lacee írta: ↑2021.08.18., szer. 20:27
revox írta: ↑2021.08.18., szer. 20:15
Nu, erről majd mesélj már, mi,hogy befolyásolta a cukrodat. Mi vált be, mi nem. Értem,hogy mindenki kicsit más,de genetikailag a csimpánz is 99% ember
Erre én is kíváncsi lennék,kaja előtte utánna stb……
Ez nehéz kérdés, vagyis nehéz leegyszerűsítve összefogalni, mivel eléggé egymásból következnek a dolgok, úgy éreztem.
Az aznapi tekerés, már legalább az előző nap elkezdődik a kajával. Azt vettem észre, hogy azelőző napi vacsora, nagy mértékben befolyásolta már a reggeli, délelőtti tekerést, nem csupán a reggelin múlott, hanem, hogy reggel honnan indult a szervezetem.
Amit újra kihangsúlyoznék, hogy én nem szeretem a húst, csirkemellen kívül mást nem eszek... se hal, se semmi... szóval ilyen szempontból nem tudok segítséget nyújtani, hogy egy tekerés előtti/utáni zsíros szalonna milyen hatással volt rám...
Számomra (80-82kg) az tűnt jó megoldásnak, ha vacsorára kb 120-150g rizs, 100-120g krumpli, 4-600g zöldség (brokkoli-karfiol-borsó-répa-kukorica) 100g csirkemellet ettem. Másnap reggeli 500g natúr jogurtba 120-150g zab, 20g fehérje, 30g mogyoró vagy dió vagy mandula, 40g mazsola, 100g banán vagy barack, 50g málna vagy áfonya... szóval egy jó 1200-1500 kalóriás reggeli. Utána nyilván 1-2 óra pihenés, majd indulás.
Menet közben azt vettem észre, hogy az éhségérzetem jóval később alakul ki, mint ahogy a glükóz szintem már leesett... azaz kb már jócsán a béka segge alatt volt a glükózszintem, mikor elsőre élelem után nyúltam. Amit észrevettem, hogy ilyenkor többnyire már kb késő és hiába eszem kb bármit, nagyon nehezen kezd el emelkedni... inkább túl alacsony tartományban marad, fizikailag telített vagyok és mégis alacsonyan maradt a glükóz szintem. Úgyhogy amit számomra hasznos volt látni, hogy mennyire hamar és mennyire folyamatosan és mennyit kellene ennem, ha tartani akarom a glükóz szintem egy erőkifejtés közbeni hasznos tartomány környékén.
Menet közben igazából zabszelet, műzli szeleteket próbáltam, nyilván itt sincs csoda, amiben több cukor van, az jobban fel fogja vinni az értékeket, mint amiben nincs. Asszony is szokott nekem csinálni zabszeletet, amiben 0 cukor van, csupán gyümölcsök (aszalt szilva/füge/datolya) az ilyen szempontból nem sokat segített.
Zselén is jól látszódott, mikor elfogyasztottam. De legjobban nekem pl 1 gombóc fagyi dobte meg a glükóz szintem, bár amilyen gyorsan megemelte, annyira gyorsan vissza is esett... sőt még a kiinduló állapot alá is...
A másik, hogy minek mennyi ideig tart... a fagyi kb 5 perc, egy zselé (40-60g) 10-20perc, egy kisebb müzliszelet (25-30g) 10-20 perc... de minden mindentől is függ... terhelés nagysága, milyen glükóz szintről indulsz stb... de 2 hét használat után nem mernék messzemenő következtetéseket levonni, szóval azért mindenki kezelje helyén az olvasottakat!
Amiket még mindenképpen megemlítenék és talán számomra a legjobban bevált az az cukros izotóniás por.
Hogy konkrétum is legyen, ami talán a legjobban bevált, az a
Biotech IsoTonic valamint a
Maurten DRINK MIX 320.
Úgy vettem észre, hogy ez egészen folyamatosan és kellően magas szinen tudta tartani a glükózszintem, de ezzel is az a probléma, hogy elindulsz 2 kulaccsal, ami számomra 1,5 L vizet jelent, ami egy melegebb nyári napon az első 1-1,5 órában el is fogy, szóval egy 3-4-5 órás tekeréshez ajánlatos isotóniás port is vinni magammal, mert nem ritka, hogy 5-6 liter folyadék is elfogy nekem. Önmagában az isotóniás (cukros) ital sem elengendő szerintem, mellé kell(ene) szilárdat is enni.
Amin meglepődtem, hogy menet közben a banán pl nem sokat segített...
Szóval összességében számomra hasznos volt megtapasztalni ezeket, még kísérleti jelleggel tervezem 1-2 alkalommal, hogy folytatom. Nyilván nagyszerű lenne folyamatosan is használni, de jelen árszinten ez nem jelent számomra még opciót.
Én alapjában véve nem eszek szerintem túl sok cukrot, erre próbálok figyelni, így eddig tekerés közben is kerültem a cukros dolgokat. Számomra az volt a normális, kerültem az olyan műzli szeleteket, amik 40-50%-a cukor volt... nem ittam izotóniás italt sem...
Jelenleg ott tartok, hogy nem igazán esik jól ennyi cukrot bevinni a szervezetembe, ezért, csak a nagy intenzitású edzések alkalmával iszok isotóniás italt és eszek cukrosabb szeletet/zselét. Lazább tekerések alkalmával kerülöm ezeket.
Azt is hozzá kell tennem, hogy amióta jobban figyelek erre, nem lettem tőle erősebb, vagy nem lett kiugróan magasabb a teljesítményem sem! Annyit figyeltem meg, hogy kevésbé fáradok el, valamint a regeneráció nem igényel talán annyi időt.
De tényleg nehéz most bármilyen következtetést amúgy levonnom, mert a nyár gyakorlatilag számomra egy hegyi edzőtábor volt, 10 hetet töltöttem kint, ezalatt több mint 5000km-t mentem több mint 50.000m szinttel. Ilyen terhelésnek azért nem volt előtte kitéve a szervezetem.