Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

teddysnow írta:
2025.02.05., szer. 14:33
Rock60 írta:
2025.02.05., szer. 06:15

Engem mindenesetre érdekelne, mit hallanánk...
... Aztán nagyon ráértem és mit veszíthetek alapon átkondiztam az Akait. Wima fólia jelutakba, tápszűrők értéke megduplázva, kapcsolók kiforrasztva, érintkezők vízpapírral felcsiszolva, kimeneti relé szétszedve tisztítva, munkapont beállítva és mérföldeket javult.
... Piszkált a fantáziámat cérna vékony vezetékek benne, kb egy év múlva azokat is kicseréltem. AWG24-ről AWG14-re, ez 0.5 helyett 2.5mm Audioquest, cipőkanállal kellett betenni, de megérte, mert ez a csere robbantott.
Bő két méter ment bele, az A/B kimenetek miatt, szélesebb lett a tere és sub-os lett az alja. A mélyből egy reccenésnyit vissza kellet venni. Imádom a hangját... Csak az szól. Nálam, ennél a típusnál nagyon nagyot hozott a belső kábel csere.
Köszi, jó volt olvasni ezt az élménybeszámolót ! :napsut:

Ezek szerint hozza azt a technika, amiért szeretjük őket, plusz hozza azt is, amiről nem tudtuk, hogy benne van, csak reméltük... :smile53:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4321
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

ELEX írta:
2025.02.05., szer. 16:18
juliush írta:
2025.02.05., szer. 14:08
......de minden szalagos másolat 3 dB-lel növeli a szalagzajt, vagyis rontja a dinamikát. .....
Ez így nem állja meg a helyét, mert a forrás szalag zaja nem adódik össze teljesítményben (ugye innen a +3dB és nem a lineáris összegzés +6dB-je) a felvevő szalagzajjal. Ez akkor lenne igaz, ha két egymás mellett futó magnetofon kimenő jelét összegeznénk. Akkor valóban a két szalag zajának az összege 3 dB-lel nagyobb lenne, mint egy szalag zaja (jel nélkül, csak a szalagzajt összegezzük).
A forrás szalag zajának jó része el fog veszni a másolás során a felvevő magnó szalagzajban. Vagyis zaj veszik el a zajban, mert az a legkisebb "jel", amit fel kellene venni. De nem lehet, a nagysága miatt. Össze semmiképpen nem adódik a két zaj. Valamennyit nyilván fog növekedni, de hogy nem +3 dB-t, az biztos. Ha ez így lenne, tényleg hallgathatatlanul zajosak lennének a további másolatok. Szerencsére nem így van. Ezért hallgathatók csodásan a 4. 5. másolatok is.
Innentől minden további okoskodás okafogyott, az ez utáni posztokra nem is reagálok, mert értelmét vesztik az elméleti "okoskodások".
Nyilvánvalóan minden másolás veszteséggel jár, de ez nagyon kis mértékű, a zaj növekedése, ezzel a dinamika csökkenése sem nő olyan drámaian, ahogy ez vizionálva lett.
Nagy is lenne a baj, ha ez úgy lenne, ahogy ezt utóbb megpróbálták levezetni.
csendben jegyzem meg,mert ez csak az én elméletem, hogy a szalagnál,de akár egy magnókazettánál is a legkevesebb a konverzió. digit vonalon ott az AD-DA, LP esetén a RIAA oda-vissza. Zajos egy műsoros kazetta és a frekiátvitele gyenge? lehet. Valamiért mégis azt érzem, hogy jobban él. Nem kicsit seggeltem le,amikor nemrég Kürthynél találtam pár Sony riportermagnót és otthon beüzemelve beraktam egy ezeréreves (minimum 30) műsoros kazettát (zúgott az, meg búgott,meg volt minden baja, mégis adott egy pofont, nem kicsit). Dolog pikantériája,megvan CD-n is... Mondhatjuk,hogy gyenge a CD-m... de egy ezeréves Sony Walkman? gondolkodik.gif

lábjegyzet: az,hogy egy felvétel él, nem tudom, kinek mit jelent, nekem azt, hogy él :D nem keverendő mással...
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 745

Hozzászólás Szerző: ELEX »

juliush írta:
......de minden szalagos másolat 3 dB-lel növeli a szalagzajt, vagyis rontja a dinamikát. .....
Ez így nem állja meg a helyét, mert a forrás szalag zaja nem adódik össze teljesítményben (ugye innen a +3dB és nem a lineáris összegzés +6dB-je) a felvevő szalagzajjal. Ez akkor lenne igaz, ha két egymás mellett futó magnetofon kimenő jelét összegeznénk. Akkor valóban a két szalag zajának az összege 3 dB-lel nagyobb lenne, mint egy szalag zaja (jel nélkül, csak a szalagzajt összegezzük).
A forrás szalag zajának jó része el fog veszni a másolás során a felvevő magnó szalagzajban. Vagyis zaj veszik el a zajban, mert az a legkisebb "jel", amit fel kellene venni. De nem lehet, a nagysága miatt. Össze semmiképpen nem adódik a két zaj. Valamennyit nyilván fog növekedni, de hogy nem +3 dB-t, az biztos. Ha ez így lenne, tényleg hallgathatatlanul zajosak lennének a további másolatok. Szerencsére nem így van. Ezért hallgathatók csodásan a 4. 5. másolatok is.
Innentől minden további okoskodás okafogyott, az ez utáni posztokra nem is reagálok, mert értelmét vesztik az elméleti "okoskodások".
Nyilvánvalóan minden másolás veszteséggel jár, de ez nagyon kis mértékű, a zaj növekedése, ezzel a dinamika csökkenése sem nő olyan drámaian, ahogy ez vizionálva lett.
Nagy is lenne a baj, ha ez úgy lenne, ahogy ezt utóbb megpróbálták levezetni.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:
2025.02.05., szer. 15:31
juliush írta:
Bár itt OFF, de minden szalagos másolat 3 dB-lel növeli a szalagzajt, vagyis rontja a dinamikát. A zajcsökkentő rendszerek nélkül alapból lejtőn lefelé 70-75 dB-t tudó technológia esetén könnyű kiszámolni, hol is tarthatunk 4-5 generációval arrébb!
És nem feltétlenül azért izgalmas, mert a rögzített anyag ennyit igényelne, hanem mondjuk egy nagy gainnel és érzékeny hangfalakkal dolgozó rendszerben az bizony hallatszani fog!

A szalagok tényleg jól tudnak szólni, és ez maga az isteni csoda, ugyanis:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A Magyar Rádióban anno 60-62 dB-t mértek a magnóknál és azokat már jónak találták.
A 70 dB igen ritka negyedsávos szalagos magnók esetében, és ahogy írod tényleg 3 dB körüli érték egy-egy másolat jel-zaj viszony romlása és emellett még fellépnek egyéb veszteségek is.

Tegyük fel hogy 70 dB-ről indulunk egy első generációs szalagos felvétel esetében (ami ritka, mint a fehér holló), akkor egy 5-ik másolat is 15 dB jel-zaj viszony csökkenés. Egy a valósághoz közelebb álló mondjuk 8-ik generációs másolat meg 24 dB, de úgy, hogy egyre zajosabb másolatokról másoljuk, vagyis kumulálódik a zaj. Vagyis ha 70 dB-ről indultunk, 46 dB lesz a másolat jel-zaj viszonya, ha elhanyagoljuk a zajok és egyéb veszteségek egymásra hatását, kumulálódását. És persze ha vadonatúj, tökéletesen működő szalagokat használtunk a másolatok elkészítésekor.
és ja,mégis jól tudnak szólni.
ellenben elég sok modern felvétel nem és igazából nem nagyon láttam még olyan felvételt, bármi másról,beleértve az LP-t is,ami tudna úgy szólni. de erről meggyőzni senkit nem akarok, főelg nagyon nem érdekel, mert úgy hallgatok mindent,ahogy lehet, nem zárja ki semmilyen felvételi technika,hogy egy lemezt megvegyek,ha csak úgy létezik. Talán a dupla LP, utálo kforgatni. Nemrég Dixie ajánlott egy Nick Cave koncerte a lemezjátszókba, szégyenszemre CD-n vettem meg... megláttam,hogy dupla LP, 50perc, azt forgatni kell 12 percenként... meganagylóófa-t :D

de kicsit vissza. nem célozva senkire, túl sokat gondolkodnak emberek, a helyett,hogy leülnek zenét hallgatni. a "logikával terhelt gondolatok", utalván egy régebbi Jokesz Antis idézetemre. (de nem Neked szól, senkinek, csak általánosan). ezért nem kell tudni semmit és nincs semmi akadálya, hogy csak arra hagyatkozzunk,amit hallunk... engem,csak megzavarnak információk és hajlamos vagyok elgondolkodni, hogy süket vagyok, de egy idő után feladom és elhesegetem a hallott, olvasott technikai infókat,ami szembemegy az érzékelésemmel. párszor, már az is megtörtént,hogy okosan érvelt dolog miatt szétberheltem a rendszert, aztán nem győztem visszapakolni és nem is annyira egyszerű,ami már egyszer megvolt, újra megtalálni, ha miliméter törtrészén is múlik egy hangfalforgatás
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3581

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

juliush írta:
Bár itt OFF, de minden szalagos másolat 3 dB-lel növeli a szalagzajt, vagyis rontja a dinamikát. A zajcsökkentő rendszerek nélkül alapból lejtőn lefelé 70-75 dB-t tudó technológia esetén könnyű kiszámolni, hol is tarthatunk 4-5 generációval arrébb!
És nem feltétlenül azért izgalmas, mert a rögzített anyag ennyit igényelne, hanem mondjuk egy nagy gainnel és érzékeny hangfalakkal dolgozó rendszerben az bizony hallatszani fog!

A szalagok tényleg jól tudnak szólni, és ez maga az isteni csoda, ugyanis:
A Magyar Rádióban anno 60-62 dB-t mértek a magnóknál és azokat már jónak találták.
A 70 dB igen ritka negyedsávos szalagos magnók esetében, és ahogy írod tényleg 3 dB körüli érték egy-egy másolat jel-zaj viszony romlása és emellett még fellépnek egyéb veszteségek is.

Tegyük fel hogy 70 dB-ről indulunk egy első generációs szalagos felvétel esetében (ami ritka, mint a fehér holló), akkor egy 5-ik másolat is 15 dB jel-zaj viszony csökkenés. Egy a valósághoz közelebb álló mondjuk 8-ik generációs másolat meg 24 dB, de úgy, hogy egyre zajosabb másolatokról másoljuk, vagyis kumulálódik a zaj. Vagyis ha 70 dB-ről indultunk, 46 dB lesz a másolat jel-zaj viszonya, ha elhanyagoljuk a zajok és egyéb veszteségek egymásra hatását, kumulálódását. És persze ha vadonatúj, tökéletesen működő szalagokat használtunk a másolatok elkészítésekor.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4044

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
2025.02.05., szer. 14:38
csak ez általában senkit nem zavar. már-ha, igaz. cserébe ezek a felvételek a közhellyel fogalmazva, élnek. És főleg,azokon az érzékeny rendszereken.
Engem speciel zavar, különösen, mikor egyéb technológiával közvetítve is bőven találkozom felvételekkel, melyek "élnek".
Ez jó ideje már nem egyetlen technológia kiváltsága.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

teddysnow írta:
2025.02.05., szer. 14:33
Rock60 írta:

Minden esetre tegye fel a kezét, aki már halott egyszer, vagy többször két vintage gépet egymáshoz képest.
Egyiket gyári állapotban rendberakva, a másikatt meg rendberakva + átkábelezve.

Akai AA-1135 nem tudom számítós-e, vintage-nek vintage. Kontakthibás lett és "bezajosodott". Vettem helyette egy Yamahát. Egy álom volt az Akai után. Aztán nagyon ráértem és mit veszíthetek alapon átkondiztam az Akait. Wima fólia jelutakba, tápszűrők értéke megduplázva, kapcsolók kiforrasztva, érintkezők vízpapírral felcsiszolva, kimeneti relé szétszedve tisztítva, munkapont beállítva és mérföldeket javult. Annyira, hogy elkezdtem azt hallgatni, tetszett, hogy ilyen lehetett, amikor kijött a gyárból. Piszkált a fantáziámat cérna vékony vezetékek benne, kb egy év múlva azokat is kicseréltem. AWG24-ről AWG14-re, ez 0.5 (igen, mint a Rotring hegy) helyett 2.5mm Audioquest, cipőkanállal kellett betenni, de megérte, mert ez a csere robbantott. Bő két méter ment bele, az A/B kimenetek miatt, szélesebb lett a tere és sub-os lett az alja. A mélyből egy reccenésnyit vissza kellet venni. Imádom a hangját, a skálavilágítás kapott egy RGB LED szalagot, ami türkiz színre van beállítva, mit mostanában a vintage Pioneer-ok. Csak az szól. Nálam, ennél a típusnál nagyon nagyot hozott a belső kábel csere.
erről egy régi história jutott eszembe...

valamikor nagyon sok NAD3020 keringett még a hifis körökben. Valaki említette nemrég, az elő-végfok közti gyári összekötők cseréjét.
kipróbáltam,hogy 47Lab 0,4-es madzagból levágtam 6-7 centis darabokat. Mindkét végét leblankoltam kb 1,5cm hosszan és a drótot visszatekertem a szigetelésre. Ezt raktam a gyári jumper helyére és a NAD eléggé életre kelt (hifisen, a tér kinyílt legalább másfélszeresére és az atmoszféra sokat javult). Közreadtam fórumon, hogy mit kell venni, mit kell tenni (kb 2ezer volt métere a drótnak akkor), de nem nagyon volt mozgás ezügyben. Aztán gondoltam egyet és vágtam le ilyen darabokat és meghirdettem, hogy 3020NAD tuning jumper, 5ezer forint szállítással (kb 70 forint volt, vagy annyi se akkor) és ha nem tetszik, visszaküldhető és fizetek. Na,így már érdekelte az embereket és vitték,mint a cukrot. Egyet se küldtek vissza :D

ne kérdezze meg senki, nincs ilyen drótom eladó :)
halfnote.hu

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2736

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Legyen egy kis vezetékezés a magnók témaköréhez ebben a topikban, a Studerek kábeleinél lényegesen rövidebb jelutakkal rendelkező StellaVox SP8-ról tennék fel fotókat.
Az elsőn a belső modulrendszer látható Black Gate NX tuninggal, míg a másodikon a lejátszófej és a SPC-SOC modul között lévő csatolókondenzátor.
(A zöld aljzat jobb oldalánál lévő kis méretű 6,8uF-os kondenzátor lenne az)

A lejátszó modul jele már a direkt kimenetre van vezetve, onnan még szimmetrikus, transzformátor csatolású kimenetek is ki vannak építve.
TJ.
Csatolmányok
Stellavox SP8 Black Gate NX supply recap.jpg
StellaVox play input 6,8uF capacitor.jpg
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tunerman 2025.02.05., szer. 15:05-kor.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

juliush írta:
csak ez általában senkit nem zavar. már-ha, igaz. cserébe ezek a felvételek a közhellyel fogalmazva, élnek. És főleg,azokon az érzékeny rendszereken.
nem kell mindent a matekkal hallgatni és túlbnyolítani. le kell ülni és hallgatni. aki nem érzi,hogy él a muzsika, annak ez nem érdekes jellemző...

emlékeimben még felsejlik, amikor Szentiványi Kálmán(ka) saját maga által vett fel zeneműveket a reVox G36 csöves magnójával és két csöves Neumann mikrofonnal, majd ezt kihozta a HighEndShowra (ami nem hifishow volt, voltak tényleg elég nagy stukkerek) és a Show, talán legbénább (de legolcsóbb,az fix), Audio Innovations Alto rendszerébe volt bekötve, ami Audio Note AZ1, AZ2 vagy AZ3 hangdobozokat hajtott. Fogalmazzunk úgy, hogy leseggelt tőle mindenki és voltak olyan bátor emberek is,akik a Show legjobb hangú rendszerének kiáltották ki. Nem, nem volt az, csak ennyit tud ez az elavult formátum/technológia. el kell engedni a "logikával terhelt gondolatok"-at...
halfnote.hu

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Rock60 írta:

Minden esetre tegye fel a kezét, aki már halott egyszer, vagy többször két vintage gépet egymáshoz képest.
Egyiket gyári állapotban rendberakva, a másikatt meg rendberakva + átkábelezve.

Akai AA-1135 nem tudom számítós-e, vintage-nek vintage. Kontakthibás lett és "bezajosodott". Vettem helyette egy Yamahát. Egy álom volt az Akai után. Aztán nagyon ráértem és mit veszíthetek alapon átkondiztam az Akait. Wima fólia jelutakba, tápszűrők értéke megduplázva, kapcsolók kiforrasztva, érintkezők vízpapírral felcsiszolva, kimeneti relé szétszedve tisztítva, munkapont beállítva és mérföldeket javult. Annyira, hogy elkezdtem azt hallgatni, tetszett, hogy ilyen lehetett, amikor kijött a gyárból. Piszkált a fantáziámat cérna vékony vezetékek benne, kb egy év múlva azokat is kicseréltem. AWG24-ről AWG14-re, ez 0.5 (igen, mint a Rotring hegy) helyett 2.5mm Audioquest, cipőkanállal kellett betenni, de megérte, mert ez a csere robbantott. Bő két méter ment bele, az A/B kimenetek miatt, szélesebb lett a tere és sub-os lett az alja. A mélyből egy reccenésnyit vissza kellet venni. Imádom a hangját, a skálavilágítás kapott egy RGB LED szalagot, ami türkiz színre van beállítva, mit mostanában a vintage Pioneer-ok. Csak az szól. Nálam, ennél a típusnál nagyon nagyot hozott a belső kábel csere.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Gyula 

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2025.02.05., szer. 12:17
...hogy MO "aranybánya",itt leledzik a legtöbb ismert külföldön kiadott lemez mesterszallagainak az első másolata

Nem.
A mesterszalag az eltárolt formátum, az első másolatát a "munkakópiát" használják a jogtulajdonosok analóg, vagy ígény esetén digi másolat készítésére.
Amivel nálunk sokan kisérleteznek/demóznak, az valószínűleg a 3-4-ik másolata az eredetinek.
(Szerencsés esetben ezek a továbbmásolások kalibrált studiómagnókon készülnek el)
TJ.
Egy Kind of Blue, vagy egy Pink Floyd DSOTM esetében teljességgel kizárható az 5-6. másolat megléte bárkinél idehaza.
Hobo Vadászata esetén talán igen.

Lássuk lebontva a lépéseket:

- alap soksávos felvétel as stúdióban, rajta a szólamokkal ( biztonségi kópia készítés után megy a páncélszekrénybe)
- erről másolatok az utómunkához
- utómunka során akár többször is másolhatnak kevert effektekezett részekkel együtt egy újabb soksávos szalagot (a DSOTM 16 sávos 1 collos Studer magnón és magnóra készült)
- ezt lekeverik egy sztereó félsávosra maszternek, ebből is készül több biztonsági kópia
- ebből készül sztereó maszter kópia, negyedsávon (ez simán lehet az utómunka okozta másolgatások következtében legalább 3-4. másolat a soksávos felvételből kialakítva)
- ebből is lesz biztonsági kópia (legalább 3)
- a biztonsági kópiából másolat a lemezkiadónak az LP gyártáshoz
- Ezt elküldik mondjuk a Yugotonnak az LP gyártáshoz a hetvenes évek második felében
- ezt a szalagot valaki hazavitte, de csinált magának egy másolatot a biztonság kedvéért
- kereslet keletkezik az un "mesterszalag" másolatra, így készül ebből is egy másolat, hogy a nagy értékű szalag ne sérüljön, amikor beesik a hazai magnó tulajdonos és kér egy DSOTM másolatot.
- és itt keletkezik az a másolat, amit egyszerű földi halandó, talán nem egészen hivatalosnak mondható módon feltesz a magnójára és amiről több haver is másolatokat készít jó eséllyel.

Vagyis erősen szkeptikus vagyok a kiállításon használt 5-6 másolatok kapcsán....

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.02.05., szer. 10:45
juliush írta:
2025.02.05., szer. 09:35

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy jó eséllyel eltérhet a kimenő jelszint az XLR és RCA esetén az előző javára, ami automatikusan hallható különbséget fog okozni, de nem feltétlenül jelentve minőségbeli eltérést.
Igen, hangosabb az XLR kimenet, de nem erre célzok.
Egyszerűen jobb a hangja, dinamikusabb, élettel telibb a hangzás. Nem ég és föld persze, de kellemesebb.
És nem vagyok hülye, hogy drágább kábelt használjak, ráadásul szintén nem olcsó csatlakozóval, ha nem lesz jobb az eredmény.
Az esetek túlnyomó többségében nem valós szimmetrikus a konstrukció csak vagy műveleti erősítővel, vagy trafóval, vagy esetleg egyéb más módon állítanak elő szimmetrikus csatlakozást nem szimmetrikus erősítéssel.
Az un Hóbagoly aktív hangsugárzókban az erősítés, ADC, DAC és DSP jelútvonal teljesen szimmetrikus. A Hóbagolyban oldalanként 6 db 1000 W-os erősítő van páronként bridgeben a 3 útvonalra

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2028

Hozzászólás Szerző: wittao »

tunerman írta:
...hogy MO "aranybánya",itt leledzik a legtöbb ismert külföldön kiadott lemez mesterszallagainak az első másolata

Nem.
A mesterszalag az eltárolt formátum, az első másolatát a "munkakópiát" használják a jogtulajdonosok analóg, vagy ígény esetén digi másolat készítésére.
Amivel nálunk sokan kisérleteznek/demóznak, az valószínűleg a 3-4-ik másolata az eredetinek.
(Szerencsés esetben ezek a továbbmásolások kalibrált studiómagnókon készülnek el)
TJ.
OFF
Ezt szeretném pontosítani azért...
Először több sávot vesznek szalagra (1"- 2" attól függően hány csatorna van).
Utána ezt átveszik a megfelelő módszerrel 2 sávra 1/4"-ra.
Utána a számközöket rendezik és hézagolják megfelelő módon.
Ezután készítik el A mastert...
Masterből 5-10db másolat készül, amit azonnal eltesznek kondicionált körülmények közé.
Ezekből a másolatokból kivesznek 1-et és abból indítják a sokszorosítást, akár több lépcsőben.

A vevő, aki analóg master source felirattal vesz bármilyen szalagot, JÓ esetben 5.-6. kópiát birtokol. Amikor a szerencsés ember szalagjáról másolunk, vagy annak barátjáéról, akkor 7. vagy 8. srácok vagyunk a sorban...

Nem véletlen a MOFI amit csinált az zseni húzás volt (technikailag), és ott mindig az első DigitMasterből tolták az analóg master másolatokat, gyakorlatilag 2. -3. felvétel tulajdonosa lehetett az illető. Amíg ez ki nem derült, addig mindenki egyöntetűen a világ egyik legjobb zenei anyagainak tartotta a kiadott albumokat... csak néhány analóg fanatikusban tört össze a világ és ezután már rossznak és digitálisnak hallotta ugyanazt, amit 10 éven keresztül referenciaként mutogatott minden ismerősének...
ON
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2658

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

tunerman írta:

Nem.
TJ.
lusta vagyok már visszalapozni,HES kb 2 éve ami volt,és utánna zajló eszmecserékre...de ez most korrekt amit leirtál :smile32:

:smile49:
Csatolmányok
Home_taping_is_killing_music.png
Home_taping_is_killing_music.png (34.37 KiB) Megtekintve 890 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2736

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Nem.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2875
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

juliush írta:
Alex_Aston írta:
2025.02.05., szer. 06:53
...Hajtott a kíváncsiság, és kipróbáltam egy XLR-RCA átalakítót az erősítő bemenetén, azaz a Musicbook XLR kimenetét használva, XLR kábelen megy a jel Thesis RCA bemenenéhez, ott pedig egy XLR-RCA átalakítóval (Cardas féle) lett bedugva.
Nos, hallhatóan jobb volt így a kapott eredmény, mint az RCA kimeneten...
Érdemes azt is figyelembe venni, hogy jó eséllyel eltérhet a kimenő jelszint az XLR és RCA esetén az előző javára, ami automatikusan hallható különbséget fog okozni, de nem feltétlenül jelentve minőségbeli eltérést.
A lindemannban szimmetrikus dac chip dolgozik, annak a szimmetrikus kimenete és a dac chip között kevesebb aramkör van. Az asszimetrikus kimenet előtt viszont benn van még +1 opamp is. Minden bizonnyal ezert tud jobb lenni azon az XLR kimenet még akkor is, ha csak az egyik ágát használod.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

dixie-chicken írta:
2025.02.05., szer. 11:12
akkor a Revox cég új vezetője nincs tisztában még,hogy MO "aranybánya",itt leledzik a legtöbb ismert külföldön kiadott lemez mesterszallagainak az első másolata 31_1_21.gif
jó lenen nevet cserélnének,mert azt hiszem,rólam van szó :D :fekverohog:

javaslom a reVox forma használatát, én is így szoktam. azon nem akad meg a szemem
halfnote.hu

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2658

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

kaef2 írta:
2025.02.05., szer. 09:05
dixie-chicken írta:
2025.02.05., szer. 07:16
Rock60 írta:
2025.02.04., kedd 19:37

Ma már nincsen ezen mit tisztázni.
Látható, hogy a hifi ezen korszakában még nem tulajdonítottak jelentőséget a kábelek minőségének és azok megfelelő hosszának optimalizálására.
Mindent a maga korszakában elért eredményei alapján kell megítélni.
Ha ezeket a mai mércével is kiemelkedő készülékeket - Studer, Naka, stb - a mai tendencia alapján újraterveznék (sokkal) jobb minőségű kábelekkel a lehető legrövidebb táp - és jelutakon, bizonyára nem kicsivel szólnának még jobban.
lehetséges,de mondok egy másik példát,ha már @kaef2 emlitette a Studer A80-ast:kb 2 éve volt,cimbivel voltunk egy szeánszon,ahol egy komoly rendszert voltunk meghallgatni,egy Avantgarde Mezzo Duo-t (MX vagy DX jelzése volt még a Duo-nak talán)...extrém nagy felbontás,pompás LP hang,ez ma már inkább a vintage vonalat erősitené (Basis Ovation II,Acos Lustre GST801,vlszinű vlmilyem komolyabb Kiseki),zsenialis streaming,és a végén egy kis szeánszolás az A80-al...no ez az utolsó,elmosott mindent mint a tsunami...sokkal jobb (hangban) minden mai termék mint amit a '80 években csináltak ?...nem mindenkinek a vesszőparipája ez a mai modern tendencia a hifiben....kazizni és magnózni is ma látok embereket,és a trend növekvőben van,és nem véletlenül...
Januárban kalauzolgathattam a Revox új vezetőjét itt Budapesten egy hosszú hétvége erejéig.
Természetesen beszélgettünk a szalag kalózmásolásról is, hiszen idehaza is sok olyan felvétel van, ami nem jelent meg soha szalagon kereskedelmi forgalomban. Érdekeseket mondott arról, hogy merről is jönnek a másolatok, és mit lehet tudni róluk. A lényeg, hogy akik ilyeneket hallgatnak, még kevésbé tudhatják, hogy az adott felvétel hanyadik másolatát és melyik verzióját sikerült megszerezniük. Ettől persze még tudnak nagyon jól szólni ezek a felvételek egy jó magnón.
Az "új" Revox hosszútávú stratégiájának a fontos eleme, hogy sok megfizethető szalag és autentikus, ismert forrású szalag álljon a magnóra vágyók rendelkezésére. Ugyanez lesz igaz a kazettás magnókra is. Érdemes lesz a müncheni hifi show alatt bejelentett sajtó közleményeket majd figyelni.
akkor a Revox cég új vezetője nincs tisztában még,hogy MO "aranybánya",itt leledzik a legtöbb ismert külföldön kiadott lemez mesterszallagainak az első másolata 31_1_21.gif
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 983

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:
2025.02.05., szer. 09:05

Januárban kalauzolgathattam a Revox új vezetőjét itt Budapesten egy hosszú hétvége erejéig.

..

Az "új" Revox hosszútávú stratégiájának a fontos eleme, hogy sok megfizethető szalag és autentikus, ismert forrású szalag álljon a magnóra vágyók rendelkezésére. Ugyanez lesz igaz a kazettás magnókra is. Érdemes lesz a müncheni hifi show alatt bejelentett sajtó közleményeket majd figyelni.
[/quote]

Akár nagyon furcsa kanyarok is következhetnek.
Aki látta a 'Perfect Days' Wim Wenders filmet, ott a használt lemezboltos eladó mondta a műsoros kazettákra (!), hogy bármennyit megvásárolna, mert most (2023-ban) nagyon-nagyon megy. (Tokióban)

Egy nem kábelezős korból újra-születni egy kábelezős korba, az szerintem már érdekes.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3277

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

juliush írta:

Igen, hangosabb az XLR kimenet, de nem erre célzok.
Egyszerűen jobb a hangja, dinamikusabb, élettel telibb a hangzás. Nem ég és föld persze, de kellemesebb.
És nem vagyok hülye, hogy drágább kábelt használjak, ráadásul szintén nem olcsó csatlakozóval, ha nem lesz jobb az eredmény.
Csak a Marantz! :-D

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.02.05., szer. 06:53
...Hajtott a kíváncsiság, és kipróbáltam egy XLR-RCA átalakítót az erősítő bemenetén, azaz a Musicbook XLR kimenetét használva, XLR kábelen megy a jel Thesis RCA bemenenéhez, ott pedig egy XLR-RCA átalakítóval (Cardas féle) lett bedugva.
Nos, hallhatóan jobb volt így a kapott eredmény, mint az RCA kimeneten...
Gyula 

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

dixie-chicken írta:
2025.02.05., szer. 07:16
Rock60 írta:
2025.02.04., kedd 19:37
dixie-chicken írta:
2025.02.04., kedd 18:54

ezt vlszinű a vlmikori Naka tervezőivel kéne tisztázni.. :D
Ma már nincsen ezen mit tisztázni.
Látható, hogy a hifi ezen korszakában még nem tulajdonítottak jelentőséget a kábelek minőségének és azok megfelelő hosszának optimalizálására.
Mindent a maga korszakában elért eredményei alapján kell megítélni.
Ha ezeket a mai mércével is kiemelkedő készülékeket - Studer, Naka, stb - a mai tendencia alapján újraterveznék (sokkal) jobb minőségű kábelekkel a lehető legrövidebb táp - és jelutakon, bizonyára nem kicsivel szólnának még jobban.
lehetséges,de mondok egy másik példát,ha már @kaef2 emlitette a Studer A80-ast:kb 2 éve volt,cimbivel voltunk egy szeánszon,ahol egy komoly rendszert voltunk meghallgatni,egy Avantgarde Mezzo Duo-t (MX vagy DX jelzése volt még a Duo-nak talán)...extrém nagy felbontás,pompás LP hang,ez ma már inkább a vintage vonalat erősitené (Basis Ovation II,Acos Lustre GST801,vlszinű vlmilyem komolyabb Kiseki),zsenialis streaming,és a végén egy kis szeánszolás az A80-al...no ez az utolsó,elmosott mindent mint a tsunami...sokkal jobb (hangban) minden mai termék mint amit a '80 években csináltak ?...nem mindenkinek a vesszőparipája ez a mai modern tendencia a hifiben....kazizni és magnózni is ma látok embereket,és a trend növekvőben van,és nem véletlenül...
Természetesen beszélgettünk a szalag kalózmásolásról is, hiszen idehaza is sok olyan felvétel van, ami nem jelent meg soha szalagon kereskedelmi forgalomban. Érdekeseket mondott arról, hogy merről is jönnek a másolatok, és mit lehet tudni róluk. A lényeg, hogy akik ilyeneket hallgatnak, még kevésbé tudhatják, hogy az adott felvétel hanyadik másolatát és melyik verzióját sikerült megszerezniük. Ettől persze még tudnak nagyon jól szólni ezek a felvételek egy jó magnón.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

K P írta:
2025.02.04., kedd 21:21
Kábelbarátok!

Kapok majd próbára egy előfokot, amin csak szimmetrikus be - kimenetek vannak. A DAC- omon csak RCA kimenet van, a végfokomon viszont van XLR bemenet. Sajnos csak RCA kábeleim vannak. Mi lenne optimális megoldás legalább a próba idejére ami a kábelezést illeti? RCA>XLR adapter vagy valami olcsóbb XLR kábel? A mostani összekötőim ára kb 140 k/ pár…
Az előfok ebben az esetben nem a rendszeredbe való.
Nem érdemes próbálkozni vele.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Mit tagadjam, ez a XLR-RCA átalakítás számomra nagyobb misztikum, mint maga a kábelvarázslás. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”