b4xter írta: ↑2024.08.13., kedd 23:36
zoli73 írta: ↑2024.08.13., kedd 20:56
Nálunk semmi különleges nincs, 3x16A jön be, ez van egy kapcsolótáblán három megközelítőleg egyenlő részre elosztva, 12db kismegszakítóval(vagyis egy helyett van az olvadóbiztosíték, és tartója). Ezek a kismegszakítók 10, és 16 Amperesek, attól függően, hogy lámpákhoz, konnektorokhoz, vagy valami készülékhez(pl. tűzhely) mennek.
Ha az ösvény előtt jóval (a betápnál) 10 és 16 amperes kismegszakítók vannak nálad (és 3x16 A jön be egyébként is), ahogy írod, akkor utánuk mégis mennyi értelme volna betenni 25 vagy 32 amperes olvadóbiztosítékokat? Túláram esetén az olvadóbiztosítékok SOHA nem olvadnának le, az előttük lévő (és egyébként sokkal gyorsabban reagáló) kismegszakítók végeznék el a munkát.
Nyilván semmi értelme egy köztes helyre egy rősebb biztosítékot beszerelni, nincs is tervemben ilyet tenni.
Mindössze arra lettem volna kiváncsi, hogy miért, és hová kinálják ezeket az átlag felhasználáshoz, túl erős biztosítékokat.
Egy átlag háztartás 1x16A, vagy 3x16A tápellátással rendelkezik, ennek bővítését lehet kérni a szolgáltatótól, de ennek vannak feltételei. Közel 10 évig laktunk Székesfehérváron társasházban(leánykori nevén panel), mikor megvettük a lakást, teljes felújítást végeztünk, többek között az elektromos hálózat is teljes egészében újra lett vezetékezve. A munkát végző villanyszerelő javaslatára, kérelmeztük a szolgáltatótól a bővítést. Mielőtt automatikusan rábólintottak volna, kiküldtek egy szakértőt, aki ellenőrizte, hogy a rendszerünk alkalmas-e a nagyobb terhelésre, de mivel nem látta akadályát, jött a szerelőjük, aki kicserélte a 16A-es fő kismegszakítót, 32A-esre(ha már jönnie kellett, akkor az fogyasztásmérőt is kicserélte az új, digitálisra. Akkor volt éppen ennek a kampánya.). Ennek ellenére belül, a lakásban található biztosítéktáblán 10, és 16A-es kismegszakítók voltak, semmi sem indokolta az ennél nagyobbat.
Van egy ismerősöm, aki asztalos, náluk a műhely(gépek) miatt 3x32A a bejövő, de azt nem tudom, hogy a biztosítéktáblán milyen értékekre van ez leosztva, de ott el tudom képzelni, hogy némely faipari gép igényel 25, vagy akár 32A-es védelmet, de egy átlag háztartásban, egy átlag hifi ösvénynek szerintem nem kellhet 16Ampernél több.
Valamiért mégis készülnek kimondottan hifi célú biztosítékok 25, és 32 Amperes értékben.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech