Öreghifis írta: ↑2024.06.02., vas. 20:18
A helyzet az, hogy a magnó "máodlagos" szereplő nálam; cédéről készítek válogatásokat kazettára, amelyeket aztán kíírok cédére (Sony 200-as lemeztár, Tascam CD író), kocsiban való hallgatásra. Ez afféle analóg-nosztalgia,nyugdíjas időtöltés vénségemre.:-) Már van egy kopott-karcos, emiatt olcsón megvett Technics RS-BX646, a célnak tökéletesen megfelelő masina, meglepően jó hanggal, finom mechanikával, csak zavar, hogy a felvételi/lejátszási szintje alig a fele egy "normális" magnónak (van összehasonlítási alap, egy remek midi Pioneer deck), ha az ember a kezelési leíráshoz tarja magát a kivezérlésben, és ahogy elnéztem a service manualjat és a belső panelt, nincs mód kézi beszabályozásra. Feltételezem, hogy az elöregedett alkatrészek miatt "gyegült el" a masina. Az a bizonyas ATC kalibráció nekem nagyon bejött, főleg, hogy a 646-os az átlagnál több lépésben kalibrál, és a eredmény sokkal jobb, mint a korábbi profi Pioneerjaim kalibárciója. Most adódott egy lehetőség egy másik BX646-ra és egy AZ6-ra ugyanannyiért, ezért vagyok kiváncsi a véleményetekre. A 747-es tudomásom szerint direkt meghajtású, a koránál fogva már könnyen elporladó és nehezen beszerzhető fogaskerékkel, és annyival nem tud többet, mint amennyivel drágább, szóval nem vonz. Nem vonz az AZ7-es sem, ami szerintem erősen túlárazott a piacon.
Jól mondod, az AZ7 jelentősen túlárazott a piacon, messze nem ér annyit, amennyiért kínálják, de mondhatnám úgy is, hogy annyiért sokkal jobb magnókat lehet kapni.
A 747-es direkt hajtású volna(?) nem tudom, én nem szedtem szét az enyémet, de nem hinném hogy az, ez valami marketing marhaság lehet. A direkt hajtás a kazettás magnóknál elég ritka, és az sem ebben a kategóriában.
Na, pont az ATC(auto tape calibration) az egyik megoldás, ami miatt nem voltam vele elégedett, ez egy automata kalibráció, ami engem nem győzött meg, hogy jól(vagy számomra elvárhatóan) végzi a dolgát.
Más gyártók ennél kifinomúltabb, hatékonyabb megoldást alkalmaznak.
Utólag értékelve a hangját, tompa, unalmas, és lapos volt.
Nagyon "csili-vili", de a hangja alapján biztos, hogy nem venném már meg, semennyiért sem.
Az utána következő magnóim rádöbbentettek, hogy a Technics sajnos nem csinál jó magnókat, pedig igazán komoly magnóim nem voltak.
A 747-es előtt is Technics-em volt, egy BX-404, mert akkor még azt hittem hogy...
Ez után letértem a Technics útról, egy Sony TC-K611S jött, ami sokkal jobb volt, mint a BX-747, a kézi kalibrálása is megbízhatóbb, és hatékonyabbnak bizonyult. Ez után szintén Sony, TC- K750ES, más liga, mindenben mégjobb volt, sajnos javithatatlanúl elromlott. Ez után hirtelen felindulásból(ez adódott) vettem egy Kenwood KX7030-at, ami meglepően szerethető hangú, jó magnó volt(a közelmúltban majdnem megint vettem egy ilyet, de elmaradt a bolt, sajnos nem akart működni), alig maradt el a 750-es Sony-tól, a 611-nél viszont jobb volt.
Az utolsó magnóm, úgy 5 éve egy Pioneer CT 900s volt. Még ez sem egy csúcs magnó, de a fent említettekhez képest fényévekre van. Nagyon jó gép volt, de rájöttem, hogy nekem már nincs szükségem magnóra, így néhány hónap után eladtam.
Ha mégis magnózásra adnám a fejem, akkor biztos, hogy nem az esetleges jó ár alapján döntenék, hanem a hang, a megbízhatóság, és az állapot alapján. Ma biztosan tudom, hogy az erős, és számomra már nem tetsző hangkarakterük miatt Technics, és Sony biztos, hogy nem kellene.
Egyszer volt nálam kölcsönben egy Aiwa magnó, "csak" két fejes volt, a típusára már csak ködösen emlékszem, talán AD-F700, vagy 600 nem tudom, de meglepően jó hangú magnó volt, ez alapján feltételezem, hogy a felsőbb kategóriás Aiwa-k is nagyon jók lehetnek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech