A hifi kisokost felütve: a lemezjátszó előerősítő két fő dolgot csinál, egyrészt a hangszedő nagyon alacsony kimenő feszültségét és az itt alkalmazott magas bemenő impedanciát illeszti az előerősítők sokkal magasabb, vonal szintű bemenő feszültségéhez és alacsonyabb bemenő impedanciájához, másrészt elvégzi a RIAA-korrekciót. Az MC-hangszedő jelszintje tizede (esetleg huszada) az MM-hangszedőkének, és a lezáró impedancia is csupán a töredéke a lemezjátszó előerősítő alapértelmezett bemenő impedanciájának, szükség van még valamire, ami megteremti a kapcsolatot. Ez vagy egy újabb erősítő fokozat (lemezjátszó elő-elő erősítő), vagy egy transzformátor.DeProtector írta: ↑2023.02.04., szomb. 21:24Elméletileg be lett bőven járatva a trafó, bár az utóbbi időben lehet, hogy sokat állt.cotag írta: ↑2023.02.04., szomb. 20:38A Heed phonot soha nem próbáltam trafóval, de ha új a trafó, lehet, hogy járatás kell neki és ezt érzed a hangjában. Nekem pont ugyanez volt új trafóval, mindenben jobb volt, mint az MC elektronika, de mégis volt valami zavar. Aztán szépen bejáratódott. (És nagyon nem mindegy milyen kábelt használsz a trafó és a phono között.)
A kábel kérdésre mondjuk már én is gondoltam, mivel fonó kábel eddig csak egy kellett, tartalék meg nincs, így jobb híján most csak egy rca összekötő van a trafó és a fonó közt. Meg egy random madzag a földnek.
Közben a beépített fonóval hallgatom. Az meg egyre jobb.
Zavaró tényezők nélkül. Ugyan úgy rca kábellel. Most már azt merem mondani, hogy ez így jobb (trafó+beépített fonó) mint tisztán a Quasar.
Ez viszont már végképp nem világos...
A trafó előnye, hogy mivel nincs elektronikus erősítés, elméletileg alacsonyabb a zajszintje és kevesebbet torzít, mint egy MC-előerősítő. A hang levegősebb, több a részlet, természetesebb a zene. Hátránya, hogy az egyik tekercsről a másikra a fizika törvényszerűségei miatt nem tud átmenni a hangszedő jelének 100%-a, így a frekvencia-átvitel mindig korlátozottabb lesz, mint az elektronikus erősítő esetében. Ez jellemzően a mélytartományt érinti erősebben.
A sokat hallottak szerint, kellően jó hangszedő és kellően jó trafó esetében az előnyök egyértelműen jelentősebbek, mint a hátrányok.
Ezen a ponton Huszti úrék szakvéleményére lenne szükség, de vélhetően nálad az a helyzet, hogy a beépített phono jobban tudja kompenzálni a trafó frekvenciavesztését, mint a Quasar MM része - a phono-kártyát úgy tervezhették, hogy mélyben kevésbé erős hangszedőkkel fogják használni, mint a Quasart.
Persze az is lehet, hogy teljesen más az ok