Javaslom, törődj bele, hogy szerintem az akusztikában, a hanghullámok terjedésében, viselkedésében nincs semmi misztikum, évtizedek óta tisztában vagyunk vele és a számítástechnika fejlődése miatt ma már komplex modellezést is tudunk végezni, aminek eredménye erősen megközelíti a valóságot. Ellenben a hangjelenség agyi feldolgozása, szubjektív véleményezése terén általában a sötétben tapogatunk, még mindig nem tudjuk, ki mitől illet egy hangzást "jó" vagy "rossz" jelzővel és ezek a személyes vélemények miért mutatnak hatalmas szórást ugyanazon hangeseménynél. De ez nem műszaki kérdés, sokkal inkább a biológia és pszichológia területe, amihez én nem értek. Ha azt kéred, mondjam meg, egy helyiség adott pontján milyen hangnyomás jön létre ismert körülmények és hangforrás esetén, tudok válaszolni és az adatot meg is tudom mérni. Ha azt kéred, állítsak elő egy adott frekvenciájú, erejű és egyéb paraméterű hanghullámot (mondjuk egy zenei C3 hangot), megteszem, a mérnöki hatáskör eddig terjed. Ha azt kérdezed, az a hang neked tetszeni fog-e, arról viszont fogalmam sincs. Attól, hogy egy anomáliát fel tudunk tárni, esetleg modellezni is képesek vagyunk, még nem biztos, hogy meg is tudjuk oldani. Én modellezésről írtam, nem mindenható megoldó képességről.
Szóval ahogy Te is javasoltad az imént másoknak, én is javaslom neked, hogy ne vidd, magyarázd félre a kijelentésem. Ha nem mindig tudjuk kiszolgálni az agyunk elvárásait, azért nem az akusztika tehető felelőssé. A JÓ hajkurászása csak első ránézésre technikai kérdés.
Mostanában divat lett a MÜPA akusztikáját taglalni. Esetleg a kijelentőknek birtokában van bármilyen mérési eredmény a szubjektív véleményük és kétes eredetű mendemondák mellett?