A kar párhuzamos beállítása a lemez felületével általában jó kiindulópont a VTA beállításához. Bizonyos hangkarok esetében azonban ez vizuálisan nem állapítható meg egyértelműen, így más módszerhez kell folyamodni.Big írta: ↑2024.11.09., szomb. 20:22Még akkor is mikor felteszel egy 1973-as The Dark Side Of The Moon-t, majd utána a 2013-as The Dark Side Of The Moon Special Edition, 180 Gram, Gatefold, 40th Anniversary Edition-t?Rock60 írta: ↑2024.11.09., szomb. 19:37Nem úgy merült fel a kérdés, hogy alkalmas-e a hangszínszabályzásra a hangszedő billentés, hanem hogy mekkora alátétvastagság különbséget bír el a rendszer./?/
Ettől függetlenül a kérdésre a válaszom igen, vállalom annak ellenére, hogy a mostani setup-ban csont vízszintesen áll a kar lejátszás közben.
Továbbá szeretném felhívni mindenki becses figyelméta " HA " szócskára.
" HA a rendszer elbírja, pláne HA igényli..." szerintem mindent kifejez.
HA a rendszer nem bírja el, pláne HA nem is igényli, akkor kerülendő a kar vízszintestől eltérő beállítása.
Ellenkező esetben, egy nem tökéletesen beállt rendszerben véleményem szerint elfogadható a hangzási balansz e módon való korrigálása - ha szükséges.
Korábbi lemezezős korszakomban volt olyan, hogy mit meg nem adtam volna egy VTA variable karért, hogy a hangzási balanszt kicsit feljebb tornázzam. / Ha már valami, akkor ez sokkal jobb megoldás, mint a sokak által remek dolognak tartott hangszínszabályzó tekergetése.../
És, bevallom férfiasan, még az AirTangent karral is bűvészkedtem egy ideig, mikor az erősítőcsere után fejreállt kicsit az egyensúly, de aztán az is megoldódott.
![]()
Nincsen semmi betonba öntve.![]()
Bocs, de ezt nem hagyhattam ki, csak zrikállak, nem kell komolyan venni.
Pedig létező probléma, nagyon sokan "vallják", akik nagyon komolyan veszik a VTA-t, hogy ilyenkor is állítani kell.
Én nem teszem.![]()
Én a hangszedő testet veszem referenciaként egy átlagos vastagságú hanglemezzel, de ehhez olyan PU is kell. Mások a hallásukra hagyatkoznak, mivel egy jól beállított VTA esetében a magas frekvenciák részletezőek, de nem tolakodóak, a basszus pontos és feszes.
De ahogyan azt Big mester is írja, az eltérő lemezvastagságok miatt tökéletes sohase lesz és a tűprofilon is múlik, hogy mennyire kényes a helyes VTA-ra.