Hallottam már 3009-ben V15-öt és nem tetszett. "Szerencsére" kitörték aztán a tűjét és úgy emlékszem Ortofon Kontrapunkt került be helyette és sokkal jobb lett!dixie-chicken írta: ↑2023.09.23., szomb. 07:12
nah,innét indult a téma
..
felkinálták a MoFi-t,élni kéne az opcióval...
pont a "más" a lényeg,kideriteni milyen irányba változna meg az egész "koncepció",és más hangszedőnél hogyan alakulnak az arányok tompa LP vs többi...aztán hogy a digit része,ahoz hogyan viszonyul majd,megint más kérdés...van az a mondás a hifiberkekben,ha jót akarsz az SME 3009-snek,tegyél bele Shure hangszedőt,ha jót akarsz a Shure hangszedőnek,vegyél hozzá SME 3009-est...ebben tudok segiteni,van befogható V15/III,M95ED,M75Type2...nem a mai szofisztikált hangzásvilágot képviselik,de új tapasztalatok megszerzésére,igen,érdekes lehet..
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
MM és MC pickup-ok
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1258
Re: MM és MC pickup-ok
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.09.23., szomb. 10:39-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Ok: Idézési hiba javítása
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2731
nahSoundMania írta: ↑2023.09.23., szomb. 07:19Nos kétkedve, de elfogadom, hogy elég jónak gondoljátok az erősítőjét is. Akkor pedig a hangszedő /hangkar páros marad a probléma.dixie-chicken írta: ↑2023.09.23., szomb. 07:12mondjuk egy Quad 34-sem kerül ma többe,és sokan élvezik,van oylan is aki MP-500-al,úgy hogy a saját phono kártyáját használják...a Cyrus 2-es phono fokozata szintén IC-re alapszik,és nem kevesen még ma is kedvelik,főleg ha fel an tápolva a PSX-el,és az első számú forrásuk az LPSoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 20:37
Mármint a 300-350 dollárért megvehető, néhány tranzisztort és ic-ket tartalmazó előfokot? Meglepne ha elég jó lenne a lemezjátszójához!...az AVM Vorstufe sincs teletömöködve
,és mégis tökéletesen teszi a dolgát,akárcsak egy Hafler DH110...

felkinálták a MoFi-t,élni kéne az opcióval...
pont a "más" a lényeg,kideriteni milyen irányba változna meg az egész "koncepció",és más hangszedőnél hogyan alakulnak az arányok tompa LP vs többi...aztán hogy a digit része,ahoz hogyan viszonyul majd,megint más kérdés...van az a mondás a hifiberkekben,ha jót akarsz az SME 3009-snek,tegyél bele Shure hangszedőt,ha jót akarsz a Shure hangszedőnek,vegyél hozzá SME 3009-estSupravox felajánlott próbára egy MasterTracker-t, talán élni kellene ezzel a lehetőséggel.
Bár nem tudom, nem hinném, hogy jobb lenne, mint az MP-500, talán inkább csak más.

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
- SoundMania
- V.I.P.
Nos kétkedve, de elfogadom, hogy elég jónak gondoljátok az erősítőjét is. Akkor pedig a hangszedő /hangkar páros marad a probléma.dixie-chicken írta: ↑2023.09.23., szomb. 07:12mondjuk egy Quad 34-sem kerül ma többe,és sokan élvezik,van oylan is aki MP-500-al,úgy hogy a saját phono kártyáját használják...a Cyrus 2-es phono fokozata szintén IC-re alapszik,és nem kevesen még ma is kedvelik,főleg ha fel an tápolva a PSX-el,és az első számú forrásuk az LPSoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 20:37Mármint a 300-350 dollárért megvehető, néhány tranzisztort és ic-ket tartalmazó előfokot? Meglepne ha elég jó lenne a lemezjátszójához!dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 18:16
na,na,csipjük meg magunkat egy kicsit...van ott egy combosabb,kék előlapos JBL,nem biztos hogy mindenkinek szive csücske,emlékeim szerint,de egy pár szivet megdobogtat...az enyémet is,a "fostalicska", lepkefing,jó pár BBC féle hanghoz viszonyitva ..
..a Forte páros van,azt sem iktatnám ki csak úgy,amikor készült,még a phono volt prioritásban...a front az ami érdekes kérdéseket vethet fel,és ezen formájában,korlátozó faktorként jelenik/jelenhet meg...és ahogyan mondtam,ezt mind valahol az idő matrixában,és térben el kell helyezni...
nekem az MP500,az ahol kilóg a lóláb,azt kéne "kiiktatni"...de szwsz 3x,nem szeretnék hitvitákba keverdeni...
![]()
...az AVM Vorstufe sincs teletömöködve
,és mégis tökéletesen teszi a dolgát,akárcsak egy Hafler DH110...
- dixie-chicken
- V.I.P.
mondjuk egy Quad 34-sem kerül ma többe,és sokan élvezik,van oylan is aki MP-500-al,úgy hogy a saját phono kártyáját használják...a Cyrus 2-es phono fokozata szintén IC-re alapszik,és nem kevesen még ma is kedvelik,főleg ha fel an tápolva a PSX-el,és az első számú forrásuk az LPSoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 20:37Mármint a 300-350 dollárért megvehető, néhány tranzisztort és ic-ket tartalmazó előfokot? Meglepne ha elég jó lenne a lemezjátszójához!dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 18:16na,na,csipjük meg magunkat egy kicsitSoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 17:48
Szerintem a készülékei (erősítő, hagdobozok) nem is alkalmasak jobb hangzás élérésére, kicsit utána nézve. És arra sem, hogy a lemezek valóban jól szólhassanak.
Ez bukott ügy, hiába tesz szinte bármit a lemezjátszóval....van ott egy combosabb,kék előlapos JBL,nem biztos hogy mindenkinek szive csücske,emlékeim szerint,de egy pár szivet megdobogtat...az enyémet is,a "fostalicska", lepkefing,jó pár BBC féle hanghoz viszonyitva ..
..a Forte páros van,azt sem iktatnám ki csak úgy,amikor készült,még a phono volt prioritásban...a front az ami érdekes kérdéseket vethet fel,és ezen formájában,korlátozó faktorként jelenik/jelenhet meg...és ahogyan mondtam,ezt mind valahol az idő matrixában,és térben el kell helyezni...
nekem az MP500,az ahol kilóg a lóláb,azt kéne "kiiktatni"...de szwsz 3x,nem szeretnék hitvitákba keverdeni...
![]()

,és mégis tökéletesen teszi a dolgát,akárcsak egy Hafler DH110

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
Szerintem meg nem olyan rossz a Forte Audio előfok! A kar-hangszedő párosítás nem lesz az igazi. Nekem dög nehéz karos két egyforma lemezjátszóm van és piszok jól szólnak, szinte bármilyen hangszedővel!
andarson írta: ↑2023.09.22., pén. 21:31Ránéztem az interneten terjedő képekre, megtévesztők, nem igazán van olyan kép amiben van phono kártya, illetve külön dobozban van az előfoknak a tápja is. Ettől még lehet gyenge phono benne simán, sőt. (Jelenlegi használt ára is magasabb, de abból a hifiben kiindulni nem mindig lehet szerintem). De nagyjából értem amit mondasz, köszi!SoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 20:37Mármint a 300-350 dollárért megvehető, néhány tranzisztort és ic-ket tartalmazó előfokot? Meglepne ha elég jó lenne a lemezjátszójához!
www.nanoenergizer.hu
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Micromega M-One - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Sansui SR-222MKV
Audio 2: Carver CT7 - Forté Audio - Sonofer SF6 - XTZ 99W12.16 - Sansui SR-222MKV
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Micromega M-One - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Sansui SR-222MKV
Audio 2: Carver CT7 - Forté Audio - Sonofer SF6 - XTZ 99W12.16 - Sansui SR-222MKV
- andarson
- V.I.P.
- Értékelés: 602
Ránéztem az interneten terjedő képekre, megtévesztők, nem igazán van olyan kép amiben van phono kártya, illetve külön dobozban van az előfoknak a tápja is. Ettől még lehet gyenge phono benne simán, sőt. (Jelenlegi használt ára is magasabb, de abból a hifiben kiindulni nem mindig lehet szerintem). De nagyjából értem amit mondasz, köszi!SoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 20:37Mármint a 300-350 dollárért megvehető, néhány tranzisztort és ic-ket tartalmazó előfokot? Meglepne ha elég jó lenne a lemezjátszójához!
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Musical Fidelity M6x Vinyl
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333
JBL 4333
- andarson
- V.I.P.
Ha már az előfok, had kérdezzek erre rá. Az előfokomban a kézikönyve szerint van egy opció, hogy MM vagy MC erősítésre legyen kapcsolva, szerintetek ez létezhet? A kapcsoló (jumper) tényleg ott van a phono kártyán. És találtam egy másik fórumon ugyanúgy erre egy hivatkozást, gyakolratilag ugyanazt írja le ami az én kézikönyvemben van.
https://audiokarma.org/forums/index.php ... al.836528/
A 12-es hozzászólás, de berakok egy képernyőképet is.
https://audiokarma.org/forums/index.php ... al.836528/
A 12-es hozzászólás, de berakok egy képernyőképet is.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- SoundMania
- V.I.P.
Látom azért végül értetted. Bár továbbra is gyanús abba a karba való-e az a hangszedő?andarson írta: ↑2023.09.22., pén. 19:51Lehet kicsit félre vittem a társaságot, elnézést. Nem azt mondom, hogy elvérzik a Garrard a Linn digitális forrása mellett, bocsánat, ha ez jött le, nem ez volt a szándékom, erről szó nincs. Nagyon közel állnak egymáshoz, karakterben, tonalitásban nagyon hasonlóak.Nem több a mély vagy kevesebb a magas a lemezekben, (feltéve, ha nem egy rossz hangú lemezt teszek fel), ha több lenne a magas, szerintem már zavarna, de a közép sem szól más súllyal. Csak lehet kicsit több információt, részletet vagy összetettséget várnék tőle digitálissal szemben. Ugyanakkor ebből a szempontból a Nagaokat úgy képzelem, hogy egy részletező hangszedő, azaz valahol a hangszedő karaktere is a preferenciám szerinti.
Szimplán lehet SoundManianak is igaza, bocsánat, ha hírtelen rátámadtam. Lehet hogy a hangsugárzó és erősítő kombináció kevés összetettséget képes kifejezni, jóllehet képes a különbségek megmutatására, de lehet más hangsugárzó még nagyobb különbségeket lenne képes kifejezni (bár ebben az esetben azt gondolnám még inkább nyílni kellene az ollónak a két forrás között).
Úgy képzeljétek el, hogy nagyon hasonló a két hang a két forrással, azzal a különbséggel, hogy a digitális hang picit nyugodtabb, magabiztosabb és ugyanúgy hozza a részleteket. Lehet az én fülem a digitálissal nőtt fel és az analógra nem áll rá.
Volt egy két rosszabb első nyomásos lemez vásárlásom és elgondolkodtam azon, hogy mennyire kell ez nekem, viszont ha nem engedném el a lemezt, akkor meg kiváncsi lennék, hogy egy normálisabb MC hangszedő mit szedne ki a lemezekből. Egy biztos, jelenleg rövid távon biztosan nem vásárolok semmit, max lemezeket.
És ha jól néztem akkor azért az előfok sem túl magas színvonalú. Szerintem a lemezjátszód egy jó előfokkal többre lenne képes. És jobban kimutatná a kétféle forrás kategória különbségét. Ennek nincs köze, hogy eddig mivel rongáltad a hallásod. :)
Szóval az a kérdés, hogy akarsz-e a lemezről jobb hangokat hallani vagy beletörödsz abba ami van. De költeni kell rá ha jobbat akarsz. És akkor már olyan előfokot vennék amiben van MM/MC. Vagy trafózol és kell még egy jó kábel. Trafóhoz ha ügyes vagy nem kell hosszú, csak jó helyre kell tenni. Árulnak Kondo Vz 1m monot meg AN Vx-et is a hirdetésekben. Utóbbi 70 előbbi 200. Mc volt nemrég egy Rega Ania, nehéz (Rega) karral nagyon jól szól 70-80 ezerért használtan, bevizsgálva. Trafót meg keress egy Audio Innovations MC 800H(!)-t vagy MC1000H-t vagy egy 72Audio 10x-eset ezek nem drágák nagyon és nem nagxon van jobb ennyi pénzekért! Aztán ha megérted végre, hogy mennyivel jobb az LP hang úgyis eladod a digit cuccod. Vagy kiviszed a konyhába főzés közben zenét hallgatni..... :)
El kellene menned valakihez aki meg tudja mutatni mennyire sz.rok a digitek hangja egy jó lemezjátszóhang mellett....
Vagy mondom, a másik verzió, hogy marad így és megszokod.... De simán rosszul van a dolog csak installálva most.
- SoundMania
- V.I.P.
Mármint a 300-350 dollárért megvehető, néhány tranzisztort és ic-ket tartalmazó előfokot? Meglepne ha elég jó lenne a lemezjátszójához!dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 18:16na,na,csipjük meg magunkat egy kicsitSoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 17:48Szerintem a készülékei (erősítő, hagdobozok) nem is alkalmasak jobb hangzás élérésére, kicsit utána nézve. És arra sem, hogy a lemezek valóban jól szólhassanak.dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 17:15
nézz rá,milyen terhelési paramétereket ad a phono MM fokozata (pF),a naga MP500 érzékeny erre(100-200pF az ami "látni szeretne"),és azt sem ártana kideriteni,hogy a kar eredeti RCA csatijában (?),nincs-e véletlenül "bújtatva" + pF terhelés...milyen állapotban vannak a kar rögzitőcsavarjait befogadó gumi távtartók...?
![]()
Ez bukott ügy, hiába tesz szinte bármit a lemezjátszóval....van ott egy combosabb,kék előlapos JBL,nem biztos hogy mindenkinek szive csücske,emlékeim szerint,de egy pár szivet megdobogtat...az enyémet is,a "fostalicska", lepkefing,jó pár BBC féle hanghoz viszonyitva ..
![]()
- Indy
- V.I.P.
- Értékelés: 1633
Semmi ilyesmiről nincs szó. Az MP-500-at csomagban adtam el a lemezjátszóval együtt. A Music Maker még megvan, csak felújításra szorul.SoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 17:371042-őt ismerem... Ha a többit elengedted, nem lehettek annyival jobbak ezek szerint. Vagyis ez mind akkor inkább felejtős a hasonló árú mc-k mellett. Denon 103r lényegesen jobb már. És valószínűleg jól passzolna abba a Garrardon levő sme karba.Indy írta: ↑2023.09.22., pén. 15:04Nekem volt Nagaoka MP-500-am, egy Micro Seiki MA-505-ös karban. 1,65 g-os tűnyomást találtam a legoptimálisabbnak. Az MP-500 egy nagyon kifinomult szedő, rendkívül alacsony barázdazajjal, lineáris átvitellel. Emiatt nekem rockzenén túl kifinomult, a többi műfajon viszont tetszett, szerintem a legjobb MM/MI hangszedők között van. Nagy kedvencem még a Music Maker Mk III, az minden műfajban otthon érzi magát, de a Grado alapok miatt érzékeny az elektroszmogra. Most Goldring 1042-őt hallgatok, ez is nagyon jó szedő, inkább a Music Maker irány, csak kicsit sötétebb tónussal.
IMG_20200918_111949.jpg
@andarson: az MP-500 nagyon érzékeny mind a VTA, de még inkább a megfelelő azimuth beállításra. Én alaposan megnézném a beállításait a lemezjátszódnak.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
- andarson
- V.I.P.
Lehet kicsit félre vittem a társaságot, elnézést. Nem azt mondom, hogy elvérzik a Garrard a Linn digitális forrása mellett, bocsánat, ha ez jött le, nem ez volt a szándékom, erről szó nincs. Nagyon közel állnak egymáshoz, karakterben, tonalitásban nagyon hasonlóak.Nem több a mély vagy kevesebb a magas a lemezekben, (feltéve, ha nem egy rossz hangú lemezt teszek fel), ha több lenne a magas, szerintem már zavarna, de a közép sem szól más súllyal. Csak lehet kicsit több információt, részletet vagy összetettséget várnék tőle digitálissal szemben. Ugyanakkor ebből a szempontból a Nagaokat úgy képzelem, hogy egy részletező hangszedő, azaz valahol a hangszedő karaktere is a preferenciám szerinti.
Szimplán lehet SoundManianak is igaza, bocsánat, ha hírtelen rátámadtam. Lehet hogy a hangsugárzó és erősítő kombináció kevés összetettséget képes kifejezni, jóllehet képes a különbségek megmutatására, de lehet más hangsugárzó még nagyobb különbségeket lenne képes kifejezni (bár ebben az esetben azt gondolnám még inkább nyílni kellene az ollónak a két forrás között).
Úgy képzeljétek el, hogy nagyon hasonló a két hang a két forrással, azzal a különbséggel, hogy a digitális hang picit nyugodtabb, magabiztosabb és ugyanúgy hozza a részleteket. Lehet az én fülem a digitálissal nőtt fel és az analógra nem áll rá.
Volt egy két rosszabb első nyomásos lemez vásárlásom és elgondolkodtam azon, hogy mennyire kell ez nekem, viszont ha nem engedném el a lemezt, akkor meg kiváncsi lennék, hogy egy normálisabb MC hangszedő mit szedne ki a lemezekből. Egy biztos, jelenleg rövid távon biztosan nem vásárolok semmit, max lemezeket.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3244
Én ezért javasoltam, már a témára adott első hozzászólásomban, hogy ne kezdjen pánik szerű vásárlásba, cserélgetésbe, hanem inkább próbáljon meg valakitől kölcsönkérni egy jobb MC hangszedőt. Akkor még nem tudtam, hogy a phono-ja csak MM-et kezel.dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 18:16na,na,csipjük meg magunkat egy kicsitSoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 17:48Szerintem a készülékei (erősítő, hagdobozok) nem is alkalmasak jobb hangzás élérésére, kicsit utána nézve. És arra sem, hogy a lemezek valóban jól szólhassanak.dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 17:15
nézz rá,milyen terhelési paramétereket ad a phono MM fokozata (pF),a naga MP500 érzékeny erre(100-200pF az ami "látni szeretne"),és azt sem ártana kideriteni,hogy a kar eredeti RCA csatijában (?),nincs-e véletlenül "bújtatva" + pF terhelés...milyen állapotban vannak a kar rögzitőcsavarjait befogadó gumi távtartók...?
![]()
![]()
Supravox felajánlott próbára egy MasterTracker-t, talán élni kellene ezzel a lehetőséggel.
Bár nem tudom, nem hinném, hogy jobb lenne, mint az MP-500, talán inkább csak más.
Mindenesetre, szerintem kilóg a lóláb, ez az analóg forrás nagyon nem egy belépő szintű lemezjátszó, valahogy nem áll össze a kép, hogy a Linn streamer egyértelműen jobb nála.
Nem degradálva a Linn-t, de elképzelésem szerint minimum egálban kellene lenniük.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- dixie-chicken
- V.I.P.
az jó,47KOhm,50 pF..a kábel mondjuk +100pFandarson írta: ↑2023.09.22., pén. 17:50Jelenlegi beállítás szerint 47.000 Ohm impedance és 50pF capacitance beállításban van.dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 17:15nézz rá,milyen terhelési paramétereket ad a phono MM fokozata (pF),a naga MP500 érzékeny erre(100-200pF az ami "látni szeretne"),és azt sem ártana kideriteni,hogy a kar eredeti RCA csatijában (?),nincs-e véletlenül "bújtatva" + pF terhelés...milyen állapotban vannak a kar rögzitőcsavarjait befogadó gumi távtartók...?
![]()
A második kérdésre ennyire egzakt választ nem tudok adni.
tekerd szét az SME RCA csatiját (ami az amplifikáció oldalára megy),nézzd meg hogy a + és - érintkezi pontok között,maga az RCA csatiban nincs vlmi "bizgentyű" beforrasztva..no para ha van,oldalcsipőfogó,és kivágod..a kar oldalán,soros 4-es csatlakozó van,vagy RCA csatik ?...ha RCA csati van ott is,nem árt megnézni ott is,lehet vlki,vlmikor megforditotta a kábel irányát...

- dixie-chicken
- V.I.P.
na,na,csipjük meg magunkat egy kicsitSoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 17:48Szerintem a készülékei (erősítő, hagdobozok) nem is alkalmasak jobb hangzás élérésére, kicsit utána nézve. És arra sem, hogy a lemezek valóban jól szólhassanak.dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 17:15nézz rá,milyen terhelési paramétereket ad a phono MM fokozata (pF),a naga MP500 érzékeny erre(100-200pF az ami "látni szeretne"),és azt sem ártana kideriteni,hogy a kar eredeti RCA csatijában (?),nincs-e véletlenül "bújtatva" + pF terhelés...milyen állapotban vannak a kar rögzitőcsavarjait befogadó gumi távtartók...?
![]()
Ez bukott ügy, hiába tesz szinte bármit a lemezjátszóval.

nekem az MP500,az ahol kilóg a lóláb,azt kéne "kiiktatni"

- andarson
- V.I.P.
Nem akarok veled vitatkozni, de két forrás összehasonlításáról volt szó részemről eddig, azaz a változó a hálózati lejátszó vs. lemezjátszó, az erősítő és hangsugárzó ebben a képletben nem változik, így ebben a formában, nem teljesen értem ezeket a mondataid.SoundMania írta: ↑2023.09.22., pén. 17:48
Szerintem a készülékei (erősítő, hagdobozok) nem is alkalmasak jobb hangzás élérésére, kicsit utána nézve. És arra sem, hogy a lemezek valóban jól szólhassanak.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
E mellett lehet még állítani 200 pF capacitance-re és 47 Ohm, 100 Ohm és 1.000 Ohm impedance-re a beállításokat.
- andarson
- V.I.P.
Az első kérdésre tudok válaszolni, mert nyomtatva megvan az előfok angol nyelvű manualja. Jelenlegi beállítás szerint 47.000 Ohm impedance és 50pF capacitance beállításban van. Ami érdekes az előfokkal kapcsolatban és nem tudom, hogy ez mennyire valid, az angol leírást mintha úgy értelmezném, hogy egy jumperrel lehet állítani high output (MM) cartridge setting - for low circut gain-re (cartridges having a specified output greater than 3 millivolts) és low output cartridge setting - for high cicuit gain-re (cartridges having a specified output less than 3 millivolts). Az előfok tetejét kiváncsiságból levettem és valóban van 2 jumper amit ennek beállítására javasol.dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 17:15nézz rá,milyen terhelési paramétereket ad a phono MM fokozata (pF),a naga MP500 érzékeny erre(100-200pF az ami "látni szeretne"),és azt sem ártana kideriteni,hogy a kar eredeti RCA csatijában (?),nincs-e véletlenül "bújtatva" + pF terhelés...milyen állapotban vannak a kar rögzitőcsavarjait befogadó gumi távtartók...?
![]()
E mellett lehet még állítani 200 pF capacitance-re és 47 Ohm, 100 Ohm és 1.000 Ohm impedance-re a beállításokat.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- SoundMania
- V.I.P.
Szerintem a készülékei (erősítő, hagdobozok) nem is alkalmasak jobb hangzás élérésére, kicsit utána nézve. És arra sem, hogy a lemezek valóban jól szólhassanak.dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 17:15nézz rá,milyen terhelési paramétereket ad a phono MM fokozata (pF),a naga MP500 érzékeny erre(100-200pF az ami "látni szeretne"),és azt sem ártana kideriteni,hogy a kar eredeti RCA csatijában (?),nincs-e véletlenül "bújtatva" + pF terhelés...milyen állapotban vannak a kar rögzitőcsavarjait befogadó gumi távtartók...?
![]()
- SoundMania
- V.I.P.
1042-őt ismerem... Ha a többit elengedted, nem lehettek annyival jobbak ezek szerint. Vagyis ez mind akkor inkább felejtős a hasonló árú mc-k mellett. Denon 103r lényegesen jobb már. És valószínűleg jól passzolna abba a Garrardon levő sme karba.Indy írta: ↑2023.09.22., pén. 15:04Nekem volt Nagaoka MP-500-am, egy Micro Seiki MA-505-ös karban. 1,65 g-os tűnyomást találtam a legoptimálisabbnak. Az MP-500 egy nagyon kifinomult szedő, rendkívül alacsony barázdazajjal, lineáris átvitellel. Emiatt nekem rockzenén túl kifinomult, a többi műfajon viszont tetszett, szerintem a legjobb MM/MI hangszedők között van. Nagy kedvencem még a Music Maker Mk III, az minden műfajban otthon érzi magát, de a Grado alapok miatt érzékeny az elektroszmogra. Most Goldring 1042-őt hallgatok, ez is nagyon jó szedő, inkább a Music Maker irány, csak kicsit sötétebb tónussal.
IMG_20200918_111949.jpg
@andarson: az MP-500 nagyon érzékeny mind a VTA, de még inkább a megfelelő azimuth beállításra. Én alaposan megnézném a beállításait a lemezjátszódnak.
- dixie-chicken
- V.I.P.

- andarson
- V.I.P.
Az amerikai Forté Audio model 4 power amphoz készített model 40 preamp phono bementét.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3244
Még egy fontos kérdést nem tisztáztunk, milyen phono-t használsz?andarson írta: ↑2023.09.22., pén. 16:15Elég jó a kérdés, nagy valószínűséggel nincs, vagy csak pár. Keith Jarrett 1984-es Changes lemezét ha haloványan is, de éppenséggel jobbnak hallom mint a streamet, de már ez is '84-es és akár lehet digitális masterrel készített. A lemezekről (is) még nagyon sokat kell tanulnom, ez egész biztos.
Mert ezen is nagyon sok múlhat.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- andarson
- V.I.P.
Elég jó a kérdés, nagy valószínűséggel nincs, vagy csak pár. Keith Jarrett 1984-es Changes lemezét ha haloványan is, de éppenséggel jobbnak hallom mint a streamet, de már ez is '84-es és akár lehet digitális masterrel készített. A lemezekről (is) még nagyon sokat kell tanulnom, ez egész biztos.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- Indy
- V.I.P.
Az lejött nekem hogy te is így fogod gondolni. :)dixie-chicken írta: ↑2023.09.22., pén. 15:44helyben vagyunk...no comment tovább...puszikaEmiatt nekem rockzenén túl kifinomult![]()
![]()
- dixie-chicken
- V.I.P.
helyben vagyunk...no comment tovább...puszikaEmiatt nekem rockzenén túl kifinomult

- Indy
- V.I.P.
Ránézésre a rendszered alkalmas lehet az analóg szépségeinek megmutatására, mert sajnos ez is rendszerfüggő. Lehet analógra kihegyezett rendszert építeni, meg olyat is, ami digitális forrásokból fog sokkal jobban szólni. Van olyan hanglemezed, aminek kifogástalan az állapota és teljesen analóg masterrel készítették?andarson írta: ↑2023.09.22., pén. 15:27Egyrészt azért kezdtem bele az LP-be, mert úgy éreztem a digit láncom teljesen rendben van és más komponenseimen sem szeretnék változtatni (erősítő, hangsugárzó, kábelek) ugyanakkor a vinyl forrásról meg olvastam, hogy adott esetben jobb mint a digitális formátumok és gondoltam fizikálisan is kiélhetek egy gyűjtő szenvedélyt.