LVLee írta: ↑2023.03.13., hétf. 08:40
Sziasztok!
Egy jó fajta ösvényen töröm a fejem,és nem hagy nyugton a kérdés. Társasház földszinti lakásban élek,ami v.mennyire még szerencsés is talán,mert a lépcsőházi fő szekrényből először a földszinti két lakáshoz ágazik le le a betáp.
A lényeg, hogy az előszobából a kismegszakítótól 13-15 méter, a villanyórától még pluszban 5 méter kábelre van szükség. Tápkábeleknél X gyártóknál láttam, hogy változtatják a vezető szálak kerresztmetszetét,akár egy éren belül is.Mint tudjuk más a hang karaktere a vastagabb tömör és a vékonyabb szálnak ugyanazon vezetőanyagnál.(sok vékony szál, ugyanazon keresztmetszetnél,nagyobb vezető felület)
A két kiszemeltem 1.Sommercable (Generál Cavi) 3*2,5nmm tömör ofc réz, 5.50 euró, 2.Öilflex 110CY 3*2,5nmm sodrott ofc réz szintén 5.50 euró.
Arra gondoltam hogy talán jobb hangot kaphatok,ha összetekerem a két kábelt,és "vegyesen" használnám fel az ereket.
1. Vari: fázis 1tömör+1sodrott 5nmm
nulla - " - 5nmm
vdf. - " - 5nmm
2. Vari: fázis 2 tömör+1sodrott 7.5 nmm
nulla 1 tömör+1sodrott 5 nmm
vdf. 1 sodrott. 2.5 nmm
3..Vari. fázis 2 t.+1 s. vagy 1t.+2s. 7.5nmm
nulla - " - 7.5 nmm
vdf. egy külön szigetelt ér 2.5 nmm
A külön ér a két kábellel összefonva.
A 15-20 méteres távolság miatt gondoltam, hogy a nagyobb keresztmetszet is indokolt lehet,ugyanakkor a vékony szálak segíthetnének talán,hogy ne legyen túl mély a karakter?
Mi a véleményetek? Kinek mi a tapasztalata?