Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11267
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord írta:
2019.10.10., csüt. 09:05
fapaci írta:
2019.10.10., csüt. 08:19
Szerencsére az akusztikában nincs semmi ezotéria, tökéletesen mérhető és modellezhető folyamatokból áll.
Ez biztosan nem így van.
Javaslom, törődj bele, hogy szerintem az akusztikában, a hanghullámok terjedésében, viselkedésében nincs semmi misztikum, évtizedek óta tisztában vagyunk vele és a számítástechnika fejlődése miatt ma már komplex modellezést is tudunk végezni, aminek eredménye erősen megközelíti a valóságot. Ellenben a hangjelenség agyi feldolgozása, szubjektív véleményezése terén általában a sötétben tapogatunk, még mindig nem tudjuk, ki mitől illet egy hangzást "jó" vagy "rossz" jelzővel és ezek a személyes vélemények miért mutatnak hatalmas szórást ugyanazon hangeseménynél. De ez nem műszaki kérdés, sokkal inkább a biológia és pszichológia területe, amihez én nem értek. Ha azt kéred, mondjam meg, egy helyiség adott pontján milyen hangnyomás jön létre ismert körülmények és hangforrás esetén, tudok válaszolni és az adatot meg is tudom mérni. Ha azt kéred, állítsak elő egy adott frekvenciájú, erejű és egyéb paraméterű hanghullámot (mondjuk egy zenei C3 hangot), megteszem, a mérnöki hatáskör eddig terjed. Ha azt kérdezed, az a hang neked tetszeni fog-e, arról viszont fogalmam sincs. Attól, hogy egy anomáliát fel tudunk tárni, esetleg modellezni is képesek vagyunk, még nem biztos, hogy meg is tudjuk oldani. Én modellezésről írtam, nem mindenható megoldó képességről.

Szóval ahogy Te is javasoltad az imént másoknak, én is javaslom neked, hogy ne vidd, magyarázd félre a kijelentésem. Ha nem mindig tudjuk kiszolgálni az agyunk elvárásait, azért nem az akusztika tehető felelőssé. A JÓ hajkurászása csak első ránézésre technikai kérdés.

Mostanában divat lett a MÜPA akusztikáját taglalni. Esetleg a kijelentőknek birtokában van bármilyen mérési eredmény a szubjektív véleményük és kétes eredetű mendemondák mellett?

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Hozzászólás Szerző: Jester »

Aszpirin írta:
2019.10.10., csüt. 16:53
Nagyon köszi! leborulok.gif Ez valahogy elkerülte a figyelmemet (illetve az igazság, hogy évek óta nem használom a külső mikrofon bemenetét, ezért feledkezhettem meg, hogy van egy ilyen fantomtápos beállítás).
no, akkor megvan a fantomtápos hangkártyám, juppiiii!

Jöhet tehát az olcsó behringer bemérő mikrofon.
Nagyon jó :) Mérőszoftvernek az ingyenes REW-et ajánlanám. Ha gondolod csinálhatsz adott szoftverhez is korrekciót, de ma már nagyon jó "system wide" megoldások vannak.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

Aszpirin írta:
2019.10.10., csüt. 16:53
vlaca írta:
2019.10.10., csüt. 16:40
Hi!

Meastro-ban próbáld a bemenetet beállítani “ext mic 48v”-ra.
Nagyon köszi! leborulok.gif Ez valahogy elkerülte a figyelmemet (illetve az igazság, hogy évek óta nem használom a külső mikrofon bemenetét, ezért feledkezhettem meg, hogy van egy ilyen fantomtápos beállítás).

Na szuper! :napsut:
Szívesen! :smile53:
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6354

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

vlaca írta:
2019.10.10., csüt. 16:40
Hi!

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Kapcsolat:

0B0DAC45-448F-4793-BB31-035799D6DCFC.jpeg
0B0DAC45-448F-4793-BB31-035799D6DCFC.jpeg (137.3 KiB) Megtekintve 2585 alkalommal
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Kapcsolat:

Hi!

-Stax SRM1MK2PRO>SR-404

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

mgus írta:
2019.10.10., csüt. 16:10
" 48 V fantomtáp a kondenzátor mikrofonokhoz, töltés USB-n keresztül " :D
Hát akkor ezt benéztem, illetve olyant tudok meg, amiről évek óta foglamam sem volt... Néha van az RTFM-nek értelme :D
De nem bánnám, ha mindig így tévednék :rolleyes:

Szerk.: most nézem a neten a ma kapható ONE-t, nekem egy régebbi ONE-om van, teljesen fekete, és nincs rajta külső tápbemenet. Tudhatja így is a fantomtápot?
Csatolmányok
ApogeeOne_01-EOGDXEs3Vx85lvpuLBVLkuxB8OYVAcrc.jpg
ApogeeOne_01-EOGDXEs3Vx85lvpuLBVLkuxB8OYVAcrc.jpg (94.2 KiB) Megtekintve 2515 alkalommal
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

huszti-zsolt
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 2883

Hozzászólás Szerző: huszti-zsolt »

ZolaBA írta:
2019.10.10., csüt. 15:24
A mai nap csúcsa persze megint cables mester volt:
cables írta:
2019.10.10., csüt. 07:32
Az is többszöri tapasztalatom, hogy, ha olyan jön el hallgatni a rendszerünket, aki nem akarja, hogy jól szóljon, akkor nem fog jól szólni.
És innentől kezdve megvan a woodoo marketing jolly joker, mert nincs az a közjegyzővel hitelesített vakteszt, vagy sokat tanult szakértő, akire/amire ezt ne lehetne rásütni. :smile51:
Az idevágó vicc megvan?

Tudós vizsgálja a Lajos nevű pókját. Lerakja az asztalra és mondja neki:
- Lajos hopp!
Erre a pók ugrik egyet. Feljegyzi.
Majd kitépi egyik lábát. Megint mondja:
-LAjos hopp!
Pók megint ugrik. Feljegyzi.
Így folytatja, míg végül kitépi az utolsó lábát is, majd megint mondja:
- Lajos hopp!
Semmi.
-Lajos hopp!
Semmi
erre feljegyzi:
Ha kitépjük a pók összes lábát, a pók megsüketül.

És itt olvasva a beírásokat, ezt a 'tudományos következetességet' itt azért igen sokan követik.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

vlaca írta:
2019.10.10., csüt. 16:00

Hi!

Melyik apogee van neked? Az fura hogy nem ad ki fantom tápot. Nem ismerem mindegyiket de nem jellemző hogy ha van rajta xlr mic bemenet akkor fantom táp ne lenne kapcsolható.
Apogee ONE :D Ezen nincs fantomtáp, az tuti, mert csak USB-ről "táplálkozik" ő maga is, és elég kicsike jószág, egyetlen spéci lengőkábellel, melyen van 6,3mm-es jack bemenet gitárnak és egy XLR bemenet mikrofonnak... Meg különben is, a fantomtáp kapcsolható szokott lenni, ezen meg nincs semmilyen fantomtáp-kapcsoló. De pl. egy Shure SM57 mikrofon nem is igényel fantomtápot...

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1241
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

ZolaBA írta:
2019.10.10., csüt. 15:24
cables írta:
Az is többszöri tapasztalatom, hogy, ha olyan jön el hallgatni a rendszerünket, aki nem akarja, hogy jól szóljon, akkor nem fog jól szólni.
És innentől kezdve megvan a woodoo marketing jolly joker, mert nincs az a közjegyzővel hitelesített vakteszt, vagy sokat tanult szakértő, akire/amire ezt ne lehetne rásütni. :smile51:
Ez vajon távolról is működik? Mondjuk most erősen rágondolok, hogy a haragosomnak otthon ne szóljon jól a rendszere, és akkor nem is fog jól szólni? :-)

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Aszpirin írta:
2019.10.10., csüt. 15:46
Jester írta:
2019.10.10., csüt. 13:13
Viszont 12-15k forint körül kapható a Behringer ECM8000 mérőmikrofon, ami otthoni körülmények közé tök jó szerintem, és ehhez kellene egy XLR mikrofonbemenettel, fantomtáppal rendelkező hangkártya. Az egyik legjobb hifis befektetésem volt hogy ezt a két dolgot megvettem.
Hehh, az Apogee-n van XLR bemenet is mikrofonnak, de az nem ad fantomtápot sad.gif
(Egyébként volt pár éve épp egy Behringer multiportom otthoni amatőr felvételekhez, azon voltak kapcsolható fantomtápos XLR mikrofonbemenetek, de sajnos eladtam...)
A leírásban ott van:
" 48 V fantomtáp a kondenzátor mikrofonokhoz, töltés USB-n keresztül " :D
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2019.10.10., csüt. 15:46
Jester írta:
Viszont 12-15k forint körül kapható a Behringer ECM8000 mérőmikrofon, ami otthoni körülmények közé tök jó szerintem, és ehhez kellene egy XLR mikrofonbemenettel, fantomtáppal rendelkező hangkártya. Az egyik legjobb hifis befektetésem volt hogy ezt a két dolgot megvettem.
Hehh, az Apogee-n van XLR bemenet is mikrofonnak, de az nem ad fantomtápot sad.gif
(Egyébként volt pár éve épp egy Behringer multiportom otthoni amatőr felvételekhez, azon voltak kapcsolható fantomtápos XLR mikrofonbemenetek, de sajnos eladtam...)
Hi!

Melyik apogee van neked? Az fura hogy nem ad ki fantom tápot. Nem ismerem mindegyiket de nem jellemző hogy ha van rajta xlr mic bemenet akkor fantom táp ne lenne kapcsolható.
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Jester írta:

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7984

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Aszpirin írta:
2019.10.10., csüt. 15:25
-KP- írta:
2019.10.10., csüt. 14:11
Audyssey mérőmikrofon nagyjából a vicc kategória. kalibráció pedig kellene hozzá amúgy is.
O.K., erre voltam kíváncsi, akkor ezt kihagyom.
1 dbx RTA-M mérő mikrofont és egy ilyet https://www.muziker.hu/blue-microphones ... -interface és kábelekkel tudok kölcsön adni, meg állványt a mikrofonhoz és tudsz vele játszani, ha szeretnél.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Nos, úgy néz ki, kapok kölcsönbe egy rendesebb bemérőmikrofont...
Nem árt tapasztalatot szerezni a szobakorrekciós DSP-kkel. Legyen akár jó, akár rossz tapasztalat.

Nagyon köszi a hozzászólásokat a témában!!!! (és persze a privát felajánlást is!)

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

-KP- írta:
2019.10.10., csüt. 14:11
Audyssey mérőmikrofon nagyjából a vicc kategória. kalibráció pedig kellene hozzá amúgy is.
O.K., erre voltam kíváncsi, akkor ezt kihagyom.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Ebben az akusztika kérdésben sem lesz egyetértés... Mert bár tény, hogy kellő pontossággal mérhető és számolható, de az egyáltalán nem biztos (sőt), hogy a hifisták egyéni ízlése a kiszámolt, behangolt egyenletes frekvencia választ és ideális utózengést fogja szeretni. Sokan szeretik a fűszereket... lásd templomi zenélés.

A mai nap csúcsa persze megint cables mester volt:
cables írta:
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Hozzászólás Szerző: zz7 »

Akusztikához.
A napokban a youtube-ról hallgattam néhány felvételt a 2019 München high-end kiállítás szobáiról fejhallgatóval. Meg más, korábbi hasonló felvételeket is.
A felállás általában, fél videón ember beszél, bemutatja a cuccot, másik felében szól a zene.
Amikor még csak beszéd van, normál szoba normál emberi hang, már mindenhol hallatszik hogy nem akármilyen mértékben zengenek és csengenek azok a szobák ott. Egy szem emberi hangon is. Ha ez ott így működik, egy ilyen szinten rossz, kezeletlen akusztikai környezetben vajon mennyire fog átjönni, meghallatszani bármi is azoknak a rendszereknek a képességeiből? A fele se. Nem is igazán hangosabbak a demók se mint a beszéd volt előtte.
Itthon is hasonlóan működnek a kiállítások. Egy esetet tudok ahol rendesen meg volt csinálva a szoba akusztika és tényleg lehetett is hallani mit tudhat a rendszer és mi van a hangfelvételen. Na az nem egy high-end kereskedő szobája volt, hanem éppen egy ritkaság az ilyen kiállításokon, egy profi hangászattal foglalkozó cég demója volt.
Na és persze sokszor otthonokban se jobb ettől a helyzet, sőt. Sok helyen azért se lehet a cuccokat már kicsit se megtekerni, mert a hang, a zene, a tartalom már rendesen bele veszik, bele zavarodik a zengésbe.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

Nem minden mérnöki megközelítés iszonyú nagyképű a hifiben.
Csak az, amelyik azt nyomja, hogy 'minden' lemodellezhető és lemérhető az akusztika területén.

Mert ez azt sugallja, hogy OK minden, és e szerint bármilyen akusztikai fiaskó kivédhető.

Abban kiegyezek készséggel, hogy 'ipari szinten elég jól működik', de ez a mindentől igen messze esik.
A CD játszók is, ipari szinten elég jók, nem? Meg a PC-s zenehallgatás is, hiszen megy a zene, működik a dolog...

Ismét a MÜPA példája.
Sok szakember, hosszú hónapok munkája. És a szimulációk teljesen rendben voltak.
És akkor minden teljesen rendben van? Ja, azokon a mérési pontokon és azokon az elvárási tartományokon igen, rendben van. Azt feltételezni, hogy ilyenkor a meghallgatások alkalmával automatikusan minden rendben lesz, az tényleg nagyképűség.

Miért járnak együttesek adott templomokba és kápolnákba lemezeket felvenni, ha az ottani akusztika szerintetek lemodellezhető? Én láttam ilyeneket, a logisztika valami iszonyú szívás, higgyétek el, a stúdiókban könnyebb élet lenne ezerszer.

És tényleg, hol vannak azok az akusztika-modellező korrektorok tömegei a szobahifiben, ha minden olyan frankó? Pedig nem többszörösen ívelt templomi terekről van szó, hanem általában kocka szobákról. Mekkora mérnöki kihívás, nem?
És nem kifogás, hogy fúdedrága, mert aki egy erőművi betápot megcsináltat a szoba plafonján, az nem fogja sajnálni a zsét az aktív korrektorokra. Ha működnének tényleg.
Már rég lenne altopic az AVX-en...:)
Csak ez nem a MÜPA, és nem 1700 ember, hanem egy db., a karosszékben, egy nem túl nagy szobában, aki rögtön meghallja, hogy mi változott, és merre...

Ja, és nem a woodo-mérnöki párbajról van szó, tényleg ne vigyük ezzel félre a dolgokat. Mert nem tartom valószínűnek, hogy egy többé-kevésbé elrontott, vagy egyszerűen ab ovo rossz akusztikájú környezet pár színes pöttyel vagy akármilyen-rezonátorral helyrehozható.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1241
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Aszpirin írta:
2019.10.10., csüt. 12:35
Esetleg: majdnem "fillérekért" lehet kapni USB-s bemérő mikrofonokat, ezekkel mennyire érdemes foglalkozni?
Ez jó kérdés, engem is érdekel a dolog. Egyébként a linkelt videómban Toole azt is érinti, hogy a szombakorrekciós automata DSP-knek miért nincs sok értelme.
Én játszós mikrofont szeretnék majd ha eljutok odáig, amivel csak kíváncsiságból tudom méregetni a szobában a hangfalaimat meg a különböző elhelyezések hatását.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
Laikus és naiv kérdés következik: egy (HM-erősítőhöz adott) Audyssey bemérőmikrofon egy Apogee One (ADC/DAC) 6mm-es jackbemenetére "applikálva" használható valamilyen bemérő szoftverrel a szoba akusztikai jellemzőinek mérésére? Vagy kellene hozzá még valamiféle kalibráció is, am csak az Audyssey-szoftvert/hardvert tartalmazó HM-ekben van meg?

Esetleg: majdnem "fillérekért" lehet kapni USB-s bemérő mikrofonokat, ezekkel mennyire érdemes foglalkozni?

Egy szobakorrekciós EQ plugint probálnék ki Audirvanához (kíváncsiságból), ehhez ingyen bemérőszoftvert is adnak (de maga a plugin nem ingyenes), csak egy használható bemérő mikrofon kellene. ld. https://mathaudio.com/audirvana-plus.htm
Nem a legjobb megoldás szerintem. Én azt gyanítom, hogy a HM erősítőhöz adott mikrofon nem fog igazán jól együttműködni egy másik hangkártyával. Valszeg a HM erősítő gyártója kalibrálta valamilyen szinten a mikrofont, így az erősítő a méréskor számol a mikrofon hibájával, használ valamilyen korrekciós görbét. Alapvetően elég korlátozottak a DSP képességei egy ilyen mindentbele erősítőnek. Viszont 12-15k forint körül kapható a Behringer ECM8000 mérőmikrofon, ami otthoni körülmények közé tök jó szerintem, és ehhez kellene egy XLR mikrofonbemenettel, fantomtáppal rendelkező hangkártya. Az egyik legjobb hifis befektetésem volt hogy ezt a két dolgot megvettem.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Aszpirin írta:
...Esetleg: majdnem "fillérekért" lehet kapni USB-s bemérő mikrofonokat, ezekkel mennyire érdemes foglalkozni?...
gondolom mint (majdnem ?) minden: igenyszint kerdese, hogy elég jó-e, biztos van, aki szerint nem, es van, aki szerint igen
(...nnna, megint mondtam egy semmit :-) de nem is ezert irtam, hanem ezert:

ezt lattad ? Hngsugarzo epites topicban irta Szabó Zoli:
fülelek írta:
2019.10.09., szer. 20:51
...ezt méréssel lehet a legkönnyebben ellenőrizni, ingyen szoftver van több is, mérőmikrofon kapszula, ami legalább 20Hz- 5kHz-ig nagyon lineáris kapható már pár száz forintért, de lehet venni usb mikrofont is olcsón https://www.muziker.hu/behringer-c-1u-u ... microphone vagy kicsit drágábban https://www.dj-sound-light.hu/omnitroni ... t-mic-9967
https://www.minidsp.com/products/acoust ... gLylfD_BwE
...engem is erdekel a tema; akár úgy is, hogy egy mikrofon körbejár ...vagy valaki megveszi, jatszik vele es eladja tovabbi erdeklödönek ...es igy tovább

..és persze azt is tudjuk: lehet mérni, de különbözö tudású, rutinú emberek különbözö dolgokat, mélységü dolgokat olvasnak ki belöle, interpretálás is lényegi része (lenne :-) ..de ismerkedni, jatszani, elgondolkozni, hatasokat nézni mi - ebben amatörök, laikus érdeklödök - is tudnánk

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Laikus és naiv kérdés következik: egy (HM-erősítőhöz adott) Audyssey bemérőmikrofon egy Apogee One (ADC/DAC) 6mm-es jackbemenetére "applikálva" használható valamilyen bemérő szoftverrel a szoba akusztikai jellemzőinek mérésére? Vagy kellene hozzá még valamiféle kalibráció is, am csak az Audyssey-szoftvert/hardvert tartalmazó HM-ekben van meg?

Egy szobakorrekciós EQ plugint probálnék ki Audirvanához (kíváncsiságból), ehhez ingyen bemérőszoftvert is adnak (de maga a plugin nem ingyenes), csak egy használható bemérő mikrofon kellene. ld. https://mathaudio.com/audirvana-plus.htm

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

kaef2 írta:
2019.10.10., csüt. 12:11

Az otthoni zenehallgatás körülméyneinek megfelelő biztosíátsára ezek az eszközök alkalmasak lehetnek, de többségük pilótavizsgás, az átlag zenehallgatónak sem pénze nincs a beszerzésükre, sem tudása nem lesz a használatához. Ráadásul a közeli pár méteres távolságok modellezésére nem is igazán vannak kitalálva. Különösen a szubjektiv elemek figyelembevételére. De dolgozunk egy ilyen megoldáson. :)
A Sonarworks szoftverek nem pilótavizsgásak, és elég jó eredményt lehet elérni velük. A True-Fi szoftverük - ami fejhallgatózásra van optimalizálva - például egy meghallgatásos teszt alapján méri fel a felhasználó ízlését és ez alapján ad DSP korrekciót a fejhallgatóra. Igen hatékony.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”