ELEX:
Nem szeretnek semmilyen politikai vitat inditani. A tenyek tenyek maradnak… amikor egy telepulesen 196V van a halozatban, az ugyanugy 196V lesz az utcaban elo barmilyen partallasu lakos szamara. Legalabbis nekem ilyen ismereteim vannak.
Dunaharasztiban es Soroksaron nalunk felshos idoben, meg most amikor sok helyen hoszivattyuk mennek 205-215V kozott merunk, este inkabb 203-208V ejfelig, majd szepen visszamaszik 2015V kore.
Szigetszentmikloson nalam otthon 235V kornyeken alakul, neha nyaron mertem 245V-ot, 230V ala meg nem esett be.
Es akkor megint nehany tenyadat:
Magyarorszag lakossagi fogyasztasa (ebben minden benne van, tehat nevezzuk energiafogyasztasnak) az elmult par evtizedben 30-35% korul alakult. EBBOL a villamosaramfogyasztas nagyjabol 20%-ot tesz ki, tehat a hazai osszenergia-fogyasztasbol 6-7% max. 10% a lakossagi fogyasztas. Igy ha megnezzuk a villamosaram dijszabasat az ipari aramfogyasztok szamara, akkor jol lathato, hogy az altalad belinkelt lakossagi alacsony arakat az ipari fogyasztok (cegek) fizetik meg. A rezsicsokkentett aramar feletti 70Ft-ban mar ott van egy vastagon 30Ft/kW rendszerhasznalati dij… a vallalatok szamara fizetendo meg annyi, amit irtam.
Mi most hosszu targyalgatasok utan 55Ft/kW aramarra + rendszerhasznalati dijra tudtunk leszerzodni, elotte 103Ft/kW volt fix aras tarifaval.
Beteszek egy olyan grafikont is, amibol jol kiolvashato, mennyi az annyi.
Persze en megertem 100%-osan, hogy mindenki a sajat helyzetebol indul ki (mibol masbol tenne), de ne altalanositsunk mar hogy ez olyan szuper helyzet. Hozzateszem, hogy az ipari aramaraknak van egy olyan hatranya a lakossag iranyaba, hogy MINDEN vallakozas (kiveve a Voros Kereszt) belekalkulalja a fogyasztoi iranyba az aramarat, es ervenyesiti azt a szolgaltatasokban es termekek araban. Ezert kerul ennyibe egy kg kenyer, vagy 1kg hus. A vegen a lakos eldontheti, hogy hol fizeti meg azt a dijat: villanyaram formajaban, vagy 2x kenyer ar formajaban (adozottan). Az allam adobevetele nem csokkent a rezsicsokkentes miatt, mivel ipari termeloi + fogyasztasi/forgalmi ado formajaban ez a mennyiseg visszajott (boven).