Ez szerintem teljesen korrekt gigabites sebeségmérés. Villámgyors.
(ja én pedig egy isten háta mögötti kis faluban, Száron mértem a bemutatott adatokat, még 2023-ban

Ez szerintem teljesen korrekt gigabites sebeségmérés. Villámgyors.

mishow, kevered az internet sebességet a LAN sebességgel. Ha a streamered saját hálózati adattárolóról (pl. NAS-ról, lokális könyvtárral rendelkező Roon- vagy Plex-szerverről) kapja a lejátszandó adatot, akkor a LAN-sebesség a mérvadó, ami gigabites portokkal rendelkező számítógépek/készülékek illetve gigabites switchek és routerek között legalább Cat5e kábelezéssel meg kell közelítse az 1 Gbps-t, teljesen mindegy, hogy mekkora az utcátokban az internet-szolgáltató által ajánlott sebesség. Ha pedig 2.5 Gbps-es switcheket és 2.5 Gbps ethernet - USB általakítókat használnál a gépek Ethernet-portjai helyett, akkor ez Cat5e kábelen felmenne akár 2 Gbps-re vagy afölé is. Ez persze normál otthoni felhasználásra egyszerűen nem kell, csak "professzionális"-ra (én időm nagy részében home office-ban dolgozok).

Hát nálam fura lenne a 2Gbps, mert itt az utcában csak 500-as net van, amiből 250 a garantált

Hehe, ha nem is ethernetről van szó, de én a Covid-bezártság időszakában (huhh, annak is már 5 éve) cseréltem le az összes konnektort és villanykapcsolót, valamint az összes szerelődobozban az összekötéseket vadiúj Wagókra, amely művelet során lecsíptem az összes korábbi, már jól megfeketedett kábelvéget, és frissen blankolt, kontaktspray-vel is lekezelt kábelvégeket dugtam az új konnektor- és lapcsoló csatikba és a Wagókba. Jó kis melő volt, de megnyugodott tőle a lekemmishow írta: ↑2025.08.27., szer. 13:30Az, hogy a sebességet jól mérhetően lefogták a konnenktorok, az tény, viszont ezek szerint simán lehet az oka az idő.
Ez is egy tanulság, mert nekem eszembe nem jutott volna nézegetni, takarítani, pláne kicserélni az aljzatokat - tegye fel a kezét, aki gondolt már arra, hogy ezt x évenként megtegye?![]()

Mivel meg lettem szólítva:

Megírtam egy korábbi postomban, hogy ezek a "fiúk" láttak már közelről hálózatot és értik a dolgukatwasiliy888 írta: ↑2025.08.27., szer. 11:43Nagyon részletekbe nem mennék bele, mert nem tudom mit jelent nálad a "hálózatos fiúk", de azt erősen kétlem, hogy egy szabványosan bekötött, korrekt fali aljzat felezné a sebességet.
Azt viszont biztosan tudom, hogy ha nem szabványosan van bekötve akár csak egy patch kábel, az tud ilyet csinálni.

Igen, jelentős a hozadéka, egy mezei fali csatlakozó komoly veszteséget tud okozni az átvitelben. Mértük a hálózatos fiúkkal, volt olyan fali konnektor, ami felezte (!) a sebességet. Ezen felbuzdulva az átkábelezéseknél mindenhol a Rock által kérdezett módszert alkalmazták, hosszúra hagyott és feldugózott csatikkal. A régi kábelek cseréje során a CAT5 helyére CAT5e és CAT6 lett behúzva, kábeldobról. A régi CAT5 áthúzása egyetlen leágazásnál maradt el, mert ott a padláson kellett volna bindzsizni, és a srácoknak még nem volt idejük megcsinálni (meg kedük se sok volt a forró és poros padláson nyakig összekoszolni magukat), és azon a helyen megmaradt a fali konnektor is. Az így "meghagyott" CAT5 ágon 85-95 mbps-t tud a net, a többi helyen új kábelekkel, a konnektorok kihagyásával 280-300 mbps-t. A műszaki részéhez nem értek, de ezek a saját méréseim, wifiről, MicroTik hap-ac2 routerekkel.wasiliy888 írta: ↑2025.08.27., szer. 09:01Nem tudom, lehet-e ennek a "kihagyok egy kötést az biztos jó" bármi hozadéka itt a lan hálózaton.
Ha az utolsó 1-2 méterrel szeretne játszani, akkor a falból kijövő kábelt egy jó minőségű switchbe kell bedugni, és onnan osztani tovább jelet, dedikáltan hifi kábellel. Nálam mindenhol így van, nem a hifizés miatt, hanem mert kellett a switch, ráadásul a nappaliban és a dolgozóban wifis routerek vannak switch célra bekötve, mert a wifi is kell (lásd pár sorral feljebb). A wiim streamer és az Apple Tv onnan kapja a jelet Supra cat8 kábeleken, és igencsak meghallani a különbséget - és bármennyire hihetlen, a képminőségen is látható.viszont így Rock elveszíted azt a lehetőséget, amit Vinkler is mondott, hogy az utolsó 1-2 méterre be tudnál tenni (vagy a fiad) később egy minőségi drótot

Nálam így megy, a padláson van a zeneszoba fölött a switch, amelyből közvetlenül jön a falból a Cat5e a streamerbe, vagy audio PC-be, attól függően, melyiket használom.

A fő mondandóddal egyetértek, a CAT5e egy modern otthonban, de még a legtöbb professzionális felhasználásnál is elégséges összeköttetést biztosít, csak némi gyakorlati kiegészítést tennék.Aszpirin írta: ↑2025.08.26., kedd 12:00A vicc az, hogy a számítógépek és otthoni hálózati elemek zömét a mai napig olyan ethernet-portokkal szerelik, amelyek maximum 1 Gbps sávszélességet biztosítanak. Ezeket nevezik gigabit-ethernet portoknak, de a háztartási eszközöknél nem ritka még a 10/100-as, azaz maximum 100 Mbps-t "tudó" ethernet port, és ez pl. még a vadonatúj, 2025-ös, közel milliós árú LG tévémre is igaz, annak is csak 10/100-as tehát nem gigabites ethernet-portja van. (Ez persze nem véletlen, egyszerűen nincs olyan ésszerű felhasználási módja egy okostévének, ahol ez ne lenne elég)
Sziawasiliy888 írta: ↑2025.08.25., hétf. 12:26Néhány nappal ezelőtt ígértem egy lan kábeles beszámolót a tapasztalataimról, íme:
C’est la Via
avagy
WireWorld Starlight8 vs Viablue EP-7
Kicsit messziről indítom, ezért előre is elnézést, ha unalmas és terjedelmes a beszámolóm, de szerintem szükséges.
A WireWorld-nek háromféle lan (ethernet, ha úgy jobban tetszik) kábele van RJ45 típusú csatlakozókkal: a chroma, a starlight és a platinum. Ez utóbbi a legjobb és legdrágább, nekem a középső van, amit malac6011 fórumtárstól vettem itt, AVX-en, még évekkel ezelőtt. Azt hiszem, ő szerelte, nem gyári darab, de ránézésre teljesen megegyezik azzal, és remekül szolgál. A starlight8 jelenleg már nem kapható, most 10-es számozásnál tart a ww, a kilencet (ők is) kihagyták valamiért.
A Viablue EP-7-et kölcsön kaptam egy havertól, és nagy reményeket táplálok irányába, elsősorban Supravox ajánlása miatt. A via-nak ez az egy típusú készen kapható lan kábele van, amit ismerősöm hivatalos forgalmazótól vásárolt idehaza. Jelenleg is futó típus, az ára kb fele a stl10-nek. A két kábel hossza megegyező, egy méteresek.
A meghallgatások közben nem írkáltam, hogy csak a zenére tudjak figyelni, utólag írtam le a gondolataimat. Szeretném leszögezni, hogy van auditív memóriám, és kitűnően ismerem a saját rendszerem hangját, illetve a kedvenc zenéimet is. És bár a hallásom romlik - jövőre töltöm az ötvenet -, 40Hz alatt inkább már csak érzékelem a remegéseket, mint hallom, 14kHz fölött meg semmi, azért még nem vagyok süket. Lehet, ezen még javítana Koscsó Feri által javasolt fül, orr, gégész szakorvossal elvégeztetett mosás. Régebben voltam, felér egy kábelcserével, csak olcsóbb.
A rendszeremben kétgépes a forrás, egy audio pc (roon végpont) és egy laptop (roon server), előbbi csatlakozik a Hydra switch-emhez a WW kábellel, utóbbi pedig a ferrit gyűrűs cat5 utp-vel, első gondolatom az volt, hogy ennek a helyére teszem a Via-t. De ha valóban felveszi a versenyt drágább kábelekkel is, ahogy mondják, jobban meg tudom ítélni a WW helyén. Így rögtön azzal összehasonlítva, gondolom helyesnek a próbát. Ugyanarra a portra csatlakoztattam a switch-en, ahol a WW volt, és leültem zenét hallgatni, azt pedig elraktam a szekrénybe.
Via:
Első taktusok után, jobb a tere, szélesebb és mélyebb is. Tovább hallgatva: nem érzem, hogy lenyűgözne a zene. Kicsit mintha több részlet lenne, de nem mondanám, hogy nagy a különbség. Steril, igen az a baj, hogy nem tud zenélni, hátrébb van minden. De ez önmagában nem rossz, csak nincs elég teste, dinamikája, nem dögös. Nincs kedvem zenét hallgatni vele. Ez nagy gond. Vissza kellene ellenőrizni, de szinte biztos, hogy csak a tere jobb, mint a WWnek, meg kicsit részletezőbb, viszont amaz minden másban felülmúlja.
WW:
Igen! Ez az, ez már zene! Frontálisabb a hangzás, mint a Via esetében, viszont mégis levegősebb, élőbb, sokkal jobbak a lecsengések. Talán picit összemos, de szinte elsodor a lendülete. Testes és valóságos minden. Analógosabb, mégha ez egy digit kábel esetén teljesen nonszensz kijelentés, akkor is ez a legjobb kifejezés rá. Ezt el tudom hallgatni bármeddig, amazt öt perc után már kapcsolnám le. Nincs verseny és nincs csoda.
Hallgass a füledre!

Ezért írtam, hogy nem hallottam róla, nem azt, hogy nem létezik.
forrás: https://icc.com/help-article/difference-cat6-cat6e/CAT6e is an augmented specification of CAT6. It is designed to double the frequency from 250 MHz to 600 MHz. There is no standard for CAT6e that is recognized by the TIA like there is for the CAT6 and CAT5e.
Köszönöm, nagyon örülök a válaszodnak és nem is tűnt hosszúnak.Aszpirin írta: ↑2025.08.26., kedd 12:00
Hálózatszerelők nem foglalkoznak hifi-szempontokkal (és nem is "hisznek" bennük), náluk csak az informatikai szempont a lényeges, és hidd el nekem, egy jó minőségű, gonddal szerelt Cat5e kábel bizony ebből a szempontból mindent tud, amit ma egy háztartásban tudni kell, sőt annál nagyságrendileg többet is, ezért még akár "jövőbiztos"-nak is nevezhetjük.
Tehát szigorúan informatikai szempontból a Cat5e kábelezés NEM lesz szűk keresztmetszet, sőt, RENGETEG tartalék van még benne.
Ezért mondták neked, hogy a Cat5e nálad mindenre is elég. És igazuk volt. Az ő szemszögükből, ami csak a bitek nagyon alacsony hibaaránnyal való átviteléről szól.
Bocs a hosszú szövegért.

Hálózatszerelők nem foglalkoznak hifi-szempontokkal (és nem is "hisznek" bennük), náluk csak az informatikai szempont a lényeges, és hidd el nekem, egy jó minőségű, gonddal szerelt Cat5e kábel bizony ebből a szempontból mindent tud, amit ma egy háztartásban tudni kell, sőt annál nagyságrendileg többet is, ezért még akár "jövőbiztos"-nak is nevezhetjük.

6e-ről nem tudok, szerintem a 6a-val téveszted. Van 5e, 6, 6a, ...Rock60 írta: ↑2025.08.25., hétf. 10:22De van, többfelé árulják a 6e - t.Alex_Aston írta: ↑2025.08.25., hétf. 09:29
Cat6e nincs csak Cat6, szerintem elírás volt Cat5e helyett.
Nagyon tetszik a teszt pörgőssége, stílusa.