Mindannyian akik itt vagyunk a jobb hangot keressük. Valaki megtalálja nagyon hamar, valaki egy idő után átmenetileg, valaki elengedte, valaki belefáradt, "feladta", de én személy szerint szeretem az ilyen jó értelemben vett fanatikusokat. Az ilyenek viszik előre szerintem az audio "kultúrát".cables írta: ↑2022.12.21., szer. 07:56....
Köszönjük a megosztást! Engem nagyon szokott zavarni, hogy azzal vádolnak embereket, hogy nem a zene érdekli őket, hanem a hangok, a rendszerük hangzása. De látva ezt a történetet itt nekem is az jutott eszembe, hogy kolléga élete a hang csiszolgatásáról szól.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2749
Re: Általában a hifiről
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Sajnos nálam egyik sem fogható. Egyetlen helyi adó van, de is elég gagyi.supravox írta: ↑2022.12.21., szer. 07:20A Tilos-on sem mp3-ról mennek a zenék.Snipi írta: ↑2022.12.20., kedd 15:07Másik kérdésre válaszolva hogy hogyan szerzek be új zenéket tök egyszerű : nézem a Bartók Rádió műsorát, és ha olyan van akkor felveszem. (Pl. Újévi koncerteket évek óta felveszem, vagy a Márványteremből élőben közvetített koncerteket ha olyan zene amit szeretek stb ... )
Pl. ezek a Márványtermi felvételek kurv@ jól szólnak
A Bartók talán (mondom : talán) az egyetlen olyan rádió ahol még nem számítógépről mp3-at adnak, hanem tényleg "rendes" felvételeket sugároznak. (Legalább is ebben az illúzióban ringatom magam)
Legalábbis jelentős része.
Illetve a Jazzy is tud normálisan szólni.
Szóval a Bartókon, és a műholdon fogható rádiókon kívül más nincs. Sajnos a műholdas rádióadók, amióta 2014-ben beszüntették az analóg sugárzást óriási minőségromláson mentek keresztül. Mai napig őrzök régen, a Klassik Rádióból felvett szalagokat (orsós magnó) amikor még analóg volt az adás, hát még ma is elámulok, hogy azok anno hogyan szóltak. A mai Klassik Rádió (digitális) a közelében sincs.
Köszönjük a megosztást! Engem nagyon szokott zavarni, hogy azzal vádolnak embereket, hogy nem a zene érdekli őket, hanem a hangok, a rendszerük hangzása. De látva ezt a történetet itt nekem is az jutott eszembe, hogy kolléga élete a hang csiszolgatásáról szól.
A Tilos-on sem mp3-ról mennek a zenék.Snipi írta: ↑2022.12.20., kedd 15:07Másik kérdésre válaszolva hogy hogyan szerzek be új zenéket tök egyszerű : nézem a Bartók Rádió műsorát, és ha olyan van akkor felveszem. (Pl. Újévi koncerteket évek óta felveszem, vagy a Márványteremből élőben közvetített koncerteket ha olyan zene amit szeretek stb ... )
A Bartók talán (mondom : talán) az egyetlen olyan rádió ahol még nem számítógépről mp3-at adnak, hanem tényleg "rendes" felvételeket sugároznak. (Legalább is ebben az illúzióban ringatom magam)
Legalábbis jelentős része.
Illetve a Jazzy is tud normálisan szólni.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- BLX
- Törzsvendég
- Értékelés: 1037
Mint érdekesség gondoltam megosztom: az osztrák hifi fórumon futottam bele, az egyik fő tag otthoni DIY rendszerei:
http://www.hifiaktiv.at/private-anlage-historie/
http://www.hifiaktiv.at/private-anlage-historie/
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9240
CD kills the MC industry.new_dualcs5000 írta: ↑2022.12.20., kedd 14:20Ok.
Belátom felesleges beleszállni, mint kb. az LP vs CD vs stream vs stb. ezerszer kitárgyaltakba...
Van, aki szerint vmiért egy analóg (értsd kazettára felvett) anyag jobban hallgatható (nem jobban szól), mint a digit forrás, amiről felvetted.
Én mostanság hanyagolom a CD100-ast , Lumint, sőt néha még az LP-t is.
Főleg kazettákat hallgatok nagy megelégedéssel...
Javaslom, tegyetek egy próbát ti is!
" mindenki úgy élvez, ahogy tud" ---H.Zs.

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3248
Én már túl vagyok e próbán.new_dualcs5000 írta: ↑2022.12.20., kedd 14:20Ok.
Belátom felesleges beleszállni, mint kb. az LP vs CD vs stream vs stb. ezerszer kitárgyaltakba...
Van, aki szerint vmiért egy analóg (értsd kazettára felvett) anyag jobban hallgatható (nem jobban szól), mint a digit forrás, amiről felvetted.
Fiatalon minden a kazetták, a deckkek körűl forgott, bolondúltam értük.
Aztán a formatum egyre jobban a hátterbe szorúlt, elsorvadt, kb. 15 éve már nincs magnóm sem.
Aztán úgy 3 éve jött egy fellángolás, a "próba"! Vettem egy jó magnót, egy olyat, ami fiatalon csak vágyálom volt, de a varázs nagyon hamar elmúlt. Néhány hét után már be sem kapcsoltam, talán ha 3 hónapig volt meg.
Azóta már a kazettáimat is eladtam.
Annyira okafogyottá vált, hogy az egykor csodált, vágyott csúcs dekkek ma már meg sem dobogtatják a szívem, nálam ez a formatum, ez a korszak végleg lezárult.
A mai magnó, és NOS kazetta árak, számomra értelmezhetetlenek, már-már komikusak.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 893
Érdekes ez a kazetta téma, bennem is sok kellemes ingert felidézett, hogy idén elővettem. Ami érdekes volt az az, hogy nem analizálva hallgatva teljesen kielégítő tud lenni, még ha egyértelműen el is marad a modern digitális anyagtól. Ami még durvább felfedezés: streamelt zenét vettem át kazettára (sima normál), és hiába a zaj, a tompább magasak, a sok minden hiba/hátrány, a sztereó színpad ugyan úgy kirajzolódott előttem. A zenének a szobát körbejáró effektjei ugyan azt az utat tették meg.
Nem szotkam hibázni.
Másik kérdésre válaszolva hogy hogyan szerzek be új zenéket tök egyszerű : nézem a Bartók Rádió műsorát, és ha olyan van akkor felveszem. (Pl. Újévi koncerteket évek óta felveszem, vagy a Márványteremből élőben közvetített koncerteket ha olyan zene amit szeretek stb ... )
A Bartók talán (mondom : talán) az egyetlen olyan rádió ahol még nem számítógépről mp3-at adnak, hanem tényleg "rendes" felvételeket sugároznak. (Legalább is ebben az illúzióban ringatom magam
)

A Bartók talán (mondom : talán) az egyetlen olyan rádió ahol még nem számítógépről mp3-at adnak, hanem tényleg "rendes" felvételeket sugároznak. (Legalább is ebben az illúzióban ringatom magam

Igen adnak ki műsoros kazikat most is.
1500-10.000 Ft-ig találtam új most megjelent albumokat kazetta formátumban is.
Nekem fenntartásaim vannak a minőségével kapcsolatban, mivel egy saját felvett zene - ha a forrás jó - sokkal jobb mint ezek a műsoros kazetták.
Én a 90-es évek végéig, 2000-es évek elejéig vettem műsoros kazettákat, olyanokat, amik tetszettek mint zene, de annyira azért nem, hogy az akkor 2-3 - szor drágább CD-t megvegyem.
1500-10.000 Ft-ig találtam új most megjelent albumokat kazetta formátumban is.
Nekem fenntartásaim vannak a minőségével kapcsolatban, mivel egy saját felvett zene - ha a forrás jó - sokkal jobb mint ezek a műsoros kazetták.
Én a 90-es évek végéig, 2000-es évek elejéig vettem műsoros kazettákat, olyanokat, amik tetszettek mint zene, de annyira azért nem, hogy az akkor 2-3 - szor drágább CD-t megvegyem.
- Tctronic
- Beköltözött
Na ez pl. érdekes amit írsz. Régen nekem is volt AIWA deckem AD-WX929 aztán odaadtam öcsémnek, aki szintén nem hallgatja agyon. Utánanéztem, hogy mennyit érhet ma, hát a körül van mint újkorába amikor vettem. Bizonyos helyeken már több.new_dualcs5000 írta: ↑2022.12.20., kedd 14:20.....
....
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- new_dualcs5000
- Nincs visszaút
- Értékelés: 229
Ok.
Nehany helyen adnak, akad meg, de szerintem semmi ertelme.
Jo kazettara celszeru felvenni jo analog musorforrasbol (sokan DSD anyagokat vesznek orsosra is egy jo dac-bol), vagy nagyobb szalagrol kisebbre. Probaltam mindkettot, szamomra elfogadhato minoseget adott.
Erdemes megnezni egy TDK MA-XG, vagy Sony SMM muszaki parametereit, azert vannak benne lehetosegek. Kerdes technikai oldalon ki tudjuk-e aknazni.
Tisztitani a fejeket, demagolni… van ezekkel is macera. Megjaratni bizonyos idokozonkent, kulonben szethullanak a szijak, gorgok stb.
Ezt csak jo decknel vagyok hajlando megtenni es aldozni az idombol. Rosszabbakert biztosan nem tennem meg, legfeljebb ha szobadisz.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- Tctronic
- Beköltözött
Ok, de új zenéket hogyan szerzel be. Vagy marad a használtak vadászata? Ezért kérdeztem, hogy adnak-e ki "műsoros"kazikat mostanában?
Más nevében nem tudok nyilatkozni. Nálam nem nosztalgia. 1982 óta folyamatosan van/volt kazettás magnóm. Másként fogalmazva : 16 éves korom óta. (Ebből ki lehet számolni, hogy öreg vagyok mint az országútTctronic írta: ↑2022.12.20., kedd 13:34Nosztalgia. Én csak erre tudok gondolni, amikor valaki egy deck vásárlásra adja a fejét. Szerintem sokan azért vesznek ilyet, mert amikor a virágkorukat élték a kazik, akkor voltak fiatalok. Akkor sokan -egyrészt anyagi, másrészt ellátási gondok miatt- nem tudták megvenni a jobb példányokat. Most, már megtehetik megengedhetik maguknak és hát meg is teszik. Nem kétlem, hogy pár csúcskategóriás deck meglepő jó minőséget tud. Nekem is tetszenek, mint mérnöki műremekek, valóban jó rájuk nézni, sok nekem is megdobogtatja a szívem, de ennyi. Most azért másoljunk át és hallgassunk valamit, ( amit egyébként is meg tudunk hallgatni más formátumban, és ugyanolyan jó minőségen), csak hogy lássuk milyen jó is?. Egyáltalán adnak ki mostanában "műsoros" kazikat?

- Tctronic
- Beköltözött
Valahol jogos.

Ha most genyo akarnek lenni, akkor felhoznam peldakent a Phillips CD100-at, de nem teszemTctronic írta: ↑2022.12.20., kedd 13:34Nosztalgia. Én csak erre tudok gondolni, amikor valaki egy deck vásárlásra adja a fejét. Szerintem sokan azért vesznek ilyet, mert amikor a virágkorukat élték a kazik, akkor voltak fiatalok. Akkor sokan -egyrészt anyagi, másrészt ellátási gondok miatt- nem tudták megvenni a jobb példányokat. Most, már megtehetik megengedhetik maguknak és hát meg is teszik. Nem kétlem, hogy pár csúcskategóriás deckmeglepő jó minőséget tud. Nekem is tetszenek, mint mérnöki műremekek, valóban jó rájuk nézni, sok nekem is megdobogtatja a szívem, de ennyi. Most azért másoljunk át és hallgassunk valamit, ( amit egyébként is meg tudunk hallgatni más formátumban, és ugyanolyan jó minőségen), csak hogy lássuk milyen jó is?
. Egyáltalán adnak ki mostanában "műsoros" kazikat?

- Tctronic
- Beköltözött
Nosztalgia. Én csak erre tudok gondolni, amikor valaki egy deck vásárlásra adja a fejét. Szerintem sokan azért vesznek ilyet, mert amikor a virágkorukat élték a kazik, akkor voltak fiatalok. Akkor sokan -egyrészt anyagi, másrészt ellátási gondok miatt- nem tudták megvenni a jobb példányokat. Most, már megtehetik megengedhetik maguknak és hát meg is teszik. Nem kétlem, hogy pár csúcskategóriás deck meglepő jó minőséget tud. Nekem is tetszenek, mint mérnöki műremekek, valóban jó rájuk nézni, sok nekem is megdobogtatja a szívem, de ennyi. Most azért másoljunk át és hallgassunk valamit, ( amit egyébként is meg tudunk hallgatni más formátumban, és ugyanolyan jó minőségen), csak hogy lássuk milyen jó is?
. Egyáltalán adnak ki mostanában "műsoros" kazikat?

Ja és hogy honnan emlékszem apu akkori láncára ilyen pontosan?
Sehonnan
... Hifi-Magazin 1986/3 olvasói levelek között olvastam a minap, onnan jutott eszembe a történet ...
Sehonnan

Ja a hangszedő egy Sonus Gold Blue hangszedő volt ...
wittao : köszi a választ. Gondoltam, igazából csak vicc volt 
Egyébként nekem főleg TDK és Sony kazettáim vannak kb. 80%-ban. Igaz bontottak és régiek.
Csak néhány még bontatlan kazim van.
Amúgy erre hogy hogyan tud szólni a kazettás deck van egy történetem : kb. 1986 v 87 tájékán történhetett.
Akkor még a szüleimmel laktam, és apu nagy hifista volt, bár őt inkább az erősítő építés érdekelte mint a zenei része. Sokszor jártak hozzánk más hifisták is.
Történt egyszer, hogy ott volt valaki, aki elkezdte mondani, hogy a kazettás magnó szar, meg az LP az igazi. (Igaz akkor még a CD nem volt elterjedve.)
Akkoriban volt egy Teac V-750-es magnóm (az USA-ból hozta apu, 110 voltos volt stb.) és mondom a faszinak, hogy akkor én most bekötöm ide a magnót, felrakunk egy lemezt, és kapcsolgatom a monitor kapcsolót (3 fejes magnó volt) és mondja meg mikor szól a lemez, és mikor a magnó. Nem tudta megmondani. A történet egy Thorens TD-115 - AR SP-8 - Mullard 520 - Kef Carlton III láncon volt, ami akkor nagyon jónak számított, vagyis nem a cucc miatt nem hallotta különbséget, hanem mert annyira jó volt a magnó. Sajnos azóta a magnó elhunyt.

Egyébként nekem főleg TDK és Sony kazettáim vannak kb. 80%-ban. Igaz bontottak és régiek.
Csak néhány még bontatlan kazim van.
Amúgy erre hogy hogyan tud szólni a kazettás deck van egy történetem : kb. 1986 v 87 tájékán történhetett.
Akkor még a szüleimmel laktam, és apu nagy hifista volt, bár őt inkább az erősítő építés érdekelte mint a zenei része. Sokszor jártak hozzánk más hifisták is.
Történt egyszer, hogy ott volt valaki, aki elkezdte mondani, hogy a kazettás magnó szar, meg az LP az igazi. (Igaz akkor még a CD nem volt elterjedve.)
Akkoriban volt egy Teac V-750-es magnóm (az USA-ból hozta apu, 110 voltos volt stb.) és mondom a faszinak, hogy akkor én most bekötöm ide a magnót, felrakunk egy lemezt, és kapcsolgatom a monitor kapcsolót (3 fejes magnó volt) és mondja meg mikor szól a lemez, és mikor a magnó. Nem tudta megmondani. A történet egy Thorens TD-115 - AR SP-8 - Mullard 520 - Kef Carlton III láncon volt, ami akkor nagyon jónak számított, vagyis nem a cucc miatt nem hallotta különbséget, hanem mert annyira jó volt a magnó. Sajnos azóta a magnó elhunyt.
Metal szalagokkal még semmilyen problémám nem volt.dixie-chicken írta: ↑2022.12.19., hétf. 19:03kazisok,egy dolgot szeretnék kérdezni,emlékeim vannak csak még amikor még magam is kazisztam,sokat mondogadták,hogy időnként,át kell tekerni,ha használod,ha nem,mert veszit a mágnesezési túlajdonságábol a szallag..egy mondjuk ma 40 éves NOS kazi,aranyáron megvásárolva,befektetési kincstárbol elővéve,ezt hogy birja ,tehnikailag ?...kérdem,mert van valahol még 35-40db videókazim,zenével hi-fi üzemmodban rögzitve,nincsenek használva vagy 20 éve.. lehet körül kéne néznem a hi-fi videómagnók környékén egy kicsit,a lőtéri kutya sem foglaklkozik már velük,és olcsóak![]()
Nemrég feltéptem egy TDK-MAXG szalagot, arra másoltunk Studer A80-ról egy Tátrai mesterszelagról, Studer A721 deckre (szimmetrikusról szimmetrikusra). Utána Nakamichi Dragonon, Alpine AL-85-ön, Nakamichi 700ZXL-en visszajátszva rengetegen megdöbbentek, milyen minőségre képes egy kazetta. Ehhez három dolog kell: jó felvétel, jó deck, jó kazetta. Silány szarokra egy rossz magnóval kár az időt pazarolni. Annál egy Spotify akármilyen lejátszón jobban fog szólni. Ezeket a régen felsőkategóriás deck-eket, jó szalagokkal etetve azért érdemes meghallgatni. Rosszabb orsósmagnót (1/4, alacsony szalagsebesség, nem új szalag) simán elküld gyufáért egy ilyen kombináció. Egy közepesen jó, jól beállított orsóssal értelemszerűen nem tudja felvenni a versenyt. De nem is erre készült! Azért egy kazettát belökni a deckbe, majd megnyomni a play gombot, vagy még az orsóshoz elővenni, befűzni, nem ugyanaz... de az élmény sem.
Összességében azt mondom, hogy jó deck-ek és jó kazik esetén érdemes a formátummal foglalkozni, mert megdöbbentően tudnak szólni. Bár ez az összes formátumra igaz talán.
Szinte csak a Maxell/TDK/Sony bontatlan Type4 kazikra van nagy kereslet, és néhány ritka krómosra. Többi az max Neked értékes, vagy 1-2 gyűjtőnek.Snipi írta: ↑2022.12.19., hétf. 16:37Hurrá majdnem 300 darab kazettám van (plusz a műsorosok) annak kb. fele króm és metál (hevimetálTctronic írta: ↑2022.12.19., hétf. 16:34Az árat elfogadom (mást úgysem tehetek), de akkor inkább úgy kérdem, milyen észszerű magyarázata van a magas árnak? Ezek szerint van rá ekkora kereslet?new_dualcs5000 írta: ↑2022.12.19., hétf. 16:22Teccik vagy nem, ezeknek ilyen ára van...
(Van barátom, aki kazettában - nem vas- de metal- tartja a megtakarítását, jobban fial, mint az otépé)), de van kb. 10 darab bontatlan is.
Vagy a megtakarítás bontatlan kazettát takar?