Tévedés, ingyenesen 32Agomolalaci írta: ↑2024.09.18., szer. 20:38
Ismereteim szerint hazánkban a lakossági áram egy fázisa legfeljebb 32A lehet.
"3x80 A-d lehet max.", csak fizesd meg, meg ha a rendszer bírja
Tévedés, ingyenesen 32Agomolalaci írta: ↑2024.09.18., szer. 20:38
Leirta, hogy 16A olvadobiztosito van benne. Melyik resze nem ment at?gomolalaci írta: ↑2024.09.18., szer. 20:38Biztosan 50 amperos az a szakaszolókapcsoló-biztosító?Amatőr61 írta: ↑2024.09.17., kedd 01:55Köszönöm, de nekem már évek óta van az ösvényem elején egyfázisú, 50 Amperes Tracon HBA-1P-50 szakaszolókapcsoló-biztosító, a belevaló gG típusú, 16Amperes, 14 x 51 mm-es hengeres biztosítóval.
Megjegyzés: Kicsivel tovább javult általa a hangzás a kisebb, egyfázisú, 32 Amperes Tracon HBA-1P-32 szakaszoló-biztosítóhoz /gG típusú 16A-s 10 x 38 mm-es hengeres biztosítóval/ képest.

Biztosan 50 amperos az a szakaszolókapcsoló-biztosító?Amatőr61 írta: ↑2024.09.17., kedd 01:55Köszönöm, de nekem már évek óta van az ösvényem elején egyfázisú, 50 Amperes Tracon HBA-1P-50 szakaszolókapcsoló-biztosító, a belevaló gG típusú, 16Amperes, 14 x 51 mm-es hengeres biztosítóval.
Megjegyzés: Kicsivel tovább javult általa a hangzás a kisebb, egyfázisú, 32 Amperes Tracon HBA-1P-32 szakaszoló-biztosítóhoz /gG típusú 16A-s 10 x 38 mm-es hengeres biztosítóval/ képest.

Ha van türelmed néhány fontért tudsz venni az angol E-bay-n eredeti angol gyártású Memera olvadóbiztosíték tartót.Ezek még nem látták kínát....

Szia!

Az hogy villamosmérnöki diplomád van az egy dolog, ott is több variáció van
Ez így van alanyi jogon jár, ha meg vannak a feltételek amit írtálSoundMania írta: ↑2024.08.14., szer. 14:37
32A-re lehet "ingyenesen" bővíteni a kintit 1 fázis esetén. Ehhhez szerződött villszerelő kell aki ellenőrzi/kicseréli a bemenő kábelt hogy passzoljon az értéke a kinti biztihez!!!!!!
Pontosan a pí értéke, 125 tizedesig. Meg van mérve (haverom mondta).

Mondjuk ha 90ezer az a bizti? :)zoli73 írta: ↑2024.08.13., kedd 20:46Ahogy Istvánnak is írtam, már több hobbittárstól hallottam erről az "anomáliáról", hogy a tuning biztosítékok nem bírják azt az értéket, ami rájuk van írva. Nálam csak egy prosztó egyszerű, villamossági boltban kapható biztosíték van az ösvény elején(még), de még semmi probléma nem volt vele. Feltételezem, hogy nálad azért nem átlagos terhelés van az indításkor, ha megesett egy ilyen baki, de inkább vesszen a bizti, mint bármi más.wittao írta: ↑2024.08.13., kedd 18:25Fura dolog ez a “tuning biztositekos” dolog, mert mondjuk 3A egy normalbol OK, a tuningbiztositekot meg kiveri a keszulek, 4A teljesen rendben van.
Valamit “buveszkednek” a gyartok ezekkel, en mar sokszor jartam igy es mastol is hallottam a tuningbiztositekbol egy merettel nagyobbat vesznek.
16A Supreme3-asom elszallt peldaul a napokban, szokasomtol eltero modon egyszerre inditottam mindent. Nem hittem volna h. sok lesz, de az lett.
Ugyhogy valoszinu nagy teljesitmenyu vegfokok egy rendszerben 2-4db eseten el tudom kepzelni, hogy 25A verziot rak valaki.

Ezek helyett(!) : ha 20-as az óránál a bizti akkor lehet hogy a bejövő kábeled is 20-as csak. A benti biztiknek passzolni kell a belső vezetékhálózat vastagságához/ terhelhetőségéhez.hodyka írta: ↑2024.08.13., kedd 19:47Nem tudom milyen hálózat van nálatok, de bejövő fázison fázisokon lévő kismegszakító értéke a meghatározó
Ha 20 Amperos a kismegszakító csak kisebbet tehetsz utána, ha helyette akarsz akkor, az ottani szolgáltató bizonyos összegért cseréli nagyobbara, meg ha bírja a hálózat

És a vezeték értéke mennyi? :)
Nem olvasol figyelmesen. Közműhálózat irányából írtam az eszköz sorrendet. Ha te ezt éppen fordítva érted, vagy látod szerelve, akkor ideje felújítani. 1982-ben sem volt érvényes szabvány ahogy fordírva leírtad. Az életkorom ebben hogy is számít? 82-ben BME villamosmérnöki diplomával Videoton Székesfehérvár után már második munkhelyem dolgoztam. Ha ez megnyugtat?
Azért bízok benne, a bejövő 3x10mm2 alu az először a pecsétzáras 20A-es kismegszakítóra megy, utána fogyasztás mérő és azután lehet közvetlenül az AVK/FI relé. Aztán jöhetnek az ágak szerinti/lakás elosztó kismegszakítók/olvadók.
Ha már villámvédelem blog-ot linkeltél, akkor egy fontos információ közlést kifelejtett az író.

Nyilván semmi értelme egy köztes helyre egy rősebb biztosítékot beszerelni, nincs is tervemben ilyet tenni.b4xter írta: ↑2024.08.13., kedd 23:36Ha az ösvény előtt jóval (a betápnál) 10 és 16 amperes kismegszakítók vannak nálad (és 3x16 A jön be egyébként is), ahogy írod, akkor utánuk mégis mennyi értelme volna betenni 25 vagy 32 amperes olvadóbiztosítékokat? Túláram esetén az olvadóbiztosítékok SOHA nem olvadnának le, az előttük lévő (és egyébként sokkal gyorsabban reagáló) kismegszakítók végeznék el a munkát.zoli73 írta: ↑2024.08.13., kedd 20:56Nálunk semmi különleges nincs, 3x16A jön be, ez van egy kapcsolótáblán három megközelítőleg egyenlő részre elosztva, 12db kismegszakítóval(vagyis egy helyett van az olvadóbiztosíték, és tartója). Ezek a kismegszakítók 10, és 16 Amperesek, attól függően, hogy lámpákhoz, konnektorokhoz, vagy valami készülékhez(pl. tűzhely) mennek.

Ha az ösvény előtt jóval (a betápnál) 10 és 16 amperes kismegszakítók vannak nálad (és 3x16 A jön be egyébként is), ahogy írod, akkor utánuk mégis mennyi értelme volna betenni 25 vagy 32 amperes olvadóbiztosítékokat? Túláram esetén az olvadóbiztosítékok SOHA nem olvadnának le, az előttük lévő (és egyébként sokkal gyorsabban reagáló) kismegszakítók végeznék el a munkát.zoli73 írta: ↑2024.08.13., kedd 20:56Nálunk semmi különleges nincs, 3x16A jön be, ez van egy kapcsolótáblán három megközelítőleg egyenlő részre elosztva, 12db kismegszakítóval(vagyis egy helyett van az olvadóbiztosíték, és tartója). Ezek a kismegszakítók 10, és 16 Amperesek, attól függően, hogy lámpákhoz, konnektorokhoz, vagy valami készülékhez(pl. tűzhely) mennek.
Az olvadó biztiknek és kismegszakítóknak is van oldási karakterisztikája. Ezt illik hozzá igazítani a felhasználási körülményekhez. Egyszerűsítve a gyors lökőáramokhoz és állandósult tartós áramhoz.