Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Altec
Re: Altec
Hát igen: nem lenne indokolatlan beköltözni a tölcsérbe. Ha légoszlop-rezonanciákkal nem trükközünk, akkor a mély hangok lesugárzásához kb. 5 méter hosszú tölcsér kellene. Ha pedig 15-hüvelykes (38-centis) Altec-mélysugárzót (mint az 515) tennénk a tölcsér torkába, akkor az exponenciálisan nyíló tölcsér szájnyílásának átmérője bizonyára még 5 méternél is nagyobb lenne. Nem véletlenül döntöttek úgy a Filmszínház Hangjának tervezői, hogy csak a közép- és magashangok lesugárzását bízzák tölcsérekre, a mélyeket közönséges mélyreflex-dobozra hagyják. A szalonváltozatból (Valencia, 19, Maestro) aztán már a középtölcsér is eltűnt. Ezért olyan kivételes Bandi A5-öse, amely igazi VOTT, középtölcsérrel, sőt nagyobbacska VOTT. Még mindig elképeszt. Ilyesmit lakásban nem láttam.
A lenyűgöző példa után lássunk egy rossz példát. Tudnivaló, hogy némelyik környezetben a hifilánc leggyengébb láncszeme maga a környezet: a szoba. Nálunk például a zenehallgató szobából kiszorult a kis Valencia, és átkerült a nappaliba, a tévé alá. Tévé-előfizetésünk nincs, csak filmeket nézünk és olykor hangversenyeket. Nincs házimozi-rendszer (csak egy kis sztereó-erősítővel tévézünk), sőt az egymás mellé gördített hangsugárzókból a térhatás is alig észlelhető. Viszont mulatságos és valahogy élvezetes módon mégis nagyon ott van az a jellegzetes, imádnivaló mozihang a filmek alatt.
A lenyűgöző példa után lássunk egy rossz példát. Tudnivaló, hogy némelyik környezetben a hifilánc leggyengébb láncszeme maga a környezet: a szoba. Nálunk például a zenehallgató szobából kiszorult a kis Valencia, és átkerült a nappaliba, a tévé alá. Tévé-előfizetésünk nincs, csak filmeket nézünk és olykor hangversenyeket. Nincs házimozi-rendszer (csak egy kis sztereó-erősítővel tévézünk), sőt az egymás mellé gördített hangsugárzókból a térhatás is alig észlelhető. Viszont mulatságos és valahogy élvezetes módon mégis nagyon ott van az a jellegzetes, imádnivaló mozihang a filmek alatt.
- Csatolmányok
-
- unfinished_tv.jpg (1.04 MiB) Megtekintve 4844 alkalommal
© Horváth Iván
Mai találatom. Sajnos, nem a hangfalakat találtam, csak ezt a képet:
- Csatolmányok
-
- kicsikék.jpg (64.81 KiB) Megtekintve 4753 alkalommal
Árulnak egy hangváltót A5-höz / A7-hez az Audiogonon.
Remélhetőleg a hangváltó-tervezéshez és építéshez jobban ért a pasi, mint az angol nyelvhez:
https://www.audiogon.com/listings/lis94 ... i-y-repair
Remélhetőleg a hangváltó-tervezéshez és építéshez jobban ért a pasi, mint az angol nyelvhez:
https://www.audiogon.com/listings/lis94 ... i-y-repair
Hát, nem tudom, hogy ezek közt van-e, vagy hogy a deszkán olyan tiszta-e az elrendezés, hogy egy gyakorlott szem nemcsak rajzról, hanem esetleg képről is látja, hogy miről van szó.
https://www.google.hu/search?biw=1366&b ... bw#imgrc=_
https://www.google.hu/search?biw=1366&b ... bw#imgrc=_
Nagyon érdekelnének ezek a váltók. Egy Hiraga-rajzot láttam, nem tudom, mennyire hiteles. Jagusch kapcsolási rajzait nem ismerem. Ez a kettő érdekelne a legjobban. Ha Jeff Martwart-ról van szó, ő közzéteszi a rajzait; azokat ismerem. Segítsetek kapcsolási rajzokkal, kérlek.bandi100 írta: ↑2018.08.29., szer. 18:50Próbálkozott Hiraga-váltóval, Jagusch-félével, és még néhánnyal. Aztán irtózatosan drága Duelund-kondikból szerkesztget váltókat, amik állítólag jók. Mindenesetre olyan drágák, hogy Duelund-kondikból egy váltó lehet, hogy többe kerül, mint egyébként egy nem olcsó (és sajnos egyre drágább) A5-ös.
Van egy pár újszerű, de felesleges váltóm, azt hiszem Voice of the Theatre-hoz: N1209-8A típusúak. Majd felteszem az Adás-vétel rovatba. Ennek a hiteles rajza is nagyon érdekelne.
© Horváth Iván
De az egész kőgyapot-históriát elfedhetjük ezzel a barnáslila hangszóró-selyemmel, amely, csodák csodája, újszerű állapotban vészelt át jó negyven évet.
- Csatolmányok
-
- lilas2.jpg (1.52 MiB) Megtekintve 4517 alkalommal
© Horváth Iván
Hangmester fiam mesterműve a két fekete bársonyhuzat. Bennük a kőgyapot – hadd szögezzem le büszkén – eredeti.
- Csatolmányok
-
- kogyapot2a.jpg (750.65 KiB) Megtekintve 4423 alkalommal
© Horváth Iván
A csengés-bongást a tervezők kőgyapottal csillapították, amelyet a tölcsér két oldalán, háromszög alapú hasábokban helyeztek el. A hasábokat sajátságos módon olyan textilhuzatba tették, amelynek anyaga valamivel reakcióba lépett, és pillanatokon belül, nyomtalanul szétporladt. Fényképen sem láttam Valenciát ép tölcsércsillapítással. Azazhogy: ez a példány az egyetlen kivétel.
A szállítás előtt, még Németországban készült felvételen jól látható, hogy a csillapítóanyag textilborítása ugyan nyomtalanul eltűnt, de maga a csillapítóanyag, a háromszög alapú hasábok megvannak.
A szállítás előtt, még Németországban készült felvételen jól látható, hogy a csillapítóanyag textilborítása ugyan nyomtalanul eltűnt, de maga a csillapítóanyag, a háromszög alapú hasábok megvannak.
- Csatolmányok
-
- kogyapot1.jpg (90.88 KiB) Megtekintve 4392 alkalommal
© Horváth Iván
A 811B tölcsér alumínium-öntvény, és ennek megfelelően inkább cseng, semmint bong. A (ha jól tudom, valami kátrányszerű anyaggal) csillapított, egykori 811A (és a hasonló, nagyobb 511A) talán csak a mesében létezik.
- Csatolmányok
-
- 811-8b_fem.jpg (57.05 KiB) Megtekintve 4311 alkalommal
© Horváth Iván
És íme a 416-8Z. Látszik a meztelen AlNiCo-mágnes, és látszanak a furatok, amelyekkel az innen hiányzó vaskalapot rögzíthették volna. A vaskalapra kerültek volna a szép feliratok. Persze akkor már 416-8A lett volna a neve. A Z a gyár saját gyártmányú dobozaiba került. Azért takarékoskodtak a feliratos vaskalappal, mert úgy gondolták, ezzel úgyse lesz dolga senkinek, még a beszerelés során sem. Az Electro-Voice gyári hangsugárzóinál ugyanezzel a takarékos módszerrel találkoztam.
Érdemes megfigyelni, hogy az akkor már méltán világhírű 416-osoknak akkor még elég szerény hangszóró-kosaruk volt. Alig egy évvel később megjelent a merevebb öntvényből készült, nem 15-, hanem 16-hüvelykes változat.
Érdemes megfigyelni, hogy az akkor már méltán világhírű 416-osoknak akkor még elég szerény hangszóró-kosaruk volt. Alig egy évvel később megjelent a merevebb öntvényből készült, nem 15-, hanem 16-hüvelykes változat.
- Csatolmányok
-
- 416-8z.jpg (77.58 KiB) Megtekintve 4189 alkalommal
© Horváth Iván
Íme a nyomókamrás magashang-szóró (tweeter-nek, csipogónak bajos nevezni), a 806-8A. A legkisebb nyomókamrás, még AlNiCo mágnessel. Mögötte a 811B tölcsér a nagylátószögű lencsével készült felvétel miatt erős rövidülésben látszik.
- Csatolmányok
-
- 806-8a_rovidules.jpg (66.71 KiB) Megtekintve 4147 alkalommal
© Horváth Iván
A prospektus hátlapja:
- Csatolmányok
-
- valencia2.jpg (514.94 KiB) Megtekintve 4074 alkalommal
© Horváth Iván
Milyen gyönyörű, csakugyan, ez a két hangdoboz.
Nem tudom, mikor kezdte az Altec a képen látható, házi hifi-hangsugárzók gyártását. A Voice of the Theatre (VOTT) kis modelljéből, az A7-esből kifejlesztett otthoni változat csak annyiban különbözött az eredetitől, hogy mindkét hangszórót és a tölcsért is belerakták a dobozba, a doboz pedig finom keményfa-furnért kapott a mattszürke festék helyett, sőt még hangszóró-selymet is. (Tényleg, hogy nevezik manapság azt a textilt – már sok évtizede nem selyem ez –, amellyel a hangszórókat védeni szoktuk?) Ilyenek a hangdobozok a fényképen. Az általam felrakott, ősi, zöld prospektus végén is ilyen látható, de hangszóró-selyemmel burkolva: az A7W. Nem tudom, milyen szót takar a W, de jelentése bizonyára: de luxe. Az A7W tetején, mint a sima A7-esén, 811B tölcsérre dolgozó 806-os, nyomókamrás hangszóró volt (a nagyobbik fajta A7-esen 511B/802), az alsó 416-os pedig előre, a középtölcsérbe sugárzott, azt az energiát pedig, amelyet hátrafelé sugárzott, mélyreflex-doboz hasznosította. Egyszer aztán ráébredtek, hogy hiába rakják díszes hangdobozba, egy pár VOTT, még ha csupán A7-es is, az átlagos lakószobában nehezen fér el. A rendszer egyetlen elhagyható eleme a középtölcsér volt. Középtölcsér nélküli, tiszta mélyreflex-doboz a 60-as években kihozott, otthoni A7-tömörítvény, a 846A Valencia. Hangossága persze meg sem közelíti a középtölcséres A7-esét, de még mindig nagyon hangos, és hangja is hasonló jellegű, ami nem meglepő, hiszen hangszóró-készletük teljesen azonos. A 70-es évek közepén jött ki a 846B Valencia (kisebb módosítások), aztán a 19-es (előkelően: Nineteen). Ebben alul nem 416-8Z vagy 416-8A van (ezek azonosak, csak a Z-n nincsen díszfelirat, és ezért nem is vaskalapos), hanem a szintén AlNiCo-mágnesű, kissé szerényebb fluxusú 416-8B. (Ahogy a divatot figyelem: mintha Amerikában és Németországban inkább a B-t, Franciaországban és Japánban inkább az A-t (Z-t) részesítenék előnyben.) A 19-es felül sem azonos a Valenciával: a 811B tölcsérbe itt nem 806-8A nyomókamrát szereltek, hanem az erősebb 802-es nyomókamra egy korszerűbb változatát. A korszerűsítés még hagyján, de a mélyhangszóróhoz már a 806-os is aránytalanul hangos volt (tölcsér). A 802-est még jobban le kell szabályozni, hogy a hangsugárzót hallgatni lehessen.
Ez lenne tehát a VOTT (a kis A7-es) szalonváltozatának története. Először az A7W (a prospektusban, aztán a Stokowski-képen), aztán a Valencia, aztán a Model 19. Tulajdonképpen van még egy állomása a történetnek. A 90-es évek közepén kihoztak még egy ilyen kétutas, otthoni zenehallgatásra is alkalmas VOTT-ot, az akkori Mantaray-tölcsérrel, az akkori, ferritmágneses hangszóró-készlettel. Pompázatos nevet kapott: M500 Maestro. De ez már a bukás idején történt; alig forgalmazták, és lehet, hogy ebből már csak Altec-szürke példányok készültek.
Ha egy kicsit vártok, bemutatok nektek egy szép 846B Valenciát. Pontosabban 846U Unfinished-et. Így hívták, Befejezetlennek, mint Schubert 8., h-moll szimfóniáját. Nem kapott szép dió-, csak nyírfafurnért, nem kapott szép előlapot sem. Olyanoknak készült, akik a lakásuk vagy stúdiójuk színére maguk fogják befesteni, a hangszóró-selymet meg úgyis leveszik. Először egy prospektus.
- Csatolmányok
-
- valencia1.jpg (542.93 KiB) Megtekintve 3951 alkalommal
© Horváth Iván
Az 515-ös alighanem a világ egyik legfinomabb mélyhangszórója. A 421-es lehet, hogy gatyalengetőbb.
A gatyalengetőség, illetve a "hatalmas mélyek" érzete egyébként szerintem inkább azzal van összefüggésben, hogy 50 és 150 Herz között relatíve hangosan szól egy doboz, nem pedig azzal, hogy milyen mélyre megy le. (Egy barátom megjegyezte, hogy a kis JPW Sonata dobozomnak "mekkora mélyei" vannak, pedig ott 70 Herztől indul az átvitel.)
Az A5-ös nem egy mélybajnok, de a mélyei elegendőek ahhoz, hogy a hallgatónak ne legyen hiányérzete: rendesen megszólal az orgona, a nagyzenekar vagy a nagybőgő.
A gatyalengetőség, illetve a "hatalmas mélyek" érzete egyébként szerintem inkább azzal van összefüggésben, hogy 50 és 150 Herz között relatíve hangosan szól egy doboz, nem pedig azzal, hogy milyen mélyre megy le. (Egy barátom megjegyezte, hogy a kis JPW Sonata dobozomnak "mekkora mélyei" vannak, pedig ott 70 Herztől indul az átvitel.)
Az A5-ös nem egy mélybajnok, de a mélyei elegendőek ahhoz, hogy a hallgatónak ne legyen hiányérzete: rendesen megszólal az orgona, a nagyzenekar vagy a nagybőgő.
Erre jó ez a fórum: kijavítják a tévedéseket. Sose hallottam 421-est, de te igen, és, elsöprő basszust tapasztaltál. Most ezért újra nézegetem az adatlapját és, lámcsak, az imént rosszul értelmeztem a hatásfok-adatot. A 97dB (ami nem-Altec hangszórók esetében gyönyörű lenne) nem 1 méter, hanem 4 láb távolságból van mérve, ráadásul 10kHz-ig. 500 és 1000Hz közötti rózsaszín zajjal, 4 láb távolságból mérve viszont már 99dB, ami 1 méterről 101dB lehet. Óriási hatásfok, eléri a hihetetlen 515B hatásfokának (kb. 104dB) felét. A légrésben a mágneses fluxus lenyűgöző: 1,44 Tesla; megközelíti az 515B 1,475 Teslás fluxusát. Kiváló lehet a basszusa is, de én feltétlenül az 515B-t választanám. Amelytől akár szubbasszus is remélhető (rezonancia-frekvencia: 25Hz, szemben a 421-gyel (40Hz)).
© Horváth Iván
Hallottam 421-el szerelt dobozokat, és nagyon gatyalengető mélyük volt, de nem tudom, hogy mennyire mentek le. A mély tömege nagyobb volt, mint az 515-ösöknél és 416-osoknál.
Nem hallottam Karajan dobozairól, de Stokowskinak állítólag volt valami szerződése az Altec-Lansinggel, és az ő dobozait megszerezte egy Jeff nevű manyus, aki egyébként A5-ös hangváltókkal kísérletezik. Próbálkozott Hiraga-váltóval, Jagusch-félével, és még néhánnyal. Aztán irtózatosan drága Duelund-kondikból szerkesztget váltókat, amik állítólag jók. Mindenesetre olyan drágák, hogy Duelund-kondikból egy váltó lehet, hogy többe kerül, mint egyébként egy nem olcsó (és sajnos egyre drágább) A5-ös.
Nem hallottam Karajan dobozairól, de Stokowskinak állítólag volt valami szerződése az Altec-Lansinggel, és az ő dobozait megszerezte egy Jeff nevű manyus, aki egyébként A5-ös hangváltókkal kísérletezik. Próbálkozott Hiraga-váltóval, Jagusch-félével, és még néhánnyal. Aztán irtózatosan drága Duelund-kondikból szerkesztget váltókat, amik állítólag jók. Mindenesetre olyan drágák, hogy Duelund-kondikból egy váltó lehet, hogy többe kerül, mint egyébként egy nem olcsó (és sajnos egyre drágább) A5-ös.
Igazad van: a 421–8H-t nem mozi-, stúdió- vagy otthoni hangsugárzókba szánták, hanem könnyűzenei hangszer hangosítására (musical instrument loudspeaker). Nemcsak zárt dobozba tehető, mert a palást-visszatérítő erőről nem az összenyomott levegő gondoskodik, mint például az AR-hangsugárzók esetében, hanem a szokásos, impregnált vászonharmonika-perem (high compliance cloth surround with mechanical resistance). Ilyesféle zenekari hangsugárzó kelt el idén a mi fórumunkon: http://www.avx.hu/forum/viewtopic.php?f ... c#p2233868 A hirdető szerint Herbert von Karajan tulajdona volt. (Korábban azt hittem, a karmester történetesen éppen légrugózású AR-hangsugárzót használt: https://www.stereophile.com/standloudsp ... index.html.) Abban is igazad van, hogy a 421 nem feltétlenül jó az 515 vagy 416 helyén. A 421 is nagy hatásfokú, de az 515 és a 416 még nagyobb, aztán meg a 421 nem is tud annyira mélyre lemenni, mint azok.
© Horváth Iván
És a kedvenc karikatúrám a tölcséres-hívőknek:
Itt egy olcsó VOTT (Voice of the Theatre) az ebay-en. Ilyen összeállítás viszont tudomásom szerint gyárilag nem létezett. A 421-es mélyek nagyon erősek, de ha jól emlékszem, csak zárt dobozba ajánlották őket, különben olyan nagy a kilengésük, hogy hamar elszállnak.
Szóval kérdés, hogy a 421-esek betétele az A5-ös A7-es házba jó ötlet-e.
https://www.ebay.com/itm/ESTATE-PAIR-AL ... 0009.m1982
Szóval kérdés, hogy a 421-esek betétele az A5-ös A7-es házba jó ötlet-e.
https://www.ebay.com/itm/ESTATE-PAIR-AL ... 0009.m1982
Fórumtársak, bátran szóljatok hozzá!
- Csatolmányok
-
- 6
- altec_022.jpg (816.02 KiB) Megtekintve 3841 alkalommal
© Horváth Iván