Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- Big
- V.I.P.

- Értékelés: 757
Re: Lemezjátszó
Az ár jó, csak nem tudják mire is való.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 170
Az egyik szakkereskedés webshopjában kapható:
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó

A lemeztányérra való alátétekkel meg olyanokkal érdemes kísérletezned, amik nagyon vékonyak pl Origin Live Felt Mat, vagy hasonló. Mert különben megváltozik a letapogatasi szög (VTA - a Yamaha hangkarján ezt majdnem biztosan nem lehet beállítani), és a hangszedő hanyatt dőlve szánkázik a barázdákba. Ettől kevesebb, zártabb lesz a magastartomány, ami lehet, hogy neked tetszik, de nem korrekt.
Dynavox X4000
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó

Ha valóban egy AX350 erősítőd van, az abban levő beépített phonot kellene kiváltanod. Az egy egyszerű egy darab ic-re épülő előerősítő. Érdemes venni egy külön phonot, akármilyen olcsó kábellel. Ez sokkal többet hoz hangban, mint ha például a hangszedőt cserélnéd le ugyanazért a pénzért. Érdemes használt phonot nézni, ezek ritkán romlanak el. És olyat venni, aminek a tápja később cserélhető egy jobb, lineáris tápra. Ezek a legrgyszerűbb fejlesztések, amit viszonylag kevés pénzből is meg lehet csinálni.
Dynavox X4000
Akik viszont évtizedek óta hallgatnak otthon lemezjátszót, fejlesztik és mindig elsődleges forráskészülékük volt, azoknál olyan berendezések lehetnek, amiknek a mai ára milliós nagyságrend. Ha egyáltalán hozzá lehet jutni azokhoz.
Ezeket nem árt látni, mielőtt elégetsz egy csomó pénzt lemezekre, ami csak a szekrényben áll (és ott is csak porosodik, hiába veszel antisztatikus belső meg külső tokokat minden egyes lemezre).
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó

Akkor ez a lemezjátszó egy régi darab? Esetleg családi örökség? Így érthető, hogy ragaszkodsz hozzá. Sajnos, régen a 80as években is rengeteg olyan lemezjátszó volt forgalomban, amik alkalmatlanok voltak a hanglemezekben lévő potenciál kiaknázására. Ma is rengeteg ilyen van, mert a gyártók igyekeznek minél többet profitálni hanglemezeket övező retróhullámot. Ugyanakkor lehet találni jó készülékeket is, többnyire nem olcsón. És ha szépen fejlesztgeted magadnak a rendszered, eljuthatsz vele olyan szintre, amitetszik, illetve fölülmúlja akár a cd-t, vagy a streamet. Vannak benne kompromisszumok, én ezért is mondtam le róla végül. Bár van még egy Dual lemezjátszóm, egy ősrégi, kb 50 éves dörzskerék hajtású, szépen elcsomagolva. Működik is, de nem használom. És még a lemezek, meg cd-k is megvannak, de csak streamelek, mert igen nagyon lusta vagyok.teddysnow írta: ↑2024.11.07., csüt. 15:40Egy válasz sem megy félre, köszönöm szépen a válaszokat. Csupán más igényeink vannak, más oldalról nézzük/hallgatjuk a témát. Nem csalódtam a lemezezésben egy kicsit sem. Engem a használt piacon lévő nepperek domináns jelenléte szomorított el. Erre nem számítottam. A lemezjátszóm még egyszerűbb P-200, az erősítő is hasonló kategória Yamaha AX-?350?. Lehet, ha hallanám a lemezeimet egy komolyabb rendszeren azt mondanám, hogy akkor nézzük csak azokat a Thorens-eket. Jelenleg elvagyok a CD-eimmel is, csak belekóstoltam másba is, mert más is van.
Akik viszont évtizedek óta hallgatnak otthon lemezjátszót, fejlesztik és mindig elsődleges forráskészülékük volt, azoknál olyan berendezések lehetnek, amiknek a mai ára milliós nagyságrend. Ha egyáltalán hozzá lehet jutni azokhoz.
Ezeket nem árt látni, mielőtt elégetsz egy csomó pénzt lemezekre, ami csak a szekrényben áll (és ott is csak porosodik, hiába veszel antisztatikus belső meg külső tokokat minden egyes lemezre).
Dynavox X4000
Egy válasz sem megy félre, köszönöm szépen a válaszokat. Csupán más igényeink vannak, más oldalról nézzük/hallgatjuk a témát. Nem csalódtam a lemezezésben egy kicsit sem. Engem a használt piacon lévő nepperek domináns jelenléte szomorított el. Erre nem számítottam. A lemezjátszóm még egyszerűbb P-200, az erősítő is hasonló kategória Yamaha AX-?350?. Lehet, ha hallanám a lemezeimet egy komolyabb rendszeren azt mondanám, hogy akkor nézzük csak azokat a Thorens-eket. Jelenleg elvagyok a CD-eimmel is, csak belekóstoltam másba is, mert más is van.
-
KLajos
- Nincs visszaút

- Értékelés: 94
Ugyanez áll a bemutatótermekre is. Ördögi kör.wasiliy888 írta: ↑2024.11.07., csüt. 15:05...
Ugyanakkor nem látom, hogy miért jó az ha, egy teljesen más rendszert hallgat meg valaki, ahol semmi nem ugyanaz, mint nála otthon. Abból miféle következtetés vonható le egy adott formátumban rejlő lehetőségekkel kapcsolatosan?
...
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó

Megpróbálok többeknek is válaszolni, bár már eléggé félremegy ez az egész úgy látom.
A több ezer lemez, vagy cd, vagy file alapú zene valakinek követhetetlen, mások meg simán képesek úgy kezelni, hogy átlátják.
A Kérdező, nem kérdezett semmit. Nagylelkű dolog vendégül látni és segíteni egy ismeretlent, le a kalappal előtted. Ugyanakkor nem látom, hogy miért jó az ha, egy teljesen más rendszert hallgat meg valaki, ahol semmi nem ugyanaz, mint nála otthon. Abból miféle következtetés vonható le egy adott formátumban rejlő lehetőségekkel kapcsolatosan.
Nincsenek preferenciáim lemezjátszókkal kapcsolatban, csak megnéztem mi van eladó. Lehetne ajánlani Soulines futóművet is, mert azt is hirdetnek, óriási vétel, zsír új, vagyis régi, de nem volt használatban. Van olyan hangszedő (300e), amiben cseréltek tűt és tűszárat is, nem futott egy órányit sem, szintén nagy vétel. De ezek nem egy Yamaha lemezjátszó szintje.
Mondhat bárki bármit, a lényeg az, hogy aki lemezjátszót akar - minimum elfogadható minőségben - hallgatni, annak többet kell áldoznia erre, mint más formáumoknál. És még többet is kell olvasnia a témához, mert nehezebb beállítani, használni, mint egy bármilyen digitális forrást.
A több ezer lemez, vagy cd, vagy file alapú zene valakinek követhetetlen, mások meg simán képesek úgy kezelni, hogy átlátják.
A Kérdező, nem kérdezett semmit. Nagylelkű dolog vendégül látni és segíteni egy ismeretlent, le a kalappal előtted. Ugyanakkor nem látom, hogy miért jó az ha, egy teljesen más rendszert hallgat meg valaki, ahol semmi nem ugyanaz, mint nála otthon. Abból miféle következtetés vonható le egy adott formátumban rejlő lehetőségekkel kapcsolatosan.
Nincsenek preferenciáim lemezjátszókkal kapcsolatban, csak megnéztem mi van eladó. Lehetne ajánlani Soulines futóművet is, mert azt is hirdetnek, óriási vétel, zsír új, vagyis régi, de nem volt használatban. Van olyan hangszedő (300e), amiben cseréltek tűt és tűszárat is, nem futott egy órányit sem, szintén nagy vétel. De ezek nem egy Yamaha lemezjátszó szintje.
Mondhat bárki bármit, a lényeg az, hogy aki lemezjátszót akar - minimum elfogadható minőségben - hallgatni, annak többet kell áldoznia erre, mint más formáumoknál. És még többet is kell olvasnia a témához, mert nehezebb beállítani, használni, mint egy bármilyen digitális forrást.
Dynavox X4000
több ezer lemez már teljesen követhetetlen. még párszáz is. ez valami megalománia, hogy ezrekben kell mérni a gyűjteményt
valahol el kell, el lehet kezdeni, aztán majd gyűlik. nem halmozni kell, hallgatni...
Persze, hosszú évek során összejöhet, de, na... épp most számolunk fel egy 4-5ezer darabos gyűjteményt. istentelen meló és megszámolni is meguntuk. Centire lemértük a legkevesebbnek tűnő polcot és felszoroztuk. kijött 3500, így biztos nem verjük át,aki megveszi EGYBEN (mert nincs az az isten és pénz,hogy azt egyenként katalogizáljuk, de még stílusra se szedjük szét), több hónapja keresünk benne egy szem lemezt (néha,mikor eszünkbe jut), eltenni emlékbe és nincs meg... Olyan borzalmasan sok, arra lusta vagyok, kiszedjem belőle,amit megtartanék... majd, ha valamire szükségem van, célirányosan megveszem, ha eddig nem vettem meg. De, ha eddig nem vettem meg, akkor nem is hiányzik nagy valószínűséggel.
(ui: ne írjatok pm, egyelőre jegelve van a sztori. mondom, NE ÍRJATOK!
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- peterson
- V.I.P.

- Értékelés: 819
Nekem továbbra is az a bajom ezzel, hogy nem arra buzdítjátok a kérdezőt, hogy tapasztalatot szerezzen, hol az a szint ahol már többet nyújt az analóg, akar-e, tud-e annyit áldozni rá (és itt a lemezekre is gondolok, mert általában az olcsó új kiadások és olcsó használt lemezek csak csalódást okoznak). Majd mikor mindezekkel tisztába kerül, akkor kellene csak ajánlgatni készülékeket! És még itt is meg van az a buktató, hogy a legjobb szándék mellett, mindenki a maga preferenciái szerinti, általa ismert legjobbat ajánlja.wasiliy888 írta: ↑2024.11.07., csüt. 12:39
Nem tudom, talán mert abból amit írt, nekem az jött le, hogy lelkesen állt ehhez a lemezjátszós zenehallgatós hobbihoz, de valahogy mégis csalódott benne.
Igazából, azt sem írta le milyen készüléke(i) van(nak), csak annyit, hogy Yamaha és AT hangszedő. Gondolom, nem volt olcsó, ha tippelnem kellene egy TT-S303 lehet, ami 200e+ árban van. Beépített phono (kapcsolható), manuális, szíjhajtásos. Szóval, minden ami csak kell a boldogsághoz.
Szerintem, ha egy, vagy több tapasztaltabb hifis kolléga ajánl másik - használt, de jó áron kapható - készüléket, nem lenne baj elgondolkodni a cserén, amennyiben ezt a lehetőségek megengedik. És nem ártana utánaolvasni a dolgoknak mégis milyen lemezjátszók vannak, voltak, legalább a főbb vonalakkal tisztában legyen az ember mielőtt döntést hoz.
Egy új Yamaha lejátszón gondolom, nem lehet cserélni az alkatrészeket úgy, mint mondjuk egy Rega-n. Persze, mindenki maga dönti el mit választ, vesz és hallgat. Magam részéről egyáltalán nem javaslom a lemezjátszót senkinek, aki új ebben a műfajban, nincsen több ezer jó állapotú lemezből álló gyűjteménye, kivéve ha rengeteg pénze és türelme van.
Az utolsó mondatoddal tökéletesen egyet értek!
- peterson
- V.I.P.

Igen, nem is Rád gondoltam!
És igen, én is ezt írtam: gyűjtsön tapasztalatot!
Persze az lenne a legjobb, ha mindenki aki újoncként bele akar vágni az "lemezezésbe", az meghallagtna több rendszert vásárlás előtt (egyáltalán nem High-End rendszerekre gondolok), hogy az alapján el tudja dönteni ad-e neki annyi pluszt ami miatt vállalja a macerát, kiadásokat. Azt gondolom sokan vagyunk itt a fórumon, akik szívesen segítenek személyesen is a kezdőknek, érdeklődőknek. Ugyan nem látszik mindenki lakhelye, de ha feltesz egy kérdést, hogy ki lakik a környékén aki meg tudná mutatni az analóg rendszerét, tanácsot tudna adni a lemezjátszózásban, sokan nyújtanánk segítő kezet.
Igazából, azt sem írta le milyen készüléke(i) van(nak), csak annyit, hogy Yamaha és AT hangszedő. Gondolom, nem volt olcsó, ha tippelnem kellene egy TT-S303 lehet, ami 200e+ árban van. Beépített phono (kapcsolható), manuális, szíjhajtásos. Szóval, minden ami csak kell a boldogsághoz.
Szerintem, ha egy, vagy több tapasztaltabb hifis kolléga ajánl másik - használt, de jó áron kapható - készüléket, nem lenne baj elgondolkodni a cserén, amennyiben ezt a lehetőségek megengedik. És nem ártana utánaolvasni a dolgoknak mégis milyen lemezjátszók vannak, voltak, legalább a főbb vonalakkal tisztában legyen az ember mielőtt döntést hoz.
Egy új Yamaha lejátszón gondolom, nem lehet cserélni az alkatrészeket úgy, mint mondjuk egy Rega-n. Persze, mindenki maga dönti el mit választ, vesz és hallgat. Magam részéről egyáltalán nem javaslom a lemezjátszót senkinek, aki új ebben a műfajban, nincsen több ezer jó állapotú lemezből álló gyűjteménye, kivéve ha rengeteg pénze és türelme van.
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó

Nem tudom, talán mert abból amit írt, nekem az jött le, hogy lelkesen állt ehhez a lemezjátszós zenehallgatós hobbihoz, de valahogy mégis csalódott benne.peterson írta: ↑2024.11.07., csüt. 11:12Miért gondoljátok, hogy "Teddysnow+ lemezjátszót akar vásárolni? Csak leírta a tapasztalatait! Tudom mindenkit a jószándék vezérel, de mint tudjátok, a pokolba vezető út...
Szerintem nem szabad vásárolnia semmit, el kell menni olyan ismerőséhez, fórumtárshoz LP-t hallgatni, akinek "értékelhető" analóg rendszere van, s ha látja benne a lehetőséget, továbbra is érdekli a dolog, majd akkor keresgéljen!
Dynavox X4000
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3248
Az én kommentem leginkább annak szólt, hogy Ő, a rendszere kvalitásai alapján kijelentette, hogy a cd-ben több potenciál van, mint az Lp-ben.peterson írta: ↑2024.11.07., csüt. 11:12Miért gondoljátok, hogy "Teddysnow+ lemezjátszót akar vásárolni? Csak leírta a tapasztalatait! Tudom mindenkit a jószándék vezérel, de mint tudjátok, a pokolba vezető út...
Szerintem nem szabad vásárolnia semmit, el kell menni olyan ismerőséhez, fórumtárshoz LP-t hallgatni, akinek "értékelhető" analóg rendszere van, s ha látja benne a lehetőséget, továbbra is érdekli a dolog, majd akkor keresgéljen!
Az lehet, hogy Ő ezzel szerény képességű rendszerével ezt hallotta, de ettől még ennek semmi köze a valósághoz.
Én nem akartam semminek a vásárlására buzditani, mindössze azt szerettem volna sugallni, hogy gyűjtsön még némi tapasztalatot, mielőtt ilyen sommás kijelentéseket tesz.
A lemezekkel kapcsolatos gondolatait is tudtam volna tételesen cáfolni, de már nagyon álmos voltam, így elengedtem a témát.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- peterson
- V.I.P.

Van az apróban 120 - ért egy Thorens TD 320 - as, eladható hangszedővel, az már jó kiindulópont. 
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3248
Ebben semmi meglepő nincs, ez az alap Yamaha az AT-95-el, jóformán csak a felszínt kapargatja. Az analóg technika szépségeinek kiaknázásahoz, sajnos ettől sokkal több kell.teddysnow írta: ↑2024.11.06., szer. 13:33Szia,antizigün írta: ↑2024.11.04., hétf. 20:13sziasztok, azon filózok hogy viszonylag (azaz a kelleténél több) lemezjátszót adnak el emberek. de mindez nem feltétlenül azért történik mert a pörgető szar, gyakoribb lehet hogy a feltett / kipróbált lemezek szarok, ezáltal a lemezjátszással újonnan ismerkedő figurák nettó csalódnak:
a, használt de okádék állapotú, serceg, mosással se menthető, ilyenkor pattog stb
b, új, de fosul masterelt, agyon kompresszált, dinamikátlan CD kivetítése történik vinylre: se a felvétel, se a keverés nem analóg
és ez nekünk talán jó. így lesz , lehet lemezjátszónk olcsón
én egy új lemezes vagyok.
Tökéletesen meg van fogalmazva az a, és b, pont. Én alapból Cd-zek, arra voltam kíváncsi, hogy milyen az analóg hang.
Tavasszal vettem egy alap Yamaha lemezjátszót és egy AT-VM95E fejet, új szíj, olajozás. A gyári, gumi alátéten kívül kipróbáltam, filcet, gumi-parafát és full-parafát. Lecseréltem a gyári kábelét, és lemezsúlyom is van. Egyedül ennek nem hallom hatását. Új hangfal állvány ami alá beférnek a lemezek. Lemez kefe, tű kefe, beállító sablonok, tűnyomás mérleg, címkevédő, fordulatszámmérő korong. Először kézzel mostam a lemezeket, most már porszívóval leszivatom (valóban, csak a vákumos mosás). Véleményem szerint rendesen babázok vele és megadom az esélyt neki, hogy jól szóljon.
Első körben használt lemezeket vettem itthonról, majd külföldről. Ezekben nem azért csalódtam, mert sercegett, pattogott, esetleg tompára játszották, hanem a nepperek miatt. Megnézi a borítót és azt mondja 15.000, mert annyiért mennek a Discogs-on, de a tasakba krumplit lehet ültetni. Ez kiábrándító. Egyszer voltam börzén is. Használtat nem merek venni az új meg ugyan annyiba kerül, mint boltban ahová ellenben visszatudom vinni, ha gond van vele. Az új lemezeket a MediMarkttól és a Muzikertől vettem idáig.
Repertoár kb: 4 évszak, Carmina burana, Doors, Led Zeppelin, Creedence Clearwater, Jimi Hendrix, ZZ-Top, John Mayall, Lionell Hampton, Herbie Hancook, Kraftwerk, Pump Up The Volume, stb. igyekszem a kötelezőket beszerezni, igyekszem jó tapasztalatokat szerezni.
Azt vettem észre, különlegesebb zenéket találok lemezen, mint CD-n és valószínű emiatt jobban elvarázsol, de hangzásilag a CD-ben több tartalék van. Amit CD könnyedén tud, azért a bakelit megfeszül. Szerény lejátszómmal azt tapasztaltam, hogy normál, szobahangerőnél a CD-vel össze lehet hasonlítani, de hangosan, nagy hangerőnél már hallatszik, hogy valami forog, dübörög. Eladni nem fogom.![]()
Az elfogadható, ha nem akarsz/tudsz ennél többet áldozni rá, de akkor csak egy nagyon-nagyon szűk ízelítőt kapsz abból, amire az analóg valójában képes. A lemezekben benne van a potenciál, de azok megmutatására ennél többet kell áldozni.
A digitális forrás, ez esetben cd játszó, már egy alap eszközzel is elég jól élvezhető. Pl. egy Philips CD 614-est, már kb. 15 ezerért vehetsz, és elég tisztességes hang, na most Lp fronton ennyiért, de akár ötször ennyiért sincs értelmes lemezjátszó, és akkor hangszedőről, phono-ról még szót sem ejtettünk, pedig azok is ugyan olyan fontosak, mint a lemezjátszó.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó

Szia Teddysnow!
Ha benézel az adás-vételbe a forrás készülékeknél találhatsz egy jó Rega P5 futóművet csomó tuninggal, köztük külső táp a pontos motorfutásért (nagyon fontos) 180e, a kiegészítőknél pedig egy Rega RB303 hangkart 80e (ha még megvan). Valami ilyesmivel kellene elindulni, az AT95e kezdetnek megteszi.
Arról nem írtál milyen phono előerősítőd van, de én a Yamahat eladnám mégis, és abból néznék egy használtat előerősítőt, plusz kábelt.
Ha benézel az adás-vételbe a forrás készülékeknél találhatsz egy jó Rega P5 futóművet csomó tuninggal, köztük külső táp a pontos motorfutásért (nagyon fontos) 180e, a kiegészítőknél pedig egy Rega RB303 hangkart 80e (ha még megvan). Valami ilyesmivel kellene elindulni, az AT95e kezdetnek megteszi.
Arról nem írtál milyen phono előerősítőd van, de én a Yamahat eladnám mégis, és abból néznék egy használtat előerősítőt, plusz kábelt.
Dynavox X4000
Gondolom nem mondok újat, de ha mégis... tudnod kell, hogy az analóg technikában sokkal több van, mint amit most hallasz belőle.teddysnow írta: ↑2024.11.06., szer. 13:33
Azt vettem észre, különlegesebb zenéket találok lemezen, mint CD-n és valószínű emiatt jobban elvarázsol, de hangzásilag a CD-ben több tartalék van. Amit CD könnyedén tud, azért a bakelit megfeszül. Szerény lejátszómmal azt tapasztaltam, hogy normál, szobahangerőnél a CD-vel össze lehet hasonlítani, de hangosan, nagy hangerőnél már hallatszik, hogy valami forog, dübörög. Eladni nem fogom.![]()
Ha ötször, tízszer drágább CD játszót veszel, közel nem fog annyival jobban szólni, a mostanihoz képest, mint egy ötször - tízszer drágább analóg lánc a jelenlegi Yamaha - hoz képest.
Nem olyan helyen kell lemezt venni, ahol 15000 - ért krumplit ültethetsz a tasakjába.
Itt a Fórum aprójában sokan kínálnak nagyon jó lemezeket, korrekt áron, pl. amiket én adtam el eddig, max ötször voltak ( jó) lemezjátszón és a tasakjukból enni lehetett volna...
Szia,antizigün írta: ↑2024.11.04., hétf. 20:13sziasztok, azon filózok hogy viszonylag (azaz a kelleténél több) lemezjátszót adnak el emberek. de mindez nem feltétlenül azért történik mert a pörgető szar, gyakoribb lehet hogy a feltett / kipróbált lemezek szarok, ezáltal a lemezjátszással újonnan ismerkedő figurák nettó csalódnak:
a, használt de okádék állapotú, serceg, mosással se menthető, ilyenkor pattog stb
b, új, de fosul masterelt, agyon kompresszált, dinamikátlan CD kivetítése történik vinylre: se a felvétel, se a keverés nem analóg
én egy új lemezes vagyok.
Tökéletesen meg van fogalmazva az a, és b, pont. Én alapból Cd-zek, arra voltam kíváncsi, hogy milyen az analóg hang.
Tavasszal vettem egy alap Yamaha lemezjátszót és egy AT-VM95E fejet, új szíj, olajozás. A gyári, gumi alátéten kívül kipróbáltam, filcet, gumi-parafát és full-parafát. Lecseréltem a gyári kábelét, és lemezsúlyom is van. Egyedül ennek nem hallom hatását. Új hangfal állvány ami alá beférnek a lemezek. Lemez kefe, tű kefe, beállító sablonok, tűnyomás mérleg, címkevédő, fordulatszámmérő korong. Először kézzel mostam a lemezeket, most már porszívóval leszivatom (valóban, csak a vákumos mosás). Véleményem szerint rendesen babázok vele és megadom az esélyt neki, hogy jól szóljon.
Első körben használt lemezeket vettem itthonról, majd külföldről. Ezekben nem azért csalódtam, mert sercegett, pattogott, esetleg tompára játszották, hanem a nepperek miatt. Megnézi a borítót és azt mondja 15.000, mert annyiért mennek a Discogs-on, de a tasakba krumplit lehet ültetni. Ez kiábrándító. Egyszer voltam börzén is. Használtat nem merek venni az új meg ugyan annyiba kerül, mint boltban ahová ellenben visszatudom vinni, ha gond van vele. Az új lemezeket a MediMarkttól és a Muzikertől vettem idáig.
Repertoár kb: 4 évszak, Carmina burana, Doors, Led Zeppelin, Creedence Clearwater, Jimi Hendrix, ZZ-Top, John Mayall, Lionell Hampton, Herbie Hancook, Kraftwerk, Pump Up The Volume, stb. igyekszem a kötelezőket beszerezni, igyekszem jó tapasztalatokat szerezni.
Azt vettem észre, különlegesebb zenéket találok lemezen, mint CD-n és valószínű emiatt jobban elvarázsol, de hangzásilag a CD-ben több tartalék van. Amit CD könnyedén tud, azért a bakelit megfeszül. Szerény lejátszómmal azt tapasztaltam, hogy normál, szobahangerőnél a CD-vel össze lehet hasonlítani, de hangosan, nagy hangerőnél már hallatszik, hogy valami forog, dübörög. Eladni nem fogom.
Má' mikor mindig ? Mostanában mindig ?
Me' régen mindig, mikor csak az LP volt, nem volt min gondolkodni...
Ja, de ! Hogy melyiket...
Egyébként, akik mostanában vágnak bele ebbe a tortúrába, nagyrészt nem feltétlenűl versenytársat akarnak állítani a digi formátumoknak.
Egyszerűen kihívásként tekintenek rá, mint hobbijukkal kapcsolatos jó időtöltésre.
A hegymászó sem azért mászik a hegyre, mert gyorsabbnak gondolja így a feljutást a fogaskerekűnél, festményt sem azért veszünk, mert realisztikusabb a látvány egy fotónál, és nem azért bringázzuk körbe a Balatont, mert kényelmesebb, vagy gyorsabb, mint a vonat.
Aztán, ha a hegymászónak mégis csak sikerül gyorsabban feljutni, mint a fogaskerekűnek, az már csak plusz bónusz...
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2120
Ez mindig is így volt és így is marad.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1290
Azért a hdcd, xrcd stb árai is ott vannak. Nem jobb azzal sem az anyagi ráfordítás arány.dongo írta: ↑2024.11.05., kedd 22:04Én is így gondolom. Nulláról felejtős. Horror lemezárak vannak.zoli73 írta: ↑2024.11.05., kedd 21:44Szerintem a lemezjátszózással újonnan ismerkedők fejével kell megpróbálni gondolkodni.antizigün írta: ↑2024.11.04., hétf. 20:13sziasztok, azon filózok hogy viszonylag (azaz a kelleténél több) lemezjátszót adnak el emberek. de mindez nem feltétlenül azért történik mert a pörgető szar, gyakoribb lehet hogy a feltett / kipróbált lemezek szarok, ezáltal a lemezjátszással újonnan ismerkedő figurák nettó csalódnak:
Az ilyen emberek szinte laikusként vásárolnak lemezjátszót, leginkább a reklámok alapján. Úgy gondolják, hogy "ez a zenehallgatás csúcs", meg hát "ez most olyan menő", de arra nem gondolnak(nem is tudják), hogy ha nem szolgálják ki megfelelően, akkor az analóg lejátszás szépségei, rejtve maradnak előtte.
Az ilyen emberek a lemezekhez sem igen értenek, nem a használtlemez boltban fognak órákig elmélyülten, körültekintően válogatni, hanem új kiadványokat vásárolnak a Media Marktban, vagy valamelyik webáruházban.
Ezért nagy valószínűséggel nem a lemezek sercegése, pattogása űzi el őket, hanem az, hogy felismeri, a pár tízezres streamere jobban szól, és nem is tudja, hogy miért. Ráadásul egy idő után a lemezezés iránt érzett lelkesedése is alább hagy, majd azon veszi észre magát, hogy már hosszú hetek óta nem használja, így megy az apróba.
Azt gondolom, hogy lemezjátszó nem való mindenkinek.
Aki ma akar a nulláról belekezdeni, annak azt javaslom, hogy jól gondolja át, ez biztos neki való e.
De amíg egy Lumin u1 nél 90% ban jobban szól egy Jadis jd1 és egy Townshend Rock még ennél is jobb 90% esetén, akkor miről beszélünk? De az új LP-k nagyrésze rosszabb hangú mint a régi nyomások, legfeljebb jobb állapotúak. A mai jó hangú lemezek meg valamivel drágábbak ezeknél és a kínálat is lényegesen szűkösebb.
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1290
Igen, végleges sorsa az lesz nagyrészüknek.dongo írta: ↑2024.11.05., kedd 22:01Nyilván nem került a szemétbe az összes, de jelentős részük elhasználódott, elkopott.
Mutass gyári, újszerű állapotban lévő pl. Thorens 126, TD 320, TD 3001 lemezjátszót, hát nem sok van.
Én évekkel ezelőtt még szinte új, dobozolt, piros zárószalaggal lezárt TD 160 Super futóművet vettem.
Ma nem találsz, fehér holló.
De akit érdekel, megcsinálja, vagy megcsináltatja. Szerinted hol lesznek a digitális kütyük ennyi idősen mint a lemezjátszók? Vahy tönkre mennek, vagy elavulnak support híján. És nem a felső kategóriásakat soroltad még te sem azért lemezjátszókból.
Én is így gondolom. Nulláról felejtős. Horror lemezárak vannak.zoli73 írta: ↑2024.11.05., kedd 21:44Szerintem a lemezjátszózással újonnan ismerkedők fejével kell megpróbálni gondolkodni.antizigün írta: ↑2024.11.04., hétf. 20:13sziasztok, azon filózok hogy viszonylag (azaz a kelleténél több) lemezjátszót adnak el emberek. de mindez nem feltétlenül azért történik mert a pörgető szar, gyakoribb lehet hogy a feltett / kipróbált lemezek szarok, ezáltal a lemezjátszással újonnan ismerkedő figurák nettó csalódnak:
Az ilyen emberek szinte laikusként vásárolnak lemezjátszót, leginkább a reklámok alapján. Úgy gondolják, hogy "ez a zenehallgatás csúcs", meg hát "ez most olyan menő", de arra nem gondolnak(nem is tudják), hogy ha nem szolgálják ki megfelelően, akkor az analóg lejátszás szépségei, rejtve maradnak előtte.
Az ilyen emberek a lemezekhez sem igen értenek, nem a használtlemez boltban fognak órákig elmélyülten, körültekintően válogatni, hanem új kiadványokat vásárolnak a Media Marktban, vagy valamelyik webáruházban.
Ezért nagy valószínűséggel nem a lemezek sercegése, pattogása űzi el őket, hanem az, hogy felismeri, a pár tízezres streamere jobban szól, és nem is tudja, hogy miért. Ráadásul egy idő után a lemezezés iránt érzett lelkesedése is alább hagy, majd azon veszi észre magát, hogy már hosszú hetek óta nem használja, így megy az apróba.
Azt gondolom, hogy lemezjátszó nem való mindenkinek.
Aki ma akar a nulláról belekezdeni, annak azt javaslom, hogy jól gondolja át, ez biztos neki való e.