Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4177

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Össze-vissza vásárolgatok mindent, amin megakad a szemem antikváriumokban, így akadt a kezembe az alábbi Santiago de Murcia lemez pár hete. De csak most realizálódott bennem, hogy ez jelentős mértékben ugyanaz az anyag, csak két évvel korábban rögzítve, mint amelyet Rolf Lislevand legendás vörös lemezén is játszott. Hangzásában, stílusában nem is lehetne különbözőbb a két felfogás, míg Lislevand ebből koncertélményt kreál, s mint ilyen tágabb teret ad az audiofil hangzásnak is, O'Dette előadása számomra talán közelebb áll az utcai zenészek városszerte járkálva (jácaras) előadott muzsikálásához.
Lislevand "kódexet" lát benne, annak talán picit fennkölt jellegével, O'Dette inkább "jácarast", amivel a várost körbejárva szórakoztatni lehet az embereket. Hozzá nem értő, szubjektív érzésem alapján természetesen.

youtu.be/UHM_I_7ndkM

youtu.be/F5F_yqaqsoA
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Folytassuk az asszociációs láncot, ugyanaz a szerző és a kiadó, ezúttal az előadói gárda változik, de ez is nagyon szép.
Kép
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Ugyanettől a csapattól egy kis Dufay?
cover.jpg
cover.jpg (36.96 KiB) Megtekintve 1296 alkalommal
Gyula 

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1083

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Kép

A szalamandrás Machaut lemez.
Egyszerűen pazar.
Lesz, aki elszalad, lesz, akinek nagy élmény.

youtu.be/dJoXQbZqNgo
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 872

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Korábbi "Call to prayer" ajánlód után kalandozva, találtam egy jó zenét :
Hogy mennyire komolyzene... Jazz vagy népzenei-jazz ? nem tudom, de fülbemászó és meditativ :

youtu.be/p-jA7RQfBRk

https://tidal.com/album/113532988?u
Csatolmányok
R-12314835-1532770260-5967.jpg
R-12314835-1532770260-5967.jpg (50.36 KiB) Megtekintve 1326 alkalommal
DCS Debussy / Pro-Ject RS2T / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Power-R kábelezés

zenta
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: zenta »

Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714), 28 évvel volt fiatalabb Bach-nál. Munkásságának nagy része - kb. 1000 kompozíció - egy tűzvészben megsemmisült, életművének 7 %-a maradt fenn.
Két kiváló album:
https://tidal.com/browse/album/187176061?u
Erlebach_Stylus Phantasticus.jpg
Erlebach_Stylus Phantasticus.jpg (22.92 KiB) Megtekintve 1394 alkalommal
https://tidal.com/browse/album/179836811?u
Erlebach_Le Banquet Celeste.jpg
Erlebach_Le Banquet Celeste.jpg (84.01 KiB) Megtekintve 1394 alkalommal
Rega P6/Goldring 1042, Heed Obelisk DT, cirrus7 ROCK szerver, sMS-200 NEO, Border Patrol SE DAC, diy ACP+, diy Pass ACA dual mono, diy szélessávú/Markaudio

zenta
Nincs visszaút
Nincs visszaút

juliush írta:
2024.05.24., pén. 15:56
Nagyon kedvelem Sean Shibe játékát! Tavaly novemberben a Müpában adott nagyon klassz koncertet. A Bach lemeze is remek:

youtu.be/oXemlzXYUuc

De nem fél kilépni a dobozból sem. :D

youtu.be/XPrHp9a8f8Y
Én a 2019-es Zeneakadémia kistermében tartott koncerten voltam. Az első akusztikus rész után jött az elektronikus (többek között az idézett Reich darabbal). A fájdalomküszöb határáig történő hangosítás sokkolta a közönséget, többen elhagyták a termet. Én bírom a srácot.
Rega P6/Goldring 1042, Heed Obelisk DT, cirrus7 ROCK szerver, sMS-200 NEO, Border Patrol SE DAC, diy ACP+, diy Pass ACA dual mono, diy szélessávú/Markaudio

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Fiatalabb koromban a komolyzene nekem elsősorban a szimfónikus zenét jelentette, ifjonti hévvel légvezényelve a vehemensebb finálékat, ki másnak, mint Toscanininek képzelve magamat. Ahogy öregszem, úgy tolódik el az ízlésem, érdeklődésem a kamarazenék irányába, így kerültek képbe a vonósnégyesek és társaik.
Az egykori szenvedélyes gyűjtők Kodály Antikváriumban landoló hagyatékaiban turkálva figyeltem fel olyan a 80-as, 90-es években lemezeket készítő histórikus kamara formációkra, amelyekben gyakran neves szólisták, zenekari szólamvezetők zenéltek együtt, mint például a londoni Hausmusik, vagy épp a L'Archibudelli. Ez utóbbi csapat Beethoven lemezét vettem legutóbb fillérekért, hadd ajánljam az alábbi darabot figyelmetekbe!

youtu.be/-y9RsKPMbtA
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2024.05.24., pén. 16:21
Bár a Roon által idézett ajánló szerint a Grieg vonósnégyes itt "all-too-cool", nekem valahogy épp az tetszett a legjobban.
:tutiok:
Nagyon szeretem Grieg Vonósnégyeseit, hivatalosan másfelet írt, de a torzó Másodikat komplettírozták. Korábban már ajánlottam a kedvenc tételemet a Másodikból:

youtu.be/lBYupvin9Bk
Gyula 

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3314
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

juliush írta:
2024.05.24., pén. 15:56
Nagyon kedvelem Sean Shibe játékát! Tavaly novemberben a Müpában adott nagyon klassz koncertet. A Bach lemeze is remek:

youtu.be/oXemlzXYUuc

youtu.be/XPrHp9a8f8Y
Igen, az utóbbi lemezén elektromos gitáron is játszik, ami hagyományosan ki szokta verni a biztosítékot a komolyzene kedvelők többségénél.

Nekem erről a lemezéről a nagy kedvencem Julia Wolfe LAD for 9 bag pipes szerzeménye. Kell hozzá némi nyitottság, de csontig hatoló zene. Sajnos Sean Shibe elektromos gitáron előadott verziója nincs fenn a Youtube-on, de a Tidalon meg lehet hallgatni. Itt van viszont az eredeti skót dudákon előadott darab:

youtu.be/0BnOLe5ORaY
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6191

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Véget ért mára a munka egy reggeltől idáig tartó egésznapos, háromfős, intenzív architecture-workshop után, agyszellőztetésként épp most hallgattam meg ezt az albumot, és elejétől végéig élveztem.

Bár a Roon által idézett ajánló szerint a Grieg vonósnégyes itt "all-too-cool", nekem valahogy épp az tetszett a legjobban. Ízlések és.... stb :) A hangzás, DG-hez méltóan amúgy tökéletes!

.
Screenshot 2024-05-24 at 15.53.06.png
.

youtu.be/Fy8_obuKTuQ
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

juliush
V.I.P.
V.I.P.

youtu.be/oXemlzXYUuc

youtu.be/XPrHp9a8f8Y
Gyula 

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Erik Satie Gymnopedie No. 1 Sean Shibe saját gitár átiratában. Nem a kedvenc hangszerem a gitár a komolyzenében (a lant meg még kevésbé), de ezt szeretem.

youtu.be/H44v2TaL7CM
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Bonyolult dolog. Nem kicsit.
De nagyon-nagyon jó.
Nem nyílik ki mindig és mindenkor; a hifiket képes fejre állítani.

youtu.be/DTqnA8iZIh4

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Rácz Ödön, a Bécsi Filharmonikusok vezető nagybőgőse Piazzola Nagy tangóját adja elő:

youtu.be/Y9IbLvGGgCM
BARTIMEX AUDIO Honlap

zenta
Nincs visszaút
Nincs visszaút

chord_ írta:
2024.05.17., pén. 15:03
juliush írta:
2024.05.17., pén. 10:11
Savall, meg a "Minden reggel" után valahogy blaszfémizmusnak tűnik Marais zenéjéhez modern hangszerekkel közelíteni. Itt van két nagyon tehetséges művész a fiatalabb nemzedékből, akik félrehajítják az évtizedes berögződéseket és pont ezt teszik. Az eredmény így, ilyen háttérrel egyszerre furcsán idegen és mégis tetszik. Ti mit gondoltok erről?
Tényleg furcsa.
Mert a zongorát pont úgy üzemeltetik, amire kitalálták. Mármint majd 150 év után.
A romantizálás egy teljesen másik vágányra viszi ezt a zenét; bár a gamba tartja a rendszert, a zongora, az nem. Kicsit elvész a komolyság?, nem tudom.

Ez olyan, mint a hifi. Rászokunk, aztán bele-csontosodunk (mi inkább páran bele-BBC-sedünk), aztán meg értetlenkedünk a másik hangon.
Nekem itt az etalon a Sophie Watillon féle megközelítés, én ebből a koordináta-rendszerből (ketrecből) tudok nyilatkozni.
Főleg a végén, a legvége előtt, amikor beőrülnek a dolgok, ott nagyon-nagyon más a kettő.
Mondjuk, ha valaki ezt a 14.20-tól kezdi meghallgatni, ott már majdnem vegytiszta megbolondulást hallhat.
Amúgy őrült jó zene, szó szerint.

youtu.be/wRWv5l3uvaw
Ehhez ezt tudom még hozzátenni:
https://tidal.com/browse/album/82101713?u
Marais_La Reveuse.jpg
Marais_La Reveuse.jpg (57.68 KiB) Megtekintve 1336 alkalommal
Marais_La Reveuse.pdf
(3.44 MiB) Letöltve 63 alkalommal.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Mai szerzemény (mármint általam, mert Vivaldi ugye pár száz éve már megszerezte ;) ).
De szórakoztató szerző is volt ez az Antonio, az előadás meg nagyon bejön!

youtu.be/6rbSFt-Jh2w

Erről a lemezről (látszik, hogy a franciák jól megszórták a hazai csapatot díjakkal!)
cover.jpg
cover.jpg (29.04 KiB) Megtekintve 1372 alkalommal
Gyula 

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Egy nagyon szép fúga.
Ami nem zárja ki azt, hogy végtelenül dallamos.
A gamba belépése, jó rendszeren, megborzongtató.

youtu.be/DPDCFWHv6ts

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

ajkamici írta:
2024.05.21., kedd 12:24
Igen, érdekes zongorával és fura eddig nem hallott összhang, nekem nagyon nagyon tetszik. "sznobként" pedig biztosnak érzem , a Harmonia Mundi nem vesz fel repertoárba vacakot. Este meghallgatom.
Köszi :napsut: :smile32:
juliush írta:
Savall, meg a "Minden reggel" után valahogy blaszfémizmusnak tűnik Marais zenéjéhez modern hangszerekkel közelíteni. Itt van két nagyon tehetséges művész a fiatalabb nemzedékből, akik félrehajítják az évtizedes berögződéseket és pont ezt teszik. Az eredmény így, ilyen háttérrel egyszerre furcsán idegen és mégis tetszik. Ti mit gondoltok erről?

youtu.be/R-HP-jLHcvQ
Hááát nálam harmadszor fut, én már annyira elszoktam ettől, pedig becsszóra igyekeztem...
A beharangozás alapján nekem elsőre a Jacques Loussier Trio munkássága ugrott be, engem a jazz feldolgozásaik közelebb visznek Marais zenéjéhez

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Ozawa, Boston, 1973
IMG_0024.jpeg
Gyula 

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 872

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Igen, érdekes zongorával és fura eddig nem hallott összhang, nekem nagyon nagyon tetszik. "sznobként" pedig biztosnak érzem , a Harmonia Mundi nem vesz fel repertoárba vacakot. Este meghallgatom.
Köszi :napsut: :smile32:
juliush írta:

youtu.be/R-HP-jLHcvQ
DCS Debussy / Pro-Ject RS2T / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Power-R kábelezés

juliush
V.I.P.
V.I.P.

És a következő Klasszikus! :D
(Clifford Curzon with the members of the Vienna Octet)
IMG_0023.jpeg
Gyula 

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

juliush írta:
2024.05.19., vas. 16:53
Biztos klassz élmény lehetett! Bár a Zeneakadémiával kapcsolatban nekem is fenntartásaim vannak, leginkább már kamarazenére látom/hallom alkalmasnak. Ha jól látom, az előadó az "Egy kiállítás képeinek" saját átiratát játszotta, én lemezről az audiofil körökben demólemezként közismert Jean Guillou átiratot és előadást szeretem:

youtu.be/LxaOuTDLp9w
Igen, én is ezt ismertem. Ehhez képest Carpenter átirata nagyon más:

youtu.be/fIt1Zxmsw9I

Zenekari átiratot is többen komponáltak hozzá, nyilván ezekből a legismertebb a Ravel féle verzió, amelyik elvitte egy kissé francia impresszionista irányba művet, ami egyébként szerintem kifejezetten jót tett neki.
De itt van például ez Peter Breiner átirat, ami jobban ragaszkodik a szláv romantikához. Nekem ebben a ütős hangszerek intenzív használata nagyon tetszik:

youtu.be/2cjEZpOpBy0
BARTIMEX AUDIO Honlap

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Pénteki szerzemény, Gustav Leonhardt csembalón, 1970-ből, Domenico Scarlatti szonátákat játszik.
IMG_0021.jpeg
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Biztos klassz élmény lehetett! Bár a Zeneakadémiával kapcsolatban nekem is fenntartásaim vannak, leginkább már kamarazenére látom/hallom alkalmasnak. Ha jól látom, az előadó az "Egy kiállítás képeinek" saját átiratát játszotta, én lemezről az audiofil körökben demólemezként közismert Jean Guillou átiratot és előadást szeretem:

youtu.be/LxaOuTDLp9w
Gyula 

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”