Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2911
- Kapcsolat:
Re: Diy csöves erősitő épités
Szerintem inkább annál a meglátásnál kéne maradni, hogy egy SE csöves erősítő nem való minden hangsugárzóhoz. Ahogy eredetileg sem 10-20dekás membránú agyonkeresztváltózott 3utas hangfalhoz találták ki, most sem ahhoz lesz jó, hanem a minél könnyebb membrános, kevés DF-t igénylő, nagyonnagy érzékenységű, leginkább szélessávuúakhoz lehet jó párosítás.
Másrészről egy visszacsatolatlan erősítőről beszélünk. Az altrészek minősége extrán számít, sőt igazából szinte csak az számít. A dolog már ott elbukott, hogy beteszünk egy kínai, esővízelvezető csatorna lemezéből legyártott csövet. A többiről nem is beszélve.
Másrészről egy visszacsatolatlan erősítőről beszélünk. Az altrészek minősége extrán számít, sőt igazából szinte csak az számít. A dolog már ott elbukott, hogy beteszünk egy kínai, esővízelvezető csatorna lemezéből legyártott csövet. A többiről nem is beszélve.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Ezt nem állítottam. Ha nem igazán jó kapcsolást választasz, akkor az eredmény sem lehet jó.Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni.![]()
Csatolt rajzot sokan alkalmazzák (szerintem te is) egyszerű, de nem igazán jó.
Meghajtás nagyot erősít, visszacsatolás nélkül alkalmazzák általában. Csak a meghajtó rész (végcső nélkül) kb. 2% felett torzít 200mV bemeneti szintre, ezt méréssel ellenőrizheted is.
- Csatolmányok
-
- 300b.gif (35.29 KiB) Megtekintve 3012 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára CHZ 2020.11.25., szer. 13:19-kor.
"Valóban nem hallottam, csak a véleményedre hivatkoztam, te állítod, hogy nem jó hangzás amit produkáltak."
Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni.
Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Olvasólámpának sem rossz az éjjeliszekrényre
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Sok kapcsolás található, sajnos legtöbb semmit nem ér.Amúgy meg arra gondoltam, hogy nagyon sok végcsőre van kapcsolás a NET-en. Olyan túl sok variáció nincs. Hisz egyszerű erősítőről van szó. Szó szerint a magyar terminus technicus így nevezi: egyszerű erősítő. Az is.![]()
SE jelentése szabad fordításban egy végű, nem az egyszerűségére utal.
Valóban nem hallottam, csak a véleményedre hivatkoztam, te állítod, hogy nem jó hangzás amit produkáltak.Ezt meg miből gondolod? Tudomásom szerint egyet sem hallottál szólni.
Látom, a humor nem az erősséged továbbra sem.CHZ írta: ↑2020.11.24., kedd 07:52Hú..., ezzel nagyon megleptél!Örülök neki. Mit kellett tervezni egy SE-n? Ohm törvénye oszt jónapot.![]()
Meghajtás feszültségerősítése, kimeneti impedanciája lényeges, adott végcsőhöz kell tervezni, egyéb apróságokat már meg sem említek.
Szerinted kisebb teljesítményű SE végfok meghajtása elegendő 2-3x nagyobb teljesítményre kialakított végfok meghajtásához?
Végcsövek között is nagy különbségek vannak, van ami könnyen meghajtható, van ami nem, ezeket is figyelembe kell venni a tervezésnél. Tévedés azt hinned, hogy egy jó SE könnyebben megépíthető mint egy PP!
Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod...
"Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod"
Ezt meg miből gondolod? Tudomásom szerint egyet sem hallottál szólni. Az, hogy én nem tudom akceptálni a 3%-os zenei torzítást, az nem jelenti azt, hogy az esetlegesen általam készített egyszerű erősítő rosszabb lenne bárkiénél.
Hú..., ezzel nagyon megleptél!Örülök neki. Mit kellett tervezni egy SE-n? Ohm törvénye oszt jónapot.![]()
Meghajtás feszültségerősítése, kimeneti impedanciája lényeges, adott végcsőhöz kell tervezni, egyéb apróságokat már meg sem említek.
Szerinted kisebb teljesítményű SE végfok meghajtása elegendő 2-3x nagyobb teljesítményre kialakított végfok meghajtásához?
Végcsövek között is nagy különbségek vannak, van ami könnyen meghajtható, van ami nem, ezeket is figyelembe kell venni a tervezésnél. Tévedés azt hinned, hogy egy jó SE könnyebben megépíthető mint egy PP!
Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod...
Örülök neki. Mit kellett tervezni egy SE-n? Ohm törvénye oszt jónapot.
SE hátrányait jól ismerem, pontosan ezért tervezem nagyobb teljesítményre.Az a 10-12 Watt csak elméleti. A gyakorlatban ott már bőven lehet 4-5% torzítás
Örülök, hogy PP párti vagy. Az SE rákfenéje a torzítás, amit sajnos sokan összekevernek a részletes megszólalással. "Olyat hallok, ami nincs is rajta a felvételen!"CHZ írta: ↑2020.11.23., hétf. 09:03Én is inkább PP párti vagyok, jelenleg 4db PP csöves végfokom van. Régebben készítettem SE-t is, képen látható kb. 15 éve készült. Barátom azóta is elégedetten hallgatja.Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Fiam szeretne kipróbálni SE csövest, megpróbálok elérni 10-12W kivehető teljesítményt, talán így már értékelhető minősége lesz, 93dB érzékenységű hangsugárzóval.
Én hamarosan egy 300B-t építek a szomszédomnak, aki cserébe megjavítja a fotelem. Majd beszámolok róla itt is.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5288
Egy ilyen SE erősítőt azért megvizslatnék szívesen... (Pki=170W)
A fűtése 17V 18A!
A fűtése 17V 18A!
- Csatolmányok
-
- GM100SE.jpg (350.34 KiB) Megtekintve 3045 alkalommal
Én is inkább PP párti vagyok, jelenleg 4db PP csöves végfokom van. Régebben készítettem SE-t is, képen látható kb. 15 éve készült. Barátom azóta is elégedetten hallgatja.Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Fiam szeretne kipróbálni SE csövest, megpróbálok elérni 10-12W kivehető teljesítményt, talán így már értékelhető minősége lesz, 93dB érzékenységű hangsugárzóval.
- Csatolmányok
-
- 6C33CSE 2.jpg (133.37 KiB) Megtekintve 3067 alkalommal
Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Malyd megörekszel Te is, és ha a félszemedre mekvakulsz, és sietsz az írással, akkor majd Te is elírod. Vagy már úgty is van, mert aszt meg nem teszed szóvá, hogy másodjára hiogy írtam. Komolyan? Kell ez?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dys-cus 2020.11.23., hétf. 08:34-kor.
- fülelek
- V.I.P.

Igaz, hogy a fojtón is folyik az áram, de mégiscsak jével kellene írni, mielőtt ebből is bakelit lesz 
Folytó? SE erősítő lesz? Viszont látom sztereo, mert két fojtó lesz benne.
Fedelet kifurkáltam, porfestésére várok, fojtókat beépítettem.
- Csatolmányok
-
- fojtó.jpg (2.5 MiB) Megtekintve 2694 alkalommal
RCA aljzatok bekötéséhez nem használok árnyékolt kábelt. Kétoldalas nyáklemezre kifeszített huzal az L/R jelkábel, nyák belső fólia doboz GND-re, külső fólia jel GND. Így adott az árnyékolás és jel GND-én esetleg kialakuló áram sem szórhatja meg a jelvezetéket. Vezetékek rögzítését is megoldja, nem lóg, L/R jelkábelek távolsága stabilan tartható, vezetékek közötti áthallás sem jöhet létre.
- Csatolmányok
-
- wwww.jpg (903.89 KiB) Megtekintve 2785 alkalommal
Azt hittem már rájöttél, egyszerű módszer.Na végre fény derült rá hogyan kéeszülnek ezek a tökjól kinéző dobozok.
Lehet én is csinálok így.
Faoldalakat asztalossal levágattam, lemezeket méretre vágva vettem, tartólécek barkácsboltból., többi házilag könnyen megcsinálható. Fúrógép, csiszolóvászon, festék, lakk,ragasztó, csavarok.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Na végre fény derült rá hogyan kéeszülnek ezek a tökjól kinéző dobozok.
Lehet én is csinálok így.
Közeli képről jól látható, kapcsolókar a mikrokapcsolók lemezeit mozgatja, így szigetelési szempontból megfelelő.fülelek
Szép az a power kapcsoló, de én nem tenném rá biztonsági okból.
Áram terhelése sem nagy, mivel csak standby transzformátort feszültségmentesíti.
- Csatolmányok
-
- yyy.jpg (1.01 MiB) Megtekintve 2814 alkalommal
Képen nem látszik, 3db normál mikrokapcsoló, fémház szigetelés szempontjából megfelelő.
Teljes áramtalanítás a funkciója, bekapcsolás előlapról történik.
- fülelek
- V.I.P.

Szép az a power kapcsoló, de én nem tenném rá biztonsági okból. Persze ha magadnak készíted, úgy oké. De ha véletlenül eladod, akkor tegyél a nyelére egy műanyag huzatot, a lomexben van ilyen.
Készül a végfok doboza.
- Csatolmányok
-
- KT120 SE DOBOZ E.jpg (1.16 MiB) Megtekintve 2693 alkalommal
-
- KT120 SE DOBOZ H.jpg (1.47 MiB) Megtekintve 2693 alkalommal