Sziawasiliy888 írta: ↑2025.08.25., hétf. 12:26Néhány nappal ezelőtt ígértem egy lan kábeles beszámolót a tapasztalataimról, íme:
C’est la Via
avagy
WireWorld Starlight8 vs Viablue EP-7
Kicsit messziről indítom, ezért előre is elnézést, ha unalmas és terjedelmes a beszámolóm, de szerintem szükséges.
A WireWorld-nek háromféle lan (ethernet, ha úgy jobban tetszik) kábele van RJ45 típusú csatlakozókkal: a chroma, a starlight és a platinum. Ez utóbbi a legjobb és legdrágább, nekem a középső van, amit malac6011 fórumtárstól vettem itt, AVX-en, még évekkel ezelőtt. Azt hiszem, ő szerelte, nem gyári darab, de ránézésre teljesen megegyezik azzal, és remekül szolgál. A starlight8 jelenleg már nem kapható, most 10-es számozásnál tart a ww, a kilencet (ők is) kihagyták valamiért.
A Viablue EP-7-et kölcsön kaptam egy havertól, és nagy reményeket táplálok irányába, elsősorban Supravox ajánlása miatt. A via-nak ez az egy típusú készen kapható lan kábele van, amit ismerősöm hivatalos forgalmazótól vásárolt idehaza. Jelenleg is futó típus, az ára kb fele a stl10-nek. A két kábel hossza megegyező, egy méteresek.
A meghallgatások közben nem írkáltam, hogy csak a zenére tudjak figyelni, utólag írtam le a gondolataimat. Szeretném leszögezni, hogy van auditív memóriám, és kitűnően ismerem a saját rendszerem hangját, illetve a kedvenc zenéimet is. És bár a hallásom romlik - jövőre töltöm az ötvenet -, 40Hz alatt inkább már csak érzékelem a remegéseket, mint hallom, 14kHz fölött meg semmi, azért még nem vagyok süket. Lehet, ezen még javítana Koscsó Feri által javasolt fül, orr, gégész szakorvossal elvégeztetett mosás. Régebben voltam, felér egy kábelcserével, csak olcsóbb.
A rendszeremben kétgépes a forrás, egy audio pc (roon végpont) és egy laptop (roon server), előbbi csatlakozik a Hydra switch-emhez a WW kábellel, utóbbi pedig a ferrit gyűrűs cat5 utp-vel, első gondolatom az volt, hogy ennek a helyére teszem a Via-t. De ha valóban felveszi a versenyt drágább kábelekkel is, ahogy mondják, jobban meg tudom ítélni a WW helyén. Így rögtön azzal összehasonlítva, gondolom helyesnek a próbát. Ugyanarra a portra csatlakoztattam a switch-en, ahol a WW volt, és leültem zenét hallgatni, azt pedig elraktam a szekrénybe.
Via:
Első taktusok után, jobb a tere, szélesebb és mélyebb is. Tovább hallgatva: nem érzem, hogy lenyűgözne a zene. Kicsit mintha több részlet lenne, de nem mondanám, hogy nagy a különbség. Steril, igen az a baj, hogy nem tud zenélni, hátrébb van minden. De ez önmagában nem rossz, csak nincs elég teste, dinamikája, nem dögös. Nincs kedvem zenét hallgatni vele. Ez nagy gond. Vissza kellene ellenőrizni, de szinte biztos, hogy csak a tere jobb, mint a WWnek, meg kicsit részletezőbb, viszont amaz minden másban felülmúlja.
WW:
Igen! Ez az, ez már zene! Frontálisabb a hangzás, mint a Via esetében, viszont mégis levegősebb, élőbb, sokkal jobbak a lecsengések. Talán picit összemos, de szinte elsodor a lendülete. Testes és valóságos minden. Analógosabb, mégha ez egy digit kábel esetén teljesen nonszensz kijelentés, akkor is ez a legjobb kifejezés rá. Ezt el tudom hallgatni bármeddig, amazt öt perc után már kapcsolnám le. Nincs verseny és nincs csoda.
Hallgass a füledre!
Szuper kis elemzés.
Kár,hogy az én és a velem együtt tapasztalók pont az ellenkezőjét hallottuk annak amit leírtál.
A Via helyére bedugva a WWplatinumot, vagyis a legfelső polcos lan kábelét,tapasztaltunk egy acsargós, zavaros kvázi hallgathatatlan hangot.
Nálam nagyobb WW rajongó nem nagyon van.
Én erősen szurkoltam a kábelnek.
A Viát visszadugva helyreállt a rend.
Egy nyugodt sallagmentes,természetes,hosszan hallgatható produkció.
Csak,hogy kedves lan kábel kereső,ne légy összezavarva:)))

Bár lehet, hogy a pamut szigetelést nem próbálták-szerintem, így lehet még egy kört futni vele, esetleg a cryo kezelés adhat egy kis pikantériát a dolognak.
Gatyamadzagnál jobb lehet, a többi meg felhasználó kérdése...