Azt a képzelő erőre bíztam, gondolva nem nagy feladat :)
De igaz! A teljesség igényéve:
És, ha jó az akusztika, a ládák jól vannak elhelyezve, jól össze is vannak lőve a többivel, akkor egy hasonlóan jól megcsinált és összehangolt atmos kiterjesztés nem tenne hozzá?Marcaudio írta: ↑2022.01.18., kedd 23:50Nyilván a központban kell ülni, elég kevés az olyan moziszoba, ahol nem így lenne. Ez a hifi-mozi egyik nagy igazsága :)reinerz írta: ↑2022.01.18., kedd 19:33Valóban létezik ilyen szoba. Sajátom is ilyen. De ez csak akkor működik ha központba ülsz. Vagyis egyszemélyes mozi.Amint a központból kikerülsz nem olyan hatásos.Marcaudio írta: ↑2022.01.18., kedd 16:58Szerényen belevau:
Hallottam már normál elhelyezésben 7 hangsurázót 4 mélyládával, atmos nélkül, és úgy odaverte az "atmos hangot" meg a többi Auro bullshitet, hogy néztem, hogy ilyen nincs, konkrétan azt mondtam, hogy nah ez a rendszer etalon.
Mondom ezt úgy, hogy Atmos van nálam is.
Megfelelő akusztika + a rendszer profi beállítása (of course nem olcsó maga a rendszer sem) néha feleslegessé teheti az Atmos és Auro dogokat, és ez egy nappali volt, nem dedikált szoba...
Dolby Atmos nálam is felejtős. Inkább dts neural-x vagy auro.........![]()
Én az Atmosnak nem érzem akkora jelentőségét, többet nyom számomra egy jó akusztika, vagy a rendszerben a jól elhelyezett m.ládák, és azok pontos belövése a többi sugárzókhoz, de kinek mi.
Viszont a nem arányos Dolby képen van fej felett is hangsugárzó, nem?SSDWOB írta: ↑2022.01.18., kedd 22:58Csak érdekességnek!
Mikor ezt a képet láttam, mármint ajánlást éreztem, hogy valami itt nem 100-as, azaz nem arányos, ezért készítettem egy skiccet.
916.png
Itt a 30 fok úgy van feltűntetve mintha az a előtétfalba futna, miközben..
6 m hosszúság, 4 m szélesség és átlagos 2,6 m belmagasság, és 1:1 nézési aránnyal számolva (ha nem 1:1 az arány, hanem még messzebb vagy a vászontól még "rosszabb" az eredmény:
oldal.png
Mit bizonyít... semmit, csak azt, hogy a Dolby kép nem arányos :). Érdekességnek szántam csak.
Nagyon sokat néztem Auro kialakítást videókat stb, és van benne számomra értelmes dolog, elmélet. Nyilván Nativ Auro anyag egyenlő a nullával, DTSX már jobb, de a legtöbb forrás Atmos, ez tényként kezelem.
Ami haszna volt az Auros elmélkedésembe az a következő meglátás, hogy miért "kell", vagy "jobb", vagy mindenki döntse el, hogyan értelmezi, azt, hogy ha 30 fokra helyezed el az atmost, és nem 45 fokra. Ügye az Auro 30 fokos szöget ír elő az első sugárzóknak!
Ha a fenti képet megnézzük fentről:
fent.png
Jól látható, hogy ha elmegy a fejed felett az a bizonyos helikopter, ne adj isten kering feletted, akkor mennyivel nagyon nm felületet jár be, azaz teljesen kimegy a szoba sarkaiba. Ezért szerintem jobb 30 fokra tenni mint 45 re, és még a Dolby ajánláson belül is maradsz.
Auroék azt mondják, miután piacra jöttek, és Dolbyék is "rájöttek", "nem akartak kimaradni a buliból", vagy "még ezt is ki tudod építeni", így az addig szigorúan 45 fokos ajánlásukat kiegészítették a 30 fokos szöggel. Igaz hamis, nem tudom Wilfried Van Baelen egyik videójában hangzott el.
A fenti írás nem egyik vagy másik oldalt erősít, csak gondoltam megosztom. :)
Nyilván a központban kell ülni, elég kevés az olyan moziszoba, ahol nem így lenne. Ez a hifi-mozi egyik nagy igazsága :)reinerz írta: ↑2022.01.18., kedd 19:33Valóban létezik ilyen szoba. Sajátom is ilyen. De ez csak akkor működik ha központba ülsz. Vagyis egyszemélyes mozi.Amint a központból kikerülsz nem olyan hatásos.Marcaudio írta: ↑2022.01.18., kedd 16:58Szerényen belevau:
Hallottam már normál elhelyezésben 7 hangsurázót 4 mélyládával, atmos nélkül, és úgy odaverte az "atmos hangot" meg a többi Auro bullshitet, hogy néztem, hogy ilyen nincs, konkrétan azt mondtam, hogy nah ez a rendszer etalon.
Megfelelő akusztika + a rendszer profi beállítása (of course nem olcsó maga a rendszer sem) néha feleslegessé teheti az Atmos és Auro dogokat, és ez egy nappali volt, nem dedikált szoba...
Dolby Atmos nálam is felejtős. Inkább dts neural-x vagy auro.........![]()
A Kapitány és katona jelenetében, mikor a hajó belsejében vagyunk, és a fejünk felett a fedélzeten rohangálnak, azért az elég élethű! Ez a jelenet akkor is az volt amikor még a magassági sugárzók, rendszerek a fasorban sem voltak. Lehet hogy nálam voltak kioltások, visszaverődések, de akkor szerintem mindenkinél!
Pont ez lenne a lényeg, hogy ne csatorna kiosztással szólaltassa meg hogy jobb első felső, akkor ez kell szólnia, bal hátsó, akkor ez….
Ha megfelel neked az ára, vedd meg!bigwinnie írta: ↑2022.01.18., kedd 19:55Pioneer VSX-LX304(B) erősítőről mi a véleményetek? Láttam egyet egészen jó áron, erősen gondolkodom rajta. Ok, nem egy high-end szettem van, Taga TAV-606 v.3 + TSW120 SUB. Hogy muzsikálnának együtt? Hangfalat nem terveztem most upgradelni, az majd jövőbeli projekt. Házvásárlás, költözés után most arra is még nem költenék.
Valóban létezik ilyen szoba. Sajátom is ilyen. De ez csak akkor működik ha központba ülsz. Vagyis egyszemélyes mozi.Amint a központból kikerülsz nem olyan hatásos.Marcaudio írta: ↑2022.01.18., kedd 16:58Szerényen belevau:

De miért nem rendszerben, egységben gondolkodsz?DeLorean írta: ↑2022.01.18., kedd 19:14Hát, akkor hallgasd meg az atmost úgy, hogy mit is nyújt.
Mi az a hang, amit a felső hangfalakra pakol.
kapcsold le az alsók végfokait!
Mondjuk hallgasd meg az Oblivion-t.
Atmos hanggal és utána mondjuk a DTSHDMA hangot felkeverővel.
Utána folytassuk a beszélgetést.

DeLoreanDeLorean írta: ↑2022.01.18., kedd 18:17Nagyon hasznos dolgot írsz le!Marcaudio írta: ↑2022.01.18., kedd 16:58Szerényen belevau:
Sokan túlgondolják az atmos-t.
Érdemes kizárólag azokkal a hangfalakkal meghallgatni, ami elvileg plusz jelent.
Hát nem sokat hoz a konyhára.
Aki kizárólag natív atmos miatt építi ki a rendszertés el van ájulva a hallottaktól annak vagy nincs füle, vagy fogalma sincs a jó hangról.
SZVSZ.

Attól még vannak mennyezeti csatornák is benne...ergó natív. 11.1 channel (7.1.4)DeLorean írta: ↑2022.01.18., kedd 15:07Ha komoly, hogy egy átverés az egész és semmi objektum, akkor milyen referencia hangról írsz?cisco írta: ↑2022.01.18., kedd 15:01Igen, komolyan gondolják!
A natív hang mindig referencia lesz nekem, legyen akármilyen is, mert azt "hangmérnökök" készítik. A felkeverő, meg egy algoritmus alapú valami, ami lehet odakever valamit ami nem is oda való. Általában jó eredményre jut, de számomra nem lesz referencia.
Az egész lényege az objektum lenne, vagy nem?
![]()
Igen, komolyan gondolják!DeLorean írta: ↑2022.01.18., kedd 14:54Itt írták, hogy nem is valós objektum alapú az a hang.
Ez igaz? Komolyan gondolják többen is?
A Dolby Atmos hang érdekes dolog, megérne egy kis szócséplést.
A kedvenc demo anyagom az Oblivion, de eszembe sem jutna Atnos hanggal hallgatni. Sokkal jobb felkeverővel.
Az atmos mondjuk úgy - gyengusz.
Nálam az Auro és DTS NeuralX többet megy, mint az atmos. Sokkal többet. Ha a családdal mozizok, akkor szinte kivétel nélkül.
Majdnem ezt írtam.
Eddig se tettem, ezután se fogok

Nekem amikor a AVR hajtotta őket abban a pozicóban, a maga kb 70w-al, halk volt és dinamikátlan, amikor megkapta a 200w-ot végfokról ( a hsz 300w-ot bír egyébként) akkor szintet lépett, szvsz. De ahhoz nagyobb teljesítményű hsz-k kellenek.zx07 írta: ↑2022.01.18., kedd 12:47Nálam is hasonló az FHL és FHR Atmosok elhelyezése. Csak mivel a Dali Alteco (papíron 100W-ig jó) nem igazán hangos az én 40 m2-es nappalimban, így ezeket nagyon ritkán hallom. (Úgy, hogy a kalibrálás rátesz +7.5dB-t a jelre...)
Átszerelem a hangfalakat a classic 4 atmosos helyekre a hétvégén...
Ha jobban érzed magad, akkor kezdheted az összes válaszodat így, lényeg, hogy nyugodt maradj!