Revi! Innen indultunk, csak annyira összemostál már mindent is mindennel, hogy Te sem tudod, mit kellene bizonyítanod, aztán csak oda értünk, hogy sikerült neked is leírnod, ahonnan kiindultunk!
Szalon írta: ↑2021.08.03., kedd 16:47
A karbonnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem fog elfáradni, rugalmas és flexibilis! (gondoljatok a nyeregcsövekre akár) Én a karbonban bízok jobban, persze mindenből lehet jót és rosszat is csinálni, ezért én inkább a gyári megoldások híve vagyok. Valamint azok közül sem feltétlen érdemes a legkönnyebbet venni, de a Speci karbon kormányait nyugodtan megveheted!
Az aluval az a baj, h egy idő után, pont a szar utak, nagyobb terhelés Laceeenál elfárad és törik. Karbon akkor fog törni inkább, ha ütés éri, magától nem jellemző, hogy normál körülmények között megadná magát.
revox írta: ↑2021.08.06., pén. 13:36
de egyszerű, add ide a bicód, majd én rabaxok egyet. csak egyet. vesztes fizeti a sört
A karbonnak millió előnye van az aluval szemben, egyik legnagyobb, hogy fáradásos törésre nem hajlamos! Azaz, nem kell öregedéstől félni, évek múltán is biztonságosan használható! Szakító szilárdsága ugyanakkora keresztmetszetre vetítve nagyságrendekkel nagyobb. Sokkal könnyebben tervezhető az alakváltozása és jól átgondolva rengeteget lehet a szövés irányával is játszani, hol mennyire legyen merev, hogy mennyire legyen engedékeny. Természetesen karbonból is lehet szart csinálni, lehet súlycsökkentés oltárán mindent feláldozva harmatgyenge terméket is készíteni, de azért normál gyári megoldásokban nem szoktak ilyenek születni.
Felhozhatod a karboupálcás nyerget elrettentő példának, de jó lenne konkretizálni, milyen is volt pontosan az a nyereg, mert én még 1 gyári (Speci, Fizik, Selle Italia... stb) karbon pálcás törésről sem hallottam (ezek legalább 120-150gos nyergek), viszont annál több 50-60g-os vagy kínai gagyi, vagy eleve ultrakönnyű Berk...stb nyeregnél előfordulót láttam már... A gagyi bóvli nyergek még egy vacak ovális 7x9mm-es pácavastagsággal sem trükköznek látszatra sem, természetesen borítékolható is az eredmény... Ami továbbra is megerősiti, amit fentebb is írtam, hogy karbonból is lehet jót és rosszat készíteni.
Én boldog vagyok a karbon pálcás nyergemmel, nem félek, hogy anyagfáradás miatt el fog valaha is törni alattam. Anyaghiba sem fog már kijönni, így már csak az én hibámból eredően mehet majd tönkre, normál használat mellet 100% hogy nem fog.
De további, sajnos már nem túl kellemes saját tapasztalat, hogy inkább a karbon kormányom tört volna el... Persze hiába a kormány kapta az első ütést, hibátlanul túlélte a balesetet, ami sajnos a vázról már nem igazán mondható el...

Ezt most én néztem be, lejtmenet, 50 feletti tempóval csapódtam a hegyoldalba. Nekem szerencsére semmi bajom nem lett, karcolás nélkül megúsztam. Szóval jó a karbon, míg rendeltetésszerűen használják. Egy kalapácsütés, vagy esés, sajnos nem tartozik ebbe a kategóriába már.

- IMG_6831.JPG (3.82 MiB) Megtekintve 1424 alkalommal

- IMG_6824.JPG (2.33 MiB) Megtekintve 1424 alkalommal

- tempImagep8otEE.gif (5.93 MiB) Megtekintve 1424 alkalommal