Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

chord_ írta:
2025.03.25., kedd 09:56
kaef2 írta:
2025.03.25., kedd 07:54

...

Panaszkodunk, hogy milyen kevéssé hihető általában a hifi cégek kommunikációja és közben bocsánatos bűnnek tartjuk ebben a topikban a kamuzást. Vicces.
Vannak vesztett csaták. Ennyit kéne mondani.
.

És kamuzásról panaszkodsz?
A kábeles topicban?
A 4.5M kábelek birodalmában, ott van ultra-kamuzás, nem itt.
Ahol, semmilyen, de semmilyen, - leírtuk már vagy 200-szor, ez a 201. és 202., ha vissza akarod keresni, - méréssel nem igazolható a belemagyarázott 'hangi teljesítmény'.
Igen, ez a kamu.
Levegőkereskedés, ez a jó szó ide.
Hát még az mennyiszer le lett már írva, és nem csak a kábelek esetében, hogy a jó hangnak nincs mértékegysége.
Pláne ugy nincs, és nem is lehet, hogy a jó hang nagyjából mindenkinek mást jelent.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2005

Hozzászólás Szerző: wittao »

mishow írta:
2025.03.25., kedd 09:41
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A kiállításos-zöldkábeles sztorit, amiről már egy ideje megy a polémia, én Las Vegas helyett úgy hallottam, hogy valamelyik németországi hifi show-n történt, és nem zöld betonkeverő kábel szerepelt benne, hanem narancssárga OBI-s kerti hosszabbító. Szokták úgy mesélni, hogy szándékos trollkodás volt. Tehát vagy volt alapja, vagy nem, úgy tűnik elterjedt hifis "urban legend" lett belőle, ezért szerintem teljesen értelmetlen dolog összeveszni rajta. De mert a sztori él és hihető, arra azért mindenképp rámutat, mennyire nagy szerepe van a hitnek és a marketingnek a hifiben. Főleg egy olyan területen, mint a kábelezés, ami talán nagyobb üzletté nőtte ki magát az elmúlt időben, mint a "vasak" fejlesztése és eladása :smile53:
Megnézem, hogy megvan-e még valahol a fényképem róla, mert saját szememmel láttam, ahogy a sok-sok kábel és tápgenerátor és egyebek társaságát a fal mögött egy narancs OBI-s hosszabbítóba dugott kábel látta el.
Nekem csak simán vicces volt, mert úgy éreztem nem változna sokkal többet a dolog, ha a falban levő 5x2.5-es sodrott réz vezetővel táplált Kontaset fali aljzatba lett volna bedugva az egész lánc. Szerintem ez semmilyen formában nem bizonyítja sem azt, hogy nincs szükség jó/drága kábelekre, sem pedig nem cáfolja azt.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 712

Hozzászólás Szerző: ELEX »

chord_ írta:
2025.03.25., kedd 09:56
.....A 4.5M kábelek birodalmában, ott van ultra-kamuzás, nem itt.......

...... - méréssel nem igazolható a belemagyarázott 'hangi teljesítmény'.
Igen, ez a kamu......
Engedd már el ezt a "drága kábel" témát.
Miért fáj ez ennyire neked?
Értsd már meg, hogy ezek nem NEKED készülnek.
Minden terméknek megvan a fizetőképes piaca, különben csődbe menne a gyártó. De nem megy már évtizedek óta.
Te nem ezeknek a gyártóknak vagy a célközönsége. Örülj neki, hogy nem kell milliókat költened kábelekre.
Más meg annak örül, hogy költ rá és élvezi őket.

Te két pék által sütött kifli íze közötti különbséget milyen méréssel tudnád igazolni?
Milyen méréssel tudnád ajánlani az egyik péket a másik ellenében?

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 949

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:
2025.03.25., kedd 07:54

...

Panaszkodunk, hogy milyen kevéssé hihető általában a hifi cégek kommunikációja és közben bocsánatos bűnnek tartjuk ebben a topikban a kamuzást. Vicces.
Vannak vesztett csaták. Ennyit kéne mondani.
.

És kamuzásról panaszkodsz?
A kábeles topicban?
A 4.5M kábelek birodalmában, ott van ultra-kamuzás, nem itt.
Ahol, semmilyen, de semmilyen, - leírtuk már vagy 200-szor, ez a 201. és 202., ha vissza akarod keresni, - méréssel nem igazolható a belemagyarázott 'hangi teljesítmény'.
Igen, ez a kamu.
Levegőkereskedés, ez a jó szó ide.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2486

Hozzászólás Szerző: mishow »

A kiállításos-zöldkábeles sztorit, amiről már egy ideje megy a polémia, én Las Vegas helyett úgy hallottam, hogy valamelyik németországi hifi show-n történt, és nem zöld betonkeverő kábel szerepelt benne, hanem narancssárga OBI-s kerti hosszabbító. Szokták úgy mesélni, hogy szándékos trollkodás volt. Tehát vagy volt alapja, vagy nem, úgy tűnik elterjedt hifis "urban legend" lett belőle, ezért szerintem teljesen értelmetlen dolog összeveszni rajta. De mert a sztori él és hihető, arra azért mindenképp rámutat, mennyire nagy szerepe van a hitnek és a marketingnek a hifiben. Főleg egy olyan területen, mint a kábelezés, ami talán nagyobb üzletté nőtte ki magát az elmúlt időben, mint a "vasak" fejlesztése és eladása :smile53:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3988

Hozzászólás Szerző: juliush »

kaef2 írta:
2025.03.25., kedd 00:16
Itt van az eredeti poszt (március 21) benne "sajtó tájékoztatóval", "show kiemelt termékkel"...
...és rögtön le is fordítottad "press conference"-re, ami egy szűkebb, definitebb tartalmú fogalom, egy formalizált eseményt azonosít. A show-k keretében a sajtó képviselőivel tartott, sokszor szélesebb kör számára is követhetően közvetített interjúk, vagy épp szakmai napok, bemutatók, prezentációk ugyanúgy a sajtó és persze a nagyérdemű tájékoztatásához tartoznak.
Itt volt a tévedésed. A csatolt videók egyértelműen cáfolják a "kutatás" eredményét, hiszen csak az Axponán bizonyíthatóan voltak a sajtó tájékoztatását célzó események kábelgyártók részéről például interjúk formájában, amelyeken elhangozhatott ilyen kijelentés.
Mindezek fényében a "kutatás" negatív eredményére támaszkodva "kamuzásnak" beállítani a kijelentést, nem igazán elegáns.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 409

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Szép=Elegáns=Precíz - Konklúzió: a külsővel jellemzi a benne rejlő jóságot?
Szép=Giccses=Igénytelen - Konklúzió: a külsővel elfedi a belső hibákat?
Egyszerű=Elegáns=Precíz - Konklúzió: a külsővel elfedi a belső jóságot?
Egyszerű=Ronda=Igénytelen - Konklúzió: a külső jellemzi a belső hibákat?
Eszméletlenül igényes csomagolás - Konklúzió: elad mindent?

Biztos lehetne még folytatni és filozofálgatni rajta. De érdemes?
Egyébként már többször hallottam valahol valakitől, hogy az igazán jó terméknek a kinézete is jónak kell, hogy legyen, mert így lesz teljes a felhasználói élmény. Ja, ezt én szoktam mondani! :rolleyes:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3518

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
2025.03.25., kedd 06:06
kaef2 írta:
juliush írta:
2025.03.25., kedd 00:10

Rudi bá egy szóval se említett sajtótájékoztatót, arról írt, hogy egy "Hi-Fi Show beszámolójában" olvasta, ahol "feltettek a főmérnöknek" egy kérdést. Ami inkább utal a show keretében megtartott interjúra, semmint sajtótájékoztatóra.
Ne már....

Itt van az eredeti poszt (március 21) benne "sajtó tájékoztatóval", "show kiemelt termékkel"...
Becsülöm a munkásságod és amit elértél, de ez a végtelen pitiáner erőlködés, amit művelsz oldalak óta, hogy bizonyítsd az igazad, az már több, mint szánalmas.
Az Átmeneti Gyermekotthon homokozójának pár éves használói között tapasztalok hasonlót, nap, mint nap, míg rájuk nem szól a nevelő...

Sajtótájékoztató, vagy interjú, miért nem tök mindegy má' Neked ?
Egyébként, ha annyira az " eredeti " a hivatkozási alap :
Olvashattad - talán átsiklottál felette - a tizenegy évvel ezelőtti írását Cables bácsinak, amikor is az azt megelőző pár évvel korában olvasott Hifi Show beszámolójáról ír, amiről most megemlékezett.
Ott - az eredetiben - szó nem volt sajtótájékoztatóról.
De, azért csak kutakodjál, akár a Marsig kiterjesztve...

Nem tom, az Offolásra vonatkozó szabályok nem érvényesek mindenkire ?gondolkodik.gif
Olvastam a régi írás idézését, ami jó pár nappal a sajtótájékoztatót és kiemelt termék státuszt emlegető mostani poszt után, többszöri forráskérés után lett csak megidézve és azért nem reagáltam rá, hogy tovább tudjunk lépni a történeten.

"(Végtelen) Pitiáner" lenne, egy kevéssé valószínű állítás kevéssé valószínűségére rámutatni?
Nem az a pitiáner inkább, ahogy valaki egy kamu sajtótájékoztató, kamu kiemelt termék státusz emlegetésével próbálja a mondanivalóját megerősíttetni, majd saját maga sok évvel korábbi posztjával magyarázni, úgy hogy a végén nem írja: bocs, rosszul emlékeztem, nem volt sajtótájékoztató.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7495

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Ha valaki elektromérnökként olyanokat ír le, hogy az elektronok a vékony egyenes utakat szeretik, akkor ott szerintem egyértelmű, hogy nem a műszaki tudományokban jártas publikumot szeretné meggyőzni az általa használt technológia erényeiről. :rolleyes: :D A gyanútlan hozzánemértőknek kellenek ilyen hangzatos (ámbár teljesen értelmetlen) jeligék.
Ha a Power-R kábeleket nézzük, az egyetlen különlegességük, hogy régi alapanyagokból vannak, azon túl a konfekcionálásukon túl semmilyen hozzáadott értéket nem tartalmaznak. Jó és pontos szerkezetet felépíteni otthon 1 kis asztalkán nagyon-nagyon nehéz és időigényes lenne, a rossznál meg jobb a semmilyen és jóval olcsóbb is, nem érné meg sem az idő, sem az anyagi befektetést, mert nem lehetne annyival többet elkérni azokért a drótokért sem. Felesleges ezek mögé többet látni, de ha valakit az nyugtat meg, hajrá.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1314

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

kaef2 írta:
juliush írta:
kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 23:54
Ezek nem sajtótájékoztatók, hanem interjúk. Kifejezetten sajtótájékoztatóról szólt a kutatás.
:smile53:
Rudi bá egy szóval se említett sajtótájékoztatót, arról írt, hogy egy "Hi-Fi Show beszámolójában" olvasta, ahol "feltettek a főmérnöknek" egy kérdést. Ami inkább utal a show keretében megtartott interjúra, semmint sajtótájékoztatóra.
Ne már....

Becsülöm a munkásságod és amit elértél, de ez a végtelen pitiáner erőlködés, amit művelsz oldalak óta, hogy bizonyítsd az igazad, az már több, mint szánalmas.
Az Átmeneti Gyermekotthon homokozójának pár éves használói között tapasztalok hasonlót, nap, mint nap, míg rájuk nem szól a nevelő...

Sajtótájékoztató, vagy interjú, miért nem tök mindegy má' Neked ?
Egyébként, ha annyira az " eredeti " a hivatkozási alap :
Olvashattad - talán átsiklottál felette - a tizenegy évvel ezelőtti írását Cables bácsinak, amikor is az azt megelőző pár évvel korában olvasott Hifi Show beszámolójáról ír, amiről most megemlékezett.
Ott - az eredetiben - szó nem volt sajtótájékoztatóról.
De, azért csak kutakodjál, akár a Marsig kiterjesztve...

Nem tom, az Offolásra vonatkozó szabályok nem érvényesek mindenkire ?gondolkodik.gif

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
kaef2 írta:
Ezek nem sajtótájékoztatók, hanem interjúk. Kifejezetten sajtótájékoztatóról szólt a kutatás.
Hát igen, tipikus példa arra, hogyan vezessük félre az AI-támogatott keresőt téves prekoncepciókkal! :D
Az utóbbit valaki jól beleképzelte, majd félrevitte a "kutatást".
Ne már....

Screenshot 2025-03-22 at 9.54.01.png

juliush
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
Hát igen, tipikus példa arra, hogyan vezessük félre az AI-támogatott keresőt téves prekoncepciókkal! :D
Az utóbbit valaki jól beleképzelte, majd félrevitte a "kutatást".
Gyula 

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2025.03.24., hétf. 23:21
Rövid keresgetés után nem-mesterséges intelligenciát mozgósítva:

youtu.be/utOTeqG3OGo

youtu.be/4T2hFJIlstk
Ahogy Steve is írja a belinkelt Kubala Sosna anyaghoz: "Our interview".

Az angol Chord Company szokott sajtótájékoztatókat tartani a bristoli hifi shown, de mivel az európai és nem amerikai show ezért kívül esett a keresés hatókörén.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Rövid keresgetés után nem-mesterséges intelligenciát mozgósítva:

youtu.be/utOTeqG3OGo

youtu.be/4T2hFJIlstk
Gyula 

Rock60
Őslakos
Őslakos

earforce írta:
2025.03.24., hétf. 20:27
cables írta:
2025.03.24., hétf. 16:43

Azért kár ezen ennyit rugózni, mert ügyfél vélemények ezt a logikus tényt fényesen visszaigazolják.

Nem hobbisták, nem zene szerető vagy kütyü imádó fetisiszták, vagy ahogy én hívom hifibuzik, hanem simán ügyfelek. Mint a bankban...

Vagy ez csak engem zavar???

Még mi a lóf...ba akartok belekötni ? gondolkodik.gif

Ezerszer inkább "ügyfél", mint "hifibuzi"...
Egyébként az itt tébláboló emberek 90 %-a - ahogy Te hívod őket - "hifibuzi".

Lehet, hogy Őket zavarja a címkézésed.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2025.03.24., hétf. 22:09
kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 21:43
... 2005-2015 között valószínűleg nem volt egyetlen olyan sajtótájékoztató sem amerikai kiállításon, amelyet kábelgyártó tartott volna...
És ezt bárki komolyan el is hiszi??? gondolkodik.gif
A Stereophile archivumában egy sajtótájékoztatót említenek a 2011-es CES-en (ami nem hifi kiállítás a szó szoros értelmében), amit a Monster Cable nevű cég tartott, leginkább fejhallgatót (Trumpet néven) és hozzá surround dekódert bemutatva. A The Absolute Sound archívumában is ez az egyetlen találat.
Vagyis az amerikai szaksajtó két mértékadó kiadványa nem írt kábelgyártó által tartott sajtótájékoztatóról a 2005 - 2015 közötti időszakból az említett publikációk saját keresői szerint.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2272

Hozzászólás Szerző: cables »

-----
Mielőtt az a vád érne, hogy ezzel a US kábel gyártó véleménnyel azért jöttem most elő, hogy gyorsítsam a a szép kábel fogalom iránti bizalom csökkenését, hát nem. Megtaláltam azt a posztomat, amikor ezt először leírtam. Nem ma volt...
Kábelek szépsége.jpg

juliush
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 21:43
... 2005-2015 között valószínűleg nem volt egyetlen olyan sajtótájékoztató sem amerikai kiállításon, amelyet kábelgyártó tartott volna...
És ezt bárki komolyan el is hiszi??? gondolkodik.gif
Gyula 

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.03.24., hétf. 20:54
kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 17:10

Ugye nem baj, hogy nem a Google-ben kerestem (tudván, hogy az ilyen keresésekre nem a legjobb), hanem, ahogy írtam már, a Grokkal és a Geminivel. A Grok ezt írja elsőre, a "keress az avx fórumon a hifi kábelek szigetelésének eltávolításáról szóló posztokat" promptra:
...

Számtalanszor leirtam már itt is, hogy soha nem akarok senkit semmiről meggyőzni, csupán elmondom a véleményemet a legjobb tudásom szerint. Ez most sincs másképpen.
Ne csúsztassunk.
Ha az avx kulcsszó is szerepel, akkor a Google az első oldalon hozza. Nem kell a Grok hozzá, sem a Gemini.
Nélküle meg nem találja.
Ez volt a lényeg.
Pont arról volt szó, hogy ismeretlen a weboldal, ahol keressük az idézetet. Ha ismert, akkor Móricka is megtalálja könnyedén.
Tehát nem a kamuidézetet közreadó a ludas, hanem a keresés és az algoritmusok... ööööö.... ez is egy megközelítés.
Keresni lehetett úgyis, hogy legyen eredménye, meg úgyis hogy ne legyen.
Te úgy akartál keresni, hogy ne legyen eredménye...

Még egyszer és utoljára írom le, nem akarok ezzel senkit sem fárasztani tovább:
Az eredeti kutatást idéző posztban leírtam, hogy a Grok3 és a Gemini Deep Search illetve Deep Research alkalmazásai több, mint 200 weboldal, vagyis az összes 2005 és 2015 között megtartott amerikai kiállítás sajtóanyagai és az ismertebb hifi kiadványok ezekről szóló tudósításai, valamint a nagyobb kábelgyártók (AQ, Transparent, Nordost, SIltech, stb) honlapjainak, blogposztjainak, sajtóarchívumaik ellenőrzése után odajutottak, hogy 2005-2015 között valószínűleg nem volt egyetlen olyan sajtótájékoztató sem amerikai kiállításon, amelyet kábelgyártó tartott volna.

"Based on the available information, there is no clear evidence of a press conference organized by any cable manufacturer at an American high-end audio show between 2005 and 2015." írta a Grok3

Ezek után lehet az algoritmusokat hibásnak tartani, csak nem érdemes. Inkább kínos.
A magam részéről befejeztem ezt a témát. Már én is unom.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 17:10

Ugye nem baj, hogy nem a Google-ben kerestem (tudván, hogy az ilyen keresésekre nem a legjobb), hanem, ahogy írtam már, a Grokkal és a Geminivel. A Grok ezt írja elsőre, a "keress az avx fórumon a hifi kábelek szigetelésének eltávolításáról szóló posztokat" promptra:
...

Számtalanszor leirtam már itt is, hogy soha nem akarok senkit semmiről meggyőzni, csupán elmondom a véleményemet a legjobb tudásom szerint. Ez most sincs másképpen.
Ne csúsztassunk.
Ha az avx kulcsszó is szerepel, akkor a Google az első oldalon hozza. Nem kell a Grok hozzá, sem a Gemini.
Nélküle meg nem találja.
Ez volt a lényeg.
Pont arról volt szó, hogy ismeretlen a weboldal, ahol keressük az idézetet. Ha ismert, akkor Móricka is megtalálja könnyedén.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

lacy írta:
2025.03.24., hétf. 18:08
annak idején a HiFi magazin konkrétabban ha jól emlékszem abban Darvas László foglalkozott a csupasz(ított) kábelekkel,
Persze, a fél ország csupasz drótokat hallgatott. Én is próbáltam volt, meg itt sokan.
Mondjuk nem volt zománcszigetelésű, hanem tényleg a la nature. Hangfalkábelként elég veszélyes volt, bár akkor divatban volt a rövidzár-védelem.
És nem merült fel a szál-többszörözés, meg hogy a régi drótok jobbak-e vagy sem, és hogy miért.
Gondolatindító lehetett, nem kizárt.

Érdekes, őt nem rohanták le, hogy ez mennyire veszélyes, meg hol a 72 oldalas biztonsági jegyzőkönyv, amely, mint megtanultuk itt, minden mai hifis drótnak a hozzácsomagolt tartozéka. Az öntött szg drótnak főleg.
Boldog atom-ókor.:)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára chord_ 2025.03.24., hétf. 20:59-kor.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2931

Hozzászólás Szerző: earforce »

cables írta:
2025.03.24., hétf. 16:43
----
Azért kár ezen ennyit rugózni, mert ügyfél vélemények ezt a logikus tényt fényesen visszaigazolják.
Ügyfél.
Elnézést, de emellett nem tudok ezredik alkalommal elmenni. A te vevőid ügyfelek.

Nem hobbisták, nem zene szerető vagy kütyü imádó fetisiszták, vagy ahogy én hívom hifibuzik, hanem simán ügyfelek. Mint a bankban...
Az ügyfelek a pénzt hozzák, mint ahogy neked is a tescos szatyorból előpattanó, csak jó lesz valamelyik zsineg ha már idebkvztam/vonatoztam/buszoztam.
Szóval ügyfél. Vannak a jól fizető visszatérő ügyfelek meg a rosszul fizetők. A megfogalmazás, a megnevezés, az egész.
Szerintem tråzsik. Vagy ez csak engem zavar???
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Rock60
Őslakos
Őslakos

MrCollector írta:
2025.03.24., hétf. 17:48

Sajnos pont olyan írás van kevés ahol összehasonlítja valaki a kábeleket és konkrétan leírja a különbségeket, amitől az egyik jobb vagy rosszabb. A "szerintem sokkal jobb" nem igazán objektív megfogalmazás.
Ez igaz, de mit is érnénk el avval, ha valaki leírná ?
Hiszen mindig akadna valaki, aki rácáfolna, vagy kétségbe vonná a leírt konklúziót.

Erősen foglalkoztatott a gondolat, hogy a pamutszigetelésű Duelund-ra a további pamutrétegek helyett ráhúzzak valami műanyag vacakot, pl. zsugorcsövet, vagy akár egy átlátszó benzincsövet - sok nyűgtől megkímélve magamat.
Elméletileg, és okosabbaktól hallva, a vezetővel szorosan érintkező dielektrikum anyagának van a hangra gyakorolt legnagyobb jelentősége, onnan távolodva csökken annak kártékony hatása.
Következő rétegként jóval kevesebbet ront a hangon a műanyag, mint ha közvetlenűl a vezetővel érintkezne.
Ennek ellenére a második és a harmadik szigetelő rétegnek is a pamutot választottam, gondoltam, nem bízom a véletlenre... gondolkodik.gif

Na, hogy mind ezen felbuzdultam, a harmadik szett 16 GA - ra és annak gyári pamut szigetelésére az átütés elkerülése érdekében valamelyik műanyag csövet húzom majd rá, legyen próba képen egy olyan is...
Ha majd bejáródott, összehasonlítom a full pamutossal, aztán konkrétan jól leírom a különbséget. :yingyang: :rolleyes:

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 780

Hozzászólás Szerző: lacy »

annak idején a HiFi magazin konkrétabban ha jól emlékszem abban Darvas László foglalkozott a csupasz(ított) kábelekkel, volt néhány kísérlet, ahol ő megállapította, hogy sokkal hallgathatóbb lett a csupasz kábel kis fakockákon feltámasztva, mint ugyanaz a drót a műnyanyag köpenyében lazán a parkettre dobva.
Na innen mindenki gondolja tovább hogy mi és honnan származhat
HiFi Mozaik 5. 1988/2.
http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2705.HTM
Először is: Naim ide, Linn oda, irányhatás emide, a csupasz
rézdrót - megint! - az én számomra annyival szebben, természetesebben,
zeneibben és torzítatlanabbul szólt, hogy a speciálkábeleket tüstént
visszaadtam tulajdonosaiknak, megszabadulva a tárolás nyűgétől.
Másodszor: a csupasz rézdrót irányhatása sokkal erősebb és
jellegzetesebb! A sodrás és a szigetelés, úgy látszik, elkeni az
effektust! Itt már nem csupán arról van szó, hogy melyik irányban
nagyobb a torzítás, melyik irányban érdesebb a hang. Itt két
alapjaiban eltérő hangképet ismerünk meg, melyek közül az egyiket
"audiofilnek" nevezhetnék: lágy, teres, a színpada széles és mély, a
sávszélei (a legmélyebb, de különösen a legmagasabb hangjai) tiszták
és felemelőek - a másik hangkép pedig drasztikus, "hifi", öblös
csinn-bumm cirkusz, erős monó komponensekkel, kiemelt felső basszussal
és alsó prezensztartománnyal. Ebből a jellemzésből arra lehetne
következtetni, hogy én feltétel nélkül az első hangképre szavaztam.
Tévedés. A két hangkép iszonyúan "egymás ellen dolgozik", és 4-5 napig
kellett csereberélnem a drót két végét, amíg legalább azzal tisztába
tudtam jönni, hogy nekem melyik változat tetszik jobban.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 409

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Szerintem:
- egy szerelt (gyári) kábelnél a vevőnek nem kell tudni/kutatni mitől jó vagy rossz a hangja. Talán legtöbb esetben nem is érdekli. Ezt a gyártó, jó esetben, megtette és így készült el a termék.
- egy olyan kábelnek amin van több réteg szigetelés, árnyékolás, köpeny stb. is lehet sokkal jobb a hangja, mint egy "lecsupaszítottnak". Persze ez fordítva is lehet. Általánosításnak semmi értelme.

Sajnos pont olyan írás van kevés ahol összehasonlítja valaki a kábeleket és konkrétan leírja a különbségeket, amitől az egyik jobb vagy rosszabb. A "szerintem sokkal jobb" nem igazán objektív megfogalmazás. Nyilván ha ez egy gyártó szájából hangzik el az nem mindig tud hiteles lenni.
A múltkoriban egy barátom/ügyfelem odaadott egy XLR analóg kábelt, hogy próbáljam ki. Igaz már előre jelezte, nem egy szinten van az enyémmel, igaz az áruk sem. Egy nagyon vékony szigetelés nélküli vezetővel szerelt, köpenybe bújtatott kábel volt. Pár tízezres kategória állítólag. Kipróbáltam, majd visszaadtam neki. Igazából nem volt hallgathatatlan, de semmi különös. Eszembe sem jutna sokmilliós rendszerben használni. Megvoltak a maga korlátai szinte minden téren. De ez alapján mégsem mondom, hogy nem létezhet a világon egy hasonló kábel, ami ettől jobban teljesít. Vagy, hogy a készítője ne tudna jobbat csinálni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”