Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Altec
Re: Altec
Szia, Supravox,
a két utóbbi posztomból egy az Onken-dobozokról szólt, azt Jean Hiraga írta.
Nekem nem Onken-em lesz, hanem VOTT A5-A7 dobozom (Altec 828 a típusszáma). Az összeállítás egy Altec VOTT A5-lesz.
A doboz, ha minden jól megy, 2 hét múlva lesz kész, majd írok róla.
Más: annak alapján, amit olvasgattam, általában nem jó a mélydobozt külön nehezíteni. Hogy szólt az ismerősöd ólomlapos Onkenja? Szóval a régi közbölcsesség szerint 400 Hz alatt minél merevebb, minél könnyebb doboz kell. (Adott könnyű anyagból lehet vastagabbat csinálni, mert ezáltal a merevség jobban nő, mint a tömeg.) A tömeg csillapítja a rezgési energiát, a rezgést hővé alakítja. Ez egyes esetekben - ha túlrezgés van - jó lehet, de általánosságban kissé döglöttebb lesz tőle a hang.
Kísérleteket nem csináltam ezzel, csak buta papagáj módjára visszamondom, amit ezzel foglalkozó fórumokon láttam.
a két utóbbi posztomból egy az Onken-dobozokról szólt, azt Jean Hiraga írta.
Nekem nem Onken-em lesz, hanem VOTT A5-A7 dobozom (Altec 828 a típusszáma). Az összeállítás egy Altec VOTT A5-lesz.
A doboz, ha minden jól megy, 2 hét múlva lesz kész, majd írok róla.
Más: annak alapján, amit olvasgattam, általában nem jó a mélydobozt külön nehezíteni. Hogy szólt az ismerősöd ólomlapos Onkenja? Szóval a régi közbölcsesség szerint 400 Hz alatt minél merevebb, minél könnyebb doboz kell. (Adott könnyű anyagból lehet vastagabbat csinálni, mert ezáltal a merevség jobban nő, mint a tömeg.) A tömeg csillapítja a rezgési energiát, a rezgést hővé alakítja. Ez egyes esetekben - ha túlrezgés van - jó lehet, de általánosságban kissé döglöttebb lesz tőle a hang.
Kísérleteket nem csináltam ezzel, csak buta papagáj módjára visszamondom, amit ezzel foglalkozó fórumokon láttam.
Hú ez nagyon komoly lesz
Van egy ismerősöm akinek.szintén onken doboza van oldalanként 2db 40cm supravox hangszóróval.
Ott ólomlappal rétegeket használtak merevítesnek.
Nem lett túl vastag ellenben 300kg/db lett
Van egy ismerősöm akinek.szintén onken doboza van oldalanként 2db 40cm supravox hangszóróval.
Ott ólomlappal rétegeket használtak merevítesnek.
Nem lett túl vastag ellenben 300kg/db lett
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Mai találatom: Hiraga cikke az Onken dobozokról. Az angolsága nem százas, de ez szerintem senkit nem zavar. És nagyon sok hasznos tapasztalat le van írva benne.
http://www.planet10-hifi.com/downloads/ ... nglish.pdf
http://www.planet10-hifi.com/downloads/ ... nglish.pdf
Új dobozt csináltatok egy Altec A5 projekthez. Remélem, sokkal jobb lesz, mint a gyáriak, de persze a puding próbája az evés, a majomé a vízbeugrás. 2,5 centi vastag nyír rétegelt lemezből készül, a dobozéleknél csapolással, a hangszórólapok "beeresztésével". Ez utóbbi azt jelenti, hogy a hangszórólap az oldalfalakban és a tetőlap alsó részében egy horonyba illeszkedik. Mindez sokkal merevebbé teszi a doboz szerkezetét. Korábban megfigyeltem, hogy ha a nagy Altec-dobozok fenéklemezét leterhelem vagy úgy teszem lábra, hogy kissé megfeszüljön, erősebb és feszesebb lesz a basszus. Ennek a doboznak a fenéklemeze indulásból dupla vastag lesz.
A mélyhangszóró előtti "trombitanyílás" szintén állati merev. Több és erősebb borda van betéve mögé, de a külső, hajlított felület is vagy egy centi vastag: vékonyabb rétegelt lemezek vannak összeenyvezve. A hajlított felület mögötti zárt űr keményen ki van tömve üveggyapottal. Ha megkopogtatom, olyasmi hangja van, mint egy keményfa-gerendának.
Belül az éleknél még keményfa merevítés fut végig, az oldalsó falakon ugyancsak, a két oldalon nem párhuzamosan, hanem merőlegesen (ez egy régi Tannoy-trükk).
A mélydobozoknál több cikk szerint is az a cél, hogy minél merevebbek legyenek és ahhoz képest könnyűek. Akkor miért duplázod a falvastagságot? Kérdezheti bárki. A válasz az, hogy igaz ugyan, hogy a falvastagság növelése növeli a tömeget, ám a szilárdság köbösen nő. Vagyis egy 1cm helyett 2cm falvastagságú doboz merevsége az eredeti 8-szorosa lesz.
A bélelés még hátra van. A régi Altec-iskola szerint a szemben lévő falaknak mindig csak az egyikére kerül valamiféle csillapító-anyag. Kevéssel kell kezdeni és ott abbahagyni, amitől már romlik a minőség. A kevés csillapításnál az általam olvasott beszámolók szerint nagyon élénk a hang, de fölléphetnek zavaró rezonanciák. A túl erős csillapítás viszont állítólag kiszívja a hangból az életet (a rezgési energia ilyenkor egyszerűen nagyobb mértékben hővé alakul).
Ha van bármi tapasztalatotok, amivel még jobbá lehet tenni a dobozt, nagy köszönet!
A mélyhangszóró előtti "trombitanyílás" szintén állati merev. Több és erősebb borda van betéve mögé, de a külső, hajlított felület is vagy egy centi vastag: vékonyabb rétegelt lemezek vannak összeenyvezve. A hajlított felület mögötti zárt űr keményen ki van tömve üveggyapottal. Ha megkopogtatom, olyasmi hangja van, mint egy keményfa-gerendának.
Belül az éleknél még keményfa merevítés fut végig, az oldalsó falakon ugyancsak, a két oldalon nem párhuzamosan, hanem merőlegesen (ez egy régi Tannoy-trükk).
A mélydobozoknál több cikk szerint is az a cél, hogy minél merevebbek legyenek és ahhoz képest könnyűek. Akkor miért duplázod a falvastagságot? Kérdezheti bárki. A válasz az, hogy igaz ugyan, hogy a falvastagság növelése növeli a tömeget, ám a szilárdság köbösen nő. Vagyis egy 1cm helyett 2cm falvastagságú doboz merevsége az eredeti 8-szorosa lesz.
A bélelés még hátra van. A régi Altec-iskola szerint a szemben lévő falaknak mindig csak az egyikére kerül valamiféle csillapító-anyag. Kevéssel kell kezdeni és ott abbahagyni, amitől már romlik a minőség. A kevés csillapításnál az általam olvasott beszámolók szerint nagyon élénk a hang, de fölléphetnek zavaró rezonanciák. A túl erős csillapítás viszont állítólag kiszívja a hangból az életet (a rezgési energia ilyenkor egyszerűen nagyobb mértékben hővé alakul).
Ha van bármi tapasztalatotok, amivel még jobbá lehet tenni a dobozt, nagy köszönet!
- Csatolmányok
-
- IMG_4035.JPG (96.82 KiB) Megtekintve 6357 alkalommal
-
- IMG_3994.JPG (112.15 KiB) Megtekintve 6357 alkalommal
-
- IMG_3951.JPG (108.7 KiB) Megtekintve 6357 alkalommal
-
- IMG_3950.JPG (108.19 KiB) Megtekintve 6357 alkalommal
-
- IMG_3948.JPG (100.45 KiB) Megtekintve 6357 alkalommal
Húha. Csak most látom. Tényleg: Ali baba kincsesbarlangja. Elmondhatatlan köszönet. És persze: BÚÉK.bandi100 írta: ↑2018.12.18., kedd 13:40Ez a kincsek kincsének tűnik, rengeteg tervrajzzal, katalógussal, fényképpel:
https://www.dropbox.com/sh/bxpsbgncj3w1 ... Gga?oref=e
© Horváth Iván
Ez nem Altec, de csúcs-tölcséres. (Ígérem, ezután egy ideig csak Altec-et posztolok.)
- Csatolmányok
-
- csúcs-tölcséres.jpg (71.02 KiB) Megtekintve 6349 alkalommal
Van, ahol egyszerű kis fali háttérsugárzónak használják az Altec VOTT-okat:
- Csatolmányok
-
- kávéházi.jpg (99.08 KiB) Megtekintve 6269 alkalommal
Rengeteg Altec-anyagot böngészek most a neten, néhány számot tarthat annak a néhány tucat (néhány száz?) embernek az érdeklődésére, akik itt, Magyarországon alteceznek.
A tanulságosabbakat föl fogom majd ide tenni, vagy ha olyan formátumban vannak, akkor néhány mondat erejéig kivonatolni.
Ezt viszont most fölteszem, mert ebben annyi minden van, hogy na. Ez a kincsek kincsének tűnik, rengeteg tervrajzzal, katalógussal, fényképpel:
A tanulságosabbakat föl fogom majd ide tenni, vagy ha olyan formátumban vannak, akkor néhány mondat erejéig kivonatolni.
Ezt viszont most fölteszem, mert ebben annyi minden van, hogy na. Ez a kincsek kincsének tűnik, rengeteg tervrajzzal, katalógussal, fényképpel:
Altec - nagy dobozok
Sziasztok, kinek van tapasztalata nagy doboz építésével kapcsolatban?
Anyag, anyagvastagság, illesztés, felszín - mit tanácsoltok?
Anyag, anyagvastagság, illesztés, felszín - mit tanácsoltok?
A VOTT-okat általában színházak, mozik hangosítására használták, de már láttam néhány képet arról, hogy stúdiómunkára is. Ma is találtam egyet:
- Csatolmányok
-
- Altec A7 studio shot 2.JPG (217.06 KiB) Megtekintve 6332 alkalommal
-
pepperpower
- Fórumlakó

- Értékelés: 325
Kis tolcser...kis hang...
Nagy tolcser...nagy hang!
Nem tolcser...nem hang! :)
Sziasztok!
Teszek majd fel kepeket en is!
Nagy tolcser...nagy hang!
Nem tolcser...nem hang! :)
Sziasztok!
Teszek majd fel kepeket en is!
Eleje: Roksan Xerxes/Artemiz, Yamamoto YC03S, Ortofon SPU Gold, Orsonic DS-500G, Philips TJ100, TJ304
Közepe: Philips AG9015 OTL, TJ MOSpower SE, DIY 6HD5 SE, Sanei 6C33C SE
Vége: Altec VOTT, Altec 604E Stonehenge, Lowther EX2, Mordaunt Stirling
Közepe: Philips AG9015 OTL, TJ MOSpower SE, DIY 6HD5 SE, Sanei 6C33C SE
Vége: Altec VOTT, Altec 604E Stonehenge, Lowther EX2, Mordaunt Stirling
Lullus, nem én vittem el az A5-öst, szerintem csalás volt. Az Ebay-en már találkoztam néhányszor azzal a jelenséggel, hogy egy ismert, népszerű és drága audió cuccot föltesznek nagyon alacsony áron, de nem Buy It Now-val. Lejjebb közölnek jóval magasabb árakat, és azt, hogy ez a Buy It Now ár. Adnak linket, ami egy, az Ebay-hez hasonlóan dizájnolt, de nem ebay-es oldalra visznek. Nem emlékszem, hogy ez ilyen volt-e, de utólag arra gyanakszom, hogy igen.
Miki, épp ledöntött egy influenza, de köszi az infót, ha vasárnapig meggyógyulok, megyek börzére!
Miki, épp ledöntött egy influenza, de köszi az infót, ha vasárnapig meggyógyulok, megyek börzére!
- pocok1966
- Nincs visszaút

- Értékelés: 28
Sziasztok Altec fanok
de kipróbáltam úgy is hogy alul volt a 604E, csak a mély bekötve,
de a 421A mintha mélyebbre menne ebben a dobozban, mint a 604E.
Hozzá teszem, hogy 16 évig ezt nem nagyon hiányoltam a 604E-böl,
most viszont a nagyobb tölcsér miatt, már a mély szekció is testesebb lett,
és akkor már luxus benne hagyni csak a mély miatt,
Bandikám, vasárnap bőrze lesz, nem nézel ki? Régen beszéltünk már
üdv Miki
de kipróbáltam úgy is hogy alul volt a 604E, csak a mély bekötve,
de a 421A mintha mélyebbre menne ebben a dobozban, mint a 604E.
Hozzá teszem, hogy 16 évig ezt nem nagyon hiányoltam a 604E-böl,
most viszont a nagyobb tölcsér miatt, már a mély szekció is testesebb lett,
és akkor már luxus benne hagyni csak a mély miatt,
Bandikám, vasárnap bőrze lesz, nem nézel ki? Régen beszéltünk már
üdv Miki
Analóg: Technics sp15/FR24 mk2/Supex 909, NAS/Mentor/Supex 909, Technics Sp10/FR24 mk2/Supex 909,
SUT: Frt 5,
Pre/Power: AN M2 phono, Towhsend allegri , AN Vindicator,
LS: Altec VOTT 5
Tuner: Sherwood 3000 mk4,
Digit: AN cd zero, AN dac zero, Linn Sneaky DS,
IC: AN V, AN S, AN Isis, AN L, AN Spa,
Gyönyörű ez a doboz, Miki. Nem próbáltad-e ki úgy, hogy a 604E-t rakod bele, de úgy, hogy csak a mély-hangszóróját kötöd be, megfelelő keresztváltón keresztül (mert a 604E 16 Ohm-os!) kombinálva a 902T + 511B magassugárzóval? Tehát alul a 604E mélye, fölül a nagy trombita?
© Horváth Iván
Miki, gratulálok a cuccodhoz!
Mik a tapasztalatok a 421-es driver és a 620-as doboz összeházasításával? Bírják egymást?
(Csak a pontosság kedvéért: én A5-ös VOTT-ot raktam össze, igaz, előtte volt egy A7-es összeállításom is.)
Aki A5-ösre vágyik, itt van egy az Ebay-en, Londonban adják el, egyelőre 7 fonton áll az ára és 25 fonton a szállítása:
https://www.ebay.co.uk/itm/163300812749?ul_noapp=true
Nem tudom persze, hogy nem valami becsapás-e. Az alkatrészein látszik, hogy frissen vannak szürkére fújva, de nem annyira ez a gyanús, mint az ár.
Mik a tapasztalatok a 421-es driver és a 620-as doboz összeházasításával? Bírják egymást?
(Csak a pontosság kedvéért: én A5-ös VOTT-ot raktam össze, igaz, előtte volt egy A7-es összeállításom is.)
Aki A5-ösre vágyik, itt van egy az Ebay-en, Londonban adják el, egyelőre 7 fonton áll az ára és 25 fonton a szállítása:
https://www.ebay.co.uk/itm/163300812749?ul_noapp=true
Nem tudom persze, hogy nem valami becsapás-e. Az alkatrészein látszik, hogy frissen vannak szürkére fújva, de nem annyira ez a gyanús, mint az ár.
- pocok1966
- Nincs visszaút

Analóg: Technics sp15/FR24 mk2/Supex 909, NAS/Mentor/Supex 909, Technics Sp10/FR24 mk2/Supex 909,
- pocok1966
- Nincs visszaút

Üdv minden Altec fannak,
most találtam rá erre a topikra, és akkor már feltölteténk pár fotót egy általam használt dobozról.
elvileg a kabinet 620/a, tölcsér 511B, a driver 902-8T, a mély 421A [attachment=0]0-2.jpeg
Látom Lőke Bandi is milyen csudaszép A7 szerzett magának
,
üdv Miki
most találtam rá erre a topikra, és akkor már feltölteténk pár fotót egy általam használt dobozról.
elvileg a kabinet 620/a, tölcsér 511B, a driver 902-8T, a mély 421A [attachment=0]0-2.jpeg
Látom Lőke Bandi is milyen csudaszép A7 szerzett magának
üdv Miki
- Csatolmányok
-
- 0-1.jpeg (27.92 KiB) Megtekintve 5454 alkalommal
És egy régi fénykép: a Hifi Magazin cikk-illusztrációja (a második kép) ugyanezt a lemezjátszót ábrázolja.
http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM0403.HTM
http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM0403.HTM
© Horváth Iván
Szeretném, ha érdeklődést keltene ez a téma. Magyarországon is vannak Altec-tulajdonosok, és olyanok is akadnak, akikből Altec-tulajdonosok lesznek. (Ebben a pillanatban két 604-est is kínálnak az avx.hu fórumán, egy másik fórumon pedig egy hamis Altec-koaxiálist árulnak.) Megnyitottuk a fő témákat. Ilyen A Filmszínház Hangja (VOTT) és a film- és hanglemez-stúdióé (604 Duplex). Mégis az a szomorú helyzet, hogy eddig csak ketten, csupán Bandi és én szólaltunk meg. Hol vannak a vélemények, a kérdések, az ellenvetések?
Lehet, hogy később hibának bizonyul, de megnyitok egy harmadik altémát is: a hificuccokét, amelyek szeretik az Altec hangsugárzókat, és hosszú ideig együtt laktak velük. Lehet, hogy ez sem élénkíti fel a fórumozókat – de engem nagyon is érdekel, hogy az Altec-eseknek – vagy akik Altec-esekké akarnak válni – mi egyebük van. Mivel hajtjuk hangsugárzóinkat? A szoftver (a zene) és a hardver (a hifilánc) egyaránt érdekes.
Az altémának szomorú időszerűséget ad az a körülmény, hogy a közeli napokban fogok megválni attól a lemezjátszótól, amely teljes Altec-kedvelői pályafutásomat végigkísérte. Őtőle, régi Garrard 401-esemtől búcsúzom e hozzászólásban.
1979 nyarán, egy Párizs melletti kisvárosban (Malakoff) vettem egy vietnami menekülttől (apróhirdetés). Héven (RER) mentem érte, és az ölemben dajkáltam, amíg a szállásra nem értem vele, aztán vonaton hoztam haza. (Háromévenként lehetett turistaútlevelet kapni.) Akkoriban a dörzskerekes lemezjátszókat nem becsülték valami sokra – én sem –, hanem volt rajta egy hosszú SME-kar, és az már akkor kultusztárgy volt. Azonkívül rettentően tetszett nekem. Azóta sem vágytam más hangkarra.
A kar mindmáig dolgozik, de a futómű általában csak másod-lemezjátszó volt egy-egy szíjhajtású mellett. A 70-es–80-as években egy magyar (EAG) stúdió-lemezjátszót használtam (én alakítottam át dörzskerekesről gumiszíjasra), a 80-as évektől a közelmúltig pedig Thorens TD-125-öst. Aztán – amikor ráuntam a stúdió-lemezjátszó Papst-motorjának zajára, vagy idegesített a TD-125-ös imbolygása a bekapcsoláskor, tűzforró motorja a kikapcsoláskor – olyankor egy ideig a Garrard 401-est hallgattam. Fő lemezjátszóvá az utóbbi években, a divat hatására lépett elő. Megpróbáltam – engedve az okosabbaknak – megszeretni a dörzskereket, de nem sikerült. Pedig jó gép ez. A fiamnak nagyon finom Thorens TD-124-ese van – a Garrard zajszintje még annál is alacsonyabb, a legkevésbé sem zavarja a lemezhallgatást. Ami kis dübörgése van, azt a lemezzaj bőven elfedi. Hozattam új dörzskereket, új, foszforbronz csapágy-gömbszeletet, gyári olajat. Kapott eredeti SME-kávát. A lemezjátszó tehát aránylag csöndes – de továbbra is jobban szeretem a szíjhajtást.
A mai hifistáknak csak a legfinomabb dörzshajtásúakhoz, Garrardokhoz, Thorensekhez, legrosszabb esetben Lencókhoz van szerencséjük, nekem azonban a legkorábbi lemezjátszóim nemcsak dübörögtek, hanem nyávogtak is. Ez elviselhetetlen volt. Az olcsó dörzskerekesek többé-kevésbé mind osztoztak ebben a hibában. Évekig kellett szíjhajtásút hallgatnom, hogy elfelejtsem az ócskaságok emlékét. A Garrard 401 egyenfutása tökéletes. Fordulatszám-szabályozója ma is mindig középen áll. Mégsem való nekem a dörzskerék, punktum.
És mivel már nem kell nekem másod-lemezjátszó, ezt a viszonylag keveset futott Garrardot a közeli napokban elviszik tőlem. Az ő tiszteletére, barátságunk emlékére íme egy fénykép.
Lehet, hogy később hibának bizonyul, de megnyitok egy harmadik altémát is: a hificuccokét, amelyek szeretik az Altec hangsugárzókat, és hosszú ideig együtt laktak velük. Lehet, hogy ez sem élénkíti fel a fórumozókat – de engem nagyon is érdekel, hogy az Altec-eseknek – vagy akik Altec-esekké akarnak válni – mi egyebük van. Mivel hajtjuk hangsugárzóinkat? A szoftver (a zene) és a hardver (a hifilánc) egyaránt érdekes.
Az altémának szomorú időszerűséget ad az a körülmény, hogy a közeli napokban fogok megválni attól a lemezjátszótól, amely teljes Altec-kedvelői pályafutásomat végigkísérte. Őtőle, régi Garrard 401-esemtől búcsúzom e hozzászólásban.
1979 nyarán, egy Párizs melletti kisvárosban (Malakoff) vettem egy vietnami menekülttől (apróhirdetés). Héven (RER) mentem érte, és az ölemben dajkáltam, amíg a szállásra nem értem vele, aztán vonaton hoztam haza. (Háromévenként lehetett turistaútlevelet kapni.) Akkoriban a dörzskerekes lemezjátszókat nem becsülték valami sokra – én sem –, hanem volt rajta egy hosszú SME-kar, és az már akkor kultusztárgy volt. Azonkívül rettentően tetszett nekem. Azóta sem vágytam más hangkarra.
A kar mindmáig dolgozik, de a futómű általában csak másod-lemezjátszó volt egy-egy szíjhajtású mellett. A 70-es–80-as években egy magyar (EAG) stúdió-lemezjátszót használtam (én alakítottam át dörzskerekesről gumiszíjasra), a 80-as évektől a közelmúltig pedig Thorens TD-125-öst. Aztán – amikor ráuntam a stúdió-lemezjátszó Papst-motorjának zajára, vagy idegesített a TD-125-ös imbolygása a bekapcsoláskor, tűzforró motorja a kikapcsoláskor – olyankor egy ideig a Garrard 401-est hallgattam. Fő lemezjátszóvá az utóbbi években, a divat hatására lépett elő. Megpróbáltam – engedve az okosabbaknak – megszeretni a dörzskereket, de nem sikerült. Pedig jó gép ez. A fiamnak nagyon finom Thorens TD-124-ese van – a Garrard zajszintje még annál is alacsonyabb, a legkevésbé sem zavarja a lemezhallgatást. Ami kis dübörgése van, azt a lemezzaj bőven elfedi. Hozattam új dörzskereket, új, foszforbronz csapágy-gömbszeletet, gyári olajat. Kapott eredeti SME-kávát. A lemezjátszó tehát aránylag csöndes – de továbbra is jobban szeretem a szíjhajtást.
A mai hifistáknak csak a legfinomabb dörzshajtásúakhoz, Garrardokhoz, Thorensekhez, legrosszabb esetben Lencókhoz van szerencséjük, nekem azonban a legkorábbi lemezjátszóim nemcsak dübörögtek, hanem nyávogtak is. Ez elviselhetetlen volt. Az olcsó dörzskerekesek többé-kevésbé mind osztoztak ebben a hibában. Évekig kellett szíjhajtásút hallgatnom, hogy elfelejtsem az ócskaságok emlékét. A Garrard 401 egyenfutása tökéletes. Fordulatszám-szabályozója ma is mindig középen áll. Mégsem való nekem a dörzskerék, punktum.
És mivel már nem kell nekem másod-lemezjátszó, ezt a viszonylag keveset futott Garrardot a közeli napokban elviszik tőlem. Az ő tiszteletére, barátságunk emlékére íme egy fénykép.
© Horváth Iván
Lullus, azt a Hiraga-kreálmányt, amit föltettél, hallottam szólni tán úgy 7-8 éve egy kiállításon. Rengeteg kiállító volt Münchenben, nekem ez a hang a legjobbak közé tartozott, talán egy icipicit túl érces volt. Hozzá kell tennem, hogy volt velem egy barátom, nagy audiofül, akinek nem tetszett (és valami doboztalan hangszórókból álló ausztrál kreálmány volt a kedvence).
Művész-kisiparosok még az utóbbi évtizedekben is gyártanak 604-alapú dobozokat. A nagy tekintélyű, francia-japán Jean Hiraga a 604-8G köré tervezett hangsugárzót.
© Horváth Iván
A 604 korai típusaiban mindig AlNiCo-mágnest találunk és többé-kevésbé többcellás (multicell) tölcsért. A későiekben ferritmágnest és MantaRay-tölcsért. A képen együtt látható hangszórók a két típust képviselik: 604-8K és a 604-8G.
© Horváth Iván
Kösz, Bandi.
A hangváltó-témát ne ejtsük el. Ha a fórum bármely tagja netán olyan hangváltó rajzára bukkanna, amellyel az utódok ekvalizálni próbálták az Altec-hangsugárzók frekvenciamenetét, kérem, hívja fel rá a figyelmemet. Sok ilyent összegyűjtöttem. Megvannak Jeff Markwart 604-esekhez készült kapcsolásai, a Mastering Labs és a UREI kapcsolási rajzai, de ezek is mind 604-esekhez készültek. Ami nagyon hiányzik: Hiraga 604-es rajza és a legújabb VOTT-hangváltók.
Nem is baj, hogy szóba került a 604-es. Valamikor úgyis rá kellett volna térnünk. Eddig az Altec-hangsugárzók közül csak a nagy mozihangszórókról, A Filmszínház Hangjának családjáról esett szó, illetve ennek stúdiómonitor- és szalonváltozatairól. Holott az Altec 1943-ban piacra dobott egy koaxiális hangszórót is, a 601-est. A koaxiális ebben az esetben azt jelentette, hogy nem a 38-centis mélyhangszóró mellett, hanem annak belsejében helyezték el a magashangok közvetítésére szolgáló nyomókamrát és a hozzá való tölcsért. A stúdiók számára szánták. A moziban nem zavaró a mélyhangszóró és a magastölcsér közötti távolság, hiszen a néző távol ül. Szemben a moziteremmel, a stúdióbeli hallgatószoba általában nem nagyon nagy. Márpedig közeltéri hallgatás esetén nem árthat, ha a mély és magas hangok ugyanarról a helyről érkeznek hozzánk. A 601-esnek még gerjesztett mágnese volt. 1944-ben aztán elhagyták az elektromágnest, és helyére alumínium-nikkel-kobalt ötvözetet alkalmaztak. Ez lett a világ talán leghíresebb hangszórója: a 604 Duplex.
Az Altec több mint 50 évig gyártotta kisebb módosításokkal. A gyár bezárása után a szerszámokat, anyagokat és tervrajzokat megvásárolta Bill Hanuschak, az Altec egykori mérnöke, és Great Plains Audio márkanév alatt azóta is gyártja az egykori terméksor legérdekesebb tagjait. A 604-est még fejleszti is. A sorozat legutolsó tagjai a 604-8H III, ill. a 604-8E II. Most már ez a történet is több mint 20 éve tart.
© Horváth Iván