revox írta: ↑2021.08.17., kedd 16:34
lacee írta: ↑2021.08.17., kedd 16:18
Igen,biztos nem rossz dolog ha megmondja valaki, hogy mikor mit csinálj és mit egyél....az én esetemben is ugye fogynom kell ha gyorsabb tempót akarok menni mert engem az is motivál,most sajnos megrekedtem 104-105 kg. között, nőtt is a sebességem is de még mindig kellene 5-10 kg.-ot ledobni.Lehet el kellene kezdenem futni az biztos,hogy lepucolna 5 kg.-ot 1-1,5 hónap alatt,9-11 évvel ezelőtt rengeteget futottam de akkor 90 kg. körül voltam.
ment le zsír,jött fel izom szerintem, azért állsz. a problmád ugyanaz,mint a srácnak... rövid intervallok és magasabb pedálfordulat kell.
5-7kili melegítés után mégy nyélen 500 métert(monnyuk 52/15-16), majd 1500at pihensz. ebből 5. Aztán gurulsz 5-10 kilit és újra megnyomod az 5ös szériát. idővel átállász 1kili menés, 1 kili piehnőre(vagy 2,ahogy épp érzed). pihenőkben lehetőleg pörgesd ki a combod kistányéron, vagy hátul nagy lánckerékkel 52/19-21. ezeket variálhatod,mikor mennyit mégy, néha mehetsz hosszabbakat is,kb 2-3 kilit,de akkor mehet lassabban. csak utána ne edd ki a hűtőt, de fehérje menjen be.
egyébként ha be tudsz iktatni montit, technikásabb terepen, az is jól lemozgat has környékén, jobban, mint az outi és a bicajkezelésed is fejlődik
űűűűűű, vazze, egy zóna sincs benne... akkor kuka
Ott van mindig a legelső hiba, hogy, mindenkinek más és más pulzuszónái vannak. Léteznek átlagok, vannak általános számítási zónák, de sajnos akkora eltérés lehet 2 ember között, hogy néha ezek a hasraütés szerűen beállított zónák van, hogy többet ártanak, mint használnak... Ott vagy Revi te, meg ott van a másik oldalon Ati, ami neked mondjuk Z2, az Attinak már bőven Z4, de lehet Z5 is...
Csak egy laktát méréssel egybekötött terheléses teszt fogja megmondani, mik lesznek lacee pulzustartományai... Ha ez az első lépés nincs meg, hiába okoskodhatunk mi bármit, lehet többet ártunk, mint segítünk...
Zsírégetésre pedig szerintem első körben lassan, mérsékelt pulzussal érdemes hosszúakat menni... Sajnos az első 40-50 perc semmit nem jelent zsírégetés szempontból, az csak utána fog elindulni... Szóval egy 1 órás tekerés nem túl sokat fog sajnos érni. Én legalább 1,5, de inkább 2 órákat mennék. Tempót elengedném, csak a pulzusra figyelnék, ha zsírégetés a cél. Persze pedálfordulatot lehet nyugodtan gyakorolni, feljebb tornázni és jobban pörgetni, de ha cél a zsírégetés, akkor 120-130 körüli pulzustartományt érdemes kb megcélozni... csak hogy valami konkrétabb is legyen...
Abban igaza van revinek, hogy nagyobb terhelésre több zsírt fogsz veszíteni, de sajnos utána a megnövekedett étvágy miatt gyorsan vissza is fog menni, ráadásul az izmok is több energiát fognak használni, szóval még többet kellene enni, hogy ne izomból fogyjon az ember... Sajnos ugye a szervezetünk egyszerűbben tud izomból energiát termelni, mint zsírból... így egy nagy intenzitású erőkifejtésnél nem csak zsírt fog testünk elégetni... azaz összességébe nem leszünk vele előrébb, amennyiben zsírégetés a cél... fogyás lesz, de többet fog izomból fogyni...
Lacee alapjában véve keveset teker szerintem ahhoz, hogy ilyen intervall edzések jót tennének zsírégetési szándékainak. Valamint a hirtelen nagy fogyást is kerülném, nem egészséges. Szerintem a hosszú távon fenntartható szint valahol heti 0,5kg. Amennyiben hirtelen drasztikusan több ennél, akkor azt hosszú távon nem fogjuk tudni fenntartani... és vissza fog jönni. Ez persze mind SZVSZ!
Majd jön Ákos remélem, és kijavít, ha valami butaságot írtam...