Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8314

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Baryll írta:
2023.10.28., szomb. 09:16
A mai fiatalok zenéje egyáltalán igényli a high-end-et? A zenefogyasztási szokásaik igénylik azt? Komolyan kérdezem, mert gőzöm sincs róla. Azt látom, hogy mit fogyasztanak mondjuk a bulijaikon. Nem nagyon válogatósak. (Anno mi sem voltunk azok, video disco VHS-ről és társaik korában mindegy volt, csak szóljon hangosan valami menő zene. A Szelíd motorosok betétdalától elkezdve a Modern Hungáriáig jöhetett bármi.)
Az a zenei stílus, amit ma úgymond tömegesen hallgatnak, tehát mondjuk a Justin Bieber-től a Tóth Gabiig, többet tud adni, ha minőségi cuccon szólal meg?
Szerintem majd ha a Zene, amit hallgatunk topikban tolonganak a fiatalok a különböző mai produkciók címeivel, majd csak az után lesz érdemes keresni a fiatalokat a Hifi topikban is.

Esetleg be lehetne vezetni valami olyan topikcímet is, hogy pl Bluetooth zenehallgatás.
Elég sokan szaladgálnak a fiatalok közül ilyenekkel és lehet, hogy egy ilyen topikcím jobban bevonzaná őket ide az avx-re. :rolleyes:
A zeneiskolákban 1-1 hangszerhez sorbanállás van, pláne a népszerűbbekhez. A jazz konzik szintén tele. Amatőr zenekarok ugyanúgy alakulnak, mint a mi időnkben.
Lányom pl rengeteget hallgat velem zenét, de tanulás közben is jár a lába a zenéimre, persze hallgat mást is. Nem az AVX-en elfogadott normák szerint, de igényli a minőségi megszólalást, fülhallgatót is úgy választ, hogy milyen a hangja, teljesen magától. Szóval nincs minden veszve. :smile32: Simán megmondja bármilyen hifiről, hogy szól, szerintem hitelesebben, mint a hifisták többsége, Ő még hall rendesen, igen, magas hangokat is. Zenei alapjai megvannak, zongorázni tanult, szolfézs is nagyon ment neki, tudja is hogy mit hall.
Már Szabó Gábor is megmondta annó, hogy az angol kifejezés a hangszerre, hogy szerszám, sokkal találóbb, mivel tényleg csak egy szerszám, amivel ki kell fejezni gondolatokat, érzéseket. Ilyen szempontból a sokak által lenézett számítógépen vagy bármilyen más digitális eszközön készített zene semmivel sem kevesebb, ha képes ugyanazokat a hatásokat kiváltani. Hogy ez igazán működni tudjon - mert működik - kell hozzá vagy ének vagy valamilyen élő hangszeres játék vagy is-is. Ez nekik is igényük, sőt.
De ha hangszeres zene, Godfater. Meg kell nézni a Tátrai milyen zenészeket vett maga mellé és mi jött ki belőle. Micsoda zenélés van ott. Nem kell eldobni a régit, senki se mondja, csak be kell hozni mellé az újat. Aki tényleg tud, azt nem zavarja az új. Nézzétek meg a Tibuszt, hogy élvezi a közös játékot a fiatalokkal és viszont. Nah, ez kéne ide is.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 648

Hozzászólás Szerző: andarson »

zoli73 írta:
2023.10.28., szomb. 09:10
... A több ezer tag közűl csak egy szűk réteg aktív, annak is a nagyobb része csak az adás-veteli szekcióban, és van ez a maroknyi csapat, aki itt lamentál.
Véleményem szerint - és most asebestyent idézve feltalálom mai napi fakerekem - a minőségi zenehallgatás alapvetően is egy réteg hobbi, aki pedig most barátkozik a témával, az inkább csak olvas aztán kérdez és ad-vesz, majd ha megjön a tapasztalat, talán tanácsot is ad azoknak, akik majd barátkozni fognak a témával.
És még egy gondolat a korhoz, ez a hobbi is mint bármelyik biztos egzisztenciát, már-már átlag feletti jó módúságot igényel, amire én 30 éves koromtól tudtam elkezdeni áldozni.
Szóval tényleg nincs új a nap alatt, de én tényleg értékelem, hogy vannak akik napi szinten megosztják a gondolataikat.
Linn Majik DS, Philips CD 204, Dual 1219 (Sumiko Blue point no.3 Lo), Musical Fidelity M6x Vinyl, Forté Audio Model 40, Forté Audio Model 4, JBL 4333

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3442

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2023.10.27., pén. 21:55
zoli73 írta:
2023.10.27., pén. 19:56
Ha kérhetem, fejezd már be a történetet! :D
Zoli, nagyon kérlek Téged IS, hogy ne halmozzad fölöslegesen az idézeteket !

Engem korábban szénné ekéztek, amiért nem idézek, akkor is, ha tök egyértelmű volt, hogy kinek válaszolok. gondolkodik.gif

Mindegy, túl vagyok rajta, használom az idézés funkciót, de nem értelmetlenűl egymás hegyére - hátára, többször megismételve.

Nem csak semmibe vevése az olvasónak - nem győzi átpörgetni az ismétléseket - hanem fölösleges terhelése is a tárhelynek - ahogy a napokban Vinkler is írta.

Ha nekem sikerült megtanulni értelmesen használni, másnak is sikerülni fog, csak akarni kellene...
Most ha cinikus akarnék lenni, mondhatnám azt, hogy egy ilyen kérés pont a Te szádból nem hangzik túl hitelesnek. A közelmúltban, egy másik topikban ez volt már téma.
A moderátorok ezen felhívásának eleget téve, én is megprobálkoztam a nemkívánatos szöveg kitörlésével, hogy csak a konkrét sorok legyenek idézve. Ez 3-4 alkalom volt, de egyik sem sikerült, folyton elcsúszott az idézési szint, ezzel felesleges munkát adva a moderatoroknak, és kaptam is miatta a fejemre.
Sajnálom, már számtalanszor leírtam, hogy informatikai analfabéta vagyok, ennél egyszerűbb műveleteket sem tudok autodidakta módon megtanulni, sőt, ha elmagyarázzák, megmutatják a módjat, akkor sem biztos. Tehát mégegyszer elmondom, sajnálom, de én máshogy nem tudom. Próbálkoztam, de még rosszabb lett.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Baryll
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 59

Hozzászólás Szerző: Baryll »

asebestyen írta:
2023.10.27., pén. 21:33
Olyan jót tenne már a Fórumnak, ha jönnének új emberek, fiatalok, velük együtt új látásmód, hozzállás, kis frissesség. :smile53:
A megcsontosodott hifista szekták erőszakos mantrái a könyökömön jönnek ki, nem érdekel a naponta újra feltalált fakerék se.
Gyakorlatilag minden nap ugyanazok írják ugyanazt, általában egymásról, mégcsak nem is a hifiről.
szia.gif fiatalok! Ha olvassátok, gyertek és csináljatok valami újat, jót! :smile53:
A mai fiatalok zenéje egyáltalán igényli a high-end-et? A zenefogyasztási szokásaik igénylik azt? Komolyan kérdezem, mert gőzöm sincs róla. Azt látom, hogy mit fogyasztanak mondjuk a bulijaikon. Nem nagyon válogatósak. (Anno mi sem voltunk azok, video disco VHS-ről és társaik korában mindegy volt, csak szóljon hangosan valami menő zene. A Szelíd motorosok betétdalától elkezdve a Modern Hungáriáig jöhetett bármi.)
Az a zenei stílus, amit ma úgymond tömegesen hallgatnak, tehát mondjuk a Justin Bieber-től a Tóth Gabiig, többet tud adni, ha minőségi cuccon szólal meg?
Szerintem majd ha a Zene, amit hallgatunk topikban tolonganak a fiatalok a különböző mai produkciók címeivel, majd csak az után lesz érdemes keresni a fiatalokat a Hifi topikban is.

Esetleg be lehetne vezetni valami olyan topikcímet is, hogy pl Bluetooth zenehallgatás.
Elég sokan szaladgálnak a fiatalok közül ilyenekkel és lehet, hogy egy ilyen topikcím jobban bevonzaná őket ide az avx-re. :rolleyes:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
Olyan jót tenne már a Fórumnak, ha jönnének új emberek, fiatalok, velük együtt új látásmód, hozzállás, kis frissesség. :smile53:
A megcsontosodott hifista szekták erőszakos mantrái a könyökömön jönnek ki, nem érdekel a naponta újra feltalált fakerék se.
Gyakorlatilag minden nap ugyanazok írják ugyanazt, általában egymásról, mégcsak nem is a hifiről.
szia.gif fiatalok! Ha olvassátok, gyertek és csináljatok valami újat, jót! :smile53:
Személy szerint, én nem tudom milyen hatással lenne a fórumra, a fiatalok megjelenése.
Megjelenése? Szerintem most is itt vannak.
Ha nem is mindig, de én át szoktam böngészni a napi aktuáli születésnaposok listáját. Ha megnézed, akár a mait is, az derül ki, hogy igen, itt vannak a fiatalok, mondjuk a 40 év alattiakat nevezzük ki ennek a csoportnak. Az már más kerdés, hogy a regisztrált tagok jelentős resze(minden korcsoportból) inaktív, nagyon sokan csak a regisztrációjuk napján volt bejelentkezve. Hogy ez miért van, nem tudom, talán egyáltalán nem olvassák a fórumot, vagy csak vendégként, de akkor miért regisztráltak? Talán mindegy is, térjünk vissza a fiatalokra.
Én is voltam fiatal, már akkor is hifiztem, volt két barátom, akivel közösen űztük a hobbit, de nem emlékszem, hogy ennyit elmélkedtünk volna róla, mint ma, reszemről 50 évesen.
Ha valamelyikőnk vett, vagy tervezett valamit cserélni, nem beszéltünk róla ennyit, néhány szóval el volt intézve. Látva a mai fiatalokat(a fiam 15 múlt), nekik is megvannak a maguk dolgai(Xbox, Playstation, mobil, stb.), de Ők sem regélnek sokat róluk, kb. félszavakból megértik egymást, lerendezik a dolgokat.
Szerintem várhatjuk Mi ide a fiatalokat, kvázi vérfrissítés gyanánt, ha nem jönnek, talán nincs is mondanivalójuk, talán még a felhívásod sem veszik észre, ha igen, közömbösek maradnak.
Én is azt mondom, szorgalmaznám is, hogy más is ossza meg a tapasztalatait, írja le a gondolatait, ne csak ez a kb. 40-50 ember, aki folyamatosan itt "rontja a levegőt"(magamat is beleértve természetesen), de mit lehet tenni, ha csak ennyi aktív tagja van a fórumnak. A több ezer tag közűl csak egy szűk réteg aktív, annak is a nagyobb része csak az adás-veteli szekcióban, és van ez a maroknyi csapat, aki itt lamentál. Tudom, ez néha kissé belterjesnek hat, de mit lehet tenni, hogy a többi, sok ezer tagot szóra bírni, akik a szótlanság ködébe burkolóznak?
Sokat nem tehetünk, kényszeríteni nem lehet senkit.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4374

Hozzászólás Szerző: juliush »

fülelek írta:
2023.10.27., pén. 23:53
Én Pernye András véleményét vallom: " A zene nem azért van, hogy ne legyen csend"
Hanem azért, hogy díszes foglalatba foglalja azt.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

Hozzászólás Szerző: ANDS »

sutemenyx írta:
2023.10.27., pén. 21:49
asebestyen írta:
Reménytelen, a valódi fiatalokat ez semennyire nem érdekli.

Pedig elmondanák, hogy valójában az analóg technika borzasztóan rossz. Mert rosszul szól, sőt konkrétan nem szól sehogy. Azért nem szól sehogy, mert amit akarnának hallgatni, azt ki sem adták, és ami nincs, az nem tud szólni.
Éshát bácsi zenéket meg hallgassanak a bácsik.
Merthogy 25-30év felett már mindenki bácsi -vagy néni- csak még nem tud róla.
Kisebbik fiam 21 éves. Szülinapjára AC/DC lemezt kapott a barátaitól. Vynilt. Hallgat analógot is, cd- t is.
Pár éve fertőzte meg a bakelit lemez, azóta gyűjti. Jobban szereti, mint a cd hangját. Hihetetlen, ugye?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5353

Hozzászólás Szerző: fülelek »

sutemenyx írta:
2023.10.27., pén. 23:31
Ki milyen egyéb elfoglaltságot szokott űzni a zenehallgatás mellett? Egyáltalán milyen arányban vannak azok, akik csakis úgy hallgatnak zenét, hogy leülnek és nagyon hallgatják. És milyenben azok, akik amúgy minden más teendőjük mellett hallgatják -akár egész nap is-. Melyik tábor milyen forrást preferál a szokásaihoz?
Jó kérdés.
Én Pernye András véleményét vallom: " A zene nem azért van, hogy ne legyen csend"

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5353

Hozzászólás Szerző: fülelek »

tunerman írta:
2023.10.27., pén. 20:54
Pár hete leírtam itt egy szakmai híroldalt idézve, hogy a mai zenehallgatók 92 százaléka kizárólag streaming forrást használ, az összes többi formátum a maradék 8 százalékon osztozik.
Az a maradék 8% a higend zenehallgatók kitartó tábora :smile29:
TJ.
Ez nem igaz, sőt... most nyomdafestéket nem tűrő szavak következnének, de mégsem....
Jenő, te nem értesz az audio világ digitális részéhez, akkor honnan ez a nagy mellény? A mai audio világ megkerülhetetlen része digitális, hiszen tisztán analóg felvételeket már igen ritkán készít bárki is, és még ha készítene is, nem tudja népszerűsíteni, csak digitális formában az interneten.
De mindegy is ,úgy sem érti ezt közel senki...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2941
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Ki milyen egyéb elfoglaltságot szokott űzni a zenehallgatás mellett? Egyáltalán milyen arányban vannak azok, akik csakis úgy hallgatnak zenét, hogy leülnek és nagyon hallgatják. És milyenben azok, akik amúgy minden más teendőjük mellett hallgatják -akár egész nap is-. Melyik tábor milyen forrást preferál a szokásaihoz?
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 97

Hozzászólás Szerző: rTom »

fapaci írta:
2023.10.27., pén. 21:52
Lehet, hogy itt lenne az ideje elhallgatnunk? Próbáljuk meg!
Én már egyszer itt hagytam a fórumot, mert már nem bírtam sem tovább olvasni, sem "letenni".
Aztán rájöttem mégis jobb idebent, a többi beteggel...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.10.27., pén. 23:23-kor.
Ok: Idézési hiba javítása

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 648

Hozzászólás Szerző: andarson »

asebestyen írta:
Személy szerint értem amit írsz és nehéz nem észrevenni, hogy ne lenne igazság a mondandódban. Ugyannakor fontosnak tartom, hogy szakmai alapokon is számomra a forumot egy nagyon hasznos és segítőkész közösség alkotja.
Személy szerint kb. 30 évesen csatlakoztam a közösséghez és mára, 41 éves koromra, ennek a közösségnek köszönhetem, hogy ma jobb minőségben tudok itthon zenét hallgatni, mint valaha. Nem igazán látok más aktív fórumot a témában itthon. Szóval még ha egy témára ugyanazok is kapcsolódnak, ugyanazon nézőponttal megközelítve azt, szerencsére többen vagyunk, így több lehet a nézőpont is.

Csak ennyit szerettem volna a tolerancia és béke jegyében :kiss:
Linn Majik DS, Philips CD 204, Dual 1219 (Sumiko Blue point no.3 Lo), Musical Fidelity M6x Vinyl, Forté Audio Model 40, Forté Audio Model 4, JBL 4333

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: chord_ »

asebestyen írta:
Olyan jót tenne már a Fórumnak, ....
A megcsontosodott hifista szekták ....
Ez vicces...
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard R26II - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1583

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

asebestyen írta:
2023.10.27., pén. 22:01

Valójában az okos, értelmes, gondolkodó, még nem betokosodott fiatal felnőttekre gondoltam, nem gyerekekre. :D
Milyen változásra számítanál tőlük ?
Miben lenne más a témaválasztásuk?

Mondjuk nem beszélnének lemezjátszóról. / Nagy előrelépés... gondolkodik.gif /

Azon kívül ?

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2925

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

A fiatalok mindig más szemmel látják a világot, és ez így van rendjén. De talán nincs elveszve minden, a fiam mint minden korabeli sokat ül a gép előtt, online játékok, stb. Vett valamilyen AKG fülest meg valami különálló mikrofont. Azt mondta durván jobb az előző mezei gamer füleshez képest. A mikrofonról meg annyit mondott azóta a haverjai is vettek, mert lényegesen jobb. Náluk ez a Hifizés egyenlőre.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2023.10.27., pén. 21:49

Pedig elmondanák, hogy valójában az analóg technika borzasztóan rossz. Mert rosszul szól, sőt konkrétan nem szól sehogy. Azért nem szól sehogy, mert amit akarnának hallgatni, azt ki sem adták, és ami nincs, az nem tud szólni.
Sajnos annyira már én se vagyok fiatal, de EZ itt már engem se érdekel, tudom kívülről az összes mantrát álmomból felkeltve is. HiFi kocsma törzsvendégekkel. Borzalmas. :D
Valójában az okos, értelmes, gondolkodó, még nem betokosodott fiatal felnőttekre gondoltam, nem gyerekekre. :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
Ha kérhetem, fejezd már be a történetet! :D
Zoli, nagyon kérlek Téged IS, hogy ne halmozzad fölöslegesen az idézeteket !

Engem korábban szénné ekéztek, amiért nem idézek, akkor is, ha tök egyértelmű volt, hogy kinek válaszolok. gondolkodik.gif

Mindegy, túl vagyok rajta, használom az idézés funkciót, de nem értelmetlenűl egymás hegyére - hátára, többször megismételve.

Nem csak semmibe vevése az olvasónak - nem győzi átpörgetni az ismétléseket - hanem fölösleges terhelése is a tárhelynek - ahogy a napokban Vinkler is írta.

Ha nekem sikerült megtanulni értelmesen használni, másnak is sikerülni fog, csak akarni kellene...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.10.27., pén. 22:04-kor.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11503
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

asebestyen írta:
Olyan jót tenne már a Fórumnak, ha jönnének új emberek, fiatalok, velük együtt új látásmód, hozzállás, kis frissesség. :smile53: A megcsontosodott hifista szekták erőszakos mantrái a könyökömön jönnek ki, nem érdekel a naponta újra feltalált fakerék se. Gyakorlatilag minden nap ugyanazok írják ugyanazt, általában egymásról, mégcsak nem is a hifiről.
Mikor 2003-ban csatlakoztam a fórumhoz, már akkor is sokan kifogásolták az ismétlődéseket. :D

Szép remények, de ezek az oldskul technikai hobbik (fotózás, HiFi, modellezés) kiöregedőben, megszűnőben vannak. A napokban valamiért több felületen is láttam felméréseket és a hifisták átlagéletkora bizony 50 év körül van, sok a nyugdíjas, huszonévesekből viszont szinte egy sincs. És mielőtt rávágja valaki, nem, ez nem a fiatalok képzelt igénytelenségéből fakad.

Amúgy az AVX szerintem egy speciális eset, mert szerintem itt néhányan aktákat vezetnek másokról és nagyon régi sérelmek miatt is képesek visszadöfni, ha alkalom adódik rá. :rolleyes:
asebestyen írta:
2023.10.27., pén. 22:01
Sajnos annyira már én se vagyok fiatal, de EZ itt már engem se érdekel...
Lehet, hogy itt lenne az ideje elhallgatnunk? Próbáljuk meg!
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.10.27., pén. 22:04-kor.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2941
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

asebestyen írta:

Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2023.10.27., pén. 21:16
Ha már szóba került a Show, had kérdezzem meg, zeneileg hogyan készültél fel? Mennyi időt kellet rászánnod? Az idő alatt, amit nálad töltöttem, azt tapasztaltam, hogy kerülöd a köszhelyes zenéket, és változatosságra törekszel. Mennyi volt a repertoárodból az előre eltervezett, és mennyi az inprovizáció? Köszönöm!
Nagy Lászlóval (L'auditeur) egyetlen szabályt fektettünk le, hogy érezzük jól magunkat és az majd talán néhányakra átszáll. Olyan zenéket vittem, amiket otthon is hallgatok, szeretek és ismerek, kb 100 tracket másoltam a gépre és kb 30 hanglemez volt nálam. Volt köztük technikailag kiemelkedően jó, szakmailag érdekes felvétel és kevésbé sikerült, de zeneileg csodás anyag is, amik a bemutatott rendszer képességeit szépen kidomborították, hiszen ez volt a feladatom. Improvizáció a sorrendben volt, nem használtam streaming forrást a szálloda bizonytalan hálózata miatt, csak mikor egyedi zenei kérést teljesítettem.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 391

Hozzászólás Szerző: marconi »

Rock60 írta:
2023.10.27., pén. 20:19
Aszpirin írta:
2023.10.27., pén. 19:31

Ilyen "jobb a CD mint a streming" megállapításoknak nincs semmi értelme mindeddig, amig nem PONTOSAN ugyanaz a lejátszólánc a bitektől a megszólaló hangig - márpedig ez a dolog jellegáből adódóan nem lehet pontosan uganaz, ezért egyszerűen csak nincs semmi értelme.
Nem vagyok különösen járatos a digitális világban, de miért nincsen értelme ?
/ Tételezzük fel, hogy van akit érdekel./
Mondjuk adott egy CD játszó, egy DAC, egy erősítő, két hangsugárzó.
Ha a DAC előtt kicseréljük a CD játszót bármire, akkor megtudjuk, hogy a CD játszónak, vagy a bárminek jobb - e a hangja, nem ?
Miért nincsen ennek értelme ?
Amit Aszpirin írt azt fizikailag szinte lehetetlen megvalósítani, én megpróbáltam amennyire csak lehet megközelíteni.
Tehát amit Te írsz Rock60, az nálam kivitelezhető. Ugyan azon a dacon meg lehet hallgatni cd-t egy rendesen futóműnek tuningolt Philips CD304 en (azért ezen mert rengeteg futómű teszt után ez tűnt a legjobbnak - CDM0 mechanikával, pedig sokáig Lurne Mephistoról ábrándoztam), és meg lehet hallgatni ugyan azt streamről (tidal, qobuz, file). Szerintem csak annyival marad el a stream amennyit még lehetne rajta húzni jobb/drágább alkatrészekkel, de így is többszörösébe kerül mint a cd futómű, mivel ugye kell modem, annak táp, audio pc, usb-spdif konverter, és drótok. Cserébe a muzsika korlátlan és viszonylag olcsó. A másikhoz meg cd-lemezeket kell venni. (mégis ez utóbbit teszem mert van egy demo TJ CD100 am, ami mindent visz)
LP/CD/Stream/Tuner - erősítő - hangfalak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
2023.10.27., pén. 19:31
cables írta:
2023.10.27., pén. 17:10
Akivel eddig én beszéltem, és akinek volt lehetősége adott felvételt streamelten és CDn hallgatva összehasonlítani az azt mondta, hogy jobb a CD hang.
Honnan tudod, vagy mi bizonyítja, hogy nem az összevetett CD-lejátszó+DAC hangja volt jobb az összevetett streamer+DAC vagy számítógép+lejátszóprogram+DAC hangjánál?
Gondolom nem tudja, de joggal feltételezhető, hogy aki összehasonlítja a CD hangját a streammel, vagy a számítógép+lejátszóprogrammal, az ugyanazon a rendszeren teszi.
Tehát a DAC és utána a rendszer ugyan az.
Ennek az ellenkezőjét víziónálni, az nem tűnik túl életszerűnek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.10.27., pén. 21:30-kor.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2023.10.27., pén. 21:04
zoli73 írta:
Ha kérhetem, fejezd már be a történetet! Milyen szemek meredtek rád, mikor kiderült, hogy a bemenetválasztó kapcsoló nem ott állt, ahol gondoltad, és a hallgatóság nem is azt hallotta, amit tudott? Goldolom utána mehgallgattattad velül a szalagos magnóról is, ezek után azt hogyan jellemezték? Volt magyarázkodás, vagy inkább mindenkibe belesűlt a szó? Fotókat készítettél a bamba tekintetekről? :D
Leginkább szégyelltem magam a bénaságom miatt, de a szerencsétlen eset végül tanulságossá vált. Nem az önmagukat hülye helyzetbe hozó hobbitársak megalázása volt a cél, így a magnós verzió tényleges meghallgatása után is csendben maradt a közönség. Intelligencia és empátia.

Az idei kiállításon olyan előerősítővel demóztam, ami nagy méretű kijelzőn mutatta az aktív forrást, így nem érhetett baleset úgy sem, hogy a lemezjátszó folyamatosan pörgette a korongokat.

Ha már szóba került a Show, had kérdezzem meg, zeneileg hogyan készültél fel? Mennyi időt kellet rászánnod? Az idő alatt, amit nálad töltöttem, azt tapasztaltam, hogy kerülöd a köszhelyes zenéket, és változatosságra törekszel.
Mennyi volt a repertoárodból az előre eltervezett, és mennyi az inprovizáció?
Köszönöm!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
Ha kérhetem, fejezd már be a történetet! Milyen szemek meredtek rád, mikor kiderült, hogy a bemenetválasztó kapcsoló nem ott állt, ahol gondoltad, és a hallgatóság nem is azt hallotta, amit tudott? Goldolom utána mehgallgattattad velül a szalagos magnóról is, ezek után azt hogyan jellemezték? Volt magyarázkodás, vagy inkább mindenkibe belesűlt a szó? Fotókat készítettél a bamba tekintetekről? :D
Leginkább szégyelltem magam a bénaságom miatt, de a szerencsétlen eset végül tanulságossá vált. Nem az önmagukat hülye helyzetbe hozó hobbitársak megalázása volt a cél, így a magnós verzió tényleges meghallgatása után is csendben maradt a közönség. Intelligencia és empátia.

Az idei kiállításon olyan előerősítővel demóztam, ami nagy méretű kijelzőn mutatta az aktív forrást, így nem érhetett baleset úgy sem, hogy a lemezjátszó folyamatosan pörgette a korongokat.

Kép

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”