Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2909
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

fererencz írta:
2023.09.30., szomb. 21:53
Nem tudtom hová vigyem, hogy az erősítőknél ne OFF-oljak:
sutemenyx írta:
2023.09.30., szomb. 19:46

Aztán, hogy melyik igazabb, azt csak a jóisten tudja.

kb ugyan onnan mértetek? Milyen technikával (szoftver/hardver) csináltad?
Igen, kb ugyanonnan, hallgatási poziciobol. Részemről egy kalibrácios fájllal rendelkező, asszem dayton mérőmikrofon volt, beledugva egy mobileszközbe. És van mobilra alkalmazás, ami tud így mérni hangnyomást. Az FFT-s screenshot rózsazaj (elég hangos) lejátszása mellett készült, a sweep-es screenshot pedig úgy, hogy végigment szép lassan, kb egy perc alatt 20Hz…20kHz-ig egy generált sweep hangfájl, a szoftverben pedig be volt állítva, hogy a csúcsértéket jegyezze meg.
Ez nem egy zártláncos mérés, de pont a hangnyomás megállapítására elég alkalmas -másra nem-.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 903

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Nem tudtom hová vigyem, hogy az erősítőknél ne OFF-oljak:
sutemenyx írta:
2023.09.30., szomb. 19:46

Aztán, hogy melyik igazabb, azt csak a jóisten tudja.

kb ugyan onnan mértetek? Milyen technikával (szoftver/hardver) csináltad?
Nem szotkam hibázni.

toth0a
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 2

Re: Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: toth0a »

Gomba1974 írta:
2023.05.29., hétf. 18:13
A hangfal kit ügyben is csak a hangszórókat kellene ki választanom mert a dobozok mind nagyok, kisebbeket kell építenem. Szívesen meghalgatnék készített diy hangszórókat ha valakinél ha van ilyen 5-6" os kivitelben.

Szia!

A nyárom belevágtam egy XLS-Encore-ba, igaz, az 6,5-esel van.
Én nagyon elégedett vagyok.
Ha Dabas felé jársz, meghallgathatod!

Üdv.
Csatolmányok
08_finished_front.jpg
04_inside2.jpg
04_inside2.jpg (156.3 KiB) Megtekintve 2264 alkalommal
02_before assembly.jpg
02_before assembly.jpg (161.67 KiB) Megtekintve 2264 alkalommal

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Első épít(tetett) hangfalaim. Meglepően jó eredményt hoznak a Lowther pm6-osak egy egyszerű reflex kabinetben.
Csatolmányok
20230731_195825[1].jpg
20230817_084240[1].jpg

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Hangszóróbolt, Szondi utca.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 611
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Helló, hol tudok rá szövetet rakatni? 3D nyomtatással csináltattam havernál
Csatolmányok
IMG_20230622_175012.jpg
IMG_20230622_175012.jpg (593.96 KiB) Megtekintve 2920 alkalommal
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme - Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

krizsi_l
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 69
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: krizsi_l »

A 18" önmagában nem sokat mond, 18" hangszóró <> 18" hangszóró. + sok múlik dobozon, erősítőn. Abban a videóban nem a háttérben látszó csöves mozgatja a 25dkg-os membránokat. A hangszóró + Hypex szub modul egy ezres euróban, oldalanként. +a doboz :)
A gyors megszólalás pedig igencsak múlik a két " kis" kétutason.
https://youtu.be/U7M-Vv18d_8

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 93

Hozzászólás Szerző: rTom »

A napokban győzködtek, hogy engedjem már el ez a 18-as becsípődésemet, mert lomha buflák lesz, nem jó az.

Troels TL-2 szub szekciója:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_CTPXXKv5pw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Gomba1974 írta:
2023.05.29., hétf. 18:13
A hangfal kit ügyben is csak a hangszórókat kellene ki választanom mert a dobozok mind nagyok, kisebbeket kell építenem. Szívesen meghalgatnék készített diy hangszórókat ha valakinél ha van ilyen 5-6" os kivitelben.
Pont ezért írtam, hogy meg lehet őket építeni kisebbre úgy, hogy laposabbra veszed a dobozt és elhagyod a reflexcsövet. Bár ha az előlapból is kisebbet szeretnél, akkor vagy olyat kell nézni ami eleve olyan vagy nulláról tervezni egyet.

Hallgatózás ügyben kérdezd az eladót, hátha meg tudod ezeket a dobozokat fülelni:
viewtopic.php?f=33&t=187547

Gomba1974
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Gomba1974 »

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Gomba1974 írta:
2023.05.22., hétf. 21:08
Csak az a baj, hogy a kit-ben kapható dobozok elég mélyek mármint a mérete és keskenyt szeretnék szinte az összes dobozból. Ezért szeretnék építeni. Az NC3000d helyett tudnál ajánlani valami jobbat ami meghajtja a két subot?
Erősítő ügyben csatlakoznék az előttem szólókhoz, hangfal kit ügyben pedig választhatsz egy mélyebb dobozút is és megépíted laposabbra, meghagyva a hangfalelőlap méreteit (mert a hangváltó ennek figyelembevételével készül). Ha reflexes, akkor elhagyod a csövet, azaz zártra építed, így nem lesz probléma a kisebb doboztérfogat, alul meg úgyis ott lesz a sub.

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Gomba1974 írta:
2023.05.22., hétf. 21:08
denesdr írta:
2023.05.20., szomb. 09:22
A méyközép-magas tekintetében szerintem válassz elkészített/bevált tervű dobozokat, a Soundimportsnál 5" és 6" kit-ek is vannak.
Igen, az NX3000D a spec szerint tud 900 Wattot csatornánként, de a valóság ettől azért árnyaltabb, mert pl nem adják meg, hogy mekkora torzítás mellett képes erre, illetve, hogy egyszerre mindkét vagy csak egy csatornán tudja-e ezt:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.14544/
Üdv!
Szia.

Csak az a baj, hogy a kit-ben kapható dobozok elég mélyek mármint a mérete és keskenyt szeretnék szinte az összes dobozból. Ezért szeretnék építeni. Az NC3000d helyett tudnál ajánlani valami jobbat ami meghajtja a két subot?
Crown XTI-t használok az Ultimax-hoz és megfelelő számomra...
Ennek az erősítőnek sok állítási lehetősége van (ha az szükséges) és teljesítményben is találhatsz megfelelőt
https://www.crownaudio.com/en/product_f ... i-2-series
pl: https://www.crownaudio.com/en/products/xti-2002
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

Akár a nagytestvére a 6000D
Vagy akár egy Crown XLS 2502 is jó lehet.
Ha esetleg PC vezérlésed van és ott tudsz EQ-zni, akkor elegendő egy "sima" véfgok is, amin nincs semmi álíltási lehetőség a gain-en kívűl, mert a többit betudod állítani a PC-n. Meg ezekkel talán olcsóbban is kijöszz.
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect

Gomba1974
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

denesdr írta:
2023.05.20., szomb. 09:22
A méyközép-magas tekintetében szerintem válassz elkészített/bevált tervű dobozokat, a Soundimportsnál 5" és 6" kit-ek is vannak.
Igen, az NX3000D a spec szerint tud 900 Wattot csatornánként, de a valóság ettől azért árnyaltabb, mert pl nem adják meg, hogy mekkora torzítás mellett képes erre, illetve, hogy egyszerre mindkét vagy csak egy csatornán tudja-e ezt:
Üdv!
Szia.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.05.23., kedd 07:13-kor.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Gomba1974 írta:
2023.05.20., szomb. 07:46
Az Ultimax ot a Soundimports-on is zárt dobozban árulják diy kit-ben. Biztos fogok kapni hideget meleget is rendesen de be vallom sose foglalkoztam ilyen dolgokkal meg adatokkal. Nekem nem mond a T/S meg a Qes, Qts érték semmit. A végfok adatai alapján 2x900w tud 4 ohm-om. A magas és mélyközép sugárzókra szánnék 1M et. Az alsó 7 db mélyközép 6" a felső 6db pedig 5" lenne a magas sugárzó pedig mind azonos. Zenénél a subokat is használnám.
Köszönöm.
Igen, azt sejtettem, hogy nem érdekel a T/S és társai, különben valószínűleg nem választottad volna az UM12-22-őt, de nem akarlak lebeszélni róla, ha valamiért az tetszik, akkor azt vedd, rosszul nem fog szólni. Amúgy az RSS-hez képest csak maximum hangerőben tud elvileg többet az UMM, de addig meg az RSS pontosabban tud szólni. Egyébként a Soundimports 55 literes kit dobozában nem tudja az UM12-22 a Qtc = 0,7-et, mert ehhez kb 110 literes zárt doboz kellene neki a T/S adatok alapján.
Üdv!

Gomba1974
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

denesdr írta:
2023.05.19., pén. 08:07
Gomba1974 írta:
2023.05.18., csüt. 22:40
Sziasztok.

Eldöntöttem, hogy belevágok a diy hangszórók építésébe. Vásároltam egy denon avc-x8500h erősítőt amit 7.2.6 ban használok. Sajnos nem tudtam az erősítő tudását kiaknázni amiket rá kötöttem. 7db Bose dupla kocka van alul, 6db szimpla pedig felül, és 2db yamaha sub.
Ezeket szeretném lecserélni mindet.
Zárt subot szeretnék csinálni azt egyszerűbb megcsinálnom.
Amiket olvastam a diy subwoofer-en ott találtam az egyik fórumtárs bejegyzésénél Dayton Audio Ultimax UM12-22 12 subwoofert. Meghajtónak pedig NX3000D-t.
A magas és mélyközép hangszórók kiválasztásában kérném a segítségeteket mert a sok kinálat miatt elvesztem.
Mivel méret eléggé behatárol ezért nem tudok nagyok rakni frontnak sem és felülre sem. Valami falit szeretnék frontnak amiket oldalra és hátra is tudnék felfogatni vagy állványra rakni. Felülre kisebbet helyszűke miatt.
Inkább mozizáshoz szeretném használni de azért a zene hallgatás is előfordul összejövetelkor.
Építő jelegű kritikát elfogadom.
Ebben kérem a segítségeteket.
Szia!
Sorban haladva, az Ultimax UM12-22 helyett zárt dobozba én inkább az RSS315HF-4-et javasolnám, igaz, hogy ez utóbbinak kicsivel alacsonyabb az elektromos terhelhetősége és a maximális elméleti lineáris kitérése, de a T/S paraméterei sokkal kecsegtetőbbek, igazából a 12" Ultimaxnak olyan magas a Qes és ezáltal a Qts értéke (ami általában a hangszóró mozgó tömegéhez képest gyengusz motort jelent), hogy optimális esetben dobozban való használatra nem is való (persze ettől még lehet használni), továbbá az NX3000D amúgyis "csak" kb 400 W -ot tud csatornánként klippelés nélkül.
Mélyközép és magas terén szerintem érdemes meghatározni legalább a büdzsét és konkrét méreteket, mert a választék egyébként tényleg végeláthatatlan. Illetve azt is érdemes tisztázni, hogy zenénél is szeretnéd-e használni a subokat, mert ha igen, akkor nem kell annyira mélyre menő mélyközepeket nézni, helyette lehet magasabb érzékenységű drivereket használni, egy (vagy több) jól beállított subbal lehet rendesen zenélni, így a mélyközepek tehermentesülnek a mélyfrekik nagy részétől.
Szia.
Az Ultimax ot a Soundimports-on is zárt dobozban árulják diy kit-ben. Biztos fogok kapni hideget meleget is rendesen de be vallom sose foglalkoztam ilyen dolgokkal meg adatokkal. Nekem nem mond a T/S meg a Qes, Qts érték semmit. A végfok adatai alapján 2x900w tud 4 ohm-om. A magas és mélyközép sugárzókra szánnék 1M et. Az alsó 7 db mélyközép 6" a felső 6db pedig 5" lenne a magas sugárzó pedig mind azonos. Zenénél a subokat is használnám.
Köszönöm.

karesz41
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: karesz41 »

Lassan igaz de haladok. Nem szakmabelinek nem egyszerü doboz………..A kétoldali diófát asztalos készíti.
IMG_1378.jpeg
IMG_1378.jpeg (2.54 MiB) Megtekintve 4282 alkalommal
IMG_1377.jpeg
IMG_1377.jpeg (2.6 MiB) Megtekintve 4282 alkalommal
Erősítő:Nelson Pass Aleph5 diy Hangfal:proac response 2.5 diy Hangfalkábel: qed xt40 Összekötő kábel:klotz xlr dac:Cayin idac6 Fejhallgató: shure srh440 Megjelenítő: Lg 55" led tv

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Gomba1974 írta:
2023.05.18., csüt. 22:40
Sziasztok.

Eldöntöttem, hogy belevágok a diy hangszórók építésébe. Vásároltam egy denon avc-x8500h erősítőt amit 7.2.6 ban használok. Sajnos nem tudtam az erősítő tudását kiaknázni amiket rá kötöttem. 7db Bose dupla kocka van alul, 6db szimpla pedig felül, és 2db yamaha sub.
Amiket olvastam a diy subwoofer-en ott találtam az egyik fórumtárs bejegyzésénél Dayton Audio Ultimax UM12-22 12 subwoofert. Meghajtónak pedig NX3000D-t.
A magas és mélyközép hangszórók kiválasztásában kérném a segítségeteket mert a sok kinálat miatt elvesztem.
Mivel méret eléggé behatárol ezért nem tudok nagyok rakni frontnak sem és felülre sem. Valami falit szeretnék frontnak amiket oldalra és hátra is tudnék felfogatni vagy állványra rakni. Felülre kisebbet helyszűke miatt.
Inkább mozizáshoz szeretném használni de azért a zene hallgatás is előfordul összejövetelkor.
Szia!
Sorban haladva, az Ultimax UM12-22 helyett zárt dobozba én inkább az RSS315HF-4-et javasolnám, igaz, hogy ez utóbbinak kicsivel alacsonyabb az elektromos terhelhetősége és a maximális elméleti lineáris kitérése, de a T/S paraméterei sokkal kecsegtetőbbek, igazából a 12" Ultimaxnak olyan magas a Qes és ezáltal a Qts értéke (ami általában a hangszóró mozgó tömegéhez képest gyengusz motort jelent), hogy optimális esetben dobozban való használatra nem is való (persze ettől még lehet használni), továbbá az NX3000D amúgyis "csak" kb 400 W -ot tud csatornánként klippelés nélkül.
Mélyközép és magas terén szerintem érdemes meghatározni legalább a büdzsét és konkrét méreteket, mert a választék egyébként tényleg végeláthatatlan. Illetve azt is érdemes tisztázni, hogy zenénél is szeretnéd-e használni a subokat, mert ha igen, akkor nem kell annyira mélyre menő mélyközepeket nézni, helyette lehet magasabb érzékenységű drivereket használni, egy (vagy több) jól beállított subbal lehet rendesen zenélni, így a mélyközepek tehermentesülnek a mélyfrekik nagy részétől.

Gomba1974
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Sziasztok.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5262

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Mutatnál egy hangelnyelési görbét bármilyen bőrről?

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: greenbio »

fapaci írta:
2023.04.28., pén. 15:23
greenbio írta:
2023.04.28., pén. 13:40
fapaci írta:
2023.04.27., csüt. 13:19

Sokféle szivacs létezik, de a legtöbbnél az elnyelő képesség nagyon eltérő különböző frekvenciákon, ezért nem javaslom a használatát. Esetleg fontold meg az előlap bőrözését, nálam bevált több doboznál is.
A bőr mivel működik másképp, mint a szivacs?
Egyenletesebb az elnyelési képessége, szebben szabható, időtálló, bónuszként jól néz ki.
értem. tudsz javasolni anyagot? milyen vastag, fajta, stb legyen?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11101
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

greenbio írta:
2023.04.28., pén. 13:40
fapaci írta:
greenbio írta:
2023.04.27., csüt. 11:05
hangdoboz előlapjára akarok tenni szivacsot a diffrakció csökkentésére.
Sokféle szivacs létezik, de a legtöbbnél az elnyelő képesség nagyon eltérő különböző frekvenciákon, ezért nem javaslom a használatát. Esetleg fontold meg az előlap bőrözését, nálam bevált több doboznál is.
Egyenletesebb az elnyelési képessége, szebben szabható, időtálló, bónuszként jól néz ki.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: greenbio »

fapaci írta:
greenbio írta:
hangdoboz előlapjára akarok tenni szivacsot a diffrakció csökkentésére.

karesz41
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: karesz41 »

Alakul…………..
IMG_1335.jpeg
IMG_1335.jpeg (2.95 MiB) Megtekintve 4917 alkalommal
IMG_1337.jpeg
IMG_1337.jpeg (3.01 MiB) Megtekintve 4917 alkalommal
Erősítő:Nelson Pass Aleph5 diy Hangfal:proac response 2.5 diy Hangfalkábel: qed xt40 Összekötő kábel:klotz xlr dac:Cayin idac6 Fejhallgató: shure srh440 Megjelenítő: Lg 55" led tv

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 611
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

greenbio írta:
sziasztok!

hangdoboz előlapjára akarok tenni szivacsot a diffrakció csökkentésére. van valakinek egy frappáns ötlete, hogyan lehetne ezt szépen kivitelezni? a doboz teljes előlapját be akarom borítani. a doboz előlapját a driver-ek helyével ki tudom szerkeszteni mm pontossággal, ez nem probléma. ollóval nem lehet olyan szépen kivágni, ahogyan én szeretném. lézerem meg nincs itthon, amivel vágni is lehetne :)
köszi
Esetedben mit jelent a "diffrakció" ? Van mérés?
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme - Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”