Csak érdekességnek!
Mikor ezt a képet láttam, mármint ajánlást éreztem, hogy valami itt nem 100-as, azaz nem arányos, ezért készítettem egy skiccet.

- 916.png (411.03 KiB) Megtekintve 2015 alkalommal
Itt a 30 fok úgy van feltűntetve mintha az a előtétfalba futna, miközben..
6 m hosszúság, 4 m szélesség és átlagos 2,6 m belmagasság, és 1:1 nézési aránnyal számolva (ha nem 1:1 az arány, hanem még messzebb vagy a vászontól még "rosszabb" az eredmény:

- oldal.png (53.65 KiB) Megtekintve 2015 alkalommal
Mit bizonyít... semmit, csak azt, hogy a Dolby kép nem arányos :). Érdekességnek szántam csak.
Nagyon sokat néztem Auro kialakítást videókat stb, és van benne számomra értelmes dolog, elmélet. Nyilván Nativ Auro anyag egyenlő a nullával, DTSX már jobb, de a legtöbb forrás Atmos, ez tényként kezelem.
Ami haszna volt az Auros elmélkedésembe az a következő meglátás, hogy miért "kell", vagy "jobb", vagy mindenki döntse el, hogyan értelmezi, azt, hogy ha 30 fokra helyezed el az atmost, és nem 45 fokra. Ügye az Auro 30 fokos szöget ír elő az első sugárzóknak!
Ha a fenti képet megnézzük fentről:

- fent.png (28.43 KiB) Megtekintve 2015 alkalommal
Jól látható, hogy ha elmegy a fejed felett az a bizonyos helikopter, ne adj isten kering feletted, akkor mennyivel nagyon nm felületet jár be, azaz teljesen kimegy a szoba sarkaiba. Ezért szerintem jobb 30 fokra tenni mint 45 re, és még a Dolby ajánláson belül is maradsz.
Auroék azt mondják, miután piacra jöttek, és Dolbyék is "rájöttek", "nem akartak kimaradni a buliból", vagy "még ezt is ki tudod építeni", így az addig szigorúan 45 fokos ajánlásukat kiegészítették a 30 fokos szöggel. Igaz hamis, nem tudom Wilfried Van Baelen egyik videójában hangzott el.
A fenti írás nem egyik vagy másik oldalt erősít, csak gondoltam megosztom. :)