Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Általában a hifiről

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1088

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:
2024.10.07., hétf. 15:09

...

Üzleti, befektetői szempontból csak egy dolog működött: azt mondani, hogy bármely KOMPONENS, ami 3000 dollár feletti un retail áron érhető el az high-end. Így már lehetett piaci nagyságot és sok minden egyebet becsülni.

Érdektelen, hogy mi van az eszközökben.
..
Remélem, erre figyeltetek, mert szerintem nagyon igaz.
Nagyon.

Kicsit merészebben fogalmazva, ugyanezt, az is érdektelen, hogy hogyan szólnak.
És ezt most nem cinikusan írom, hanem, csak mint ténymegállapítást, persze, szerintem.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3025

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Megbízható, ipari minőségű alkatrészek csupán.
Kedves kaef!
Nagyon messze vagyunk egymástól, lenne itt egy magyarázó ábra, hogy miért is.
A háromszög egyik ága sem lehet gyengébb mint a másik kettő...de ezt tovább nem vinném, mert megint OFF lenne. :rolleyes:
TJ.
Csatolmányok
Szentháromság erősítők.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4131

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

tunerman írta:
2024.10.07., hétf. 10:07
OFF :D
Az a High End ahol beleteszik ami ahhoz kell, hogy valóban a legmagasabb szintről beszélhessünk (elvek/anyagok/technológia), a HiFi pedig az ahol ezekből mindig elvesznek, vagy csökkentenek.
TJ.
ON :smile53:
Amikor Bay Zoli üzleti tervén dolgoztam kb 8 évvel ezelőtt, mindenféle befektetési tanácsadóknak kellett elmagyarázni, hogy mi is az a high-end audio és hogy mekkora lehet a világpiac. Kb 6 hónapot dolgoztam másokkal együtt ennek a megfejtésén. Nem volt.

Üzleti, befektetői szempontból csak egy dolog működött: azt mondani, hogy bármely KOMPONENS, ami 3000 dollár feletti un retail áron érhető el az high-end. Így már lehetett piaci nagyságot és sok minden egyebet becsülni.

Érdektelen, hogy mi van az eszközökben. Nem garancia semmire a 6000 dolláros amorf magos Tamura kimenő trafó, sajnos. Vagyis a meghatározásod egy kicsit romantikus, de általános értelemben nem igazán használható definíció.

Az általam valaha tulajdonolt, nekem leginkább tetsző csöves erősítő a Tim Paravicini - féle Ear/Yohino V20 volt.

Kép

Kép

Abszolúte semmilyen drágának mondható alkatrész nincs benne. Megbízható, ipari minőségű alkatrészek csupán.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Én az audiofil kifejezést preferálom. Szerintem a hifiben ez az "felső vég" kifejezés nem is nagyon értelmezhető, mert mindig mindennél van feljebb. Pl. mondjuk az autóknál ez azért talán (majd nálam "szakemberebbek" kijavítanak ha akarnak) jobban behatárolható.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9574

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

sutemenyx írta:
2024.10.07., hétf. 12:50
Szerintem alapvetően hibásak a high-end vagy a top-end kifejezések. Angolul ezeket jóval tágabban értelmezik, adott szegmensre és nem egy vonalra vonatkozik. Értem, hogy a kifejezés keletkeztekor mire gondolhattak, de Ilyen tekintetben szerintem szerencsésebb használni a high class vagy top class jelzőket. Dehát a high-end szó már beépült, nincs mit tenni.
Már-már a Hiend kifejezés annyira elcsépelt és megkopott, hogy sokak számára már pejoratív tartalommal bír.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Szerintem alapvetően hibásak a high-end vagy a top-end kifejezések. Angolul ezeket jóval tágabban értelmezik, adott szegmensre és nem egy vonalra vonatkozik. Értem, hogy a kifejezés keletkeztekor mire gondolhattak, de Ilyen tekintetben szerintem szerencsésebb használni a high class vagy top class jelzőket. Dehát a high-end szó már beépült, nincs mit tenni.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Tctronic írta:
2024.10.07., hétf. 11:32
Azonkívül, hogy egyetértek veled, talán azért mégsem ilyen egyszerű a válasz. Mert akkor amelyik trafó nem ezüst vezetékkel van tekerve az már nem High-End ?
Ez "megfogott". Ha jól tudom az AN Jinro erősítő trafója nem ezüsttel van tekerve hanem rézzel. (Nem biztos, én úgy tudom.) Ezzel szemben az AN Ongaku-e ezüsttel.
Nekem nagyságrendekkel jobban tetszett a Jinro hangja mint az Ongaku-é.
Akkor ezek szerint én már nem is vagyok high-end ... 31_1_21.gif

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Szerintem a High-End sem kompromisszum mentes.
.

Az (azért van fenn a pózna tetején) :smile53:
...de ez itt OFF :smile29:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 872

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Tctronic írta:
2024.10.07., hétf. 11:32
.....Szerintem a High-End sem kompromisszum mentes. Nem kötekedésnek szántam, inkább csak egy gondolatnak. :smile53:
A High End legnagyobb kompromisszuma maga a hallgató.
Nincs két egyforma ízlésű, zenei igényű, műszaki érdeklődésű, anyagi hátterű, előítéletekkel terhelt, akusztikus környezetű hallgató, felhasználó, rendszer tulajdonos.
Ettől a pillanattól kezdve van létjogosultsága az eltérő rendszereknek. Mindenki számára az a High End berendezés, rendszer, ami az ő igényeit maximálisan kielégíti anyagi helyzetétől függetlenül. Az igényei szerint legkevesebb kompromisszummal rendelkezik.
Más számára természetesen teljesen más rendszer teszi ugyanezt.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2802

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

tunerman írta:
2024.10.07., hétf. 10:07
Látogatóként kint voltam szombaton az Audio Expo rendezvényen, és többen megkérdezték utána, hogy mi a véleményem róla? Természetesen nem fogok írni erről egy sort sem, de nem is ezért teszem be ezt a hozzászólást...hanem azért, mert persze nekem szegezték sokadszorra a kérdést - hol a határ/választóvonal a HiFi és a High End között?
Habár pontosan tudom, hogy ez nem egy tűéles keskeny vonal, mint a magasugróléc a 241cm-en, de azért tudtam válaszolni:

Az a High End ahol beleteszik ami ahhoz kell, hogy valóban a legmagasabb szintről beszélhessünk (elvek/anyagok/technológia), a HiFi pedig az ahol ezekből mindig elvesznek, vagy csökkentenek.
TJ.
Azonkívül, hogy egyetértek veled, talán azért mégsem ilyen egyszerű a válasz. Mert akkor amelyik trafó nem ezüst vezetékkel van tekerve az már nem High-End ? (De az ezüst vezeték minősége/milyensége se mindegy) Vagy akkor egy szélessávú hangszóró lehet High-End ? Egy 2x3 wattos erősítő ami nem tud meghajtani egy 4 utas hangfalat az lehet az? Vagy megfordítva amelyik hangfalban van hangváltó az akkor már nem High-End ? Szerintem a High-End sem kompromisszum mentes. Nem kötekedésnek szántam, inkább csak egy gondolatnak. :smile53:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Látogatóként kint voltam szombaton az Audio Expo rendezvényen, és többen megkérdezték utána, hogy mi a véleményem róla? Természetesen nem fogok írni erről egy sort sem, de nem is ezért teszem be ezt a hozzászólást...hanem azért, mert persze nekem szegezték sokadszorra a kérdést - hol a határ/választóvonal a HiFi és a High End között?
Habár pontosan tudom, hogy ez nem egy tűéles keskeny vonal, mint a magasugróléc a 241cm-en, de azért tudtam válaszolni:

TJ.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1440

Hozzászólás Szerző: akvapark »

greenbio írta:
2024.10.04., pén. 08:49
La_Valse írta:
2024.10.03., csüt. 16:16
Ma, kora délután a Kossuth rádió rövid interjút adott közre kaef2 fórumtársunkkal. A zeneipar és a mesterséges
intelligencia helyzetéről faggatták. Többek között elmondta, szerinte nem várható, hogy például a zeneszolgáltatóknál
nagy számban jelenjenek meg a MI által gyártott zenék.
október 3 15:11 Trend idők, ha valaki vissza szeretné hallgatni
15h '19-től. Utána melanoma malignum elleni védőoltása. :tutiok:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 419

Hozzászólás Szerző: greenbio »

La_Valse írta:
Ma, kora délután a Kossuth rádió rövid interjút adott közre kaef2 fórumtársunkkal. A zeneipar és a mesterséges
intelligencia helyzetéről faggatták. Többek között elmondta, szerinte nem várható, hogy például a zeneszolgáltatóknál
október 3 15:11 Trend idők, ha valaki vissza szeretné hallgatni

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2024.10.03., csüt. 16:26
La_Valse írta:
Köszönöm a figyelmet. Lesz még talán két hasonló beszélgetés is a jövőben, erről a témáról .
Az Audio Expon mellesleg mindkét napon 11 és 11.45 között fogok előadást tartani a streaming szolgáltatások működéséről.
Az előadás alapját ezek a blog posztok képezik:

https://medium.com/@mediaengineering/va ... 82ed8cf701

https://medium.com/@mediaengineering/va ... 1c394e01da

És persze az első posztból készült Positive Feedback cikk:

https://positive-feedback.com/audio-dis ... e-a-sound/

16 órától mindkét napon Kishonti István beszél majd készülő Hangtér művészete című könyvéről.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

La_Valse írta:
Köszönöm a figyelmet. Lesz még talán két hasonló beszélgetés is a jövőben, erről a témáról .

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:
2024.09.25., szer. 10:15
Luxor Audio írta:
2024.09.25., szer. 08:58
alto írta:
2024.09.24., kedd 14:58
Az 5/4 eléggé “egzotikus” ritmus, pop-rockban szinte teljesen ismeretlen (ott általában 2/4 vagy 4/4 ritmus használnak)...
Túlzásnak érzem ezt a megfogalmazást. Elsőre a Police és Sting muzsikái ugrottak be a pop világából, amik jellemzően nem 4/4-ben mozognak, gyakori nála az 5/4 és a 7/4 is, de sok példát lehetne hozni a rockból is, Peter Gabriel, a King Crimson és a Jethro Tull sem szorult be a 4/4-be.
Persze, kivételek mindig akadnak, de ettől még igaz, hogy a pop-rock műfajú zenék meghatározó többsége páros ritmust használ.
Rengeteg 3/4-ben írt könnyűzenei szám van. Maga a Király - bár nem vagyok oda érte - pedig előszeretettel használta a 12/8-ot. (meg sokan mások)

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3337
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Luxor Audio írta:
2024.09.25., szer. 08:58
alto írta:
Az 5/4 eléggé “egzotikus” ritmus, pop-rockban szinte teljesen ismeretlen (ott általában 2/4 vagy 4/4 ritmus használnak)...
Túlzásnak érzem ezt a megfogalmazást. Elsőre a Police és Sting muzsikái ugrottak be a pop világából, amik jellemzően nem 4/4-ben mozognak, gyakori nála az 5/4 és a 7/4 is, de sok példát lehetne hozni a rockból is, Peter Gabriel, a King Crimson és a Jethro Tull sem szorult be a 4/4-be.
Persze, kivételek mindig akadnak, de ettől még igaz, hogy a pop-rock műfajú zenék meghatározó többsége páros ritmust használ.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

alto írta:

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Ez már gugli : 7/4 a még "ismeretlenebb" Beatles : All you need is love :D
Egyébként a blues 6/8-át "konyhanyelven" triolának is hívják ...

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:
BLX írta:
2024.09.23., hétf. 11:46
gomolalaci írta:
2024.09.22., vas. 20:18

Hú! Ez mekkora információ volt :smile51: leborulok.gif
Feri hozzászólásai zseniálisak, nagyon sok tudást és tapasztalatot ad át. Egyre kevesebben vannak itt ilyen kaliberű topiktársak, én értékelem. :smile32:
Nyilván nem kötelező szeretni a Take Five-ot, de az elvitathatatlan, hogy a jazz történetében mérföldkőnek számít.

Némi érdekesség kiegészítésképpen:

A Take Five Paul Desmond szerzeménye, aki a szaxofonos volt Brubeck zenekarában.
Brubeck egy elég fura szerződést kötött Desmonddal amikor felvette őt a zenekarába. Ez megtiltotta Desmond számára, hogy más zongoristával is készítsen felvételeket. Ezért nincs zongora Desmond szóló albumain, például ezek egyikén sem:
Paul Desmond Quartet Live on A&M (1975)
Desmond with Jim Hall, Connie Kay & Percy Heath on WB, (1959)
Desmond/Mulligan Two of A Mind on RCA (1962)
Easy Living with Jim Hall, Connie Kay and Gene Wright on RCA (1964)
Bossa Antiqua RCA (1964)
Take Ten RCA (1963)
Desmond/Mulligan Blues In Time Verve (1957).
Szerintem zongora nélkül is remek zenék ezek.

A Take Five 5/4-es ritmusban eszmoll hangnemben íródott. Az 5/4 eléggé “egzotikus” ritmus, pop-rockban szinte teljesen ismeretlen (ott általában 2/4 vagy 4/4 ritmus használnak), de a jazzben is ritka, ott inkább a bluesból örökölt 3/4, 6/4, 6/8 dominál, de persze van minden más is, hiszen a jazz egy szabad műfaj. A a délszláv népzenében viszont elég gyakori. Az 5/4 ad egy érdekes lüktetést, hullámzást a zenének. Zenész szempontból az 5/4 kihívást jelenthet, a páros ritmusokhoz szokott könnyűzenészeknek ez kicsit idegen világ, nem mindenkinek megy rutinból.
Van egy (de meglepően sok) rock szám, bizonyos Pink Floyd : Money az a még egzotikusabb 7/4-ben íródott. Sőt! Vannak 11/4-ben írt "könnyűzenék" is, nem kevés.
Most így fejből nem jut eszembe több, és nem égetem magam azzal, hogy kiguglizzam és úgy legyek "okos". :D

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3337
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

BLX írta:
gomolalaci írta:
kaef2 írta:
2024.09.22., vas. 19:41
Tegnap volt 65 éve, hogy a Dave Brubeck Quartet kiadta a Take Five kislemezt.

Kép
Feri hozzászólásai zseniálisak, nagyon sok tudást és tapasztalatot ad át. Egyre kevesebben vannak itt ilyen kaliberű topiktársak, én értékelem. :smile32:
Nyilván nem kötelező szeretni a Take Five-ot, de az elvitathatatlan, hogy a jazz történetében mérföldkőnek számít.

Némi érdekesség kiegészítésképpen:

A Take Five Paul Desmond szerzeménye, aki a szaxofonos volt Brubeck zenekarában.
Brubeck egy elég fura szerződést kötött Desmonddal amikor felvette őt a zenekarába. Ez megtiltotta Desmond számára, hogy más zongoristával is készítsen felvételeket. Ezért nincs zongora Desmond szóló albumain, például ezek egyikén sem:
Paul Desmond Quartet Live on A&M (1975)
Desmond with Jim Hall, Connie Kay & Percy Heath on WB, (1959)
Desmond/Mulligan Two of A Mind on RCA (1962)
Easy Living with Jim Hall, Connie Kay and Gene Wright on RCA (1964)
Bossa Antiqua RCA (1964)
Take Ten RCA (1963)
Desmond/Mulligan Blues In Time Verve (1957).
Szerintem zongora nélkül is remek zenék ezek.

A Take Five 5/4-es ritmusban eszmoll hangnemben íródott. Az 5/4 eléggé “egzotikus” ritmus, pop-rockban szinte teljesen ismeretlen (ott általában 2/4 vagy 4/4 ritmus használnak), de a jazzben is ritka, ott inkább a bluesból örökölt 3/4, 6/4, 6/8 dominál, de persze van minden más is, hiszen a jazz egy szabad műfaj. A a délszláv népzenében viszont elég gyakori. Az 5/4 ad egy érdekes lüktetést, hullámzást a zenének. Zenész szempontból az 5/4 kihívást jelenthet, a páros ritmusokhoz szokott könnyűzenészeknek ez kicsit idegen világ, nem mindenkinek megy rutinból.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2024.09.23., hétf. 13:44
kaef2 írta:
2024.09.23., hétf. 13:16
A 65 évvel ezelőtti megjelenés olyan érdekesség, amiről azt gondoltam pár ember számára akár fontos is lehet tudni róla.

Attól teljesen függetlenül, hogy kinek mi a véleménye a felvételről.

Ezen túl semmi egyebet nem kell belegondolni a posztba.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Aki szerint ez nem való ide, az vagy görgessen tovább, vagy jelentse a moderátoroknak, és kérje az intézkedésüket.
Szerintem akkor én félreértettem. Én elsőre arra gondoltam - amire most is gondolok - hogy a Zene miatt írta gomolalaci azt amit írt. Maga a "felvétel" eszembe se jutott.
Ahogy a screenshot angol nyelvű szövege is mondja, ez a felvétel lett a valaha legnagyobb példányszámban eladott jazz kislemez. Erre is bátorkodtam volna felhívni a figyemet, az évforduló mellett.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

kaef2 írta:
2024.09.23., hétf. 13:16
A 65 évvel ezelőtti megjelenés olyan érdekesség, amiről azt gondoltam pár ember számára akár fontos is lehet tudni róla.

Aki szerint ez nem való ide, az vagy görgessen tovább, vagy jelentse a moderátoroknak, és kérje az intézkedésüket.
Szerintem akkor én félreértettem. Én elsőre arra gondoltam - amire most is gondolok - hogy a Zene miatt írta gomolalaci azt amit írt. Maga a "felvétel" eszembe se jutott.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2024.09.23., hétf. 12:19
BLX írta:
gomolalaci írta:

Egyet értve a Feriről írtakkal, az hogy a Take Five kinek mi, csupán ízlés kérdése. Van aki szereti van aki nem.
Igazából egyéni ízlés nem biztos, hogy igényt tart a nyilvánosságra.
Mondjuk én személy szerint agyfaszt kapok tőle. :D (Too more information ... )

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”