Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Vinyke
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Vinyke »

nadtom írta:
2019.05.13., hétf. 14:20
Epson 9400-as projinál tapasztalt valaki olyat, hogy kb. 1,5 óra múlva elmegy a kép (a projektor nem kapcsol ki), fekete lesz a vászon. Hang megy tovább. Elvileg minden időzített kikapcsolás le van tiltva.

Milyen hosszú HDMI kábelt használsz? Erősítős a kábel, vagy sima?

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 197

Hozzászólás Szerző: cisco »

gyulaipal írta:
2019.05.13., hétf. 17:29
Fish írta:
2019.05.09., csüt. 21:07
Pali, érthető ,hogy szerelmes vagy ezekbe a gépekbe, mert ez valamilyen szinten a szakmádba vág,
No, itt pici félreértés van. NEM a gépekbe vagyok szerelmes, hanem a képbe, amit vetítenek.
Pali: igazad van! Jó képe van az általad kedvelt gépeknek.

Két dolog szokott kimaradni a gondolatmenetből.
1. Te nyilván úgy vagy, hogy ha a te géped elromlik, akkor megjavítod, de nekem nincs rá garancia, hogy te fél év múlva még elérhető leszel és az általad említett összegekért megszereled az enyémet is, így a matek kijön, de "garancia" nincs rá, ez pedig kockázat.
2. Eszköz oldalról közelítitek meg a hobbit, pedig forrás oldalról kéne. Nekem ez a hobbi mindig a filmekről és koncertekről szólt. Nyilván projektor topikban beszélgetünk, de ezek a gépek eszközök a szórakozásunkhoz, ahol a tartalmon van a hangsúly. Én nem úgy nézek filmet, hogy azt nézem, hoppá bezuhant a kontraszt, hoppá beégett a világos. Ha a tartalom minősége megüt egy szintet az nekem elég.

720p-s felbontás SDR Rec709 mellett is érződik a különbség. De ha az újat csak 4k-n adják ki, akkor az egészet megette a fene, ha nem tudom mivel megnézni.
Régi
Régi
6.png (1.08 MiB) Megtekintve 2582 alkalommal
Új
Új
4.png (1.22 MiB) Megtekintve 2582 alkalommal

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Fish írta:
2019.05.09., csüt. 21:07
Pali, érthető ,hogy szerelmes vagy ezekbe a gépekbe, mert ez valamilyen szinten a szakmádba vág,
No, itt pici félreértés van. NEM a gépekbe vagyok szerelmes, hanem a képbe, amit vetítenek. Ezt most egy Baba-Barco-n írom és még a "sima" Windows-ban is állandóan meglepődöm, hogy milyen éles és kontrasztos a kép. Magyarul ez egy "graphics grade" vetítő (a régi, CRT-s szóhasználattal) tehát ezzel az 1 pixeles vonalak is borotva élesek, színmentesek és fényesek a fekete háttér előtt. Tudom, hogy ez NEM szükséges feltétele az örömteli mozizásnak, de azért valóban igen kedves a szívemnek... :-)

> és élvezed ezeknek a nagy dög gépeknek a tuningolását,

Az egy teljesen más dolog. Ezek a tuningolás előtt is jó képet vetítenek, csak ekkor még nem házimozira vannak optimalizálva. A kép NEM javul a tuningolástól, csak az on/off kontraszt javul tőle, meg picit a kép élessége, de semmi más. Ez csak egy alapvetően kiváló projektor "áthangolása" házimozis használatra, hiszen nekünk a kontraszt előnyösebb mint a nagy fényerő. Aki csak úgy simán megvesz egy gyári gépet, az is kiváló képet lát, ehhez NEM kell tuning.

> ... boldog vagyok a kis epsonommal, csendes ,lassan 1,5 éve nyüstölöm, kjó képe van ...

Na ezzel nem értek egyet. Mostanában több ilyen Epson-t is megnéztem a 17 éves kölyökkel és mindegyik képe nagyon távol volt a "jótól". 4K forrásból legalábbis minden baja volt a képnek ... ha meg csak 2K forrást használ valaki, akkor feleslegesnek tartom a 4K kompatibilis projektort, ahogy azt már mondtam. Kivéve persze, ahogy azt valaki említette is, az az esetet, amikor nagyon közel kell ülni a képhez és nem akarja valaki látni a pixeleket.

Én NEM azt mondtam, hogy nem jó projektor egy Epson annak, akinek nem élete és halála a képminőség. Én csak azt mondtam, hogy másfél év alatt, aki boltban vette, annak pont annyi értékcsökkenést produkált az Epson-ja, amennyiből egy pici, szexi, nem sokkal hangosabb, de sokkal jobb (1080p) képet vetítő projektort is lehetett volna venni.

Én csak azt mondom, hogy ha valakinek másfél év után (tegyük fel a legrosszabbat) elromlik a használtan vett projektora, akkor az kb. egy galaxist elpusztító természeti katasztrófának értékeli mindenki, mert hogy jól megszivatta szegényt az az ember, aki eladott neki egy ilyen szar gépet, soha többet használt projektort NE vegyen senki és ezzel kb. mindenki egyetért! OK, ez rendben is van, de miért NEM mondja senki az illetőnek, hogy "ne bánkódj komám, ugyanennyibe került volna egy új Epson értékcsökkenése másfél év alatt és így legalább jó képet néztél ebben a másfél évben". Vagy
ha mondjuk "csak" KÉT év után romlik el a használtan vett gép, akkor miért NEM mondja senki, hogy "de jól jártál, ennyi idő alatt az Epson értékcsökkenésére 400eFt-ot fizettél volna ki az ablakon, így meg 300-ból néztél sokkal jobb képet két teljes éven át és maradt 100 rugód (az Epson-hoz képest) a következő használt gépre". Ha nem lennének beégetett dogmák a legtöbbünk gondolkodásában, akkor az értékcsökkenést ugyanolyan pénznek tekintenénk, mint amilyennek egy elromlott és kukába dobott használt gép árát tekintjük. Az értékcsökkenést azonban természetesnek, elfogadottnak tekintjük, amikor viszont egy gép elromlik, az katasztrófa és vége a világnak.

Én csak arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy a MINDEN módon kifizetett pénzt tekintsünk "egyenrangúnak" és NE fogadjuk el azt a téves beidegződést, hogy az egyik módon kidobni a pénzt az ablakon az dicsőség, a másik módon kidobott pénz meg katasztrófa. És ugyanezt mondom a kockázattal kapcsolatban is: BÁRMILYEN kockázatot is vállalunk, kiszámolható, hogy mennyi várható veszteség fog érni minket. Ehhez tipikusan elég a valószínűségeket becsülni, ez máris SOKKAL jobb becslést eredményez, mint ha át sem gondoljuk a dolgokat. Egy új gép értékcsökkenése 100% valószínűséggel megtörténik, tehát az értékvesztés várható értéke nagy pontossággal becsülhető (az évi 200eFt nem rossz becslés szerintem egy boltban vett Epson esetén) de esetleges szervizelésre NEM kell költeni a garancia ideje alatt. Ezzel szemben egy használt gép birtoklása minden évben adott rizikót jelent, de pl. ha azt feltételezzük, hogy egy gép 10 évente romlik el, akkor ez 300eFt vételár és évi 10% hiba-valószínűség esetén évi 30eFt várható veszteséget jelent (akkor, ha a gép csak egyszer romlik el és azonnal megy a kukába, ez azonban NEM jellemző, egy jó projektor a legtöbb esetben simán javítható). Ha valaki kiszámolta a fentieket és azt mondja, hogy ő inkább néz gyengébb képet évi 200eFt-ért és nem érdekli, hogy jobbat nézhetne évi 30-ért, mert NEM akar kockázatot vállalni, akkor áldásom rajta, menjen és vegyen boltban gépet. De a legtöbben NEM így gondolkoznak, hanem a szüleinktől tanult dogmák egyikét használják ebben a helyzetben is, pl. "használtat soha". Szerintem nem ez az optimális gondolkodás, de hát ízlések és pofonok... :rolleyes:

Mindenesetre Te ügyes voltál, ha nem boltban vetted a gépet, így legalább az értékcsökkenés jelentős részét az első tulajdonos fizette helyetted. Gratula, ennyivel is kevesebbe kerül végül a gép birtoklása.

>Pedig állandóan 3chipes dlp k képeihez voltam szokva,sokat voltam a HMS-be és imádom őket a mai napig, de már most nem tudnám feladni a szinte 0 hanggal járó képet, a fosást attól .hogy ha valami tönkre megy a drága 3chipes de 100 éves gépbe akkor a gatyám is rámegy a javításra stb.. tudom te megoldod, de én nem

EZT már megoldottam és a megoldást bárki élvezheti. Kiválasztottam az általam ismert legjobb géptípust (pici, szexi, formás) és vettem egy csomó ilyen gépet alkatrésznek és egy csomót, ami működik, de azokat vetítőnek. Aki ilyet használ, annak NEM kell aggódnia egy esetleges hiba miatt, mert van itt alkatrész halmokban, bármit meg tudok javítani nevetséges összegért. Persze ez csak erre az egy (két) géptípusra vonatkozik, de nem is hiszem, hogy más kéne bárkinek is, ezek olyan képet vetítenek, amivel az ember már elvan, mint a befőtt. Ha ezek után valaki mégis új gépet vesz, azzal sincs gond, de én már egy ideig maradok ezeknél a gépeknél.

> kompromisszum hegyek mind kettő oldalon ezt értem, de az epson nekem sokkal simább,járható út volt ,mint belevágni egy ilyen régebbi sok milliós gépbe.. ha cserélek keveset bukok, mert nem bolti áron vettem,egy ilyen öreg dlp-t ,eladni lehetetlen vagy ultra nehéz

Ebben sem értek egyet. Jó áron eladni valóban lehetetlen, de pl. én eddig minden ilyen gépet ugyanannyiért adtam el, amennyiért vettem, csak annyit buktam rajtuk, hogy mindegyikben új lámpa volt az eladáskor, én meg hulla lámpával vettem őket. Kb. 30eFt egy lámpa ára, 1-2 év ilyen minőségű projektorozásért szerintem ez több mint reális ár. De hát ízlések és pofonok...

> én ha veszek megint akkor valami ilyesmit veszek mint az epson ,mert 2-3 évig ezeket simán lehet gond nélkül üzemeltetni használni ,a lámpa is bőven túlmutat ezen időszakon és apró pénz váltani

Te tudod. A döntést mindenki maga hozza meg, én csak a véleményemet mondom el.

> , egy komoly dlp-t én nem mernék most már megvenni használtan, újonnan meg hát tudjuk..

Én 300-ért árulok egy gépet itt az apróban és max. 30eFt-ért bármi baja van, megjavítom. Ezek a gépek nem azért fognak végül a kukába kerülni, mert már nem működnek, hanem mert akkor majd a 32K lesz a "divat". Ha ezt te nem "mered" megkockáztatni, az Epson lecserélése viszont Neked "aprópénz", akkor ügyesen találod meg a piaci lehetőségeket, akkor Neked valóban nem éri meg egy ilyen használt gép. De én már szomorú lennék ha egy Epson képét kéne néznem, így nekem megéri. Ízlések és pofonok...

> Feleslegesen szidod ezeket az 1misi környéki gépeket, mert amire használja az átlag mozista arra tökéletes!

Pár évtizede a Trabant-ra is a legtöbben azt mondták, hogy arra amire használják, arra tökéletes. Most azonban ha vissza kellene ülniük egy Trabiba, már sokkal kevésbé lennének boldogok. Én látom mindkét projektor-típus képét és azt mondom, hogy egy-két minőségi szint közöttük a különbség. Ez NEM jelenti azt, hogy ne lehetne mozizni egy ilyen 1 misi környéki géppel, csak azt, hogy vannak sokkal jobb gépek, amelyek nem is nagyok, nem is rondák, nem is hangosak, a fenti feltételekkel már nem is nagy kockázat megvenni őket és SOKKAL jobb képet vetítenek SOKKAL kevesebb pénzért. De hát ez itt kb. az "új Swift vagy használt Merci" kérdéskör reinkarnációja ... és arra sincs jó válasz, ami mindenkinek tetszene. Talán a különbség annyi, hogy egy Mercit SENKI nem javít meg 30eFt alatt ... :-)

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

szepi0808 írta:
2019.05.13., hétf. 15:15
nadtom írta:
Epson 9400-as projinál tapasztalt valaki olyat, hogy kb. 1,5 óra múlva elmegy a kép (a projektor nem kapcsol ki), fekete lesz a vászon. Hang megy tovább. Elvileg minden időzített kikapcsolás le van tiltva.
7400-al is ugyanez volt? Mert akkor nem a projikkal van gond.
A lejátszó is gyanús volt, de a tv esetén nem csinálja.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

nadtom írta:
7400-al is ugyanez volt? Mert akkor nem a projikkal van gond.
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Bocsi, pár napig nem voltam, de már vagyok.

Elolvastam mint a "14000db" új hozzászólást ... próbálok válaszolni a kérdésekre ... de ez több menet lesz szerintem.

A méret a nagygépek esetén valóban probléma, de a baba-Barco kb. akkora mint egy A4-es papírlap és kb. 8 centi magas, úgyhogy ez egy törpe egy Epson mellett. A méret tehát EGYES gépek esetén gond csak, más (ugyanolyan képminőségű) gépek picik, formásak, szexik.

Red75: Arra SOHA nem buzdítottam senkit, hogy vegyen hibás gépeket. Pont azt mondtam, hogy CSAK tökéletesen működő gépet szabad venni, mert ezek a gépek elromlani ritkán szoktak, viszont megjavítani sem olyan könnyű őket. Egy hibás gép megvásárlása HATALMAS kockázat ... általában. Én ugyan hamarosan fogok venni egy hibás baba-Barco-t, de NEM is várom, hogy a gép működjön, mivel csak a sötét színű külső burkolatára van szükségem. Ha sikerül életre kelteni, örülök, ha a burkolaton kívül más alkatrészek is esetleg használhatóak, még boldogabb leszek, de NEM várom el a géptől, hogy vetítsen. A tőled vett FullHD gép sem vetít, közben én is vettem egy másik ugyanolyat, az is agyhalott, de olyan olcsó volt, hogy már azért megérte, mert ESETLEG ha Batyó végül megoldja az "agyhalás" problémáját, akkor rögtön 2db működő gépem lesz egyszerre. Annak örülnék, de így sem szomorkodom, mert tudatosan vállaltam a nagy kockázatot.

Az Epson gépeit sokat azért veszik meg, mert azt hiszik, hogy "bemeneti kompatibilisek" az UHD jellel. Az igaz is, hogy elfogadja az ilyen jelet, de amint azt már sokan észrették, amit ilyen jelből vetít, az hagy maga után kívánnivalókat. Márpedig miért vesz meg valaki egy filmet UHD formátumban, ha nem a minőség kedvéért? Ha meg 1080p jelet kap a projektor, akkor egy fokkal jobb a helyzet, de egy komoly DLP mellé odatéve még így is messze elmarad a képminősége (kivéve persze a szivárványt, ami a DLP esetén probléma). Persze a többi, jelenleg boltban kapható gép esetén is az a helyzet, hogy "megeszi" a gép az UHD jelet, de amit vetít belőle, az komoly sebekből vérzik.

Jelen pillanatban a fenti problémának csak 2 megoldása van:
- 1080p-re konvertált jellel etetni a gépet media player-rel
- 1080p-re konvertált jellel etetni a gépet media HTPC-vel

Mindkét esetben bukjuk a 4K felbontást, a HRD-t úgyis bukjuk mert kevés mai gép natív kontrasztja és fényereje elég hozzá,
illetve a WCG esetleg részben kihasználható, de abban sem lesz nagy öröm, csak ha a lejátszó/HTPC nagyon jól működik. A HTPC esetén a jó működés bizonyított, a lejátszók esetén erősen kérdéses.

Jelen helyzetben én sokkal jobb megoldásnak látom azt a projektort, ami kevesebbet tud, de az jól csinálja, mint azt, amelyik sokat vállal, de azt nem teljesíti. Főleg ezen az áron. Eljöhet az idő, amikor megváltozik majd a véleményem, de a piac mai helyzetét nézve ez még odébb van.

Aki extrém módon szivárvány érzékeny, annak el sem érdemes olvasni a DLP-kkel kapcsolatos írásokat, mivel neki úgyis csak 3 chip-es lenne jó, az meg horror drága. De aki kevésbé érzékeny a szivárványra, annak van választása. Egymás mellé kellene tenni két projektort egyszer, egy LCD-t meg egy DLP-t és saját szemmel összehasonlítani őket. Vagy akinek kétségei vannak, annak kölcsönadok egy baba-Barco-t, vigye haza és tegye a másik gép mellé. Ha egy hét használat után nem látja borzalmasan gyengének a régi projektora képét, akkor neki nem kell váltani. Én minden más projektor képét gyengének látom, amióta ezeket a gépeket használom, kivéve a minőségi gépeket, mert azok kb. mind ugyanolyanok. Ezt most pl. egy Runco Q-750-en írom és ez a gép is teljesen jó. Amikor meg bolti, műanyag gépet nézek meg valahol, az mind SOKKAL gyengébb képet vetít. Én ezt látom (és már a 17 éves kölyök is látja, pedig csak 1-2 hónapja néz ő is egy Barco-t és abban nem is fluorit az optika) és szerintem mások is látják, mert aki megnéz egy ilyen gépet az általában utána hangot is ad a véleményének.

Ettől persze még bolti géppel is lehet kellemes élmény a mozizás, de azért én már elég szomorú lennék, ha egy pici chip-es gépre vagy egy LCD-re kellene visszatérnem (kivéve ha egy Sony 870 lenne az LCD). Értem, hogy egyeseknek nem volt jó élmény egy-egy félresikerült vásárlás pl. Ebay-ről, de azt is látom, hogy a jó gép (amelyik működik :rolleyes: ) az milyen minőségű képet vetít. Pont azért próbálom megkönnyíteni másoknak a dolgot, hogy nekik NE kelljen egy-egy problémás Ebay-es vásárlás után szívniuk, de mégis élvezhessék ezt a képminőséget ...

Folyt köv.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Tonyka írta:
2019.05.12., vas. 20:38
Ugyanígy használom én is, jó a HDR-t kikapcsolom, mert van egy metadata opció. Így kapcsolható az e-shift, de alapból nem kikapcsolható 4K jel esetén. Erre azt mondtad nem érted minek használjuk FHD jelel.
Fullhd esetén a BD-t értettem, mint forrás és nem a felbontást.

Azt még nem teljesen értem, mit jelent hogy a HDR-t kikapcsolod? Az hogy jön ide, vagy mit befolyásol? Ha egy hdr jelnél a hdr-t kikapcsolod, akkor ezzel azt mondod, hogy a lejátszó konvertál hdr-ből sdr-t és nem a vetítő vagy hogy?

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

cisco írta:
2019.05.10., pén. 14:30
szepi0808 írta:
2019.05.10., pén. 12:24
4K felkonvertálás homályosít és összemossa pixelhatárokat és még ráadásul zúgása is van én nem használom és nem is ajánlom.
4K felbontást adni sem ajánlom adni neki, nálam rosszabb a kép.
De viszont a HDR nagyon jó rajta. Persze a BT2020-at nem fedi le de az is jobb, mint a BT709 így HDR BT2020-al nagyon jó. HDR beálítás 8-as közép, gyári beállításról 5-re nálam tökélestes lett a fényerő, nem kell többet tolni neki.
e-shift kikapcsolható 4k-s tartalom lejátszásakor?
1080p felbontás, DE HDR BT2020 forrás esetén bekapcsol az e-shift? (x265 HDR BT2020 uhd-s forrású encode-k pl ilyenek)
Nem kapcsolható ki, nem is aktív ez az opció 4k felbontáson.
1080p-n van BT2020 HDR-ben és itt ki, és bekapcsolható az eshift.
A lejátszó infója ua. de mint írtam bukod a 10bitet 4k felbontáson.
IMG_20190512_201546.jpg
IMG_20190512_201546.jpg (2.66 MiB) Megtekintve 2592 alkalommal
IMG_20190512_201517.jpg
IMG_20190512_201517.jpg (2.96 MiB) Megtekintve 2592 alkalommal
IMG_20190512_202350.jpg
IMG_20190512_202350.jpg (2.7 MiB) Megtekintve 2592 alkalommal
IMG_20190512_202520.jpg
IMG_20190512_202520.jpg (2.26 MiB) Megtekintve 2592 alkalommal
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2576

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

cisco írta:
2019.05.12., vas. 20:22
Hiccusz írta:
2019.05.12., vas. 19:46
cisco írta:
1080p felbontás, DE HDR BT2020 forrás esetén bekapcsol az e-shift? (x265 HDR BT2020 uhd-s forrású encode-k pl ilyenek)
1080p-m nincs bt 2020 hdr-ben, úgyhogy lekonvertáltattam a lejátszóval. Innentől kezdve olyan, mintha az lenne eredendően, tehát rajtad áll, engeded-e a 4k felskálázást.
Köszi! Tulajdonképpen azt is megválaszoltad, amit nem is kérdeztem :) Ezért a hozzászólásért érdemes avx-en tagnak lenni!
(Dune 4k-s forrásból tud egyszerre 1080p mellett hdr és bt2020-as színtérben kiadni jelet)

leborulok.gif
Ugyanígy használom én is, jó a HDR-t kikapcsolom, mert van egy metadata opció. Így kapcsolható az e-shift, de alapból nem kikapcsolható 4K jel esetén. Erre azt mondtad nem érted minek használjuk FHD jelel.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Hiccusz írta:
2019.05.12., vas. 19:46
cisco írta:
1080p-m nincs bt 2020 hdr-ben, úgyhogy lekonvertáltattam a lejátszóval. Innentől kezdve olyan, mintha az lenne eredendően, tehát rajtad áll, engeded-e a 4k felskálázást.
Köszi! Tulajdonképpen azt is megválaszoltad, amit nem is kérdeztem :) Ezért a hozzászólásért érdemes avx-en tagnak lenni!
(Dune 4k-s forrásból tud egyszerre 1080p mellett hdr és bt2020-as színtérben kiadni jelet)

leborulok.gif

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

cisco írta:
szepi0808 írta:
2019.05.10., pén. 12:24
4K felkonvertálás homályosít és összemossa pixelhatárokat és még ráadásul zúgása is van én nem használom és nem is ajánlom.
4K felbontást adni sem ajánlom adni neki, nálam rosszabb a kép.
De viszont a HDR nagyon jó rajta. Persze a BT2020-at nem fedi le de az is jobb, mint a BT709 így HDR BT2020-al nagyon jó. HDR beálítás 8-as közép, gyári beállításról 5-re nálam tökélestes lett a fényerő, nem kell többet tolni neki.
Csatolmányok
7BBF58E8-6BAB-4C4B-A186-7EBA6180B6D0.jpeg
7BBF58E8-6BAB-4C4B-A186-7EBA6180B6D0.jpeg (1.26 MiB) Megtekintve 2523 alkalommal

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Mindig szapuljátok hogy mekkorák ezek a DLP-k. Az Epson sem kicsi! Talán 3cm -el laposabb az tény ( sokkal modernebb design is) de szeeintem a többi mérete meg nagyobb is.

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Hozzászólás Szerző: Fish »

kargidje írta:
2019.05.09., csüt. 22:08
Milyen 3chipes dlp-id voltak, amik ennyire leírták magukat nálad???
Nálam egy őskori Sim2 dc3/1chip vetít, de valahogy nem 50kg és nem is 150db-es hangorkánnal üzemel. gondolkodik.gif
Félre értettél, semmi bajom a 3chip-es dlp-kel , sőt imádom őket.. de a régi masinák zöme ,pláne a barcok, kiba nagyok ,nehezek és hangosak.. sim2 ből még a mai napig is vennék szívesen ,de használtan nagy rizikó van benne,újonnan meg.. de ezt már írtam!
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Meglepő, de 2018-as LG TV modell (igaz 32") gyártják HD Ready felbontással! Mondjuk a nyaralóba vettük, oda jó lesz.

TV-ben is egy tisztességes típus húzós. Igaz többet mennek mint egy proji, igy kevésbé "pazarlás" erre költeni.

Na de a házimozizás projektorral teljessen más, mivel hobbi, felesleges is bármit is számolgatni.

Egy különálló dediikált moziszoba NEKEM érdekesebb még gyengébb berendezésekkel mint egy high-end cuccos TV-s verzió.

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 450

Hozzászólás Szerző: kargidje »

TSanyi írta:
2019.05.11., szomb. 08:51

Az egyre nagyobb képmeret miatt az emberek elalélnak, tetszik nekik, mozisabb élmenyben van réazük, és így a minőség sem számít abnyira.
Házi-mozinál annyi a gond, hogy pár hónap múlva észreveszik, hogy baromi gyenge a képminőség gondolkodik.gif kellene egy jobb vetítő. Mert bekajálták a gyártói maszlagot.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Az egy dolog, h már kikopik az FHD, így aki vesz többnyire azt sem tudja, h mi a különbség. Csak bemegy vesz egy tévét, ami történetesen 4K. Jól is hangzik, jobbára csak az van, de miért ne. Az egyszerű ember ettől a varázsszótól várja a képminőség javulást. Holott mi tudjuk, h nem éppen ezzel van összefüggésben a dolog. Igazi mély feketének semmi köze a felbontáshoz pl. Azt mondod tetszik az embereknek a mozis nagy kép, rögtön vissza is kérdezek, milyen felbontással dolgoznak a mozikban? Mekkora képátlóval? Hát ezért könnyfakasztóan röhejes beletuszmakolni a tévé méretbe 8K-t. Persze az emberek megkajálják, de..............
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

-KP- írta:
2019.05.11., szomb. 09:32
Tonyka írta:
2019.05.11., szomb. 07:23
Valahogy a megjelenítő gyártók egyáltalán nincsenek összhangban a szolgáltatókkal, vagy a stúdiókkal. Mennek, rohannak előre, mint akiket ostorral hajtanak. Lényegtelen, h van - e értelme, vagy nincs.
Én ezt nem így látom. Kérem ezért ne orroljon meg rám senki, de én azt látom átlag Gipsz Jakabnak fogalma sincs az egészről. Az igaz, hogy a megjelenítő gyártók feleslegesen rohannak előre, de az emberek meg feleslegesen megveszik.... Jól mutat meg jól hangzik a 4k, meg a 8k. Ismerősi körbe számtalan ilyen példa van. "Péter képzeld, veszünk fasza 4k-s tévét" "őőő, oké." Aztán vesznek egy 120 centis 4k-s tévét és tévéznek rajta. Mikor próbálom magyarázni, hogy a hazai tévé csatornák sokszor még a 720p-t se érik el sokszor,nemhogy a full hd-t, vagy hogy a 4k előnyéhez kb. 1-1,5méterre kellene üljön ekkora képmérettől, azt pedig végképp nem értik meg sokan. Az érem másik oldala, hogy már szinte nem is lehet fhd-s tv-t venni, 4k az alap szinte mindenhol. Gondolom pár év múlva ugyanez lesz a 8k-val.
Niztos akciós volt a madaras Tecsoban az LG 4k-s 55" TV mert több kosárban is láttam...

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Tonyka írta:
Valahogy a megjelenítő gyártók egyáltalán nincsenek összhangban a szolgáltatókkal, vagy a stúdiókkal. Mennek, rohannak előre, mint akiket ostorral hajtanak. Lényegtelen, h van - e értelme, vagy nincs.
Én ezt nem így látom. Kérem ezért ne orroljon meg rám senki, de én azt látom átlag Gipsz Jakabnak fogalma sincs az egészről. Az igaz, hogy a megjelenítő gyártók feleslegesen rohannak előre, de az emberek meg feleslegesen megveszik.... Jól mutat meg jól hangzik a 4k, meg a 8k. Ismerősi körbe számtalan ilyen példa van. "Péter képzeld, veszünk fasza 4k-s tévét" "őőő, oké." Aztán vesznek egy 120 centis 4k-s tévét és tévéznek rajta. Mikor próbálom magyarázni, hogy a hazai tévé csatornák sokszor még a 720p-t se érik el sokszor,nemhogy a full hd-t, vagy hogy a 4k előnyéhez kb. 1-1,5méterre kellene üljön ekkora képmérettől, azt pedig végképp nem értik meg sokan. Az érem másik oldala, hogy már szinte nem is lehet fhd-s tv-t venni, 4k az alap szinte mindenhol. Gondolom pár év múlva ugyanez lesz a 8k-val.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Tonyka írta:
Az egyre nagyobb képmeret miatt az emberek elalélnak, tetszik nekik, mozisabb élmenyben van réazük, és így a minőség sem számít abnyira. Hangban sem jobb a helyzet, ott is keves a jó film. Ínyenceknek kell lenni es a minőségte menni nem a mennyiségre. 31_1_21.gif

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

cisco írta:
2019.05.11., szomb. 07:04
Tonyka írta:
2019.05.11., szomb. 01:12

Azért mielőtt nagyon belelkesednél, kevés régi filmet varázsolnak újjá.
Amiket szépen fel lehet újjítani az kb így a 2005 előtti filmek. Én új filmek közül talán 2-3-ra emlékszem ami talán jobb volt uhd-n mint bd.

Shallow, Life és a Passengers, ami viszont keményen odaütött, de ennyi. Marvel, DC filmeket mind 2k-ban fejezik be, nem is tud jobb lenni. A régebbi filmek azért lehetnek jobbak, mert filmről újra tudják szkennelni.

Nem várok kánaánt, de a tendencia jól látszik.
Sztem is jól látszik, egyet - egyet megcsinálnak normálisan, ez kell a mézesmadzaghoz, aztán finis. A többi gyatra lesz a formátum lehetőségeihez képet. A tendencia amiről te beszélsz, sztem inkább lefelé fog változni, nem felfelé. Egyrészt el fog tűnni a fizikai hordozó. Ahogy ez bekövetkezik sok minden meg fog változni, minőség tekintetében. Ma sincs igazából fizetőképes kereslet a csúcs minőségre. 10/9 ember azért mérgelődik itt is, h bekaphatják a stúdiók, nem fognak fizetni ugyanazon a filmért ötödjére is. Nem még fizetni érte, újra, és újra. Minden formátumváltásnál ez van, csak most már sokkal kevesebb lendülettel vetik bele magukat a stúdiók. Ha nincs megtérülés nem fogják neked kockánként felújítani a régi filmeket. Pont a napokban röhögtem a 8K marketing hadjáraton a tévében. FHD-hoz sincs 100% kiaknázott forrásanyag. 4K-hoz meg még annyira sem. Erre a 8K nyomatják, mikor forrás oldalon zéró a tartalom. Valahogy a megjelenítő gyártók egyáltalán nincsenek összhangban a szolgáltatókkal, vagy a stúdiókkal. Mennek, rohannak előre, mint akiket ostorral hajtanak. Lényegtelen, h van - e értelme, vagy nincs.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Tonyka írta:
2019.05.11., szomb. 01:12

Azért mielőtt nagyon belelkesednél, kevés régi filmet varázsolnak újjá.
Amiket szépen fel lehet újjítani az kb így a 2005 előtti filmek. Én új filmek közül talán 2-3-ra emlékszem ami talán jobb volt uhd-n mint bd.

Shallow, Life és a Passengers, ami viszont keményen odaütött, de ennyi. Marvel, DC filmeket mind 2k-ban fejezik be, nem is tud jobb lenni. A régebbi filmek azért lehetnek jobbak, mert filmről újra tudják szkennelni.

Nem várok kánaánt, de a tendencia jól látszik.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

cisco írta:
2019.05.10., pén. 22:26
Köszi az infókat!

Sajnos olyan világban élünk, ahol mesterségesen tolják le torkunkon az új formátumokat, ha akarjuk, ha nem, ezért nem adnak ki sok filmet bd-n, amit újra masterelnek, mert akkor vedd meg uhd-n. Nekem pont elég lenne a bd technikai lehetősége, de hát ez van.
Azért mielőtt nagyon belelkesednél, kevés régi filmet varázsolnak újjá. Tegnap néztem a Hellboy II, hiába UHD megjelenés, a kép ugyan olyan zajos, mint volt, sztem csak átkonvertálták azt cső. Ok HDR, de maga a képminőség sztem nem jobb, mint a BD-n. Az öngyilkos osztagban pl. van kritikán aluli minőség. Pedig az nem is régi film, azonnal megjelent UHD-ben is. Szóval ne várd azért a 100% kánaánt a régi filmek UHD megjelenésétől. Láttuk ezt a BD esetében is, volt amit keményen odaraktak, Ben Hur pl. De egy rakat réginél semmi extra. A szellemirtók pl. nem szép.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszi az infókat!

Sajnos olyan világban élünk, ahol mesterségesen tolják le torkunkon az új formátumokat, ha akarjuk, ha nem, ezért nem adnak ki sok filmet bd-n, amit újra masterelnek, mert akkor vedd meg uhd-n. Nekem pont elég lenne a bd technikai lehetősége, de hát ez van.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

szepi0808 írta:
2019.05.10., pén. 18:46
Hiccusz írta:
2019.05.10., pén. 18:27
szepi0808 írta:
2019.05.10., pén. 17:25

Mint írtam nincs értelme a 4K-t erőltetni neki, mert bukod a 10-12bit 4:4:4 ütemet, 4k-n 8 bit jön ki belőle 4:2:2 max, ha jól emlékszem. Ugye nem kell mondanom, hogy 8bit és 10bit között 4x az adat mennyiség?
Ismét sorry vagyok
Egy ilyen arrogáns, lenéző emberrel, nincs kedvem eszmét cserélni.
Tapintattal, tisztelettel, normális hangnemben és szakmailag próbáltam hozzászólni a bejegyzésiedhez, s reagálni pár olyan pontra, amely egy laikust könnyen tévútra vezet/het/. Mégpedig azért, mert te már nem az a hobbista vagy, aki egykor voltál. Mióta értékesítőnek, szakembernek álltál, a te szádból bizony már másképp hangzik egy-egy “vélemény”. Érzed vagy sem, annak bizony “súlya” van. Legyen az akármilyen.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”