youtu.be/h3-rNMhIyuQ
Túltolta? Nem kicsit. Nagyon! Botrányos, ahogyan ez a pali időnként a zongorával bánik. Így, ilyen gátlástalanul inzultálni ezt a jobb sorsra és megértőbb társa érdemes hangszert... Ez az izomból pedálózós, kritikátlanul zengetős, billentyűverős, a legminimálisabb finomságot nélkülöző hangszerjáték már régen kiment a divatból. Utoljára 40 éve hallottam ilyet pianínón, zongorakíséretes órán.
Végre felszínre tört Olafsson valódi zenei ízlése. Ez ő. Ez a baltás gyilkos. Hidegvérrel lemészárolja J.S Bachot. Ólafsson addig volt érdekes, ameddig J.S.Bach szerzeményeit csonkítgatta és preparálgatta dj hátterű zenész ismerőseivel. Valójában akkor sem ő végezte az érdemi munkát, hanem a többiek. Ez a darab sem az ő átirata. A Philipp Glass lemeze egész korrekt lett, bár nem ő az egyedüli, aki vállalhatóan elő tudta adni azokat az etüdöket. Ott van példának okáért Valentina Lisitsa, akiről mostanában politikai korrektségre hivatkozva nem illik szót ejteni. Ólafsson rémesen interpretálja J.S.Bachot. Nem is értem, hogy minek veszkődik vele, hiszen nem az ő zeneszerzője. Meg aztán nem lenne jobb a barokkot ráhagyni a hozzáértőkre? Csak kérdem. Miért van az, hogy Mozart, Beethoven vagy Brahms művei esetén mindenki hüledezik és kapkodva veszi a levegőt, ha nem követik az adott korstílusra jellemző előadói gyakorlatot? A barokk mióta szabad préda? Mióta lehet vele bármit, hangsúlyozom, bármit megcsinálni? Megmondom én. Mióta úgy jönnek ki az iskolából ezek az ifjú süvölvények, hogy még a legprimitívebb díszítéseket sem képesek a megfelelő helyen és hangsúlyozással elhelyezni. Minek sajátítsa el? Vagy inkább kérdezzem úgy: kinek? A közönségnek? De hisz nekik még annyi lövésük sincs J.S.Bach és a barokk kapcsán, mint Ólafssonnak. Ólafsson valójában azt csinál a színpadon, amit csak akar. És meg is teszi. A közönség meg naívanl megeszi, amit lefőz nekik és még meg is köszöni, mert hősünket a DG futtatja. Nem kell zsömlét tudni sütni ahhoz, hogy megmondjuk, jó-e? Rémes nézni, ahogyan pereg ki a sok éhes szájból a száraz morzsa, mert a nagy "zsömleszakértők" még az életben nem haraptak bele egy jó pékáruba.
De legyen mindenkinek a tehetsége és ízlése szerint!
youtu.be/Yu06WnXlPCY