andarson írta: ↑2023.09.20., szer. 21:37
Sziasztok,
Lehet értelmetlen kérdést teszek fel, de kiváncsi vagyok tapasztaltabb lemezesek véleményére. Épp hírdetem a lemezjátszóm, de mielőtt lemondanék a lemez vonalról, mert még nem engedtem el teljesen, szeretnék pár véleményt kérni. A lényeg, hogy a jelenlegi setupban a Garrard 401-ben egy Nagaoka MP500 MI hangszedő van és nem tudom nem-e lenne érdemes adnom egy esélyt az MC vonalnak is, mielőtt véglegesen száműzném az LP-t a házból.
Egyébként ami miatt elgurult a pöttyös nemrég, az elsősorban nem a Garrard hangja miatt volt, hanem a lemez minőségek kiszámíthatatlansága miatt.
Szóval mi a véleményetek, hol húzódik meg körübellül a határ új árban, ami alatt még jobb lehet a Nagaoka MP500 MI hangszedő és hol kezdődhet az ami fölött már jobb egy MC hangszedő, esetleg tudnátok-e ajánlani típusokat, amit érdemes belerakni, vagy beleraknátok a Nagaoka helyére az SME 3009 SII improved karba.
Köszi a véleményetek.
Szia!
Ez attól függ.
Abban az esetben, ha a jelenlegi phono-d MC-t is kezel, és tudsz kölcsönkérni egy minimum olyan értékű(de inkább drágább) MC hangszedőt, mint az MP-500 új ára, akkor arra bíztatlak, hogy tegyél egy próbát, akár még jól is elsülhet. Azt ajánlom, fejest ne ugorj egy új MC hangszedő megvásárlásába, csak hogy tegyél egy próbát az analóg forrás csatasorban tartására.
De ha még az MC illesztést is meg kell oldani(pl. trafó), e mellé kell egy plusz kábel is. Olvasva a hírdetésben a magyarázatod, ez esetben én nem bonyolódnék bele, mert ez maximum csak elodázhatja egy kicsit az eladást.
Mivel az MC hangszedőt nehezebb illeszteni(inpedancia, lezárás), mint egy MM-et, így sok változós a kérdés, nagyon bele lehet bonyolódni, belekeveredni egy spirálba, amire szerintem nincs szükséged.
Sokan hírdetik az MC felsőbbrendűségét, de ez jobbára csak abból ered, hogy egy bizonyos szint(ár) felett, csak MC hangszedők léteznek.
Ahogy Rock 60 említi, én MC-ről váltottam MM-re, azonos árkategórián belül, és nem kis meglepetésre, minden tekintetben felülmúlta az MC-t.
De nevezzük nevén a gyereket, Benz Micro ACE L helyett jött a MoFi MasterTracker. Nem beszélve arról, hogy beljebb vagyok egy MC illesztő fokozattal(esetemben Hiraga pre), és egy összekötő kábellel. A Nagoaka MP-500 is ez a kategória, amit sajnos nem hallottam, pedig ez is benne volt a kalapban, de a MoFi-re kaptam egy bomba ajánlatot, és ez döntött. Ha ugyan ebben az árkategóriában(kb. 350e) próbálkoznál MC-vel, akkor esélyes, hogy semmiféle előrelépést nem tapasztalnál, sőt, lásdd az én példámat. Az MP-500 már egy elég kifínomúlt MM, ha ettől egyértelműen jobb hangú MC-t szeretnél, akkor sokkal mélyebben(~500e-től) zsebbe kell nyúlnod, nem beszélve az esetleges trafóról, és plusz kábelről, ha szükséges.
A kereskedő(komoly szaktekintély, vakon megbízom benne), akitől vettem a MasterTrackert azt mondta, hogy ebben az árkategóriában(kb. 350e), függetlenűl attól, hogy MM vagy MC, nem tudna jobbat ajánlani. Olyan szinten elégedett vagyok vele, hogy már teljesen hidegen hagy az MC-k világa. Letisztultabb, sallangmentes, hátradőlős, csak a zene van semmi kütyüzés.
Jól gondold át, aludjj rá 1-2-t, de szerintem az MC vonal sem tudná nálad maradásra bírni az analóg forrást. Nincs ezzel semmi baj, nem vagyunk egyformák, és a audio nirvánába több út is vezet szerencsére.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech