Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

MM és MC pickup-ok

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 602

Re: MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: andarson »

Indy írta:
2023.09.22., pén. 15:04
@andarson: az MP-500 nagyon érzékeny mind a VTA, de még inkább a megfelelő azimuth beállításra. Én alaposan megnézném a beállításait a lemezjátszódnak.
Köszi a véleményed! Azon is gondolkodom, lehet nekem vannak túl nagy elvárásaim a vinyl-lel szemben? (Bár ezt nem hinném). De azok alapján, amit írsz, lehet nem lenne rossz, ha valaki hozzáértőt vendégségül látnék :)
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Musical Fidelity M6x Vinyl
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Oké, megpróbálok nem mellébeszélni, lehet kicsit hosszú lesz. Mint látjátok lemezek terén egy teljesen kezdő és tapasztalatna 41 éves fiatal vagyok, aki 10 éve hifizik, apránként és lassan építkezve.A Garrard a második lemezjátszóm, előtte nem ebben az árkategóriában, elsőre szintén egy régi, de nem is igazán ismert skót lejátszóm volt (STD 305M), amiről online ilyen meg olyan jókat olvastam külföldi fórumokon, valamiért megtetszett és teljesen laikusan adtam neki egy esélyt, de nem volt oké az én környezetemben. A kar és hangszedő az STD 305M-en ugyanez volt, tehát amikor a Garrard-ra léptem tovább csak a futómű változott, egy az egyben át lett rakva az STD 305M-ről a Garrardra a kar+hangszedő és nagyot közelített a hang ahhoz amit elvárnék. Ami fontos az esetemben, hogy mindig is streamet hallgattam, még CD-t sem hallgattam hifin (persze gyerekként igen, de mini-hifi tornyon, nem klasszikus értelembe vett hifin). Streamen Linn hálózati lejátszóm van és semmi hiányérzetem nincs ezen a vonalon. Egyrészt azért kezdtem bele az LP-be, mert úgy éreztem a digit láncom teljesen rendben van és más komponenseimen sem szeretnék változtatni (erősítő, hangsugárzó, kábelek) ugyanakkor a vinyl forrásról meg olvastam, hogy adott esetben jobb mint a digitális formátumok és gondoltam fizikálisan is kiélhetek egy gyűjtő szenvedélyt.
De még ezzel a jelenlegi Garrard setuppal is van némi hiányérzetem, minimális, de van. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudom. Lehet hogy nem tudok "jól" zenét hallgatni és megszoktam a digitális hangot? Lehet. Lehet hogy még feljebb kellene mennem? Ez is lehet. Az biztos ugyanakkor, hogy azért kezdtem kihátrálni a történetből, mert voltak kiábrándulást keltő lemez vásárlásaim, persze ezt is meg kell tanulni, ezzel még lehet együtt élni, hogy ez egy ilyen formátum. De úgy gondolom nálam még kicsit előrébb van a hálózati lejátszó hangban mint a vinyl.
És hogy milyen zenét hallgatok? Elsősorban könnyű zenét, rock (progrock), jazz (de abból a maiak inkább, skandináv ECM vonal), elektronikus zenéket és nagyon minimális komoly zenét (amik szintén könnyedebbek, hangulatfüggően). Úgy gondolom ezekhez a zenékhez passzol a Garrad élénksége, de persze tévedhetek is.
A kérdés pedig, hogy miért erre a hangszedőre esett a választás? Anyagi oka van, másod kézből vettem, számomra megbízhatónak tűnő forrásból és így jó ár/érték arányúnak gondoltam az MM vonalon. Jelzem én sem tartom rossz hangszedőnek, nem gondolom, hogy most a Nagaoka tehetne arról, hogy azt érzem nálam a digitális forrás picit jobb, csak érdekelt mások mit gondolnak, ha egy felső kategóriásnak tartott MM-ről szeretnék tovább lépni.
Linn Majik DS
JBL 4333

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

Nekem volt Nagaoka MP-500-am, egy Micro Seiki MA-505-ös karban. 1,65 g-os tűnyomást találtam a legoptimálisabbnak. Az MP-500 egy nagyon kifinomult szedő, rendkívül alacsony barázdazajjal, lineáris átvitellel. Emiatt nekem rockzenén túl kifinomult, a többi műfajon viszont tetszett, szerintem a legjobb MM/MI hangszedők között van. Nagy kedvencem még a Music Maker Mk III, az minden műfajban otthon érzi magát, de a Grado alapok miatt érzékeny az elektroszmogra. Most Goldring 1042-őt hallgatok, ez is nagyon jó szedő, inkább a Music Maker irány, csak kicsit sötétebb tónussal.
IMG_20200918_111949.jpg
@andarson: az MP-500 nagyon érzékeny mind a VTA, de még inkább a megfelelő azimuth beállításra. Én alaposan megnézném a beállításait a lemezjátszódnak.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2883
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

dixie-chicken írta:
2023.09.22., pén. 14:25
@zoli:vlmi nem gyere az egészben...nem tagadom,nagyon sok sz&r hangú lemez van a piacon,új,és használt is,olcsó és drága is...lehet "jó köztes megoldásokat találni" ahol ez a mizéria,nincs annyira a pofádba tolva ;) ...eleve,az a véleményem hogy a 401-es nem a mai "finomkodó,bársonyos" irányvonalnak való...az alap hangkarakterét,nem biztos hogy ildomos,és jó a mai nagyfelbontásos oldalrol megközeliteni,a felszinre kerülhetnek nem kivánatos mellékhatások...ezeket a készülékeket időben,és térben,a megfelelő környezetben kell elhelyzni,és zeneileg is azt kell megcélózni velük....remekelhetnek :smile32:

SME 3012/R,3009R,M2R-9/12,Schick 12",Denon DL103/103R,Ortofon SPU,Shure M55,V15,M75 és élvezni fogod Belafonte,Getz/Gilbert,Ellington,Billie Holiday stb felvételeit :smile53:

Milyen MP-500,who the fuck is Alice :smile30:

Jaguar E Type 4.2 vs Jaguar F type...

bocs,durva voltam,de én nem szoktam kendőzni a dolgokat..azt szoktam mondani egy pár seggberúgás,lehet célravezetőbb,mint 500 finomkodó levél..

:smile49:
Na az oké, de vajon mit hallgat? Ha nem ilyen lötyögős vagy veretős dolgokat, hanem próbálna cizelláltságot meg finomkodást, akkor arra eleve nem a Garrard a jó céleszköz.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

@zoli:vlmi nem gyere az egészben...nem tagadom,nagyon sok sz&r hangú lemez van a piacon,új,és használt is,olcsó és drága is...lehet "jó köztes megoldásokat találni" ahol ez a mizéria,nincs annyira a pofádba tolva ;) ...eleve,az a véleményem hogy a 401-es nem a mai "finomkodó,bársonyos" irányvonalnak való...az alap hangkarakterét,nem biztos hogy ildomos,és jó a mai nagyfelbontásos oldalrol megközeliteni,a felszinre kerülhetnek nem kivánatos mellékhatások...ezeket a készülékeket időben,és térben,a megfelelő környezetben kell elhelyzni,és zeneileg is azt kell megcélózni velük....remekelhetnek :smile32:

SME 3012/R,3009R,M2R-9/12,Schick 12",Denon DL103/103R,Ortofon SPU,Shure M55,V15,M75 és élvezni fogod Belafonte,Getz/Gilbert,Ellington,Billie Holiday stb felvételeit :smile53:

Milyen MP-500,who the fuck is Alice :smile30:

Jaguar E Type 4.2 vs Jaguar F type...

bocs,durva voltam,de én nem szoktam kendőzni a dolgokat..azt szoktam mondani egy pár seggberúgás,lehet célravezetőbb,mint 500 finomkodó levél..

:smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3244

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

dixie-chicken írta:
2023.09.22., pén. 12:41
andarson írta:
2023.09.22., pén. 10:53
dixie-chicken írta:
2023.09.22., pén. 10:15

milyen más hangszedőt próbáltal ki,a saját rendszeredben,az MP-500 elött ?...alapjáraton ha lefele viszed a tűnyomást "lightosabb" hangot kapsz,picit "világosabb hang",mint a tűnyomás maximális értékeinél...a Jethro,és Hassell LP amit elhoztam,ugyanezen "tompa hangú" LP társaságához sorolható,vagy az még az elsődleges ötleted "áldozatai" ?...nincs semmi para ha azt mondod "igen,azok is tompák voltak" :D

:quetionmark:
Szia :) azok a lemezek az elsődleges ötletem áldozatai, mindkettő jól szólt nálam, igaz a Jehtro Tullnak a Steven Wilsonos újrakeverése közelebb áll hozzám, de maga a lemez nem tompa. Más hangszedőt még nem próbáltam egyébként.
:smile53: :D ...jó az SW változata a Stand Up-nak,ezt már kiveséztük máshol... :smile29:

no de fő problematika ügyileg,MM oldalon,ha azon árszinten maradnánk ahol az MP500 van,ott az a MoFi amit emlegettek,szerepel a vinil.hu tesztprogramjában,és akad még jópár más is ott a kinálatban...lehet a tisztánlátás végett,érdemes lenne velük futni egy kört...aztán a Nagaoka talán jobban szereti a picivel nehezebb karokat,mint ami a SME 3009S2.Impr.,lehet érdemes lenne vlmi nehezéket hozzádni a shell oldalán,akár más shell,amely SME sztenderd,vagy "lapocskák"/nehezékek,de ne legyen több mint totál 18-18,5gr a shell+hangszedő+csavarok/nehezékek tömege,ez a max amire az S2 Impr.be van tervezve...ezen felül,ha jól emlékszem,alacsony pF terhelést igényel az MP500,ez talán valahol 100-200pF környékén van,ez mennyi az esetedben ?

de,ez most majd kiveri a biztit ismét,nagyon jó haverom,rengeteg "komolynak vélt lemezjátszó/kar/MC hangszedő " után,radikális megoldást alkalmaz,van már kb 4-5 éve:Garrard 401/SME 3009S2 impr.fix shell,és Shure M75,kúpos tűvel :smile30: :kiss:
Érdekes dolog ez, hogy Mi itt ajánlgatunk Andersonnnak mindenfélét, hogy minn változtasson, mit cseréljen, mit vegyen, stb. Pedig én nem emlékszem olyanra, hogy azt írta volna, elégedetlen a jelenlegi összeállítással, inkább az vette el a kedvét, hogy a lemezek nagyon változó minőségűek, így elkezdte másban keresni a hibát, megoldást.
Véleményem szerint azon, hogy a lemezek hangminőségében nagy a szórás, azt semmilyen hangszedő nem tudja kiküszöbölni. Persze egy kifinomúltabb darab, talán tudja egy kicsit javítani a helyzetet, de a sz@r nyomásra nincs gyógyír.
A hangszedő és kar együttes viselkedése is fontos kérdés, lehet egy rezonancia frekvenciát érdemes lenne számolni, mert már más is figyelmeztetett rá, hogy az MP-500 nem éppen ideális ebbe a karba.
Én "bízom" az MP-500 minőségében, nem hinném, hogy ő gyenge láncszem lenne, csupa jókat olvastam róla, de számomra az is kérdés, hogy esett rá a választás?
A rezoncia frekvenciáról csak annyit, hogy a MasterTracker sem a legkönnyebb karokban érzi jól magát.
A Benz-Micro ACE-hez képet nehezítenem kellett a karon, hogy "jobban érezze magát".
Mivel a lemezjátszóm karján(Funk Firm Fx5 x) van egy fokozatmentesen állítható csúszka(súly) erre a célra, így viszonylag könnyű dolgom volt, nem kellet barkács megoldásokhoz folyamodnom. Viszont eltelt némi idő, jónéhány lemezt meg kellet hallgatnom annak eldöntéséhez, hogy ennek a csúszkának hol is legyen a végleges helye.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:
2023.09.22., pén. 10:53
dixie-chicken írta:

milyen más hangszedőt próbáltal ki,a saját rendszeredben,az MP-500 elött ?...alapjáraton ha lefele viszed a tűnyomást "lightosabb" hangot kapsz,picit "világosabb hang",mint a tűnyomás maximális értékeinél...a Jethro,és Hassell LP amit elhoztam,ugyanezen "tompa hangú" LP társaságához sorolható,vagy az még az elsődleges ötleted "áldozatai" ?...nincs semmi para ha azt mondod "igen,azok is tompák voltak" :D

Szia :) azok a lemezek az elsődleges ötletem áldozatai, mindkettő jól szólt nálam, igaz a Jehtro Tullnak a Steven Wilsonos újrakeverése közelebb áll hozzám, de maga a lemez nem tompa. Más hangszedőt még nem próbáltam egyébként.
:smile53: :D ...jó az SW változata a Stand Up-nak,ezt már kiveséztük máshol... :smile29:

no de fő problematika ügyileg,MM oldalon,ha azon árszinten maradnánk ahol az MP500 van,ott az a MoFi amit emlegettek,szerepel a vinil.hu tesztprogramjában,és akad még jópár más is ott a kinálatban...lehet a tisztánlátás végett,érdemes lenne velük futni egy kört...aztán a Nagaoka talán jobban szereti a picivel nehezebb karokat,mint ami a SME 3009S2.Impr.,lehet érdemes lenne vlmi nehezéket hozzádni a shell oldalán,akár más shell,amely SME sztenderd,vagy "lapocskák"/nehezékek,de ne legyen több mint totál 18-18,5gr a shell+hangszedő+csavarok/nehezékek tömege,ez a max amire az S2 Impr.be van tervezve...ezen felül,ha jól emlékszem,alacsony pF terhelést igényel az MP500,ez talán valahol 100-200pF környékén van,ez mennyi az esetedben ?

de,ez most majd kiveri a biztit ismét,nagyon jó haverom,rengeteg "komolynak vélt lemezjátszó/kar/MC hangszedő " után,radikális megoldást alkalmaz,van már kb 4-5 éve:Garrard 401/SME 3009S2 impr.fix shell,és Shure M75,kúpos tűvel :smile30: :kiss:
Csatolmányok
m75.jpg
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

andarson
V.I.P.
V.I.P.

dixie-chicken írta:

Linn Majik DS
JBL 4333

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:
2023.09.21., csüt. 21:56
Jóllehet ebbe a topicba dobtam be a kérdésem, hogy az én láncomba érdemes-e MC-it illeszteni, mert érdekelt mások véleménye az MP500 vs. egyéb MC hangszedők ár/érték viszonyáról, de ahogy kérdésként másrészről felmerült, hogy mit értek azon problémám alatt hogy zavar a lemezek változó minősége, lehet nem is igazán a setuppal van/volt az elsődleges gond, hanem azzal, hogy el kell, fogadjam az analóg világban vannak rosszul sikerült forrás anyagok, lemezek... ez az eddigi digitális világomra kevéssé volt jellemző.
Azon is elgondolkodtam ugyanakkor, lehet nincs is tökéletesen telepítve a lemezjátszóm, lévén nem igazán értek hozzá, beismerem. Az MP500 ajánlott tűnyomása 1,3-1,8g közé esik, ez nálam 1,7 grammon volt, ezt most próbaképp levettem 1,4g-ra és nagyon tetszik a változás.
Visszatérve, az nem lehet kérdés, hogy vannak jobb MC hangszedők egy felsőkategóriás MM hangszedőnél, a kérdés, hogy a 350eFT-os MM hangszedő vs. MC lánc kialakítása (mert nincs MC fogadására alkalmas phonom) egy jobb MC hangszedővel, hányszorosa lehet ennek a 350eFt-nak és hogy az a többszörös ráfordítás nekem megéri-e.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: pali923 »

arzachel írta:
2023.09.21., csüt. 19:05
Egy jo analog vonalat nehéz összehozni,de ha összejön nincs az a digitàlis izé ami partiban lenne vele..
Na, ezt a véleményedet vidd át az Általában a hifiről c. topicba, ha mered! 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

andarson írta:
2023.09.21., csüt. 21:56
Jóllehet ebbe a topicba dobtam be a kérdésem, hogy az én láncomba érdemes-e MC-it illeszteni, mert érdekelt mások véleménye az MP500 vs. egyéb MC hangszedők ár/érték viszonyáról, de ahogy kérdésként másrészről felmerült, hogy mit értek azon problémám alatt hogy zavar a lemezek változó minősége, lehet nem is igazán a setuppal van/volt az elsődleges gond, hanem azzal, hogy el kell, fogadjam az analóg világban vannak rosszul sikerült forrás anyagok, lemezek... ez az eddigi digitális világomra kevéssé volt jellemző.
Azon is elgondolkodtam ugyanakkor, lehet nincs is tökéletesen telepítve a lemezjátszóm, lévén nem igazán értek hozzá, beismerem. Az MP500 ajánlott tűnyomása 1,3-1,8g közé esik, ez nálam 1,7 grammon volt, ezt most próbaképp levettem 1,4g-ra és nagyon tetszik a változás.
Visszatérve, az nem lehet kérdés, hogy vannak jobb MC hangszedők egy felsőkategóriás MM hangszedőnél, a kérdés, hogy a 350eFT-os MM hangszedő vs. MC lánc kialakítása (mert nincs MC fogadására alkalmas phonom) egy jobb MC hangszedővel, hányszorosa lehet ennek a 350eFt-nak és hogy az a többszörös ráfordítás nekem megéri-e.
Hát igen, ezekre neked kell rájönni, mi lenne az irány és az elvárt hangminőség végeredmény. Én csak a tapasztalataimat írtam le és ebben nem szerepelnek túl jól már a digitális holmik hangja. Aztán neked meghozza - e a várt eredményt ha odafigyelsz a lemezek kiadására, vagy kart, hangszedőt vagy mást/mást is cserélni kellene, esetleg elkap a lendület és nem érdekel hogy sokkal jobb lesz az analóg mint a digitális és fejleszted mert hallod magad is, hogy mire céloztam, ezt az utat neked kell járnod és neked kell eljutnod a saját igényeid kielégítettségéig. Csak ha van rá igényed és persze más egyéb, akkor ne légy saját magad korlátja. A potenciál benne van a lemezekben! A többi a te dolgod! :)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2023.09.21., csüt. 21:40
SoundMania írta:
2023.09.21., csüt. 21:08
supravox írta:
2023.09.21., csüt. 20:58

Ez is igaz.
Inkább arra gondoltam,hogy a dörzsis futóműveknek van egy dögös stramm mindenen átgázoló
jellege.
A MoFi se az a pilinckázó ványadt dögunalom...
De Te ezt úgy sem érted:(
Nem, az 1x biztos! :) (a szíjasommal meg a vandenhul tollammal :) de el tudom fogadni..... :)
Nem, valóban nem érted, hogy Supravox mire gondol, de szívesen elmagyarázom.
Te annyira az MC-k bűvöletében élsz, hogy sem elképzelni, sem mások tapasztalatai alapján elhinni sem tudod, akarod, hogy egy ilyen szintű MM, mint a Nagaoka MP-500, vagy a MoFi MasterTracker, bizony jobb, mint egy ugyanilyen árkategóriás MC hangszedő. Nem beszélve arról, hogy nagyságrendekkel egyszerűbb, olcsóbb kiszolgálni. Az ilyen felső kategórás MM hangszedők nagyon nem olyanok, mint amik alapján a kategóriát beskatulyázzák.
Én biztos vagyok benne, hogy Anderson alalóg lánccában, nem a Nagaoka MP-500 a gyenge láncszem, csak azért mert az az általános berögződés, hogy az MC jobb. Egy bizonyos szint felett természetesen igen, de ez nem az a szint, itt még egyáltalán nem egyértelmű, sőt.
Pontosan értem, csakhogy, nézegetve, hogy milyen más, legfőképpen MC hangszedőket tartanak jobbnak nehéz megérteni az állításotok. Már azt is, hogy ezen a szinten mag szabad-e állni. Pláne ezzel az adott karral ehhez a hangszedőhöz.

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Linn Majik DS
JBL 4333

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3244

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

SoundMania írta:
2023.09.21., csüt. 21:08
supravox írta:
SoundMania írta:
2023.09.21., csüt. 20:21

Valószínűleg inkább a karral kellene klappolnia, nem a futóművel, főleg.....
Ez is igaz.
Inkább arra gondoltam,hogy a dörzsis futóműveknek van egy dögös stramm mindenen átgázoló
jellege.
Nem, az 1x biztos! :) (a szíjasommal meg a vandenhul tollammal :) de el tudom fogadni..... :)
Nem, valóban nem érted, hogy Supravox mire gondol, de szívesen elmagyarázom.
Te annyira az MC-k bűvöletében élsz, hogy sem elképzelni, sem mások tapasztalatai alapján elhinni sem tudod, akarod, hogy egy ilyen szintű MM, mint a Nagaoka MP-500, vagy a MoFi MasterTracker, bizony jobb, mint egy ugyanilyen árkategóriás MC hangszedő. Nem beszélve arról, hogy nagyságrendekkel egyszerűbb, olcsóbb kiszolgálni. Az ilyen felső kategórás MM hangszedők nagyon nem olyanok, mint amik alapján a kategóriát beskatulyázzák.
Én biztos vagyok benne, hogy Anderson alalóg lánccában, nem a Nagaoka MP-500 a gyenge láncszem, csak azért mert az az általános berögződés, hogy az MC jobb. Egy bizonyos szint felett természetesen igen, de ez nem az a szint, itt még egyáltalán nem egyértelmű, sőt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
SoundMania írta:
supravox írta:
2023.09.21., csüt. 19:56

Hát én Zoli véleményével tudok azonosulni.
Vegytisztán tapasztalat alapján.
Soha nem vennék már MC hangszedőt.
Van itt a ládafiában egy MoFi mastertracker végszükség esetére.
Vagy ha a lányom rákapna a lemezezésre..igaz még csak 6 éves😀
Szívesen odaadom meghallgatni saját rendszerben.
Érzésre klappolna a Garrardhoz.
Ez is igaz.
jellege.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
supravox írta:
andarson írta:
2023.09.20., szer. 21:37
Sziasztok,

Lehet értelmetlen kérdést teszek fel, de kiváncsi vagyok tapasztaltabb lemezesek véleményére. Épp hírdetem a lemezjátszóm, de mielőtt lemondanék a lemez vonalról, mert még nem engedtem el teljesen, szeretnék pár véleményt kérni. A lényeg, hogy a jelenlegi setupban a Garrard 401-ben egy Nagaoka MP500 MI hangszedő van és nem tudom nem-e lenne érdemes adnom egy esélyt az MC vonalnak is, mielőtt véglegesen száműzném az LP-t a házból.
Egyébként ami miatt elgurult a pöttyös nemrég, az elsősorban nem a Garrard hangja miatt volt, hanem a lemez minőségek kiszámíthatatlansága miatt.

Szóval mi a véleményetek, hol húzódik meg körübellül a határ új árban, ami alatt még jobb lehet a Nagaoka MP500 MI hangszedő és hol kezdődhet az ami fölött már jobb egy MC hangszedő, esetleg tudnátok-e ajánlani típusokat, amit érdemes belerakni, vagy beleraknátok a Nagaoka helyére az SME 3009 SII improved karba.

Köszi a véleményetek.
Ez is igaz.
jellege.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
andarson írta:
Sziasztok,

Lehet értelmetlen kérdést teszek fel, de kiváncsi vagyok tapasztaltabb lemezesek véleményére. Épp hírdetem a lemezjátszóm, de mielőtt lemondanék a lemez vonalról, mert még nem engedtem el teljesen, szeretnék pár véleményt kérni. A lényeg, hogy a jelenlegi setupban a Garrard 401-ben egy Nagaoka MP500 MI hangszedő van és nem tudom nem-e lenne érdemes adnom egy esélyt az MC vonalnak is, mielőtt véglegesen száműzném az LP-t a házból.
Egyébként ami miatt elgurult a pöttyös nemrég, az elsősorban nem a Garrard hangja miatt volt, hanem a lemez minőségek kiszámíthatatlansága miatt.

Szóval mi a véleményetek, hol húzódik meg körübellül a határ új árban, ami alatt még jobb lehet a Nagaoka MP500 MI hangszedő és hol kezdődhet az ami fölött már jobb egy MC hangszedő, esetleg tudnátok-e ajánlani típusokat, amit érdemes belerakni, vagy beleraknátok a Nagaoka helyére az SME 3009 SII improved karba.

Köszi a véleményetek.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:

Köszi a véleményetek.
Meg ezen is el kellene gondolkodni, hogy egyáltalán való-e az a hangszedő ebbe a karba. Nekem pl Shure V15-tel, pedig ajánlják együtt őket ha jól tudom, de szóval nekem egyáltalán nem tetszett a hang. Ezekhez a karokhoz nem valami merevebb hangszedő a való? Pl tipikusan valami MC?
Air Tight Opus 1 vagy hasonló. Állítólag azzal nagyon jó páros. :)

andarson
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
Őszintén nagyon köszönöm a felajánlást, egyelőre nem élek vele, de megjegyzem magamnak, hátha egyszer... ha kislányod nem fogja addigra még hadra... ;)
Linn Majik DS
JBL 4333

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

andarson írta:
Sziasztok,

Köszi a véleményetek.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:
2023.09.21., csüt. 18:20
SoundMania írta:
2023.09.21., csüt. 18:00
Hangszedő ügyben.... Azért ha csak a hangszedők árait nézzük, olcsóbban kapsz már jobb hangú mc hangszedőt. Kicsit drágábban meg már sokkal jobbat. Használt, bevizsgáltat meg olyat amire csak álmaidban mertél gondolni. Igen, trafó még kell meg kábel. Vagy előfokot cserélsz, amiben van mc fokozat.... A lemezzajokat ezek nem tüntetik el, de olyan helyre teszik, hogy már azt mondja az ember, igen recseg de kit érdekel..... Ha meg rendesen lemossa az ember a lemezeit még sokat javulhat a helyzet. Persze a rendesen lemosás azért nem olyan egyszerű és sok gyakorlást, jó szereket és gépeket jelent. :)
De ha eladod a digit cuccaid és mc-be forgatod lesz esélyed, amit már írtam, hogy végre minden információt le tudsz játszani majd végre a lemezekről és az ájulat jó! És akkor már nem fogod bánni....
Köszönöm a tanácsod, egyelőre adok még időt a történetnek. Jól gondoljátok, valóban hírtelen jött csalódottságomban döntöttem a szett eladása mellett, de ha van megfelelő alkalom (nyugodt körülmény), megfelelő lemez, akkor hiszem, hogy nagy élményt nyújt egy lemez felrakása és hallgatása. Úgy gondolom rövid távon a lemezgyűjtési szokásomon kell, hogy változtassak.
Eddig az volt a koncepcióm, hogy a kedvenc zenei anyagaimat szerzem meg vinylen, de kevéssé figyeltem oda arra, hogy mikori az anyag, vagy hol készítették. Úgy gondolom, most rövid távon lemezt gyűjteni kell, hogy megtanuljak, majd lemezt mosni, aztán az csak hab lesz a tortán, ha hosszabb távon javítom a setupot is adott esetben egy még jobb hangszedővel, ne adj Isten hangkarral stb...

Köszi mindenki tanácsát, véleményét.
....
Talán még annyit.... Én sok klasszikus zenét hallgatok és azok általánosan sokkal jobb állapotúak mint más műfajok. Jazzal már vannak gondok.... De azt is tapaszralom, ahogy fejlődik valaki rendszere, szokták mondani, hogy megint lett x mennyiségű új lemeze.... Sőt vannak akiknél bővül a műfajok iránti érdeklődése és van ismerősöm aki soha nem vett olyan lemezt amin volt zongora... Kerülte mert nem szerette... Most már simán megvesz zongoraversenyeket...
Vagy volt aki rockot, metált hallgatott. Most már komolyzenéket is meghallgat otthon is a rendszerén. Szóval lehet próbálkozni ilyen irányokba is ha már jó annyira a rendszer, hogy rájön a tulajdonosa, hogy jé milyen jól szól ez vagy az.... Szóval csak kitartás. És ahogy írtam, kis plusz költséggel el lehet tolni sokkal jobb irányba az analógot. Meglepően komoly hangzási szintre....

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 749

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Eredeti kiadàsu lemezeket kell venni.Azokkal ritkàn nyul mellé az ember.Egy jo analog vonalat nehéz összehozni,de ha összejön nincs az a digitàlis izé ami partiban lenne vele..
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

andarson
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2023.09.21., csüt. 18:00
Hangszedő ügyben.... Azért ha csak a hangszedők árait nézzük, olcsóbban kapsz már jobb hangú mc hangszedőt. Kicsit drágábban meg már sokkal jobbat. Használt, bevizsgáltat meg olyat amire csak álmaidban mertél gondolni. Igen, trafó még kell meg kábel. Vagy előfokot cserélsz, amiben van mc fokozat.... A lemezzajokat ezek nem tüntetik el, de olyan helyre teszik, hogy már azt mondja az ember, igen recseg de kit érdekel..... Ha meg rendesen lemossa az ember a lemezeit még sokat javulhat a helyzet. Persze a rendesen lemosás azért nem olyan egyszerű és sok gyakorlást, jó szereket és gépeket jelent. :)
De ha eladod a digit cuccaid és mc-be forgatod lesz esélyed, amit már írtam, hogy végre minden információt le tudsz játszani majd végre a lemezekről és az ájulat jó! És akkor már nem fogod bánni....
Köszönöm a tanácsod, egyelőre adok még időt a történetnek. Jól gondoljátok, valóban hírtelen jött csalódottságomban döntöttem a szett eladása mellett, de ha van megfelelő alkalom (nyugodt körülmény), megfelelő lemez, akkor hiszem, hogy nagy élményt nyújt egy lemez felrakása és hallgatása. Úgy gondolom rövid távon a lemezgyűjtési szokásomon kell, hogy változtassak.
Eddig az volt a koncepcióm, hogy a kedvenc zenei anyagaimat szerzem meg vinylen, de kevéssé figyeltem oda arra, hogy mikori az anyag, vagy hol készítették. Úgy gondolom, most rövid távon lemezt gyűjteni kell, hogy megtanuljak, majd lemezt mosni, aztán az csak hab lesz a tortán, ha hosszabb távon javítom a setupot is adott esetben egy még jobb hangszedővel, ne adj Isten hangkarral stb...

Köszi mindenki tanácsát, véleményét.
Linn Majik DS
JBL 4333

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:
2023.09.21., csüt. 12:05
Köszi mindenki eddigi gondolatát, nekem is elsődlegesen az a benyomásom hogy az MP500 összességében nem lehet egy rossz hangszedő és Zolival egyetértve, miután nincs MC-t fogadó phonom, nagy valószínűséggel sokkal drágább lenne a váltás az MC világába és nem biztos, hogy annyival előrébb lennék.

A fő problámám, ahogy kérdeztétek, azaz a lemezek minőségének kiszámíthatatlansága alatt azt értem, hogy az új lemezek, ha nem hibásak és nem zajosak, azok nagyságrendileg ugyanazt a szintet hozzák jelenleg mint a Linn Majik DS-em, azzal a különbséggel, hogy utóbbi nem kopik, nem pattan ha épp egy porszem arra jár stb... Aztán vannak a használt lemezek, amiket nagyon nehezen tudok kiszámítani, vettem 70-es évek elejéről egy Roxy Music lemezt, német nyomást, borzasztóan tompa volt (utólag láttam a discogson, hogy nem ajánlott vétel, mert rosszul szól), azóta igyekszem discogs ajánlásokat is figyelembe venni, de nemrég vettem egy japán szintén első kiadások közötti Emerson, Lake & Palmer lemezt, 72-est, gyönyörű állapotban, szintán rosszabbul szól, mint a digitális. De például van két magyar lemezem a 80-as évekből East és egy Makám, azok jobban szólnak mint a hálózati lejátszó. Nah, egy kicsit ebbe fáradtam bele, hogy az új lemez szinte majdnem ugyanúgy szólnak mint a hálózati lejátszó, a régieket meg még tapasztalnom kellene, hogy tudjam mivel nem nyúlok mellé...

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:
2023.09.21., csüt. 13:23
Köszi Zoli az őszinte gondolataid. Azt hiszem kicsit türelmetlen lettem az elmúlt időben és a lemez hallgatás pont, hogy nem az a műfaj amit türelmetlenséggel lehetne űzni. Egyrészt kell a nyugodt idő amit ráfordítunk és ugyanúgy kell az idő a megfelelő lemez kiválasztására is, ahogy Te is írod. Ezekkel nincs gond egyébként, csak most jött a felismerés részemről én meg hajlamos vagyok kapkodni. Másfél hétig nem nyúltam a lemezjátszóhoz, míg tegnap este volt időm, így nyugodt körülmények között tudtam lemezt hallgatni és pozitív élményt nyújtott, nem gondolkodtam azon, hogy mi hiányzik a felvételről stb... Ez a setup összességében szerintem nem rossz, ami most van, meglátjuk hogy merre megyek tovább, de az biztos, hogy most egy kicsit átértékeltem a lemezvásárlási és lemezhallgatási szokásaim is előzőkben írtak szerint a türelmet előtérbe helyezve :) és a Ti hozzászólásaitok is ebben erősítettek meg. :smile53:
A konkrétan említett lemezeidben csalódáshoz : Saját vélemény , tapasztalatok tükrében, nálam a lemezek kb 90 %-a jobban szól mint az eddigi bármelyik digitális cucc amit nálam , vagy bárhol hallottam, legyen az jugó, vagy cseh, vagy NDK-s, magyar vagy "nyugati " lemezek. Indiaiak sajnos nálam eddig elvéreztek. Néhány szocialista származék is. De a nagyon nagy része jól szól. Bármikor meg tudom mutatni, hogy a magyar licensz lemezek nagyrésze is "jobban" szól, mint az eredeti, bármilyen furcsa is. Régi monó Duke Ellington, Miles Davis, stb lemezek is jobbak mint bármi említett digitális cuccon. De(!) mc hangszedővel, trafóval, plusz kábellal..... Nem alap cuccok, de nem is csúcskategóriások. Tény nem Wax kiadások, meg hasonló szemetek a lemezek sem. Igaz nem tudom megérteni a Japán lemezek istenítését sem. Nem rosszak persze, de semmi különös nincs bennük amit lehetne hallani. Szóval a lemezek jórésze olyan hangot csinál, amit nem lehet überelni. Spec audiofil kiadások még jobbak is! Vagyis a lemezek annyi információt tartalmaznak , amire nem is gondolnak a legtöbben, mert nem tudják kibányászni sem. Ezeket kellene elfogadni. Ha igény van rá , kipróbálni, elérni. Igen, többet kell valamivel rááldozni, de nem a világ pénzét, csak "okosan" kell vásárolni. Ami azért nem könnyű. De ma sokkal könnyebb , mint 20-30-40 éve. Igaz még ma is azokat a 20-30-40 éves komponenseket alkalmazom.:) De hát nincs jobb.....És a lemezek is azokból a korokból....

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”