Hát, azt, hogy miért jó, azt szerintem a szép, színes gyári katalógusban érdemes megnézni. Persze feltéve, hogy nem zavar, hogy az ott leírt dolgoknak tipikusan köze nincs a valósághoz. Tudni kell olvasni a sorok között. Így:
A "Cinematic Color" kb. azt jelenti, hogy a színek úgy túl vannak "tolva", hogy közük nincs a valósághoz. De hát nem pont ez a cél? Az áruházban is azokat a tévéket veszik a "hozzáértők", amelyek színesebb képet mutatnak. Meg legfényesebbet. Meg "leg-4K-sabbat". Ha valamit a témához abszolút nem értőknek kell eladni, akkor ehhez az ő ízlésükre kell "ráhangolni" a terméket. Ezért olyan ez a projektor, amilyen és (sajnos) kb. csukott szemmel mondhatjuk, hogy minden más hasonló gép is kb. ilyen (és ilyen marad a jövőben is) mert ezeket a gépeket a témához NEM értők tervezik a témához nem értő vásárlóknak. Más szóval a "bementem az áruházba, megláttam, megtetszett és megvettem" szintű megfontoltsággal (és körültekintéssel) döntést hozó polgároknak. Csodálkozunk, hogy ezek a termékek ilyenek?
Persze attól, hogy a tipikus célközönség ez a kategória, még sImán lehetne ezeknek a gépeknek egy "expert" üzemmódja is, ahol mondjuk rendes szürkeskála- és RGB tracking lenne, rendesen kalibrálható lenne a gép ... ja, bocs, ehhez a tervezőnek érteni kellene, hogy egyáltalán mi az a "kalibrálás". Ezt nyilván nem várhatjuk el ezektől a botcsinálta tervezőktől ... ezért ezek a gépek (szerintem, sajnos) soha nem lesznek képesek átugrani a "minumum-léc" felett. Nem is beszélve arról, hogy milyen "minőségi" alkatrészekből épülnek ezek a gépek (0,47" DLP chip, műanyag optika, stb.).
A "cinematic contrast" azt jelenti, hogy a fényforrást lekapcsolják amikor sötét a kép, így milliárd:1 lesz a mért kontraszt ... feltéve, hogy nem zavar, hogy egy "kismanó" kikapcsolja a fényforrást amikor úgy ítéli meg, hogy a kép már olyan sötét, hogy Te azt már biztosan nem akarod nézni. Reménykedj benne, hogy egyezni fog a "véleményetek" azaz nem pl. egy éjszakai jelenet közepén fog hirtelen elsötétülni a vászon ... ha éppen úgy dönt a "kismanó". Persze ez a szolgáltatás kikapcsolható ... de akkor meg azért nézhetetlen a kép, mert a 3 dolláros képalkotó chip (az 5 dolláros optikán át) nem képes rendes dinamikával vetíteni.
Nem baj, ezeknek a gépeknek az átlagos vásárlója úgysem veszi a fáradtságot, hogy egyáltalán elolvassa a használati utasítást (feltéve, hogy az létezik és nem a "köszönjük, hogy ezt a játékost választotta" szinten van kínairól magyarra fordítva) ... szóval kb. felesleges ezekhez bármilyen használati utasítást adni, ezért is adnak inkább "gyors útmutató az első bekapcsoláshoz" jellegű széthajtogatható papírt sok szép ábrával, mert ez a maximum, amennyi agyi energiát ezek a vásárlók ebbe a dologba befektetni hajlandóak. És ezzel már túl is teljesítették az átlagot, sajnos sokszor még a "profik" átlagát is! Tudjátok hány iskolában jártam és láttam projektort a plafonra felfúrva kb. 30 fokkal előre megdöntött szögben és maximumra tolt trapézkorrekcióval vetíteni? A legszebb az volt, hogy valaki egyész komoly energa felhasználásával hegesztett az egyik gépnek egy "bölcsőt", ami stabilan tartotta a gépet. Ha a "szaki" beleolvasott volna a használatiba, fejreállította volna a gépet és megspórolt volna egy csomó felesleges munkát ... de hát az olvasgatás már kb. sehol a világon nem divat. Hát nem sokkal egyszerűbb volt egy ilyen "csicsás" kis tartót hegeszteni a gépnek és "orrabuktatva" beletenni ... hogy azután mindenki 10 évig nevethessen az ostobaságán?
A csodálatos a dologban csak az, hogy HA nem lennének ilyen "csacsik" a vásárlók (azaz visszaküldenék ezeket a gépeket, amikor látják, hogy mit képesek teljesíteni a katalógus ígéreteiből) akkor az olcsó gépek is működnetnének egészen jól, legalább annyira jól, amennyire a bennük levő hardver alkalmas az ilyen jellegű működésre (hiszen akkor rendes szoftver futna ezeken is). Ez már nem is lenne olyan rossz világ ... kár, hogy ez nem a valóság ... és ahogy a dolgok mostanában állnak, ez nem is fog megtörténni soha. A projektor túl bonyolult dolog ahhoz, hogy "véletlenül" jól sikerüljön egy típus. Rengeteg műszaki paramétert kell kézben tartani ahhoz, hogy a vetített kép paraméterei jók legyenek ... ezt pedig kizárólag a TUDÁS felhasználásával sikerülhet, véletlenük sajnos nem. De hát minek is görcsölnének a távolkeleti gyártók ezeken a dolgokon, ha a vevők így is nagy számban veszik a termékeiket és boldogan használják őket?