Nem szeretném megnevezni az illetőt, ha erre "jár", és magára ismer, akkor biztosan elmondja a tapasztalatait, magyarázatát.fülelek írta: ↑2023.11.26., vas. 22:41Hát persze, ha valaki úgy gondolja, minden vélemény ugyanannyit számít, akkor lehet példálózni, nem tudjuk, ki van mögötte.
Mindenkinek lehet saját ízlése, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az példamutató is. Ez is egy ok, amiért a hifiben sokan pörögnek az erdőben, mert azt hiszik el, amit el szeretnének hinni. "Olyan jókat írnak róla" -ugye ismerős szöveg?
Az én immáron 40 éves tapasztalatom az, hogy az összes esetben, amikor a külső pvc héjat lebontottuk egy kábelről, mindig jobb/részletesebb/izgalmasabb/tisztább hangzást kaptunk, mint az eredeti kábellel. És vajon miért van az, hogy az igazán elismert kábel gyártó márkák egyáltalán nem használnak pvc-t sehol? Kimber, Nordost, Crystal, Cardas, VdH, Schnerzinger, AudioQuest hogy csak néhányat említsek.
Bevallom, nem tanulmányoztam a kábelgyártók kínálatát, és a gyártási filozófiájukat, anyagválasztásukat, de pl. a VDH-ról tudható, hogy fantázianevekkel(pl. Huliflex) látja el a szigetelésre használt anyagait, amiket így nem nagyon lehet tudni, hogy mi is valójában. Néhán VDH kábelhez volt szerencsém, de maradandót élményem egyikről sincs. Ahogy hallom, a felső kategóriásak elég jók, viszont az olcsóbbak elég vélelmesek, szerintem unalmasak. Aztán hogy ez mennyire köszönhető a szigetelésnek, azt nem tudom. Ahogy azt sem, hogy a PVC szigetelés mennyire "ellensége" a jó hangnak.
Az ilyen olcsó kábelekkel, mint ez a szóban forgó Canare, viszonylag büntetlenűl lehet kisérletezni, "megnyúzni" őket, de drágább kábeleknél, pláne gyári szerelésűnél, már erősen meggondolandó egy ilyen beavatkozás.
Még ha valóban hallható előnye is van, a későbbi, esetleges eladás szempontjából eléggé elértékteleníti azt.
Az én hangfalkábelem erenként teflon szigetelésű, de a külső köpenye, ha jól tudom PVC. Lehet, hogy érdemes volna megnyúzni, de nem vagyok benne biztos, hogy erre van szükségem. Aztán ki tudja, lehet sokat veszítek vele...