált: "Next question?" A videót valamelyik angol fórumon láttam 2-3 évvel ezelőtt, de sokszor eszembe jut, mikor tudatos kábelfejlesztés kerül szóba valahol.

Hasonló élményem volt, mikor több órán át együtt utaztam egy fotós kollégámmal, aki mellesleg villamosmérnök és a Duna-kábel Kft. üzemmérnöke. Némi vacillálás után egy szakmai beszélgetés reményében mosolyogva kérdeztem tőle, tudja-e, a hifisták milyen tulajdonságokat nyilvánítanak a kábeleknek. 15 másodperces csend után annyit mondott, hogy "Tudom, de inkább beszélgessünk a fotózásról!"
Hát, kiállították magukról a bizonyítványt.
Ilyen az, amikor valaki ahhoz sem ért igazán, amit csinál, csak bizonyos szempontból, más szempontból pedig a felszínét sem karcolgatja. Sajnos sok területen ez elég általános. Ilyenkor lesz az ahogy esik, úgy puffan hatás.
Mondjuk tudtommal sem a Duna-kábel Kft-t, sem a Belden-t nem igazán jegyzik az audio célú kábelt gyártók közt, ez talán nem a véletlen műve :D
Mindenesetre reménykedjünk benne, hogy ez nincs így mindenhol.
Nem lenne alapvetően ez nagy probléma, pl 100évvel ezelőtt amikor a Western Electricnél gyártották a pamut szigetelésű sodort vezetékeket, akkor hifi berendezések híján esélyük sem volt arra gondolni, hogy vajon milyen hangra gyakorolt hatása lesz a gyártmányuknak, de azóta eltelt egy kevés idő, és még annak ellenére is fel tudtak volna készülni ilyen kérdésekre bizonyos gyártók, hogy esetleg ők nem audio, hanem ipari célra gyártanak vezetéket.
Ám a lenézés és a fellengzősség pont az ilyen esetekben a legtréfásabb: semmi másról nem árulkodik, mint a teljes felkészületlenségről.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
2022.09.20., kedd 08:18
Való igaz, a gyártóknál előfordul más szempont is, nem csak a hang, de azt nem gondolom, hogy ne tudnák mit csinálnak.
Az egyik legnagyobb kábelgyártó, a Belden két mérnöke részt vett pár évvel ezelőtt egy nemzetközi technológiai konferencia kerekasztal beszélgetésén, ahol a pár száz fős (szakmai?) közönség is feltehetett kérdéseket. Láss csodát, oda tévedt egy vélhetően hifizéssel is foglalkozó emberke, aki feltette a keresztkérdést, hogy a szakemberek mit gondolnak az audio kábelek közötti hallható különbségekről. A két szaki egymásra nézett, majd fejüket alig észrevehetően ingatva a moderátor felé fordultak, aki így reagált: "Next question?" A videót valamelyik angol fórumon láttam 2-3 évvel ezelőtt, de sokszor eszembe jut, mikor tudatos kábelfejlesztés kerül szóba valahol.

Hasonló élményem volt, mikor több órán át együtt utaztam egy fotós kollégámmal, aki mellesleg villamosmérnök és a Duna-kábel Kft. üzemmérnöke. Némi vacillálás után egy szakmai beszélgetés reményében mosolyogva kérdeztem tőle, tudja-e, a hifisták milyen tulajdonságokat nyilvánítanak a kábeleknek. 15 másodperces csend után annyit mondott, hogy "Tudom, de inkább beszélgessünk a fotózásról!"

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fererencz írta:
2022.09.20., kedd 08:03
sutemenyx írta:
2022.09.19., hétf. 21:47
Azért egy példát mondj már légyszi drága és rossz kábelre.
Valami ilyesmi?

https://hifiplus.com/articles/silversmi ... er-cables/

https://www.enjoythemusic.com/magazine/ ... Review.htm

"...how many speaker cables are you aware of that have a resistance as high as 1.8 ohms. That is equivalent to an 18awg speaker cable 140 feet long. I personally am not aware of any cables that have existed with that high of resistance. It is substantial enough that it should be clearly communicated in marketing literature in my opinion.
When resistance is that high, the interaction with the impedance of the speaker is significant. A 4 ohm speaker will see an average shelving of the output of about 3db, and could see a change from specification of over +/- 2db. It is large enough to cause a shift in cross-over points. Remember that shelving of the volume is equivalent to reducing the output of your amplifier by the same amount."

https://forum.psaudio.com/t/silversmith ... s/19873/25

Ezt talán nem is említik a "tesztekben", hiszen már nem annyira észrevehető, mint a:

"First, everything was clearer. The resolution, and the master it serves, transparency, were significantly enhanced. I was hearing further into recordings than I ever had and by a margin of improvement that was at least equivalent to the degree of enhancement that had been revealed when I had first installed the now bested reference cables."

Elnézést, a sok angol szövegért. :rolleyes:
Igen, ez elég vicces. Tisztán műszakilag 4-8ohmos hangszóróhoz katasztrófa, az univerzalitása tart a nulla felé, viszont amúgy simán kinézhető belőle, hogy a mélytartományt leszámítva jól szól egy könnyen hajtható sugárzóval. Főleg, ha mondjuk egy 16ohmos könnyű szélessávúval van párosítva. Mindenesetre egy ilyen kábel forgalmazásához tényleg pofa kell.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

cables írta:
2022.09.20., kedd 07:29
sutemenyx írta:

Bár nem engem kérdeztél, de mondanék egyet. Supra SWORD hangfal kábel. Egy ismerőnél hallottam, vagy 15 éve, akkor 200 eFt volt. Dinamikus, de hideg éles hangú kábel.

Arra is reagálnék, amit lejjebb írtál, hogy a kábel gyártó cégek fejlesztői mindent tudnak a kábelekről. Lehet, bár nem ez az általános tapasztalat. A nagy gyártók fejlesztői előre lépési kényszer elvárással dolgoznak és ez nem mindig hoz jó eredményt. A egyik legnagyobb kábelgyártó hazai forgalmazójánál mutatta egy fiatal eladó a legújabb, lapos szerkezetű IC kábelt, aztán halkan megjegyezte, hogy a cég előző, kerek IC kábele jobb volt.
Kérdés, hogy mihez képest és hányféle rendszerben…Ha ez az 1db meghallás volt, akkor az eléggé elhamarkodott vélemény talán.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: fererencz »

sutemenyx írta:
Valami ilyesmi?

https://hifiplus.com/articles/silversmi ... er-cables/

https://www.enjoythemusic.com/magazine/ ... Review.htm

"...how many speaker cables are you aware of that have a resistance as high as 1.8 ohms. That is equivalent to an 18awg speaker cable 140 feet long. I personally am not aware of any cables that have existed with that high of resistance. It is substantial enough that it should be clearly communicated in marketing literature in my opinion.
When resistance is that high, the interaction with the impedance of the speaker is significant. A 4 ohm speaker will see an average shelving of the output of about 3db, and could see a change from specification of over +/- 2db. It is large enough to cause a shift in cross-over points. Remember that shelving of the volume is equivalent to reducing the output of your amplifier by the same amount."

https://forum.psaudio.com/t/silversmith ... s/19873/25

Ezt talán nem is említik a "tesztekben", hiszen már nem annyira észrevehető, mint a:

"First, everything was clearer. The resolution, and the master it serves, transparency, were significantly enhanced. I was hearing further into recordings than I ever had and by a margin of improvement that was at least equivalent to the degree of enhancement that had been revealed when I had first installed the now bested reference cables."

Elnézést, a sok angol szövegért. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

Baryll
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 59

Hozzászólás Szerző: Baryll »

sutemenyx írta:
2022.09.19., hétf. 18:40
Én tettem Philips CD304-be már Neotech madzagot, de hasonló, csak újabb TDA1541-es Rotelbe is másik tapkabelt. Rendszerfüggő nyilvan, de bőven hallani.
Köszönöm szépen a választ/válaszokat! Akkor mindenképp kipróbálom a piskóta csatlakozós lejátszómban a kábeltuningot.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2301

Hozzászólás Szerző: cables »

sutemenyx írta:

Bár nem engem kérdeztél, de mondanék egyet. Supra SWORD hangfal kábel. Egy ismerőnél hallottam, vagy 15 éve, akkor 200 eFt volt. Dinamikus, de hideg éles hangú kábel.

Arra is reagálnék, amit lejjebb írtál, hogy a kábel gyártó cégek fejlesztői mindent tudnak a kábelekről. Lehet, bár nem ez az általános tapasztalat. A nagy gyártók fejlesztői előre lépési kényszer elvárással dolgoznak és ez nem mindig hoz jó eredményt. A egyik legnagyobb kábelgyártó hazai forgalmazójánál mutatta egy fiatal eladó a legújabb, lapos szerkezetű IC kábelt, aztán halkan megjegyezte, hogy a cég előző, kerek IC kábele jobb volt.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: fererencz »

sutemenyx írta:
2022.09.19., hétf. 16:41
Tehát két viszonylag könnyű próbálkozással nem találtál egyértelmű mintázatot, összefüggéseket a kábelek hatására vonatkozóan. Ez nem csoda, mert ehhez ez kevés. Viszont nem jelent sem többet sem kevesebbet annál, hogy te nem találtál. Azt például semmiképp nem jelenti, hogy nincs is összefüggés.
Ugye milyen csodás a tudomány, a logika? Nem csak egy, de ezer ilyen tapasztalás is kevés. Az ellenkezőjére viszont elég lenne egy is, hogy bezáruljon a kör.
Nem szotkam hibázni.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

chord_ írta:
2022.09.19., hétf. 21:12
Snipi írta:
2022.09.19., hétf. 14:14

Az eset a következő : Adott egy rendszer egy XY kábellel. A rendszer (az enyém) hangja nekem tökéletes, immár kb. 15 éve megelégedéssel hallgatom. (Ezt már talán említettem.) Másoknak is tetszik állítólag, vagy csak nem merték eddig előttem fikázni, ha másért nem figyelembe véve, hogy kb. kétszer annyi vizet szorítok ki mint egy átlagember. :D
Jön egy másik kábel tesztelésre. Kb. 15-20-szor drágább mint az enyém. (Nem nehéz, az enyémnek kb. - ha jó tudom - 2-3 e FT métere.) Bekötöm, és sz&rul szól. De nagyon.
Majd visszakötöm az enyémet és tök jó lesz megint. (A hozott kábel sem új, bejáratott stb. ,csak éppen rohadt drága.) A tulaj megjegyzése : az ő kábele sokkal jobb, csak az a baj, hogy kihozza az én gagyi rendszerem hibáit. Még egyszer nyomatékosan hangsúlyozom : az én olcsó kábelemmel piszok jól szól a cucc.
Van ilyen? Egy drága és mennybe menesztett kábel, csak azért szól csapnivalóan a rendszeremben (amellett, hogy az én olcsó gagyi kábelemmel jó), mert kihozza az ócska, gagyi rendszerem összes hibáját?
Valahogy senkinek sincs mersze leírni azt a lehetőséget, hogy annak a drága kábelnek a hangja, ab ovo, rossz, gyenge, silány és átverés. Cserében (valószínűleg) remek a kinézete, mérnökileg OK, a csatik parádésak, az egész feeling igazi ipari műremek.
És semmilyen rendszerben nem lesz jó.
És eladják.
És kifizeted.
És kapod a szöveget, hogy 'a kis krumpli rendszered hibáit kihozza'.
És az ízlésed is hagy kívánnivalót maga után amúgy.
És ebben a kereskedő is benne van. Nem kicsit.

Láttunk ilyet?
Csak azért lehet kisiklani a válasszal, mert 'feltételezhetően lesz rendszer, ahol jól teljesít', és ezt elvileg nyilván nem lehet kizárni. És máris tiszta a kereskedő, ugye? Meg a gyártó is, aki 75% kinézetre fejleszt ad, és 25% hangra, mert úgyis megveszik.

Szóval, legyen ez az n-edik lehetőség csak, szigorúan magánvéleményként... :)

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1017

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Snipi írta:
2022.09.19., hétf. 14:14

Az eset a következő : Adott egy rendszer egy XY kábellel. A rendszer (az enyém) hangja nekem tökéletes, immár kb. 15 éve megelégedéssel hallgatom. (Ezt már talán említettem.) Másoknak is tetszik állítólag, vagy csak nem merték eddig előttem fikázni, ha másért nem figyelembe véve, hogy kb. kétszer annyi vizet szorítok ki mint egy átlagember. :D
Jön egy másik kábel tesztelésre. Kb. 15-20-szor drágább mint az enyém. (Nem nehéz, az enyémnek kb. - ha jó tudom - 2-3 e FT métere.) Bekötöm, és sz&rul szól. De nagyon.
Majd visszakötöm az enyémet és tök jó lesz megint. (A hozott kábel sem új, bejáratott stb. ,csak éppen rohadt drága.) A tulaj megjegyzése : az ő kábele sokkal jobb, csak az a baj, hogy kihozza az én gagyi rendszerem hibáit. Még egyszer nyomatékosan hangsúlyozom : az én olcsó kábelemmel piszok jól szól a cucc.
Van ilyen? Egy drága és mennybe menesztett kábel, csak azért szól csapnivalóan a rendszeremben (amellett, hogy az én olcsó gagyi kábelemmel jó), mert kihozza az ócska, gagyi rendszerem összes hibáját?
Valahogy senkinek sincs mersze leírni azt a lehetőséget, hogy annak a drága kábelnek a hangja, ab ovo, rossz, gyenge, silány és átverés. Cserében (valószínűleg) remek a kinézete, mérnökileg OK, a csatik parádésak, az egész feeling igazi ipari műremek.
És semmilyen rendszerben nem lesz jó.
És eladják.
És kifizeted.
És kapod a szöveget, hogy 'a kis krumpli rendszered hibáit kihozza'.
És az ízlésed is hagy kívánnivalót maga után amúgy.
És ebben a kereskedő is benne van. Nem kicsit.

Láttunk ilyet?
Csak azért lehet kisiklani a válasszal, mert 'feltételezhetően lesz rendszer, ahol jól teljesít', és ezt elvileg nyilván nem lehet kizárni. És máris tiszta a kereskedő, ugye? Meg a gyártó is, aki 75% kinézetre fejleszt ad, és 25% hangra, mert úgyis megveszik.

Szóval, legyen ez az n-edik lehetőség csak, szigorúan magánvéleményként... :)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
2022.09.19., hétf. 19:40
sutemenyx írta:
2022.09.19., hétf. 18:17
Különben egész biztos vagyok, hogy vannak bőven helyzetek, amikor tudsz ajánlani egy adott rendszerhez jól passzoló kábelt, vagy javasolni valamit, ami valamerre -egy kívànt irányba- változtat, csak legfeljebb nincs összeállva komplett gondolati rendszer erről.
Irigylem a magabiztosságod, de sok esetet átéltem már az évek során, amik erőteljesen cáfolják a koncepciódat. Találkoztam nyugodt hangú ezüst kábellel és izgága hangú ónozott rézzel, amik ugye szembe mennek a hiedelmekkel. A kábel, ami az egyik rendszert valamilyen irányba tolja, az a kábel egy másik rendszert tolhat más irányba is, miközben a hallgatónak akár mindkettő, vagy akár egyik irány sem tetszik. Ha igazán alapos kábeltudor akarsz lenni, egy kábelt több tucatnyi rendszerben kell kipróbálni és napokon át használni. Na ehhez nekem már jó ideje nincs türelmem.
És hogy a te témádnál maradjunk, szerintem pontosan ugyanúgy van a műszakilag ideálist közelítő vezeték, ahogy van műszakilag ideálisabbat közelítő hangsugárzó, vagy akusztikai tér. De éppen ezért fordulhat az is elő, hogy egy akusztikailag nem ideális térben egy műszakilag nagyon nem korrekt hangsugárzó fog végül jobban szólni, mert az egyik hibáját a másik hibája esetleg elég jól kompenzálja. Nem lesz jó annyira, mintha mindkettő ideális volna, de mindenképp jobb lesz, mintha az egyik szuperkorrekt, de a másik béna volna.

Tehát véleményem szerint kábelből is és minden másból is létezik műszakilag ideálist közelítő, csak legfeljebb nem tudjuk helyesen mérni.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

pali923 írta:
2022.09.19., hétf. 20:05
sutemenyx írta:
Hogy a jelben történő változásokra már hogyan reagálnak az egyes készülékek, az a változó.
Néhány éve történt meg az eset, ha nem hallom saját fülemmel, biztosan szkeptikus lennék. Egy fórumtárs hozott hozzám egy Ethosz erősítőt tesztelni. Hozott vele egy hangfalkábelt is, amit szintén PJ gyártott a gépéhez, de valamilyen csatlakozási probléma miatt macerás volt bekötni az egyik végét az én cuccaimhoz. Ezért kipróbáltuk az én akkori kábelemmel (ha jól emlékszem egy DNM volt), teljesen torz hangot kaptunk, ezt mindketten elég egyértelműen megállapítottuk. Muszáj volt valahogy összehozni a PJ-féle kábellel, és ezután minden kiegyenesedett, és jól szólt a rendszer.

Most akkor az a DNM rossz kábel, vagy az Ethosz rossz erősítő? Én egyikkel sem értenék egyet, de ez a szinergia , illetve a hiánya (sőt, valami több) akkor és ott egyértelmű volt. Lehet, hogy Snipi esete is valami hasonló? gondolkodik.gif
"Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes." :D
Lehetett a kábel is rossz, de lehetett az erősítő is. Sőt lehetett a forrásban is bármi rossz, de akár még a hangfal is torzíthat, sőt akár egy akusztikai problémára is rávilágíthatott az a konkrét eset. Ez csak többszöri, változatos próbával derül ki, ha valamiféle -legalább szűk- statisztika ismert az egyes komponensekről.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1212

Hozzászólás Szerző: pali923 »

sutemenyx írta:
Hogy a jelben történő változásokra már hogyan reagálnak az egyes készülékek, az a változó.
Néhány éve történt meg az eset, ha nem hallom saját fülemmel, biztosan szkeptikus lennék. Egy fórumtárs hozott hozzám egy Ethosz erősítőt tesztelni. Hozott vele egy hangfalkábelt is, amit szintén PJ gyártott a gépéhez, de valamilyen csatlakozási probléma miatt macerás volt bekötni az egyik végét az én cuccaimhoz. Ezért kipróbáltuk az én akkori kábelemmel (ha jól emlékszem egy DNM volt), teljesen torz hangot kaptunk, ezt mindketten elég egyértelműen megállapítottuk. Muszáj volt valahogy összehozni a PJ-féle kábellel, és ezután minden kiegyenesedett, és jól szólt a rendszer.

Most akkor az a DNM rossz kábel, vagy az Ethosz rossz erősítő? Én egyikkel sem értenék egyet, de ez a szinergia , illetve a hiánya (sőt, valami több) akkor és ott egyértelmű volt. Lehet, hogy Snipi esete is valami hasonló? gondolkodik.gif
"Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes." :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
2022.09.19., hétf. 19:40
sutemenyx írta:
Különben egész biztos vagyok, hogy vannak bőven helyzetek, amikor tudsz ajánlani egy adott rendszerhez jól passzoló kábelt, vagy javasolni valamit, ami valamerre -egy kívànt irányba- változtat, csak legfeljebb nincs összeállva komplett gondolati rendszer erről.
Irigylem a magabiztosságod, de sok esetet átéltem már az évek során, amik erőteljesen cáfolják a koncepciódat. Találkoztam nyugodt hangú ezüst kábellel és izgága hangú ónozott rézzel, amik ugye szembe mennek a hiedelmekkel. A kábel, ami az egyik rendszert valamilyen irányba tolja, az a kábel egy másik rendszert tolhat más irányba is, miközben a hallgatónak akár mindkettő, vagy akár egyik irány sem tetszik. Ha igazán alapos kábeltudor akarsz lenni, egy kábelt több tucatnyi rendszerben kell kipróbálni és napokon át használni. Na ehhez nekem már jó ideje nincs türelmem.
Így van, nyugodtól, vagy akár punnyadtól a nagyon izgágáig létezik ezüst is és réz is, mert az alapanyag is teljesen változó a tisztaság, a kristályszerkezet és a felület függvényében, de a különféle bevonatok, kezelések, szigetelők, geometriai elrendezések az adott vezetőhöz KÉPEST elég kiszámítható eredményt produkálnak. Azért általában az már nagyon jelentős információ, ha valaki tudja azt, hogy egy adott gyártónak milyen hangú a milyen anyagú vezetéke. Rendszerint ugyanazokat az anyagokat használják különféle elrendezésekben a különféle kábeleikhez. Nem ritka, hogy ezért el is nevezik az anyagaikat, hogy egyértelmű legyen.
Másrészt pedig a kivételek azért kivételek, mert a statisztikát nem erősítik, hanem gyengítik, de attól még a statisztika egy elég jó, prekoncepció kiakakítására alkalmas eszköz, ahogy az élet számos más területén is.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2301

Hozzászólás Szerző: cables »

Baryll írta:
2022.09.19., hétf. 18:21
Kérdezni szeretnék tápfeszültségkábelekkel kapcsolatban.
Vagyunk itt egy páran, akik vintage CD-lejátszókat is használunk forráskészülékként (Philips-ek, Sony-k, stb.). Van-e közöttünk valaki, aki már kipróbálta azt, hogy mennyire érdemes elmenni ezen készülékek esetében a tápkábelek felfejlesztési szintjét illetően? Érdemes ezeknél is felfelé lépegetni a kábelek minőségi ranglétráján a jobb hangzásbeli eredmény érdekében, vagy van az a szint, ahonnan már nincsen értelme ennek a fajta tuningolásnak? Leegyszerűsítve a kérdésem, milyen kábelt ajánlanátok ezekhez a koros masinákhoz?
Szia!

Kétszer is érdemes meggondolni egy vintage készülék tápkábel tuningját. Egyrészt ezekbe a készülékekbe a gyártók elég jó hálózati kábeleket tettek. Másrészt egy ilyen belenyúlással elvész a készülék vintage jellege. Én azt javaslom, hogy próbáld a CD játszót egy külön elosztóból, vagy másik fali aljzatból táplálni, ugyanis a forrás készülékek hálózati táplálásánál a zaj kérdés dominál. A hálózati zaj jelentős része a saját rendszer készülékeiből származik és ha nem egy elosztóban vannak a készülékek az zaj szempontból előnyös lehet.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Baryll írta:
2022.09.19., hétf. 18:21
Vagyunk itt egy páran, akik vintage CD-lejátszókat is használunk forráskészülékként (Philips-ek, Sony-k, stb.). Van-e közöttünk valaki, aki már kipróbálta azt, hogy mennyire érdemes elmenni ezen készülékek esetében a tápkábelek felfejlesztési szintjét illetően? Érdemes ezeknél is felfelé lépegetni a kábelek minőségi ranglétráján a jobb hangzásbeli eredmény érdekében, vagy van az a szint, ahonnan már nincsen értelme ennek a fajta tuningolásnak? Leegyszerűsítve a kérdésem, milyen kábelt ajánlanátok ezekhez a koros masinákhoz?
Én tettem Philips CD304-be már Neotech madzagot, de hasonló, csak újabb TDA1541-es Rotelbe is másik tapkabelt. Rendszerfüggő nyilvan, de bőven hallani.

Baryll
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 59

Hozzászólás Szerző: Baryll »

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
2022.09.19., hétf. 17:49
sutemenyx írta:
2022.09.19., hétf. 16:59
Tudom, hogy borzalmasan nehéz elhinni, de a kábelgyártók általában elég jól értik, hogy mit miért csinálnak...
Tehát néhány kábelgyártó szándékosan "rossz" termékeket dob piacra? Nem hiszem, hogy így van. És azt sem hiszem, hogy az általad felsorolt paraméterek hatása tökéletesen egzakt. Én legalábbis nem találtam meg a szoros összefüggéseket 35 év alatt.
Nem gyártanak direkt rosszat, hanem azért gyártanak műszakilag silányabbat, mert pontosan tudják, hogy van, ahol az fog beválni.
A jelre gyakorolt hatásuk egzakt. Hogy a jelben történő változásokra már hogyan reagálnak az egyes készülékek, az a változó. Ha elég kábelt cserélgetsz elég kábelhez képest és sokféle készüléken, akkor kialakulnak fejben megközelítő statisztikák, aztán lehet fokozni minél szintetikusabbnak tűnő tesztekkel is különféle rendszerekben, és a végére egész jó kis tulajdonságmátrix is kialakulhat fejben, de ehhez nyilván eléggé kell a témának érdekelnie. Különben egész biztos vagyok, hogy vannak bőven helyzetek, amikor tudsz ajánlani egy adott rendszerhez jól passzoló kábelt, vagy javasolni valamit, ami valamerre -egy kívànt irányba- változtat, csak legfeljebb nincs összeállva komplett gondolati rendszer erről.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
Tudom, hogy borzalmasan nehéz elhinni, de a kábelgyártók általában elég jól értik, hogy mit miért csinálnak...
Tehát néhány kábelgyártó szándékosan "rossz" termékeket dob piacra? Nem hiszem, hogy így van. És azt sem hiszem, hogy az általad felsorolt paraméterek hatása tökéletesen egzakt. Én legalábbis nem találtam meg a szoros összefüggéseket 35 év alatt.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

robi20064 írta:
2022.09.19., hétf. 17:04
sutemenyx írta:
Tudom, hogy borzalmasan nehéz elhinni, de a kábelgyártók általában elég jól értik, hogy mit miért csinálnak, a gyakorlatban megbízhatóan működő elvi meggondolások szerint gyártanak különféle vezetékeket és kábeleket éppen azért, hogy kielégítség, lefedjék akár több szegmens készülékeinek az összekötetés-minőségi igényét is. Szóval nem az van, hogy random csinálnak mindent, ami az eszükbe jut, aztán ahogy esik, úgy puffan.

Tökéletesen tudható, hogy mit okoz ugyanannak a vezetőanyagnak az ónozása, ezüstözése, aranyozása, ródiumozása. Tökéletesen tudható, hogy mit okoz több vezető összesodrása, vagy mit okoz a vastagítása, vékonyítása.
Az is, hogy mit okoz, ha tisztább az anyag, mit ha kevésbé töredezett, mit ha jobban töredezett.
És aztán lehet folytatni a sort a szigetelőbevonatokkal meg a vezetőelrendezéssel, csatlakozókkal.
Annál is inkább, mert előfordul, hogy egy gyártó mégsem vesz mindent figyelembe, és bár csinál egy tökjó vezetőt, de aztán nemjól szigeteli, mert nem jut eszébe, hogy megváltoztatja vele a vezetőt.
Most akkor jol ertik a dolgukat vagy nem jut eszukbe hogy a szigeteles hogyan valtoztat? Ez igy elegge ellentmondasosra sikerult.
Szerintem összefügg a gyakorlottsággal, a gyártói tapasztalattal. A leírásomban a Neotech-re gondoltam, elmondom miért.
Soksok meghallgatással arra jutottam, hogy a Neotech tömör réz vezetők nagyon jók, de arra is, hogy valamiért csak a PVC-vel borított vezetőjük jó. A teflonos bizonyos helyzetekben nem teljesített jól. Az is feltűnt, hogy a teflonos “merevebb”, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget.
Egész addig, míg el nem kezdtem foglalkozni ezüstökkel, hogy melyik miért olyan, amilyen és hogy vajon a jó ezüstöt gyártó cégek mit csinálhatnak, mit tudhatnak.
Annyira elkezdtem vele foglalkozni, hogy végül több körben kísérleteztem is vele, hogy megváltoztassam az anyagjellemzőiket.
A végére egészen tisztává vált, hogy a kapott hangban döntő jelentőségű, hogy mennyire töredezett a vezető kristályszerkezete. És az is, hogy a vezető keménységével teljesen arányos a kristályszerkezet töredezettsége.
És akkor eszembejutott, hogy a Neotech OCC vezetékeket gyárt a magasabb szegmensben. Teszi ezt azért, mert az OCC gyártás nem töredezi szét a kristályszerkezetet úgy, mint a hagyományos, mechanikus vezeték-húzás, így jobb lesz a hangja, de inkább úgy mondanám, hogy kevesebb lesz az áthaladó jel mikrotorzítása. - Legalábbis ezt tudni az OCC-ről.
Viszont szerintem átgondolatlanul ráugrottak, hogy akkoor csinálnak teflonost, hiszen köztudottan a teflon “jó” szigetelő.
Csak arról feledkeztek el, hogy 500fokra kell hevíteni ehhez a teflont, és az a kész, kihűlt OCC vezetőt tönkreteszi, mert megkeményíti, tehát töredezettebbé teszi.
És akkor eszembejutott, hogy a teflonos vezetőjük bizony valóban merevebb fogásra.
Azóta valószínűleg rájöttek, mert a legújabb szériájuk már PE szigetelést kapott, azt lehet már 100fokon is rotyogtatni, és nem tesz tönkre egy OCC rezet, ha keresztültolják rajta.
A Neotech nemrég óta gyárt. Valószínüleg nem véletlen, hogy egy Van Den Hul nem csinál ilyen baklövést.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1214

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Alex_Aston írta:
2022.09.19., hétf. 17:16
gyongyhalas írta:
2022.09.19., hétf. 17:08
sutemenyx írta:
2022.09.19., hétf. 16:22
Kezd tragediába fordulni ez a topic.
Pedig még a Pc zsinór mindenek felett álló hívők ,még nem szóltak bele... Vicc akart lenni :D :smile53:
Szólnék, de sajnos jó másfél hónapja, az ajándékba kapott táp kábel bent maradt az erősítő mögött, mivel számomra pozitív irányba változtatta a hangot.
Cat kábelt emiatt már nem is merek tesztelni, mert akkor tényleg egy világ omlana össze bennem, ha az is hallható lenne :D
Én vettem egy kéket hatszázé'. Érezhetően hűvösebb a hangja :-O

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3324

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

gyongyhalas írta:
2022.09.19., hétf. 17:08
sutemenyx írta:
Pedig még a Pc zsinór mindenek felett álló hívők ,még nem szóltak bele... Vicc akart lenni :D :smile53:
Szólnék, de sajnos jó másfél hónapja, az ajándékba kapott táp kábel bent maradt az erősítő mögött, mivel számomra pozitív irányba változtatta a hangot.
Cat kábelt emiatt már nem is merek tesztelni, mert akkor tényleg egy világ omlana össze bennem, ha az is hallható lenne :D
Csak a Marantz! :-D

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

sutemenyx írta:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”