Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Másik kérdés: Ismeri valaki Gyöngy Béla munkásságát? Mekkora szaktekintélynek számít az Úr?
Miben?
Az mnc-nél volt hangdoboz építő verseny és, ha jólt tudom, ő volt a szakember. Kíváncsi lennék mennyire van benne a témában.
shalafi66: Jól rémlik. De sajna én is csak ennyi infót találtam.
És akkor hol lehet azokat a jó kis hangszórókat venni?
Tényleg nem akarok reklámot csinálni de a h-2000 hangszórói gyönyörüen szólnak. Összeraktam egy retró minimax hangfalat kis változtatással 5l ha13 visaton sc 5 és h-2000-es duó váltóval 90-es reflex cső 18-as átmérővel .Kicsit vigyázni kell rá de a hangja gyönyörü. Pláne akkor ha figyelembe veszem a méreteit. hello2.gif
Üldöz a tudás,de én sokkal gyorsabb vagyok.
Hangsugárzó építés
de mégegyszerűbb, ha az ember sima fehér bútorlapot használ és csak a hibákat javítja...
Ezt most nem mondod komolyan ugye?
Mert ha igen akkor sejtem hogy miért nem tetszik a fújás.
Miért?
Nekem bevállt.
Azt kihagytam a leírásból, hogy azon is végigemegyek csiszológéppel, hogy jó legyen.
Csak annyira, hogy teljesen sima legyen és egy kicsit érdes.
De sokkal egyszerűbb mint az egész dobozt legjavítani.
Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus
Hangsugárzó építés
Másik kérdés: Ismeri valaki Gyöngy Béla munkásságát? Mekkora szaktekintélynek számít az Úr?
Miben?
Az mnc-nél volt hangdoboz építő verseny és, ha jólt tudom, ő volt a szakember. Kíváncsi lennék mennyire van benne a témában.
shalafi66: Jól rémlik. De sajna én is csak ennyi infót találtam.
És akkor hol lehet azokat a jó kis hangszórókat venni?
Hangsugárzó építés
Miben?
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Ja és nem is többért mint az mnc.
Had ne kelljen már feltúrnom a netet.
Hol lehet minőségi - álltalatok is elismert/ismert - hangsugárzót venni, olyan árban, mint az mnc?
Hangsugárzó építés
Helló Shala jutottál valamire kérdéseimmel,és a javítással.üdv Épp most kezdtem el az egyik hangszórót, az gyakorlailag készvan, a másikhoz pedig várok alkatrészt fehérvárról. A kérdéshez meg visszaolvasok, de nem egy szokványos eset...
Hangsugárzó építés
shalafi66: Te garázdálkodsz a Prohardveren is? Nemis garázdálkodok. De már hónapok óta nem volt hozzászólás abban a topikban.
Hangsugárzó építés
Hát még akkor milyen szép volna, ha hangszóró lenne benne, nem valami más.
Ez tény, és így meggondoltam, hogy közröhej tárgya leszek emiatt, dehát szegényember vízzel főz. :kiraly:
shalafi66: Te garázdálkodsz a Prohardveren is?
Ne törődj vele Shala .Ő még nem tudja milyen rossz érzés ha mozog egy membrán de nem szól . Rá fog jönni ő is hiába vizzel főz. Majd fogja újságpapirba tölteni a töltöttkáposztát ha rájön a jót csak egyszer kell megvenni.
Ja és nem is többért mint az mnc.
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "
Hangsugárzó építés
de mégegyszerűbb, ha az ember sima fehér bútorlapot használ és csak a hibákat javítja...
Ezt most nem mondod komolyan ugye?
Mert ha igen akkor sejtem hogy miért nem tetszik a fújás.
Hangsugárzó építés
Ez tény, és így meggondoltam, hogy közröhej tárgya leszek emiatt, dehát szegényember vízzel főz. :kiraly:
shalafi66: Te garázdálkodsz a Prohardveren is?
Ne törődj vele Shala .Ő még nem tudja milyen rossz érzés ha mozog egy membrán de nem szól . Rá fog jönni ő is hiába vizzel főz. Majd fogja újságpapirba tölteni a töltöttkáposztát ha rájön a jót csak egyszer kell megvenni.
Hangsugárzó építés
Helló Shala jutottál valamire kérdéseimmel,és a javítással.üdv
Hangsugárzó építés
Ez tény, és így meggondoltam, hogy közröhej tárgya leszek emiatt, dehát szegényember vízzel főz.
shalafi66: Te garázdálkodsz a Prohardveren is? :kiraly:
Hangsugárzó építés
Az előző doboz festve volt, de nem lett szép.
Most már tudom, hogy hogyan kell festeni.
Ott rontottam el, hogy natúr bútorlapot használtam, majd sima gittel kentem le és azt csiszolgattam, mielött megőszültem abbahagytam, most már tudom, hogy szórhatóval kellett volna lefújni, úgy szép lett volna, de mégegyszerűbb, ha az ember sima fehér bútorlapot használ és csak a hibákat javítja...
Arra is rájöttem, hogy az olcsó obis pisztolyokkal nem lehet szépen festeni hangfalat egyszerűbb spray-jel fújni.
Szóval mindent meg kell tanulni...
Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus
Hangsugárzó építés
Na ja...
De itt most szerintem csak a dobozról volt szó.
Bár tény hogy engem is irritál az mnc felirat.
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Csavar azért van csak kettő-kettő, mert éppen összeraktam, és azóta is úgy van.
Ez tényleg jól néz ki.
Hangsugárzó építés
Ha nem ragaszkodsz a fa mintázatához akkor én ajánlanám a fújást is.Persze elég szopacs megoldani,de ha minden jól megy akkor nagyon szép felületet lehet produkálni.Főleg mondjuk egy metálfénnyel.
Itt egy kép a Beymáról,bár azt tudni kell hogy ez még nem a legtökéletesebb felületet kapta,meg a festék is folyt néhol,de azért egy ekkora doboznál elég körülményes a cipelés pl fújókabinba,de egy kis monitornál könnyebben meg lehet oldani.De előre leszögezem hogy nem egy leányálom az egész.Én pl. nem bántam meg,sőt valszeg tavasszal kap egy metálfényt a fal.
Hangsugárzó építés
Probáltam az öntapadós fóliát, de az éleknél nagyon csúnya lett.Ilyet meg nem teszek a szobába....
(Nem mintha a mostani változat szép lenne...)
Most valamikor megyek egy helyre ahol régebben sokat vágattunk, meg van egy öreg asztalos itt nálunk az meg fillérekért összcsapolja, ragasztja.
A vágó cégnél is megcsinálnának mindent, a cnc marástól a laminálásig, csak elég drágák...
De dumálj csak bele, minden tanács jól jön, nincs rosszabb mint amikor az ember a saját pénzén tanul meg dolgokat...
Mitől lett csúnya, az öntapadós fóliát próbáltad ráhajtani az élre?
Mert, ha így volt, akkor próbáld meg azt, hogy elöször élfóliát ragasztasz a bútorlap élére,
és arra a tapétát. Jómagam ezt a módszert alkalmazom.
Igaz ez épp nem így készült, de azt mondom egész jó lett.
link
Csavar azért van csak kettő-kettő, mert éppen összeraktam, és azóta is úgy van.
Hangsugárzó építés
Új ruhát kaptak a Visatonok, lehet szépen dolgozni laminált lapból, csak ne olyan helyre menjünk venni, mint én az obiban ahol az emberke visszkérdezett, hogy a 192mm az hány centi, mert neki centiben kell....Ha holnap lesz időm, akkor megyek és levágatom rendes anyagbó, rendes helyen.
Üdv!
Ha igazán szépet szeretnél, sima fehér bútorlapból vágasd le az oldalakat úgy, hogy az illesztendő élek gérbe legyenek levágva. Összeragasztod és húzol rá öntapadós tapétát. Nincsenek illesztésnyomok és az előlapot is le lehet kerekíteni.
Bocs, hogy beledumálok.
Probáltam az öntapadós fóliát, de az éleknél nagyon csúnya lett.
Ilyet meg nem teszek a szobába....
(Nem mintha a mostani változat szép lenne...)
Most valamikor megyek egy helyre ahol régebben sokat vágattunk, meg van egy öreg asztalos itt nálunk az meg fillérekért összcsapolja, ragasztja.
A vágó cégnél is megcsinálnának mindent, a cnc marástól a laminálásig, csak elég drágák...
De dumálj csak bele, minden tanács jól jön, nincs rosszabb mint amikor az ember a saját pénzén tanul meg dolgokat...
Hangsugárzó építés
Húú te kis regényíró tényleg jól útánna néztél. Keress az oldalon egy mentort és lesz egy öö kettő jó hangfalad. Igaz Shala?
- levairobert
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Segítséget kérek mélydoboz tervezéshez!
Mindenképpen magam szeretném összerakni,
elkezdtem olvasni a fórumot, izgalmasnak tűnik, Klinger könyv beszerezve,
már egy hete csak hangszórókról olvasok, nagyon rákattantam a témának, elkezdtem olvasni a fórumot
de olyan sok, hogy inkább kérdezek.
Összeraktam a dolgokat, ha vmi hiányzik pesze majd megírom azt is.
Szóval:
Biztosra szeretnék menni ezért egy megépített dobozra gonoltam,
vagy egy olyanra, ami legalábbis a gyártó szerint javasolt, vagy amit Ti javasoltok.
Az lenne a jó ha külön sub nélkül is jó mély zenei hangokat
adjon ki,Viszont a nem olyan mélyek is jól szóljanak. (ezt nem tudom leírni jobban)
és jól lehessen bömböltetni, ha megtekerem az erősítőt ne kezdjen torzítani nagy hangerőn,
viszont szemből a membrán ne legyen bunkó nagy inkább tűnjön első ránézésre elölről vékonynak,
ezért max. 20-25 cm körüli hangszórókat nézegettem.
A doboz méretét számolgattam 100 liter lenne kb. jó, de max. 150 férne el.
A hármas amit szintén olvastam:
méret, mélyre megy, érzékenység
Ezek közül nekem első a mélyre megy, második a méret, amit írtam
az érzékenység meg nem számít.
Amit hallgatnék rajta: Prodigy, Rammstein, SOAD, Korn..
szóval jó kis ütős zenék nem komolyzene meg ilyenek, bár még ezt sem igazán értem miért fontos.
Minden zenének jó ha jó mélyre megy egy hangszóró, nem?
Találtam egy német oldalt ahol a hangszórókhoz ajánlanak dobozokat, mérettel, reflexcsővel,
pont nekem való, hehe.
Abból indultam ki, hogy minél mélyebbre megy annál jobb + a doboz kisebb 150 liternél.
Amiket találtam:
Beyma 8 BR40
152 L volume bass reflex cabinet
with 14 cm long HP100 reflex tube
from 24/20 Hz (-3dB/-8dB).
Excel
120 L volume bass reflex cabinet
with HP100 reflex tube, 22 cm long.
from 23/20 Hz (-3dB/-8dB).
Morel MW-265
124 L volume bass reflex cabinet
with 16 cm long HP100 reflex tube
from 26/22 Hz (-3dB/-8dB).
Peerless CCS-220/8
66 L volume bass reflex cabinet
with HP100 reflex tube, 47 cm long.
from 25/20 Hz (-3dB/-8dB).
Seas W21 NAL
56 L volume bass reflex cabinet
with HP100 reflex tube, 42 cm long.
from 28/22 Hz (-3dB/-8dB).
Scanspeak 18W/8531G (revel.)
58 L volume bass reflex cabinet
with 17 cm long HP70 reflex tube
from 28/23 Hz (-3dB/-8dB).
Itt még volt több Scanspeak is, de a képen nagyon gagyin néztek ki!!
Mindegyik papírmembránja olyan volt mintha összegyűrték volna.
Vifa 26 WA 550/4
76 L volume bass reflex cabinet
with 73 cm long HP100 reflex tube
from 19/15 Hz (-3dB/-8dB).
Vifa PLW 26 450/8
113 L volume bass reflex cabinet
with 19 cm long HP100 reflex tube
from 27/22 Hz (-3dB/-8dB).
Visaton TIW200XS
60 L volume bass reflex cabinet
with 40 cm long HP100 reflex tube
from 28/22 Hz (-3dB/-8dB).
Ezeket találtam.
Művelődtem ám a témában, beszereztem a Klinger könyvet de sok dolog nincsen benne, pl.:
A hangszóró membránjának anyaga lényeges?
nem mindegy, hogy alumínum vagy polypropilén ha ugyanolyan súlyú és merevségű?
Az Xmax mennyire fontos? Jó ha brutál nagy 10-20 mm ?
Ja, és ami még fontos:
Melyik márka megbízható?
A Somogyiról ne is beszéljünk, mindenképpen egy jó hangszórót szeretnék, a listámból ez látszik.
nem baj ha drága, ne essen szét a széle pár év múlva sem inkább melózok még érte pár hónapot de minőségi cucc legyen.
Az egyik másik fórumon a WinISD-t ajánlották számolgatásra gondotlam milyen király kiszámolom és kész.
Feltettem a gépre, megnéztem ezekből párat amiket most írtam.
Hát már azt nem értem, hogy a WinISD a paraméterek alapján javasolja a dobozt
hogy zárt vagy reflex, általában mellélő és zártat dob ki inkább.
Amit meg reflexnek javasol a saját adatbázisából azok nem mennek ilyen mélyre.
Én meg ezt a Klinger könyv alapján pont fordítva gondoltam, most akkor mi van?
Ja és egyébként ha a javaslat ellenére nem zárta teszem hanem reflexbe,
akkor a görbe nagyon szép lesz, tehát nem értem miért javasol zártat ha abban meg éppenhogy 80-100 Hz körülre tud lemenni...
Amúgy meg azt nem értem, hogy ha van egy hangszóró paraméterlista,
meg van reflex dobozhoz helyettesítő modell (képletek)
akkor mi az ami ezekben nincsen benne és ekkora fórumja van a témának?
A WinISD-ben ráadásul az egeret ráncigálva olyan görbét csinálok ami nekem tetszik... szóval ez még homályos.
És még egy kérdés: van-e értelme a hangszórók "járatásának", tényleg változik a hangjuk?
vagy ez is olyan parasztvakítás hogy vegyek az erősítő
(!, nem a hangfal!!!) alá száz rugóért állványt
és jobb lesz a hangja, hát persze kedves ügyfeletátverősaztánhátamögöttnagyotröhögős kereskedő.
Köszi a helpet!
Robi
Hangsugárzó építés
.....ez a tipikus: szarok bele, jo ez ennek a fasznak hozzáállás...
Nem, aki pl. fenyőfával dolgozik ami vetemedik is, nem tud ilyen pontosan dolgozni. Azért van annyi módja a javításoknak, mindenféle tapasz stb., szóval ez inkább szakma függő. Egy ács pl. a 24 mm-t negyedórai munkával átszámolja 0,024 m-nek, aztán elhajt mert ő meg tetőket épít.
Hangsugárzó építés
Új ruhát kaptak a Visatonok, lehet szépen dolgozni laminált lapból, csak ne olyan helyre menjünk venni, mint én az obiban ahol az emberke visszkérdezett, hogy a 192mm az hány centi, mert neki centiben kell....Ha holnap lesz időm, akkor megyek és levágatom rendes anyagbó, rendes helyen.
Üdv!
Ha igazán szépet szeretnél, sima fehér bútorlapból vágasd le az oldalakat úgy, hogy az illesztendő élek gérbe legyenek levágva. Összeragasztod és húzol rá öntapadós tapétát. Nincsenek illesztésnyomok és az előlapot is le lehet kerekíteni.
Bocs, hogy beledumálok.
link