Snipi írta: ↑2024.10.07., hétf. 16:47
kaef2 írta: ↑2024.10.07., hétf. 16:33
Mit jelent szoftver esetében az "Anyag"? Például?
Aki "elkészíti" a szoftvert. Vagyis inkább akiK.
Mivel egy szoftvert megírni a kisebbik dolog. (Legalább is 30+ éves szoftveres tapasztalatom ezt mondatja velem.) Egy szoftver is - akárcsak egy erősítő - sok-sok próba (szívás stb.) után lesz akárcsak valamilyen szinten is kiadható a felhasználók részére. (Ott is első körben inkább csak felhasználói tesztekre ... ). Aztán sok-sok anyag felhasználása után (értsd ezalatt akár a sok-sok szoftverkészítési idő alatt elfogyasztott kávét is - bár én nem kávézom - ) lehet egy szoftvert kiadni a "nagyközönségnek". Akárcsak a hifiben. De legalább is ez lenne az elmélet. (Aztán hogy mi a gyakorlat az sajnos megint más kérdés ... )
bőven 30+ éves szoftverfejlesztői tapasztalattal bőszen nekiláttam analógiákat hozni a szoftverre TJ háromszögéhet, de minél inkább belemegyek, annál inkább világossá válik, hogy a TJ-féle háromszög analógiákkal nem értelmezhető a szoftverre.
A szoftvernek megvan/meglehet a maga szentháromsága, de az "anyag" az nem a szoftver része, és nincs jó analógia sem rá - szoftver ugyanis önmagában nem létezik, akár passzívan leledzik egy tárolóanyagon, akár fut egy hardveren, az "anyag" az őt futtató vagy tároló áramkörre/tárolóra értelmezhető fizikai értelemben, és a szoftveren belül nincs rá jó analógia. De az őt futtató vagy tároló hardverelemre a teljes TJ-féle háromszöv értelmezhető, tehát a szoftver az egy "dimenzió". Ugyanakkor egy adott hardveren futó szoftver simán megvalósíthat illetve kiválthat más hardverelemeket, de itt pont az történi egy ilyen kiváltáskor, hogy ha már adott a futtató hardver, akkor a kiváltás a kapcsolási rajzra és a technológiára vonatkozik, és a lényege pont az, hogy az anyag már ne kelljen (minden problémás tulajdonságával egyetelmben, mint a kopás, oxidáció, stb... amikor egy hardverelemet lecserélünk szoftverre, az anyag kiesik, a vonzatai pedig idealizálódnak. Filozófiai szinten pont ez a haszna egy szoftveres megoldásnak a hardvereshez képest. Erre nagyon jó létező példákat tudnék írni, de már így is túlszaporítottam a szót.
És ha tovább megyünk, akkor még jobban belebonyolódunk, szóval vagy a kérdésfeltevésnek nincs értelme (szerintem), vagy a válasz az, hogy a szoftver esetében nincs "anyag", de ne is próbáljuk ezt a háromszöget ráhúzni analógiákkal... vannak neki saját nemfikcionális követelményei, amik bonyolultabb, többcsúcsú "minden mindennel összekapcsolt" jellegű "poligont" határoznak meg, ne egy háromszöget.
Az nyilvánvaló, hogy ha egy erősítő szoftverrel egészül ki, akkor a hardverre még ugyanúgy áll a háromszög, a szoftver pedig ez ezen kívül álló (jókora) bonyolítás lesz. A tökéletes anyagú, kapcsolási rajzú és technológiájú erőstőt jól haza lehet vágni egy tökéletlen szoftverrel.
SZERINTEM.