Köszönöm a tanácsodat, de szerencsére elég gyakran előfordulok a MÜPA-ban nézőként és néhány ottani hangtechnikai projectben is részt vettem. Hogy ezek nem minden esetben arattak teljes közönségsikert, azt nem kell feltétlenül csak a mérnökök nyakába varrni, bár néha biztosan vétettek hibákat. Ám a spórolás következményeit is elég jól le tudták modellezni és ezt sajnos/szerencsére a valóság is visszaigazolta.chord írta: ↑2019.10.10., csüt. 17:49Nagyon egyszerű a válasz. Menj el egy koncertre a MÜPA-ba, aztán, kb. ugyanakkora zenekart választva a Zeneakadémiára. De szóló zongora is jó lesz. Vagy igazából bármi. A különbség vaskos. És ez szerintem nem vita tárgya.
Az egyik 1907-ben épült, a másik 2005-ben. Az egyikben nagyon komoly akusztikai modellezést és szg szimulációk tömkelegét végezték el. A másiknál az autó épp' fel volt találva... Akkor? Mi itt a 'tökéletes'?
Ahogy írtam, arról felesleges vitáznunk, hogy neked mit tetszik és mi nem. Annyiban egyetértek Veled, hogy a Zeneakadémia nagytermében van néhány üléspozíció, ahol nagyszerű hangzásban lehet részünk. A székek többségében azonban ez nem jön össze, némelyik részleg, főleg a földszinti sorok szerintem nagyon rosszak, teljesen téves hangzási arányokat mutatnak. E szempontból a MÜPA univerzálisabb és mi más cél lehetett egy ilyen komplex intézmény tervezésekor? Aki kicsit is tisztában van az akusztikai törvényszerűségekkel, az tudja, hogy a MÜPA igen széles műfaji repertoárjának programjai igen eltérő akusztikai környezetet kívánnak meg. Fizikai lehetetlenség mindet ugyanott tökéletesen kiszolgálni. Ha a beruházó annak idején úgy döntött volna, hogy a Bartók teremben kizárólag nagy létszámú szimfonikus zenekarok lépnek majd fel, akkor ehhez lehetett volna igazítani a körülményeket, a jelenleginél is jobb eredményt elérve. De nem ez állt a megrendelésben. A Zeneakadémia egy jóval specializáltabb programhelyszín, így az ottani feladat is egyszerűbb. Ám mivel az akusztika a szempontlista végén helyezkedik el általában, ezúttal is fölé kerekedtek más célok, pl. a műemléki helyreállítás, amit persze legalább annyira lehet élvezni. A felújítás végén végzett mérés eredményei itt vannak a gépemen és a szakemberek többször is megemlítik benne, hogy a végeredmény ma már nem tekinthető kiemelkedően jónak, de a megrendelővel és a közreműködő társszakmákkal megbeszélt elvárásoknak megfelel. Majd talán egyszer Bécshez, Münchenhez, Oslohoz, New York-hoz hasonlóan Magyarországon is épül egy olyan kulturális intézmény, ahol a hangzás és az akusztika a vezető szempontok között szerepel, de erről sajnos/szerencsére nem a mérnökök döntenek.