zoli73 írta: ↑2023.10.28., szomb. 09:10
Személy szerint, én nem tudom milyen hatással lenne a fórumra, a fiatalok megjelenése. Megjelenése? Szerintem most is itt vannak.
Itt vannak, általában egy kérdés erejéig, azt felteszik, vagy kapnak rá választ, vagy nem, de már mennek is tovább, van más dolguk is.
Én is voltam fiatal, már akkor is hifiztem, volt két barátom, akivel közösen űztük a hobbit, de nem emlékszem, hogy ennyit elmélkedtünk volna róla, mint ma, reszemről 50 évesen. Ha valamelyikőnk vett, vagy tervezett valamit cserélni, nem beszéltünk róla ennyit, néhány szóval el volt intézve.
Mi itt néhányan rettenetesen túldumálunk dolgokat, ami bizonyára az előrehaladott korunkból is fakad. Ahogy Ákos írta tegnap, rengeteg az ismétlődés, a merev álláspont, a dacos szembenállás és már előre tudjuk, a mondatainkra ki mit fog reagálni. A tegnapi beszélgetés során is tökéletesen láttam előre, kitől milyen reakciókat kapok majd, úgy is lett. Ez nyilván nincs így jól.
Sok szempontból béna ötlet, de most is előhozakodom vele, hogy ha mindannyian nevet és avatart váltanánk és ezzel kizárnánk a megkövült szembenállásokat, sérelmeket és szekértáborokat, igencsak megváltoznának a beszélgetéseink. Aztán idővel nyilván mindenkit felismernénk az új (ál)arc mögött és akkor ismét váltani kellene.
Tudom, ez néha kissé belterjesnek hat, de mit lehet tenni, hogy a többi, sok ezer tagot szóra bírni, akik a szótlanság ködébe burkolóznak? Sokat nem tehetünk, kényszeríteni nem lehet senkit.
Egykor azt hittem, ha én határozottan, összeszedetten és közérthetően leírom a véleményem, azzal másokat is erre sarkallok. Aztán kiderült, hogy ez nem így történik, sokak szemében a magabiztos, részletes kifejtés inkább elrettentő a mai világban, ahol a komplex kérdések nagy részét is egyetlen mondattal próbálják megoldani a Facebookon, vagy a Twitteren. Én nagyon örülnék, ha a többség nem lapítana csendben, új álláspontok és viták jelennének meg, hátha tanulunk belőle, de attól tartok, mellettünk nehéz szóhoz jutni.
Baryll írta: ↑2023.10.28., szomb. 09:16
A mai fiatalok zenéje egyáltalán igényli a high-end-et?
A mi zenéink igénylik a High-End-et? Szerintem semmilyen zene nem igényli, ez csak részünkről igény.
Ne gondoljuk azt, hogy a mai fiatalok Tóth Gabit, Justin Biebert, meg hasonló nyálgépeket hallgatnak, ez inkább a 30-asokra jellemző, akik az igénytelen techno korában születtek bele, ami komoly rombolást végzett a világban, de már elmúlt. Pár hete láttam egy kimondottan fiatalokról készült kimutatást a kedvenc zenéikről és a listán olyan nevek is szerepeltek, mint a Deep Purple, Led Zeppelin, a Hair meg az egyik filmsláger a tinik körében.
Most majd megint megkapom, hogy szerintem a mai világ mindenben jó, de úgy tűnik, másként látom a fiatalokat, mint sokatok. Tanítok hangtechnikai sulikban, ahol csillogó szemű srácokat látok, akik ugyanúgy mindent akarnak tudni a stúdiókról, ahogy én is akartam. A szomszédomban működik Budapest egyik legmenőbb próbaterme, így ahányszor kilépek a házból, gitártokos kölyköket látok ugyanazzal a szent lelkesedéssel, ami egykor bennem is megvolt. Hogy ők nem hardrockot, vagy jazzt akarnak hallgatni, játszani, keverni, hanem valamilyen általam definiálhatatlan műfajban érzik jól magukat, az teljesen mindegy.
A minap segédkeztem egy vidéki kis "házi" zeneiskola elindításában, ahol nem zeneelméletet, meg szolfézst fognak oktatni és nem világsztárokat akarnak képezni, hanem megmutatják a kölyköknek, milyen fantasztikus dolog együtt zenélni másokkal. És láss csodát, a lehetséges létszám pár óra alatt betelt! Most akkor miért is nyávogunk a mai fiatalok miatt? Pont olyanok, mint mi voltunk, csak mások a módszereik és eszközeik.
Baryll írta: ↑2023.10.28., szomb. 11:57
Úgy gondolom, hogy fontos, hogy néha kikacsintgassunk a buborékunk alól.
Ezt az önreflexióval együtt szinte kötelezőnek tartom, már ha nem akarunk csúnyány öregedő, házsártos vénemberekké válni.